Apa kucing berbahaya untuk hamil?

Semasa tempoh kehamilan, wanita itu memantau kesihatannya dengan teliti, tidak bertolak ansur dengan penyimpangan dan bertindak balas terhadap semua perkara. Nampaknya apa yang membahayakan haiwan peliharaan berbulu di sebuah rumah, kerana dia tinggal di sini sebelum konsepsi. Walau bagaimanapun, para pakar berfikir secara berbeza dan memberikan hujah yang beralasan. Agar tidak membahayakan janin dalam rahim, seorang wanita harus menimbang semuanya dan mengambil langkah-langkah yang sesuai jika perlu. Mari lihat aspek yang paling penting agar anda dapat membuat pendapat anda sendiri.

Apa kucing berbahaya untuk hamil?

Bahaya kucing untuk ibu mengandung

 1. Pakar mengatakan bahawa haiwan peliharaan berbulu boleh merosakkan kesihatan ibu dan perkembangan janin khususnya. Hujah untuk kata-kata ini adalah toxoplasmosis. Ini adalah penyakit di mana haiwan boleh menjangkiti seseorang. Ia disebabkan oleh parasit yang terdapat di dalam badan burung, kucing dan anjing. Walau bagaimanapun, parasit ini dapat membiak sepenuhnya dan hanya wujud di badan kucing.
 2. Virus ini tahan terhadap faktor yang menjengkelkan, yang bermaksud bahawa ia wujud sejak sekian lama. Bakteria boleh hidup dalam tinja kucing selama 2 tahun atau lebih. Ia memasuki tubuh manusia melalui daging mentah atau makanan lain yang serupa. Penyakit ini tidak membawa simptom khas, orang dan haiwan yang dijangkiti bahkan tidak mengesyaki ada penyakit yang ada.
 3. Gejala kadang-kadang muncul, sama dengan selesema ringan. Namun, bagi bayi dalam kandungan ini adalah ancaman yang nyata. Virus ini bertindak pada sistem saraf pusat, melambatkan pembentukan sistem ini. Sekiranya anak dijangkiti, kemungkinan kelainan kongenital otak atau patologi lain, tidak kurang serius, akan berkembang.
 4. Selalunya, atas sebab ini, janin mati. Sekiranya kucing menularkan toxoplasmosis sebelum kehamilan 23 minggu, pakar mengesyorkan menghentikan kehamilan jika patologi dikesan. Apabila wanita mendengar maklumat ini untuk pertama kalinya, mereka segera menarik kepalanya dan tidak tahu di mana meletakkan haiwan peliharaan berbulu itu. Tetapi jangan tergesa-gesa.

Ciri-ciri penyakit ini

 1. Risiko di atas untuk bayi adalah mungkin jika ibu mengandung dijangkiti untuk pertama kalinya semasa kehamilan atau tepat sebelum pembuahan. Sekiranya wanita menyedari bahawa dia sakit dengan toksoplasmosis jauh sebelum bayi dalam kandungan, jangan risau. Anda tidak akan sakit lagi.
 2. Sekiranya ragu-ragu, bawa kucing ke doktor haiwan dan pastikan bahawa dia tidak sakit. Secara semula jadi, lulus juga peperiksaan. Analisis dibuat untuk jangkitan TORCH untuk mengesan toksoplasmosis. Bawa juga najis haiwan kesayangan ke makmal. Selepas manipulasi ini, keadaan menjadi jelas, anda membuat keputusan.
 3. Sekiranya ada kekebalan terhadap sakit ini, maka tidak ada bahaya. Sekiranya haiwan itu dijangkiti, dan anda melepaskannya, keadaannya lebih rumit. Cari tempat perlindungan haiwan kesayangan. Sekiranya anda memutuskan untuk meninggalkan haiwan itu, maka lindungi diri anda.

Langkah berjaga-jaga keselamatan

Kehamilan dan kucing

 1. Malangnya, perlu diketahui bahawa haiwan atau anda tidak kebal dari fakta bahawa anda boleh dijangkiti toxoplasmosis. Cuba jangan biarkan haiwan peliharaan itu keluar sehingga boleh berkomunikasi dengan saudara.
 2. Dari kucing peliharaan, kucing anda mudah terserang penyakit seperti itu atau jangkitan lain. Ingatlah bahawa semasa membawa bayi, jangan mencium kucing, dan setiap kali mencuci tangan dengan sabun ketika bersentuhan dengan haiwan.
 3. Pastikan haiwan peliharaan tidak naik ke meja makan. Secara amnya, perhatikan tingkah laku dan keadaan umum haiwan. Toksoplasmosis dimanifestasikan jika tidak ada selera makan, dengan cirit-birit dan suhu badan meningkat.
 4. Sekiranya anda menyedari bahawa rakan berkaki empat anda tidak sihat, pastikan anda menghubungi doktor haiwan anda untuk mendapatkan bantuan.Untuk mengelakkan perkara ini, anda boleh berjumpa doktor dengan kerap untuk pencegahan. Perkara yang paling penting adalah mempercayakan pembersihan tandas kucing kepada ahli keluarga yang lain. Jangan buat perkara seperti itu sendiri.
 5. Melalui tinja, paling mudah untuk mengambil jangkitan seperti itu. Sekiranya anda tidak mempunyai pilihan lain, perhatikan langkah-langkah keselamatan asas. Sentiasa pakai sarung tangan silikon dan bersihkan tandas haiwan dengan air mendidih. Oleh itu, pembasmian kuman dapat dilakukan.

Mitos

Pada orang biasa terdapat cukup banyak tanda yang menunjukkan kehamilan dan kehadiran kucing di rumah. Sangat menarik bahawa sebilangannya benar dan disyorkan untuk menggunakannya sebagai cadangan.

 1. Mitos 1. Ada yang percaya bahawa gadis hamil dilarang mengambil kucing. Ada beberapa kebenaran untuk ini, kerana haiwan adalah pembawa toksoplasmosis. Oleh itu, jika ada hubungan dengan rakan berkaki empat, berhati-hati dan basuh tangan anda dengan sabun. Sekiranya anda pernah menghidap penyakit seperti itu, maka anda tidak berada dalam bahaya.
 2. Mitos 2. Adalah dipercayai bahawa jika kucing tidur di pastel yang sama dengan wanita hamil, maka ini akan menimbulkan masalah. Sekiranya anda mempercayainya, maka ketika haiwan itu cuba berbaring di sebelah wanita masa depan ketika melahirkan, maka ada sesuatu yang tidak kena dengan anak itu. Pada hakikatnya, seorang kawan berkaki empat hanya menjadi dekat dengan seseorang dan cuba berada dekat, menunjukkan kasih sayang. Oleh itu, jangan risau tentang perkara ini, tidak ada yang buruk mengenainya.
 3. Mitos 3. Diduga, jika haiwan itu tidur di dada wanita, maka setelah kelahirannya dia tidak akan mendapat susu ibu. Perlu diingat bahawa anggapan seperti itu tidak disokong oleh apa-apa. Satu-satunya sebab anda tidak boleh membiarkan haiwan kesayangan anda tidur di dadanya adalah kerana kemungkinan dijangkiti jangkitan. Sebagai tambahan, individu yang besar yang bertumpu di dadanya dapat menimbulkan banyak ketidakselesaan. Mungkin dari memerah boleh membahayakan kelenjar susu.

Ingat, agar tidak menghadapi penyakit, anda perlu menjalani pemeriksaan untuk anda dan haiwan. Ikuti langkah berjaga-jaga asas. Walaupun rakan berkaki empat sakit, jika anda mengikuti peraturan mudah, anda tidak akan dijangkiti. Tidak perlu mendengar semua jenis dongeng dan menyingkirkan haiwan itu.

Video: kehamilan dan kucing - petua doktor haiwan

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan