Bemeria - penjagaan rumah

Bemeria adalah tanaman hiasan dalaman milik keluarga jelatang (nama lain adalah jelatang palsu). Secara keseluruhan, terdapat lebih dari seratus spesies tumbuhan ini. Nama kilang itu adalah untuk menghormati saintis Jerman, Georg Bomer. Ini adalah semak kecil, namun, di antara perwakilan spesies ini terdapat spesimen yang cukup besar (tingginya hingga 5 meter) yang menyerupai pohon mini dalam bentuk. Batangnya menyerupai penampilan batang pohon kerana adanya kulit kayu di bahagian bawah, yang menunjukkan struktur batangnya yang padat. Tumbuhan ini dapat dijumpai hampir di mana-mana di mana terdapat iklim tropika dan subtropika. Tempat kelahiran tanaman ini dianggap Mexico.

Menjaga boemeria

Di sebuah ruangan, biasanya, tanaman ini tidak terkandung; biasanya digunakan sebagai hiasan hiasan di dekat tempat kediaman atau di lorong dan taman. Penghias dan pereka sangat menyukainya, kerana tanaman ini sangat sesuai dengan hampir semua bahagian dalam. Perkara terbaik mengenai tanaman adalah kesahihannya. Ia mungkin mengandungi penanam pemula, cukup baginya membaca beberapa petua untuk merawat tanaman.

Perkara yang paling luar biasa mengenai tanaman ini adalah daun, yang memikat dengan kecantikan dan ukurannya. Bentuknya agak lebar dan mempunyai tepi bergerigi. Berbunga di tumbuhan adalah bunga kecil, bentuknya serupa dengan perbungaan jelatang.

Penjagaan tanaman

Tumbuhan ini suka berada di tempat yang terang, tetapi boleh bertahan di bawah naungan selama beberapa jam sehari. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh mendedahkan tanaman itu di bawah sinar matahari terik pada hari musim panas yang panas jika anda tidak mahu terbakar daun. Oleh itu, lebih baik meletakkan boemeria di tempat dengan bayangan. Suhu di mana kilang merasa selesa antara +18 hingga +20 darjah. Tingkap Oriental sangat sesuai untuk tumbuh.

Menyiram
Air untuk pengairan pada musim panas tidak banyak diperlukan. Kelembapan di kawasan kami membolehkannya merasa selesa, dan pada musim sejuk perlu disiram sepenuhnya. Tetapi, kerana tanaman ini menyukai kelembapan, disarankan untuk menyemburkan daun dengan air suam, yang mesti diselesaikan terlebih dahulu.

Cara menanam boemeria

Tanah untuk tanaman sesuai secara universal, tetapi jika anda masih mahu mengumpulkannya sendiri, tambahkan:

 • tanah kebun (1 bahagian)
 • daun humus (2 bahagian)
 • gambut (1 bahagian)
 • pasir (1 bahagian)

Kaedah Pembajaan

Anda boleh memberi makan tanaman sekali atau dua kali sebulan dengan baja organik. Pilihan terbaik untuk membaja adalah baja untuk tanaman hiasan.

Memindahkan tanaman boemeria yang menakjubkan

Musim yang paling sesuai adalah musim bunga. Sekiranya ini adalah tanaman muda, maka dalam tiga tahun pertama ia ditransplantasikan setiap tahun, tetapi secara beransur-ansur kekerapan proses ini berkurang. Semasa memindahkan tanaman ke periuk, pastikan meletakkan lapisan saliran di bahagian bawah. Ini akan membantu mengurangkan kelembapan berlebihan. Ia hanya perlu untuk memindahkan boemeria apabila sistem akarnya benar-benar melibatkan benjolan bumi. Dipindahkan dengan transshipment. Pada musim bunga, pucuk telanjang dipotong untuk membuat tanaman menjadi segar kembali.

Kaedah pembiakan

Terdapat beberapa cara untuk menyebarkan: dengan biji, pembelahan, dan keratan. Menjalankan perniagaan pada musim bunga. Ini adalah kaedah yang sangat produktif yang membolehkan anda mendapatkan beberapa tanaman dari satu sekaligus.

Penyebaran menggunakan keratan sangat popular di kalangan pencinta bunga. Faktanya adalah bahawa kaedah ini memungkinkan semasa musim tanam meningkatkan jumlah tanaman di kebun. Keratan ditanam di tanah dengan pasir.Perlu sekitar empat minggu untuk membiasakan diri dengan tanah.

Penyakit dan serangga berbahaya kepada tanaman

Musuh utama tanaman ini adalah kutu daun dan kutu, yang dihilangkan dengan menyemburkan tanaman dengan larutan sabun dan air. Sekiranya daun mempunyai kelembapan berlebihan, maka ia akan mulai menghitam dan kering. Namun, dengan kelembapan yang tidak mencukupi, tanaman ini juga merasa tidak selesa. Apabila kutu tumbuh pada tanaman, daun menjadi lengket. Untuk menghilangkan perosak, anda boleh menggunakan ubat khas terhadap serangga.

Varieti boemeria

Varieti boemeria

 1. Daun besar. Tumbuhan ini selalu mengekalkan warna hijau dalam keadaan apa pun. Ia tumbuh dan berkembang dalam bentuk pokok setinggi 4 meter, lebih jarang 5. Batang berubah warnanya menjadi coklat seiring bertambahnya usia. Daunnya cukup besar, kasar untuk disentuh. Bunga kelihatan seperti telinga jagung. Warna bunga pucat.
 2. Keperakan. Spesies ini dibezakan oleh daun yang dilapisi dengan plak perak.
 3. Silinder. Ini adalah tanaman abadi. Ia mendapat namanya kerana bentuk daunnya.
 4. Bilah dua. Ia boleh tumbuh setinggi 2 meter. Daunnya bujur, kasar, dengan tepi bergerigi.
 5. Putih salji. Batangnya berada dalam kedudukan lurus. Daunnya berbentuk hati, kecil, ditutup dengan lapisan putih. Daun di atas berwarna hijau. Buah dewasa yang memanjang.

Fakta yang menghiburkan

 1. Tumbuhan ini diedarkan di China sebagai tanaman yang terpisah, kerana mempunyai khasiat yang sangat baik untuk pemintalan. Hingga hari ini, pelbagai jenis boemeria tumbuh di tanah tersebut, yang digunakan untuk menghasilkan serat, yang aktif digunakan dalam industri.
 2. Serat Bemer mempunyai kekuatan tinggi dan hampir tidak boleh reput, jadi seringkali digunakan dalam pembuatan tali. Sebelumnya, ia digunakan dalam pembuatan layar.
 3. Bemeria digunakan dalam pembuatan kain yang mahal, kerana struktur serat sangat mirip dengan struktur sutera dan sesuai dengan warna yang sangat ringan, sedangkan serat tidak kehilangan struktur sutera.
 4. Maklumat menarik adalah untuk peminat memakai seluar jeans, kerana serat boemeria secara aktif berpartisipasi dalam pembuatannya. Bahannya ringan dan bernafas.
 5. Serat tanaman juga merupakan sebahagian daripada industri kertas.
 6. Fakta yang menarik ialah serat ramie adalah bahan yang sangat kuno yang telah digunakan oleh manusia sejak zaman dahulu lagi. Sekiranya kita mengambil kira penemuan yang dibuat oleh ahli arkeologi di Kiev, maka di kubur Scythians (abad ke-3 SM) sudah ada kain yang mengandungi serat tanaman ini.
 7. Bemeria datang ke Eropah hanya semasa pemerintahan Ratu Inggeris Elizabeth 1 (abad 16-17) pada "Zaman Emas". Semasa pemerintahan permaisuri ini, kain mahal dari seluruh dunia dibawa ke England. Kain menggunakan bemeria dari China dan Jepun tidak terkecuali. Mereka kemudian dipanggil kain dari "jelatang Cina." Di Belanda, kain mahal ini dibawa dari pulau Jawa, yang disebut Batiste di Perancis. Industri Belanda juga menghasilkan banyak bahan, bahan mentah yang tepatnya adalah serat boemeria.
 8. Di Kesatuan Soviet, mereka berusaha menyemburkan luka untuk aplikasi serupa, tetapi hasilnya negatif. Di Rusia tsar, bemeria berbunga putih ditanam di mana-mana.

Oleh itu, dapat diperhatikan bahawa tanaman ini adalah ciptaan semula jadi yang unik dan setiap orang dapat menanamnya.

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan