Chipmunk - penerangan, habitat, gaya hidup

Sebahagian besarnya, wakil keluarga tupai genus tupai tinggal di Amerika Utara, dan hanya tupai Asia yang tinggal di kawasan terbuka Eurasia. Itulah sebabnya ahli zoologi sering mengaitkan haiwan ini dengan genus yang terpisah, kerana berkaitan dengan habitat khas dan, sebagai akibatnya, keadaan perkembangan yang sedikit berbeza, mereka dapat memperoleh ciri-ciri yang cukup unik. Walaupun demikian, menurut keterangannya, mereka sama sekali sama dengan tikus yang lain, walaupun mereka dapat menonjol dalam beberapa cara.

Chipmunk

Penerangan utama

Tubuh haiwan ini cukup padat dan kurang dari 30 sentimeter, sementara ekornya dapat dari 7 hingga 12 sentimeter, dan badannya sendiri dapat sekitar 15. Beratnya hingga seratus gram, dan berat ini memungkinkan mereka cukup bergerak.

Secara umum, jika kita membandingkan tupai Asia dan tupai (bagaimanapun, tupai tergolong dalam skuad tupai, jadi perbandingan ini kelihatan cukup memadai), maka yang pertama lebih pantas dan lebih mudah alih. Walaupun sukar bagi sesiapa yang melihat tupai untuk membayangkan bagaimana tikus dapat lebih cepat dan lebih aktif daripada penghuni pokok yang bergerak ini. Walau bagaimanapun, chipmunk Asia berjalan pantas berkat kaki depan yang lebih panjang berbanding kaki belakang.

Di samping itu, badan sebenar chipmunks ini lebih langsing, dan fakta ini juga menambah mobiliti. Cukup mudah untuk mengenali haiwan itu dengan ciri khasnya, yang terdiri dari warna badan umum dalam nada oker, yang digabungkan dengan lima jalur gelap yang terletak di belakang.

Habitat

Chipmunks adalah hak istimewa Amerika semata-mata, dan oleh itu mudah untuk memahami kehadiran dalam budaya Amerika kartun dan filem di mana haiwan ini adalah watak utama. Mereka khas untuk ruang Amerika Utara (di mana terdapat 25 jenis chipmunks yang berbeza), dan untuk Eurasia - jarang berlaku. Lebih-lebih lagi, jika anda bersiar-siar di hutan Siberia, masih ada peluang untuk melihat banyak tupai Asia, kerana mereka berpenduduk padat di beberapa wilayah.

Sebahagian besarnya, tupai Asia menempati hutan di zon taiga. Mereka terletak di seluruh taiga - dari bahagian Eropah di negara itu hingga ke Timur Jauh. Ada juga yang berada di Kamchatka, walaupun dalam jumlah yang sedikit.

Memahami di mana cendawan menetap cukup mudah pada tanaman. Penting untuk memusatkan perhatian pada cedar pine dan elfin.

Gaya Hidup

Berdasarkan perkara di atas, senang memahami pilihan makanan. Chipmunks lebih suka makan biji dari kacang pain. Sekiranya tidak ada, mereka senang memakan kacang-kacangan lain.

Gaya hidup Chipmunk

Chipmunks adalah omnivora, iaitu, mereka boleh memakan makanan tumbuhan dan haiwan. Dalam banyak cara, pemakanan ditentukan oleh musim. Mereka lebih suka pucuk hijau semasa musim tanam, dan juga dapat mengumpulkan akar.

Dari makanan haiwan mereka tidak menghina moluska, labah-labah dan serangga. Daripada kilang itu, perlu diperhatikan pilihan yang disukai seperti:

 • biji cedar Korea dan Siberia;
 • biji rowan, linden, maple;
 • biji payung dan tumbuhan herba;
 • gandum
 • oat;
 • soba.

Kadang kala mereka memilih dan makan cendawan.

Tempoh cuaca sejuk disebabkan oleh tupai jatuh ke hibernasi, mereka mengurangkan suhu badan mereka sendiri dan melambatkan metabolisme. Akibatnya, tupai tidur, hanya mengambil beberapa nafas seminit pada suhu badan yang kurang dari sekitar 6 darjah di atas normal, tetapi kadang-kadang mereka bangun, mengembara setengah tidur ke pantri mereka sendiri, makan beberapa barang dari stok yang dibuat dan tidur semula sehingga lain kali anda mahu makan.

Mesin cip Asia adalah pemacu yang hebat dan haiwan ternakan yang luar biasa. Pertama, mereka dapat menyimpan makanan bersama mereka, kerana mereka telah mengembangkan kantung pipi yang mengejutkan.Di samping itu, mereka mengumpulkan kira-kira 5 kilogram (jumlah yang signifikan dengan berat kira-kira seratus gram) pelbagai peruntukan untuk musim sejuk, ini termasuk panikel bijirin dan semua jenis biji dengan kacang.

Sudah tentu, penghematan semacam itu cukup dibenarkan, kerana bahkan saudara-mara tupai sering merosakkan pantri bawah tanah, di mana tupai dengan berhati-hati meletakkan peruntukannya. Selalunya sall, babi hutan atau beruang dapat memerhatikan gudang ini.

Walau bagaimanapun, chipmunks sendiri juga biasanya disesuaikan dengan keadaan seperti itu dan tidak begitu mudah untuk memahami di mana mereka membina cerpelai mereka. Ketika seekor bajingan Asia menggali tempat perlindungan bawah tanah, dia dengan hati-hati mengambil tanah dari cerpelai, iaitu, tidak sepenuhnya jelas mengenai "petunjuk" ini tepat di mana penggalian itu. Lubang juga mempunyai struktur yang kukuh dan sukar untuk menavigasi ke sana (jika anda sendiri bukan bajingan yang membuat lubang ini) dalam pelbagai gerakan dan mencari sesuatu yang berguna untuk diri sendiri.

Chipmunks adalah individualis, masing-masing mempunyai plot dan cerpelai sendiri, dan mereka tidak bergaul dalam satu lubang. Walaupun mereka duduk di kandang yang sama, mereka terus bertengkar sesama mereka.

Nora agak serupa dengan pangsapuri yang cukup bagus, yang merangkumi:

 • dilapisi dengan bawah dan rumput kering;
 • bilik tidur berasingan;
 • pantri;
 • tandas.

Walau bagaimanapun, mereka dapat meninggalkan keselesaan seperti itu. Sekiranya laman suapan menjadi tidak berkesan, mereka akan dipindahkan ke yang baru.

Secara berasingan, perlu diperhatikan sistem penggera suara, yang cukup maju dan beragam. Sebagai contoh, pada masa bahaya, bajing mula membuat trill atau wisel. Wanita di musim kawin mengeluarkan suara khas.

Membiakkan Chipmunks Asia

Sekiranya keadaan dioptimumkan, wanita akan mencari pasangan yang dipandu oleh bunyi ciri yang digambarkan oleh ahli zoologi sebagai "hook-hook", walaupun, tentu saja, agak sukar untuk menyampaikan kandungan fonetik dari perjumpaan pasangan ini dalam satu surat. Sama ada cara, musim kawin musim bunga berakhir dengan kelahiran bayi pada separuh kedua bulan Mei. Tempoh kehamilan tidak melebihi empat minggu, dan jumlah chipmunks kecil tidak lebih dari 10, dan minimum adalah dari 3 haiwan.

Membiakkan Chipmunks Asia

Bayi yang baru lahir hampir sepenuhnya aseksual dan beratnya tidak lebih daripada 4 gram. Mereka telanjang dan buta, tetapi setelah beberapa hari mereka mula memperoleh bulu dengan garis-garis khas di bahagian belakang. Mata terbuka setelah empat minggu, dan secara keseluruhan mereka tetap berada di cerutu ibu selama kira-kira 8 minggu. Menjelang akhir musim panas - awal musim luruh, bajingan berangkat untuk "berenang percuma" dan meninggalkan rumah orang tua mereka. Oleh itu, populasi musim luruh dicirikan oleh peningkatan pertumbuhan muda yang ketara.

Dalam kurungan, tupai Asia mampu hidup hingga 10 tahun, tetapi di alam liar, usia rata-rata tempat tinggal adalah 3-4 tahun.

Fakta Chipmunks Menarik

 1. Penduduk Siberia, yang mendengarkan tupai, kerana beberapa alasan menganggap haiwan ini menjerit sesuatu seperti "chipunkun" (seperti yang disebutkan sebelumnya, sistem bunyi chipmunks cukup maju), dan dari sini, sebenarnya, nama itu - chipmunk, yang merupakan nama onomatopoeik haiwan itu.
 2. Di dalam mulut bungkai Asia, terdapat hingga 80 gram kacang. Artinya, mereka dengan mudah membawa peruntukan yang sama dengan berat badan mereka sendiri.

Nilai komersial haiwan ini agak kecil.

Keadaan nombor

Sebagai kesimpulan, satu aspek harus diperhatikan yang berkaitan dengan ukuran populasi haiwan ini. Mereka disenaraikan dalam Buku Merah:

 • Wilayah Nizhny Novgorod;
 • Tatarstan
 • Republik Chuvashia.

Kawasan inilah yang mewakili sempadan barat habitat. Oleh itu, di kawasan ini, bilangan chipmunks adalah terhad. Oleh itu, terdapat keperluan untuk menjaga penduduk.

Walaupun begitu, di kawasan lain, memancing ikan bungkai Asia cukup berpatutan dan banyak yang melakukan aktiviti memancing di sana, khususnya bulu binatang ini digunakan, yang boleh sangat berguna. Kadang kala memancing seekor cendawan Asia sangat penting, kerana haiwan ini dapat menyebabkan kerosakan yang besar pada pelbagai tanaman kebun dan bijirin, serta menyebarkan pelbagai penyakit. Ini mungkin berlaku apabila populasi mencapai ukuran yang besar, di bahagian timur julat.

Video: Chipmunks (Tamias sibiricus)

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan