Apakah perbezaan antara telur putih dan coklat?

Setiap daripada kita berusaha untuk memantau badan kita, sekurang-kurangnya dalam beberapa aspek. Kami mematuhi gaya hidup sihat, bergerak lebih banyak, memilih produk semula jadi dan sihat untuk orang yang kita sayangi. Tetapi kadang-kadang kita benar-benar terjebak di pasar raya di hadapan kaunter telur. Di sini anda melihat telur putih di satu sisi dan telur coklat di sisi lain. Sebagai peraturan, jika ukurannya sama, maka warna coklat sedikit lebih mahal. Apa yang perlu dibuat? Telur mana yang hendak dipilih? Cengkerang mana yang menyimpan bahan yang paling bermanfaat? Apa perbezaan antara telur putih dan coklat, mari kita cuba mengetahuinya.

Apakah perbezaan antara telur putih dan coklat

Ciri-ciri telur coklat dan putih

Apakah perbezaan antara telur coklat dan putih - jawapan untuk soalan ini mudah dan terletak di permukaan. Ini semua tentang baka ayam - ayam yang ringan akan membawa telur putih, dan ayam merah dan hitam akan memberikan telur coklat. Itu sahaja perbezaannya. Walau bagaimanapun, telur telah lama ditumbuhi dengan pelbagai mitos yang akan kami cuba hilangkan.

  1. Sebilangan orang yakin bahawa telur coklat lebih berguna, mereka mempunyai zat yang lebih berharga untuk tubuh manusia. Ini adalah kesalahan besar, komposisi telur coklat dan putih sama persis.
  2. Ia juga dipercayai bahawa cengkerang coklat lebih keras daripada yang putih. Kenyataan ini juga dapat dianggap sebagai mitos, kerana kekerasan cengkerang tidak bergantung pada keturunan ayam, hanya dapat berubah pada usia burung. Maksudnya, telur dengan tempurung keras sering membawa ayam betina muda, seiring bertambahnya usia, jumlah kalsium di dalam badan ayam betina berkurang, kulit ayam tua akan lebih longgar.
  3. Kadang-kadang telur coklat lebih mahal, mengapa? Malangnya, tidak ada jawapan pasti untuk soalan ini. Di satu pihak, ini tidak lebih dari sekadar langkah pemasaran yang meyakinkan pembeli tentang keunikan telur coklat. Sebaliknya, para petani berpendapat bahawa ayam coklat lebih besar, yang bermaksud mereka memerlukan lebih banyak makanan, kos telur coklat lebih mahal. Ini adalah kenyataan bahawa ukuran telur putih dan coklat tidak berbeza.

Ia berlaku bahawa anda berfikir bahawa telur putih atau coklat mempunyai warna kuning telur yang lebih tepu. Sebenarnya, ia bergantung pada makanan ayam dan keadaan peletakan. Warna shell jauh dari petunjuk utama untuk memilih telur.

Bagaimana memilih telur segar dan baik?

Agar pembelian di pasar dan di kedai berjaya, pilihan telur harus didekati dengan sangat berhati-hati.

Cara memilih telur segar dan baik

  1. Sekiranya anda berpeluang membeli telur buatan sendiri - gunakannya. Anda tidak boleh membeli telur di pasar - anda tidak dapat memastikan asal usulnya, mungkin anda ditawarkan telur biasa dari ladang unggas dengan harga telur rumah. Tetapi jika anda mempunyai rakan yang mempunyai ayam, ambil telur ini tanpa gagal, ia mengandungi bahan yang lebih berguna.
  2. Pastikan anda melihat tarikh pembungkusan telur di kedai. Huruf D bermaksud bahawa telur adalah makanan, hanya memerlukan beberapa hari. Kemudian mereka meletakkan tanda C di atasnya - yang bermaksud ruang makan. Ia boleh disimpan selama 25 hari. Huruf B - bermaksud telur kategori paling tinggi, ini adalah spesimen besar, lebih daripada 75 gram. Selanjutnya, mengikut berat, telur dapat ditentukan oleh kategori pertama, kedua atau ketiga.
  3. Tidak boleh ada keretakan atau kerosakan pada cangkang.
  4. Di permukaan cangkang tidak boleh ada sisa-sisa kotoran burung yang jelas, ini adalah standard makanan semula jadi. Walau bagaimanapun, shell yang berkilat dan jernih tidak seharusnya. Permukaan seperti itu mungkin menunjukkan bahawa telur telah dicuci, yang bermaksud bahawa lapisan pelindung semula jadi telah dibersihkan, tanpa telur akan merosot setelah 10-12 hari.
  5. Jangan beli telur yang terlalu besar - biasanya berair, ia diletakkan oleh ayam tua. Tetapi telur yang lebih kecil, lebih sihat dan kaya vitamin berasal dari ayam muda.
  6. Memeriksa telur tanpa tanda untuk kesegaran agak sukar. Untuk melakukan ini, anda boleh menggoncangkannya dekat telinga. Sekiranya anda mendengar bunyi gemerik atau ciri lain - telurnya tidak segar, anda tidak boleh membeli produk seperti itu. Telur yang baik tidak akan mengeluarkan suara.

Tetapi warna telur yang anda pilih hanyalah aspek estetik dari masalah ini. Sekiranya anda lebih terbiasa dengan coklat, belilah; jika anda lebih suka kulit putih, buatlah pilihan yang sesuai dengan mereka. Sekiranya kulit putih lebih murah di kedai, pastikan untuk membelinya, kerana tidak ada perbezaan telur yang lain (kecuali warna cengkerang)!

Telur dari zaman kuno dianggap tidak hanya produk makanan, tetapi juga dikurniakan beban semantik yang jauh lebih besar. Sejak zaman kuno di Rusia adalah kebiasaan melukis telur - ini adalah simbol Paskah. Telur tersebut dikaitkan dengan kisah dongeng, lagu, kisah bernasib baik, ritual mistik dan kaedah rawatan. Pilih telur segar dan abaikan warnanya!

Video: Apakah perbezaan antara telur ayam putih dan coklat?

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan