Ketawa berkepala hitam - keterangan, habitat

Tawa berkepala hitam adalah burung besar dari susunan charadriiformes dari keluarga burung camar. Oleh kerana pengurangan populasi yang kritikal, burung dari spesies ini disenaraikan dalam Buku Merah Rusia. Di tasik mineral Manych-Gudilo, terdapat kawasan simpanan Tanah Hitam, di mana populasi ketawa sangat disokong dan dipulihkan. Sistem takungan tasik di kawasan ini dilindungi oleh konvensyen antarabangsa. Dalam artikel ini, anda akan belajar tentang apa tawa, mengapa ia mempunyai nama yang serupa, di mana ia tinggal dan bagaimana ia bersarang.

Ketawa berkepala hitam

Penerangan tentang tawa berkepala hitam

Ketawa adalah salah satu camar terbesar seisi keluarga. Berat rata-rata burung adalah kira-kira satu setengah kilogram, panjang - 60 cm, lebar sayap boleh melebihi satu setengah meter. Mengenali burung di antara burung lain cukup mudah - kepala tawa mempunyai warna hitam berkilat, sayap dan punggung atas berwarna abu-abu berasap, perut dan dada berwarna putih. Paruh - oren terang dengan percikan hitam. Kadang-kadang nampaknya paruh itu hanya diikat dengan tali hitam. Ini adalah keterangan burung dewasa yang dewasa. Pada usia yang lebih muda, tawa berkepala hitam sama sekali tidak mempunyai kepala hitam - dia mempunyai warna kelabu atau berasap. Kadang-kadang ini menimbulkan masalah khusus dalam menentukan spesies - sukar untuk mengenal pasti burung pada usia muda.

Terdapat banyak legenda di sekitar namanya, walaupun tidak ada yang tahu pasti mengapa burung pendiam ini disebut tawa. Malah, walaupun dalam bahasa Inggeris, nama burung itu diterjemahkan sebagai "camar berkepala hitam besar." Anda juga tidak boleh memanggil ketawa bercakap - dia hanya kadang-kadang mengeluarkan suara yang mengingatkan "Ha-ha-ha" atau "Au" berganda. Mungkin, bagi beberapa penemu, ini seperti ketawa.

Habitat tawa berkepala hitam

Bagi burung spesies ini, kehadiran badan air besar dan kecil di sekitarnya adalah penting, kerana ini adalah satu-satunya sumber pemakanan. Habitat di alam ini terbentang dari pantai Crimea hingga ke Danau Besar di Mongolia, dari Chana ke bahagian selatan Caspian. Di seluruh wilayah ini, burung bersarang di kawasan dan zona kecil, tidak ada penempatan umum. Garam dan tasik segar, perairan laut yang cetek, takungan di padang rumput dan padang pasir adalah tempat di mana anda dapat bertemu dengan tawa berkepala hitam.

Gaya hidup tawa berkepala hitam

Tawa berkepala hitam, seperti jenis camar lain, terbang dengan indah, mampu melambung tinggi di udara, hanya sesekali mengepakkan sayapnya. Di atas air yang tinggi, burung tidak menyelam ke kedalaman. Ketawa tinggal di tanah jajahan, cukup banyak, di mana sehingga 100 pasang individu. Kadang-kadang spesies camar lain terdapat di koloni. Tetapi mereka tidak menyeberang antara satu sama lain, burung selalu memilih pasangan spesies mereka sendiri. Ketawa berkepala hitam sangat berhati-hati, hampir tidak pernah membiarkan seseorang dekat. Sebilangan besar diet ketawa adalah ikan - hingga 70-80%. Selain ikan, burung dapat menikmati serangga, amfibia, tikus kecil dan juga anak ayam unggas lain. Dalam kebanyakan kes, burung itu tenang, terbang untuk musim sejuk hanya sekiranya berlaku pembekuan takungan.

Bersarang Blackhead

Ketawa berkepala hitam mencapai kematangan pada tahun keempat kehidupan. Burung juga bersarang di jajahan besar sehingga selalunya jarak antara sarang tidak melebihi beberapa meter. Selalunya, ketawa bersarang dengan burung camar perak.Tempat bersarang dipilih jauh, tanpa tumbuh-tumbuhan, biasanya, pulau-pulau berbatu. Sarang burung dibina tepat di tanah, membuat lekukan kecil di pantai. Tumbuhan tumbuh di dalam - bawah air atau tanah. Dalam klac biasanya terdapat sekitar 2-3 telur berwarna kelabu, paya atau coklat dengan sebilangan kecil. Telur betina dan jantan membasahi telur selama 3-4 minggu, selepas itu anak ayam menetas satu demi satu. Balita pada hari-hari pertama kehidupan mempunyai bulu putih, yang secara beransur-ansur berubah menjadi kelabu. Anak ayam dibawa ke sayap setelah kira-kira sebulan setengah.

Bersarang Blackhead

Tawa berkepala hitam mempunyai perasaan ibu bapa yang kurang baik. Burung sering membiarkan anak ayam mati hanya kerana mereka tidak mahu memberi makan bayi mereka dan menjaga mereka. Anehnya, 80% anak ayam tidak dapat bertahan. Anak-anak mudah dijangkiti, mereka boleh menjadi mangsa burung camar perak, dan saudara-mara sendiri sering menghancurkan anak ayam secara umum kebingungan dan sesak. Ini sering diperhatikan di kawasan jajahan besar, apabila kepadatan sarangnya cukup besar. Pada burung spesies ini, naluri penjagaan umum untuk anak ayam dikembangkan, yang digabungkan dalam apa yang disebut "tadika". Maksudnya, semua anak-anak dikumpulkan dalam timbunan, orang dewasa tidak membahagi mereka menjadi rakan dan musuh. Sebilangan burung terbang mencari makanan, bahagian lain masih menjaga bayi dan melindungi mereka dari musuh. Ini membolehkan anda memberi daya maju sekurang-kurangnya sebahagian daripada brood. Rata-rata, tawa berkepala hitam hidup selama 15 tahun.

Fakta menarik mengenai tawa berkepala hitam

Anehnya, dalam banyak budaya, semua jenis burung camar, dan terutama tawa berkepala hitam, adalah simbol kesedihan wanita dan kerinduan ibu. Cukup untuk mengingatkan legenda seorang wanita yang berubah menjadi seekor burung camar yang mengerang dari kesedihan setelah suami-nelayan kesayangannya hilang ke laut. Penjelasan untuk ini terletak pada tangisan burung camar yang marah - mereka sangat sedih dan menyedihkan, seolah-olah seekor burung benar-benar menderita. Banyak tanda yang berkaitan dengan burung camar di antara pelaut, salah satunya mengatakan bahawa burung camar membuat keributan di pantai hingga cuaca buruk. Tetapi sebilangan besar burung camar di atas air menjanjikan tangkapan besar, kerana burung juga mendapat makanan di laut.

Tawa berkepala hitam, bahkan beberapa dekad yang lalu, hampir pupus - ini disebabkan oleh ekologi, perburuan liar, dan pengumpulan telur yang buruk. Hari ini keadaan telah bertambah baik berkat langkah-langkah perlindungan yang berkesan. Bertindak dengan semangat yang sama, manusia akan dapat mengekalkan ketawa yang berkepala hitam untuk generasi akan datang.

Video: tawa berkepala hitam (Larus ichthyaetus)

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
Masha
Masha

Saya suka burung ini!

wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan