Berapa hari selepas haid saya boleh hamil?

Hari ini, banyak hubungan yang terganggu digunakan sebagai kaedah kontrasepsi. Atas sebab inilah mereka terutama berkaitan dengan soalan, berapa hari selepas haid saya boleh hamil? Perkara yang sama berlaku untuk pasangan yang tidak dilindungi sama sekali dan impian bayi - adalah perlu bagi mereka untuk mengetahui dengan tepat apa tempoh bulan kehamilan boleh berlaku, kerana pada masa ini adalah yang paling penting untuk menunjukkan aktiviti seksual. Pertimbangkan masalah ini secara terperinci.

Berapa hari selepas tempoh anda boleh hamil

Apa hari selepas haid saya boleh mengandung bayi?

Perlu diingat bahawa kehamilan hanya boleh berlaku semasa ovulasi - ia berlaku pada pertengahan kitaran (walaupun semuanya bergantung pada ciri-ciri individu tubuh wanita).

Untuk pertama kalinya, beberapa hari selepas haid berakhir, hampir mustahil untuk hamil - ini disebabkan oleh fakta bahawa persekitaran dalaman rahim, dan juga faraj, sangat tidak baik untuk sperma.

Ketahui dengan tepat hari mana anda boleh hamil, anda hanya boleh jika wanita itu mempunyai kitaran haid yang stabil. Pertimbangkan apa yang boleh anda lakukan untuk mengetahui dengan tepat kapan hari-hari berbahaya dan selamat datang:

 1. Kami membuat kalendar di mana kami akan menandakan semua data pada setiap bulan. Permulaan, akhir, gejala. Penting untuk dipertimbangkan bahawa jika perbezaan antara kitaran terpanjang dan terpendek lebih dari 6 hari, maka pengiraan tidak akan berkesan, dan tidak akan berjaya apabila ovulasi berlaku menggunakan kaedah kalendar.
 2. Oleh itu, kita perlu mengambil kitaran terpendek dan terpanjang. Pada yang pertama, anda perlu mengambil masa 18 hari, dan yang kedua - 11. Hari-hari inilah yang akan menjadi permulaan bagi anda, dan juga akhir tempoh ovulasi.
 3. Selepas tempoh yang dinyatakan, kebarangkalian anda hamil menjadi semakin rendah. Pakar telah lama mengetahui bahawa hari yang paling selamat adalah sebelum haid dan selepas - kira-kira 2 hari, walaupun sekali lagi, semuanya bergantung pada ciri-ciri tubuh wanita.

Penting! Semakin pendek kitaran anda, semakin sedikit hari ketika kehamilan dikesampingkan. Contohnya: hari pertama kitaran adalah permulaan haid, hari pertama. Sekiranya seorang wanita mempunyai kitaran terpendek berlangsung selama 23 hari, dan paling lama - 27, maka pada hari ke-5 sudah mungkin untuk menandakan permulaan ovulasi. Tetapi dengan jangka masa panjang, hari yang baik untuk konsepsi mungkin bertepatan dengan hari-hari terakhir, sambil berlanjutan hingga ke-16.

Sangat penting untuk diingat bahawa kaedah kalendar kontrasepsi tidak boleh seratus peratus! Kitaran boleh berubah, yang bermaksud bahawa tarikh ovulasi juga dapat berubah. Perkara yang sama berlaku untuk plat pengiraan universal, apabila anda boleh melakukan hubungan seks tanpa rasa takut untuk hamil - setiap wanita mempunyai kitarannya sendiri, tempohnya berbeza-beza, jadi anda perlu mengira semuanya sendiri. Perlu diperhatikan bahawa pada masa ini terdapat kalendar khas di mana anda dapat merakam data mengenai haid anda, mereka juga menunjukkan hari-hari yang baik untuk konsepsi, tetapi tidak memberikan jaminan mutlak.

Apakah peluang untuk hamil sebelum atau selepas haid anda?

Walaupun kebarangkaliannya sangat rendah, ia tetap ada. Dua hari pertama dapat dianggap selamat, tetapi hanya dengan mempertimbangkan fakta bahawa kitaran tetap stabil, dan tidak ada kesalahan dalam pengiraan.

Bagi hari-hari selepas haid telah berlalu, hampir mana-mana wanita boleh hamil pada masa ini.Pengecualian adalah mereka yang mempunyai kitaran yang panjang, tetapi haidnya tidak bertahan lama, tempoh ketika anda dapat hamil bermula sedikit kemudian.

Oleh itu, kita akan mempertimbangkan fasa apa yang terdiri daripada kitaran haid normal pada wanita yang sihat:

 1. Folikular. Separuh pertama kitaran, tepat pada masa ini, kerana FSH (yang disebut hormon khas) di salah satu ovari, folikel yang dominan mula matang, dan kemudian telur siap untuk disenyawakan dengan sperma.
 2. Ovulasi. Dalam tempoh ini, LH mula dihasilkan - juga hormon, tetapi di bawah pengaruhnya, telur matang bergerak ke rongga perut.
 3. Fasa luteal. Progesteron mula dihasilkan - badan bersedia untuk kemungkinan permulaan kehamilan. Keadaan yang sesuai diciptakan di dalam badan sehingga telur yang disenyawakan berjaya ditanam dan dikembangkan.

Setiap bulan semua fasa ini diulang, dan seperti yang kita perhatikan, hormon tertentu bertanggungjawab untuk setiap fasa. Fasa pertama dan ketiga berlangsung 13-14, tetapi ovulasi tidak bertahan lama - kira-kira 2-3 hari.

Seorang wanita boleh hamil hanya dalam tempoh ovulasi - oleh itu, hanya beberapa hari dalam sebulan. Telur menuju ke arah sperma dan jika semuanya berjalan lancar, maka ia menyuburkannya. Selanjutnya, jika keadaan dan kesihatan wanita mengizinkan, maka telur janin secara beransur-ansur bergerak ke rongga rahim. Kehamilan berlaku sebaik sahaja telur yang disenyawakan melekat pada mukosa.

Bolehkah terdapat penyimpangan dari norma?

Sekiranya wanita itu benar-benar sihat, maka dia mengalami ovulasi setiap bulan. Biasanya, kitaran ini berlangsung dari 20 hingga 35 hari, bergantung pada lamanya pada hari mana akan ada hari yang baik untuk kemungkinan hamil.

Walaupun begitu, adalah mustahil untuk tidak memperhatikan fakta bahawa kadang-kadang walaupun pada wanita yang sihat kitaran haid boleh sesat, dan ada beberapa sebab untuk ini:

 • ketidakseimbangan hormon;
 • STI - jangkitan kelamin;
 • pengguguran yang dipindahkan;
 • operasi pembedahan;
 • kehadiran penyakit kronik atau akut umum;
 • perubahan iklim;
 • keadaan tertekan.

Adakah terdapat gejala semasa ovulasi?

Tidak selalu, tetapi sesetengah wanita mengalami gejala yang tidak menyenangkan dengan permulaan ovulasi. Sebagai peraturan, ini adalah kesakitan memotong atau menarik - dan jatuh pada ovari di mana telurnya telah matang. Pakar mengatakan bahawa momen ini secara langsung berkaitan dengan fakta bahawa terdapat kerosakan pada mukosa, dan juga permukaannya. Sebagai peraturan, sensasi yang tidak menyenangkan adalah jangka pendek - tidak lebih dari satu hari, tetapi juga berlaku bahawa seorang wanita mengalami ketidakselesaan yang ketara. Sekiranya masalah berlanjutan dari kitaran ke kitaran - dalam kes ini, anda perlu berjumpa pakar sakit puan, ini mungkin menunjukkan beberapa penyakit.

Bagaimana lagi anda dapat memahami bahawa ovulasi telah berlaku?

Kami telah mempertimbangkan cara termudah dan paling tepat untuk menentukan ovulasi, tetapi tidak tepat, iaitu wanita yang tidak mahu anak masih boleh hamil. Perkara yang sama berlaku untuk seks yang adil, yang bermimpi tentang kelahiran bayi - sama penting bagi mereka untuk menghitung momen, ketika kemungkinan kehamilan paling tinggi. Oleh itu, mari kita lihat beberapa kaedah lagi yang akan membantu menentukan permulaan hari yang baik.

Cara yang biasa dilakukan adalah dengan mengukur suhu basal. Maksudnya, anda perlu mengukur suhu di kawasan rektum, sementara anda perlu menggunakan termometer merkuri biasa. Ini mesti dilakukan sebaik sahaja bangun. Pada separuh masa pertama, suhu biasanya 37 darjah. Semakin hampir dengan ovulasi, semakin tinggi suhunya. Sebelum ovulasi, ia akan turun sedikit, maka akan ada lonjakan segera sebanyak 0,5 darjah - ini bermakna telur telah keluar dan siap untuk disenyawakan.

Ujian ovulasi adalah yang paling tepat dan senang. Di farmasi, anda boleh dengan mudah membeli ujian khas yang menentukan keluaran korpus luteum dengan kepekatan hormon dalam air kencing - memeriksa dengan mereka sama ada ovulasi berlaku sangat sederhana dan hasilnya akan dapat dipercayai. Satu-satunya negatif adalah bahawa ujiannya agak mahal.

Video: bolehkah saya hamil selepas haid?

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan