Bagaimana cara membuang limescale di tandas?

Paip tersedia di setiap rumah, kerana berfungsi sepenuhnya perlu melakukan langkah-langkah pembersihan secara berkala. Penjagaan khas diperlukan untuk tab mandi dan tandas, di mana sebahagian besar simpanan limas. Pencemaran tidak boleh disebut mudah ditanggalkan, dan oleh itu, kaedah yang berkesan mesti digunakan untuk menghilangkannya. Pertimbangkan aspek utama.

Cara membuang limescale di tandas

Jenis pencemaran

 1. Deposit limesale adalah bahan cemar kompleks; ia muncul disebabkan oleh air paip yang keras, di mana banyak garam kalsium pekat. Semua simpanan ini muncul di bahagian bawah mangkuk tandas sebagai lapisan kuning. Untuk menghilangkan pencemaran, bahan kimia berdasarkan asid kaustik digunakan.
 2. Jenis pencemaran lain ialah karat. Jalur oren terbentuk di tandas kerana paip tersumbat dan usia tua mereka. Dalam beberapa kes, dinding tandas bernoda karat akibat pengumpulan besi dalam air paip.
 3. Deposit dalam bentuk batu kencing juga muncul di tandas, pencemaran ini biasanya digabungkan dengan limescale. Kerumitan pembersihan meningkat kadang-kadang, jadi ada baiknya membersihkan tandas tepat pada waktunya dan melakukan langkah-langkah kebersihan.

Penting!
Untuk menghilangkan semua jenis pencemaran pada masa yang sama, penjagaan mesti dilakukan untuk melembutkan air. Untuk ini, tablet arah harus diletakkan di dalam tong longkang, yang dijual di kimia rumah tangga dan kedai paip.

Bahan kimia untuk limescale

Syarikat pembuatan moden membekalkan pelbagai produk rumah tangga untuk menyimpan rak yang bertujuan menghilangkan karat, batu kencing dan plak di tandas. Untuk melakukan pembersihan berkualiti tinggi, perlu membeli produk berdasarkan gel atau krim, dalam kes yang jarang berlaku, formulasi serbuk digunakan.

Terdapat 4 kumpulan dana utama:

 1. Pembersih asid. Seperti namanya, agen tersebut mengandungi sejumlah besar asid. Antaranya ialah hidroklorik, formik, oksalik dan gabungannya antara satu sama lain. Semasa penggunaan produk sedemikian hendaklah melindungi saluran pernafasan, kulit tangan dan selaput lendir mata dengan berhati-hati. Pembersih berasid tidak boleh digunakan terlalu kerap, kerana merosakkan enamel tandas. Dilarang membersihkan mangkuk tandas yang terbuat dari seramik dan tembikar dengan cara sedemikian. Berikut ini dianggap sebagai wakil produk yang jelas: "Tandas tandas Aktif", "Santri Gel".
 2. Pembersih beralkali. Biasanya disajikan dalam bentuk larutan kimia yang mengandungi natrium. Buang bahan cemar dengan cepat, termasuk batu kencing dan batu kapur. Wakil pembersih alkali dianggap "Braff gel" dan "Dosya".
 3. Pembersih berasaskan klorin. Cepat menghilangkan pelbagai jenis pencemaran dan bau yang tidak menyenangkan. Tetapi mereka mempunyai aroma tajam yang menyebar ke seluruh apartmen. Pembersihan dilakukan dengan tingkap yang terbuka. Produk yang mengandungi klorin dapat digunakan setiap hari, tanpa rasa takut akan keselamatan paip. Kami mengesyorkan agar anda mempertimbangkan "Titan", "Silith Bang" dan "Kommet".
 4. Pembersih serbuk. Mereka digunakan dalam kebanyakan kes untuk membuang batu kencing, tetapi juga sesuai untuk mengawal batu kapur. Seperti namanya, produknya adalah serbuk kering. Ia diedarkan di tempat pencemaran, kemudian dibersihkan dengan berus keras atau berus. Dengan penggunaan biasa, enamel boleh rosak; kapur dan batu kencing akan tersumbat menjadi mikrokrak.Keutamaan harus diberikan kepada Flash, PemoLux, dan Big Power.

Ubat-ubatan rakyat untuk menghilangkan kerahan kapur

Asid oksalat

 1. Sekiranya plak di tandas berada di tahap lanjut, asid oksalik akan menjadi pembantu yang sangat baik dalam menyelesaikan masalah. Penting untuk memahami bahawa produk tersebut mempunyai kaustik yang ketara.
 2. Semasa menggunakan bahan kimia seperti itu, semua langkah keselamatan mesti dipatuhi dan penggunaan peralatan pelindung tanpa gagal. Pakai sarung tangan silikon yang ketat, cermin mata keselamatan dan alat pernafasan kain.
 3. Asid boleh dibeli di mana-mana kedai teknikal. Ia digunakan dalam pelbagai cara. Sekiranya anda akan mengeluarkan plak dari kawasan kecil tandas, anda perlu mencurahkan sedikit wang pada kain yang padat.
 4. Lap kotoran. Prosedur ini mesti membantu. Sekiranya tandas dalam keadaan terabaikan, maka asid mesti dituangkan ke dalam tandas. Tunggu 3-5 jam. Kemudian basuh tandas dengan banyak air.
 5. Semasa bekerja dengan sebatian agresif, jangan malas menggunakan peralatan pelindung diri. Semasa prosedur, selalu pastikan bilik dengan tingkap terbuka terbuka lebar. Kelebihan produk tersebut ialah memulihkan tandas, walaupun dalam keadaan yang teruk.

Asid sitrik
Asid sitrik Limescale

 1. Asid sitrik merujuk kepada produk dengan sifat yang lebih lembut. Alat ini juga dapat mengatasi pencemaran yang kompleks. Asid terbukti sangat baik dalam memerangi serangan pelbagai jenis.
 2. Sebelum memulakan prosedur, basuh air tandas beberapa kali. Tuang sedikit air panas ke dalamnya. Cecair itu tidak boleh mendidih. Taburkan dinding mangkuk tandas 100 g. asid sitrik.
 3. Gunakan berus atau berus yang padat dan lap bahagian bawah dengan teliti. Biarkan mangkuk tandas dengan produk selama beberapa jam. Selepas 4-5 jam, bersihkan dinding semula dan bilas air. Untuk mengatasi batu lama, lebih baik biarkan asid semalaman untuk penyahtoksidan.

Keputihan

 1. Sebagai kaedah alternatif dan tidak kurang berkesan adalah keputihan. Sebelum menggunakan bantuan komposisi berklorin, perlu membuang semua air di dalam mangkuk tandas. Selepas itu, anda boleh memasukkan komposisi kimia.
 2. Dalam beberapa kes, tunggu beberapa jam untuk menyelesaikan masalah. Dalam keadaan terabaikan, tandas dengan produk lebih baik dibiarkan sehingga pagi.
 3. Setelah mengelupas dan memecahkan plak, basuh tandas dengan bersih dan perhatikan bahagian bawah. Basuh tandas beberapa kali. Dilarang sama sekali menggunakan tandas untuk tujuan yang dimaksudkan semasa prosedur pembersihan.

Elektrolit

 1. Ramai suri rumah berjaya menggunakan cecair sederhana dalam bentuk elektrolit. Mungkin rakan-rakan pernah menyebutkan kualiti keajaiban komposisi kimia. Elektrolit harus digunakan dalam keadaan tandas yang menyedihkan.
 2. Sebelum prosedur, penting untuk mempertimbangkan cadangan praktikal di mana dilarang menggunakan komposisi sedemikian. Jangan menggunakan elektrolit dengan sedikit pencemaran tandas. Untuk masalah seperti itu, ada cara yang lebih lembut.
 3. Dilarang menggunakan penggunaan elektrolit sekiranya paip plastik dan saluran air pembuangan keluar dari tandas. Komposisi agresif boleh membahayakan sistem dengan ketara. Juga, jangan gunakan komposisi kimia jika anda disambungkan ke pembetung pusat.
 4. Sekiranya anda memutuskan tindakan sedemikian, dengan mempertimbangkan semua perkara dengan teliti, anda mesti mengambil langkah berjaga-jaga. Elektrolit sangat berbahaya bagi tubuh manusia. Walaupun sebilangan kecil zat pada kulit boleh menyebabkan luka bakar yang teruk.
 5. Sentiasa memakai cermin mata, sarung tangan dan alat pernafasan sebelum prosedur. Pakaian pelindung juga tidak menyakitkan. Perhatikan bahawa bahan tersebut digunakan secara eksklusif pada permukaan tandas yang kering. Tuangkan elektrolit dengan berhati-hati; jangan semburkan.
 6. Tunggu sebentar, kemudian bilas air beberapa kali. Sila ambil perhatian bahawa saliran mesti dilakukan dengan ketat dengan penutup ditutup. Jangan lupa bahawa elektrolit terbuat dari sebatian asid yang sangat pekat. Oleh itu, patuhi semua langkah keselamatan.

Membersihkan tandas dari pencemaran lama tidak sukar. Menilai masalah sebelum melakukan prosedur yang sesuai. Mungkin kaedah biasa yang dijual di mana-mana kedai isi rumah akan mengatasi tugas tersebut. Dalam kes yang melampau, gunakan bantuan bahan kimia yang kuat. Patuhi semua langkah keselamatan dengan teliti.

Video: cara membersihkan tandas batu kapur dan batu kencing

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan