Bull Terrier - penerangan tentang keturunan dan watak anjing

Pada zaman dahulu, hobi seperti itu, yang dicirikan oleh kekejaman, sangat popular. Banyak baka anjing dibiakkan untuk berpartisipasi dalam memburu dan menghakis permainan besar, dan tidak menjaga rumah. Khususnya, anjing digunakan sebagai peserta dalam pergaduhan antara anjing. Bagi sesetengah orang, ini adalah kaedah menjana pendapatan - mereka meletakkan wang pada salah satu haiwan, sementara yang lain, biasanya orang kaya, ingin menghadiri acara yang luar biasa untuk membawa kepelbagaian ke dalam kehidupan mereka yang tenang. Anak dari masa-masa yang sukar itu adalah terrier lembu. Keturunan anjing ini adalah pejuang yang sangat baik, tetapi kerana orang-orang yang terlibat dalam pembiakan mereka, baka ini memperoleh penampilan yang lebih elegan. Oleh itu, setelah larangan pertempuran sengit dan berdarah, terrier banteng dapat menemui jalan baru kerana penampilannya yang pelik.

Terrier lembu

Nama

Bersama dengan banyak terrier, "lembu" dibiakkan di UK. Oleh itu, nama baka merujuk kepada bahasa Inggeris. "Bull" dalam terjemahan bermaksud "bull" - dengan haiwan besar inilah bulldog yang mengambil bahagian dalam pembentukan keturunan memasuki pertempuran di ring. Dan kata "terrier" merujuk kepada anjing jenis kedua yang mengambil bahagian dalam proses pembiakan.

Kisahnya

Walaupun pertempuran binatang di England tidak dilarang, yang terjadi pada tahun 1835, penyertaan anjing dalam pembuli banteng sangat digemari. Nenek moyang Bulldog Inggeris turut serta dalam pertempuran ini. Pada masa itu, penampilan anjing-anjing ini berbeza: anggota badannya tinggi, dan kepalanya berbentuk persegi dan lebar terlalu banyak. Ciri-ciri ini memberi anjing peluang untuk melawan banteng besar-besaran. Tetapi setelah larangan tersebut, pihak penganjur pertempuran sengit menemui kaedah lain untuk menjana wang - menggores tikus dan bertengkar antara anjing. Oleh kerana saiz peserta yang lebih kecil, arena dapat dibuat di mana-mana restoran, tempat tinggal orang miskin dan kaya.

Tidak lama kemudian menjadi jelas bahawa bulldog tentera secara praktikal tidak sesuai untuk format yang baru dicetak. Dalam pertempuran seperti itu, perlu memiliki kecerdasan dan ketangkasan yang lebih besar lagi. Malangnya, bulldog yang kuat gagal menunjukkan nilai dalam pertempuran seperti itu - mereka berubah menjadi aksi yang membosankan.

Oleh itu, penternak mula menyeberangi bulldog yang terlibat dalam pertempuran dengan anjing jenis lain. Terutama menjanjikan adalah pemilihan dengan terrier. Pembiakan jenis ini mempunyai kekuatan dan kedegilan yang sama, sementara anjing menjadi lebih tangkas dan cerdas. Nama wakil pertama baka itu tidak bersahaja: "old-bull-and-terrier." Oleh itu, nenek moyang terrier lembu semasa dilahirkan.

Peluang untuk terus hidup

Wakil pertama baka baru kelihatan sangat luar biasa: badan besar, anggota badan bengkok, kepala yang terlalu lebar dengan moncong tumpul. Tetapi pada masa yang sama, individu yang diterima dengan sempurna memenuhi tugas sebagai pejuang. Generasi berikutnya memperoleh tanda terrier yang semakin ketara: moncong tajam dan cakar panjang. Tetapi, satu atau lain cara, anjing-anjing itu masih jauh dari penampilan cantik.

James Hinks, seorang pencinta anjing dan pedagang, menguruskan hal ini. Dia memutuskan untuk membuat baka kelihatan lebih cantik, tanpa mengubah kemampuan anjing untuk bertarung. Dan beberapa tahun kemudian, di sebuah pameran di Birmingim, peniaga itu memberikan hasil terbaik. Hinks menyedari bahawa perlu untuk bekerja pada penampilan bangsawan, jadi wakil-wakil baru individu itu benar-benar putih.Dan ketika itu nama moden baka muncul - bull terrier.

Individu pertama telah memasukkan sejumlah kualiti dari nenek moyang mereka, termasuk daya tahan, minda, ketangkasan dan tenaga yang maju. Di Britain, bull terrier langsung menikmati cinta dan rasa hormat dari komuniti penternak anjing. Memiliki seekor terrier lembu putih menjadi fesyen, dan dengan awal abad ke-20, penternak menunjukkan kepada dunia jenis anjing ini.

Warna terrier lembu
Pada separuh kedua abad kesembilan belas, dua haiwan peliharaan Hinx yang digelar Madmen dan Puss mendapat gelaran juara. Walaupun terdapat perbezaan yang jelas dari perwakilan moden dari baka ini, seekor sapi lembu putih pada masa itu sudah mendapat permintaan tinggi. Kerana minat pelancong dan tentera, baka ini datang ke berbagai negara.

Warna terrier lembu

Walaupun begitu, sejumlah masalah serius tetap ada, yang penyelesaiannya memerlukan banyak usaha dari penternak. Pada mulanya, pemerintah Inggeris melarang menghentikan pendengaran banteng, dan ini hampir memusnahkan peningkatan populariti anjing. Telinga, yang tidak disunat, kelihatan mengerikan pada anjing-anjing ini. Tetapi kerana kerja penternak yang panjang, spesimen segera muncul yang telinga mereka secara semula jadi tegak.

Tetapi kesukaran utama adalah bahawa lembu betina dengan bulu berwarna dilahirkan diskriminasi. Banyak orang berpendapat bahawa mereka tidak mempunyai golongan bangsawan luar. Dan sejak anjing-anjing berwarna mula menang di pameran Bahasa Inggeris, banyak penternak membantah keputusan hakim. Pada pendapat mereka, memperoleh gelaran anjing berwarna (yang membawa kepada penyertaan anjing ini dalam pembiakan) akan menyebabkan fakta bahawa terrier lembu putih mengalami kemerosotan. Oleh itu, bukan sahaja individu pelbagai warna, tetapi juga kulit putih, yang mempunyai anjing berwarna di antara nenek moyang mereka, kehilangan penyertaan mereka dalam kawin. Dan keputusan seperti itu hampir berubah menjadi hilangnya keturunan. Oleh kerana pemilihan perwakilan keturunan putih yang berpanjangan, kumpulan gen terrier lembu menjadi semakin langka. Di samping itu, anjing yang diperoleh dari pendahulunya - terrier putih Inggeris - satu set maksiat: dari pekak hingga mata biru dan kemandulan.

Menjelang pertengahan abad kedua puluh, terdapat lebih banyak anak anjing dengan penyakit. Dan untuk mengelakkan kemerosotan keturunan, individu berwarna dibenarkan untuk mengambil bahagian dalam pembiakan. Para ahli segera mengingatkan bahawa beberapa tahun yang lalu gelaran juara diperoleh oleh seekor terrier lembu putih, yang nenek moyangnya adalah individu yang berwarna.

Kemenangan
Perlu diperhatikan bahawa pada mulanya mereka yang memulai anjing pertama setelah memilih bulldog dengan terrier memanjakan terrier bull Hinx putih, menganggap mereka tidak sesuai untuk bertarung. Penternak dengan yakin menyatakan bahawa anjing yang cantik tidak mungkin menjadi pejuang yang hebat. Kemudian Hinks menjadi peserta dalam pertaruhan, hasilnya yang selamanya mengubah sejarah bull terrier. Dia membesarkan anjingnya, dijuluki Puss - terrier lembu putih empat puluh paun - terhadap anjing yang lebih biasa dan lebih tua dengan berat 60 paun. Selama kira-kira tiga puluh minit, Puss tanpa belas kasihan menghadapinya, dan James, yang memenangi pertengkaran itu, memenangi lima pound dan sebotol sampanye. Dan kegemaran Hinx Puss, yang hampir tidak menderita dalam pertarungan, sehari kemudian mendapat gelaran juara di pameran pertunjukan.

Standard baka

Adalah tidak biasa bahawa standard baka bull terrier tidak begitu jelas. Beratnya dari 17 hingga 32 kg, dan pertumbuhannya dapat mencapai 31 hingga 46 cm. Sejumlah batasan pertumbuhan hanya terdapat pada perwakilan miniatur baka. Biasanya ketinggiannya kurang dari 36 cm. Apabila berat anjing berada dalam lingkungan 19-31 kg, penting untuk memperhatikan fakta bahawa anjing itu tidak kelihatan terlalu penuh atau, sebaliknya, kurus.

Aspek utama piawai adalah kekuatan yang kuat dan otot yang maju.Kepala mempunyai pendaratan rendah, besar, memanjang, berbentuk telur. Ia tidak mempunyai penyelewengan atau penyelewengan. Gigitan gunting, rahang bawah mempunyai kekuatan yang luar biasa. Lubang hidung jelas kelihatan, terbuka.

Mata berpigmen berwarna coklat, kecil dan segitiga. Telinga terbalik, terletak berdekatan antara satu sama lain. Anggota badannya kuat dan berotot, membantu terrier banteng untuk berdiri dengan kuat di kakinya. Badan berbentuk bulat. Dada mempunyai otot yang kuat, tidak sempit. Ekornya kecil, lebih sempit di hujungnya.

Sekiranya wakil baka berwarna putih, maka bintik-bintik dengan warna yang berbeza hanya dibenarkan di kepala atau telinga. Sekiranya ia berwarna, maka warna putih harus lebih rendah dari segi yang lain.

Ciri Perwatakan

Bull terrier secara tradisional dianggap sebagai anjing pertempuran. Mereka mempunyai ambang kesakitan yang sangat tinggi, mereka mempunyai kekuatan dan ketangkasan yang meningkat. Tetapi, seperti halnya keturunan anjing lain, asuhan inilah yang memainkan peranan penting dalam watak anjing. Ketika pemilik dan haiwan kesayangannya benar-benar ramah, dan anjing dari anak anjing memahami segalanya. Dia tahu bahawa pemiliknya adalah yang paling penting, bahawa dia adalah pemimpin, dan bahawa dia harus mematuhinya tanpa tentangan - dalam hal ini si terrier lembu akan menjadi teman setia yang sejati.

Ciri-ciri watak bull terrier

Wakil keturunan ini mempunyai sifat aktif, gelisah dan bodoh. Sebelum memulakan bull terrier, anda perlu memikirkan sama ada anda bersedia menghabiskan beberapa jam setiap hari berjalan dengan haiwan kesayangan anda. Oleh itu, anjing ini lebih sesuai untuk pemilik yang aktif, ceria dan muda daripada orang tua.

Pada mulanya, jenis anjing ini tidak dibiakkan untuk terlibat dalam pertempuran dengan manusia, walaupun pada hakikatnya ia sedang berperang. Mengikut standard, di antara anak anjing yang dilahirkan, hanya perlu meninggalkan individu yang tenang, seimbang dan wajar.

Keagresifan dan kemarahan dalam watak anjing dapat terwujud jika proses asuhan, latihan, dan menjaga keluarga tidak dilakukan dengan betul. Bull terrier berubah-ubah dan cemburu. Tidak mungkin anjing-anjing ini memiliki konten budak atau keperluan penyerahan secara sembrono kepada pemiliknya. Perkara ini harus dipertimbangkan jika anda merancang untuk memiliki anak anjing bull terrier. Pemiliknya memerlukan banyak kasih sayang, rasa hormat, kesabaran dan kepedulian untuk mengelakkan kesalahan dalam membesarkan haiwan peliharaan dan mengajarnya dengan betul kepada masyarakat. Memiliki intelek yang maju dan fikirannya sendiri, si terrier lembu akan dengan senang hati bertindak balas terhadap seseorang dengan sikap ramah, baik dan lembut. Sekiranya pemiliknya menjadi pemimpin yang adil, pengembara lembu dengan senang hati akan mematuhinya.

Bagaimana untuk mendapatkan anak anjing?

Memilih anak anjing harus berusia sekitar dua setengah bulan. Anda pasti harus membeli seekor lembu jantan lembu di taman asuhan kanak-kanak. Sekiranya anda cuba membeli haiwan kesayangan mengikut pengumuman atau di pasar burung, maka ada risiko besar mendapat anak anjing dengan penyakit atau keturunan. Penting untuk diketahui bahawa pada usia 2 bulan, anak anjing di taman asuhan kanak-kanak mendapat vaksinasi yang sesuai, menolak semua yang tidak sesuai dengan perihalan standard. Anda harus memperhatikan keadaan gigi anak anjing, mereka mempunyai sekurang-kurangnya dua belas gigi pada usia ini - enam di setiap sisi.

Penting juga untuk memastikan bull terrier dibaca dengan baik. Anjing keturunan ini sering mengalami masalah genetik dengan pendengaran, khususnya, kulit putih sering dilahirkan dengan pekak. Anda perlu bertepuk tangan sedikit dan perhatikan sama ada anak anjing itu bertindak balas terhadap bunyi. Juga disarankan untuk berkenalan dengan ibu bapa anak anjing yang diperoleh. Walaupun tidak memahami keturunan anjing, mungkin terdapat beberapa penyimpangan dari standard yang diterima.

Ciri penjagaan dan penyelenggaraan

Ciri-ciri penjagaan dan pemeliharaan bull terrier
Bull terrier adalah anjing berambut halus. Oleh itu, anda tidak perlu menyelami hal-hal khusus untuk merawatnya, kerana anjing ini tidak memerlukan kandungan khas. Perwakilan baka tahi lalat dua kali setahun - pada musim bunga dan musim luruh.Untuk menghilangkan bulu tanpa kesukaran, anda boleh menggunakan sikat dengan bulu halus atau sarung tangan yang dirancang untuk prosedur ini. Setelah berjalan haiwan kesayangan, tidak perlu menjalani prosedur air. Berhenti mengelap kaki dan bulu dengan kain lembap atau span.

Selalu penting untuk memeriksa apakah telinga dan mata meradang. Jarang, terrier lembu mengembangkan proses keradangan di telinga, tetapi pencegahan tidak pernah berlebihan.

Dalam proses berjalan, cakar haiwan kesayangan anda juga digiling, jadi tidak ada alasan tertentu untuk memotongnya. Pemotongan cakar hanya akan diperlukan sekiranya mereka menonjol melampaui batas tapak kaki.

Memandangkan keinginan si lembu lembu untuk secara aktif menghabiskan waktu dan kecenderungan semula jadi, berjalan kaki anjing semestinya bergerak dan aktif mungkin. Dia perlu diberi peluang untuk berlari lama, bermain dengan bola atau tongkat, melompat di atas rak. Ini bukan hanya akan membantu menjaga anjing dalam keadaan fizikal yang baik (anjing peliharaan cenderung kelebihan berat badan), tetapi juga mewujudkan suasana tenang di apartmen, kerana haiwan peliharaan akan menjadi damai dan damai pada waktu ia pulang.

Tidak setiap anjing harus dilatih dan dilatih dalam sejumlah besar pasukan, tetapi mereka semua memerlukan pendidikan yang tepat.

Kos anak anjing

Ramai orang tahu bahawa harga pembelian anak anjing ditentukan oleh beberapa faktor. Ini merangkumi silsilah, kejuaraan di kalangan ibu bapa, potensi anjing untuk mengambil bahagian dalam pameran dan sebagainya. Oleh itu, julat harga adalah seperti berikut: dari 16,000 hingga 74,000 rubel atau lebih. Tetapi secara purata, kos seekor anak anjing lembu jantan lembu di taska yang telah membuktikan diri mereka adalah sekitar 35,000 rubel.

Video: terrier lembu anjing

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan