Wisel Teal - penerangan, habitat, fakta menarik

Itik kecil ini tiga kali lebih kecil daripada mallard biasa, panjangnya tidak lebih dari 38 sentimeter, dan berat - tidak lebih daripada 450 gram. Individu wanita sangat kecil, berat badannya turun sekitar 250 gram. Atas sebab ini, wakil keluarga itik ini adalah itik terkecil yang tinggal di sungai dan tasik. Peluitnya yang halus dan nyaring selalu dapat dibezakan di antara suara burung lain. Oleh kerana itu, teal itu dijuluki "peluit."

Wisel Teal

Habitat

Hampir semua anak jati hidup di iklim sederhana dan utara, lebih menyukai Eurasia. Subspesies teal yang terpisah adalah teal bersayap hijau. Mereka bersarang di Amerika Utara. Itik adalah burung yang berhijrah dan mengembara ke bahagian barat atau selatan Eropah, Afrika atau Asia untuk musim sejuk. Membentuk sarang berpasangan, hidup dalam bungkus.

Dia lebih suka kolam hutan. Di sana, burung itu merasa selesa, mencapai jumlah kawanan terbanyak. Sarang teal terdapat di hutan-tundra dan hutan-padang rumput. Walau bagaimanapun, di padang rumput wisel jarang berlaku, tetapi sering di tundra. Dari sana, teal terbang untuk musim sejuk pada bulan September, dan dari jalan tengah - pada akhir Oktober.

Pada musim kawin, burung memberi keutamaan khusus pada takungan kecil dengan air tawar dan tumbuh-tumbuhan rawa: kolam kecil, sungai, dataran banjir sungai, dan sungai kecil.

Apabila tempoh bertelur telur unggas berakhir, ia juga dapat dijumpai di padang rumput banjir, takungan, dan kadang-kadang bahkan di pantai laut atau di delta sungai. Baginya, yang paling utama ialah lebih banyak tumbuh-tumbuhan keluar dari air, terutama dalam tempoh sukar mencair, kerana bulu sayap hilang. Oleh itu, lebih mudah baginya untuk bersembunyi dari pemangsa dan mencari makanan untuk dirinya sendiri.

Ciri dan Pembiakan

Terdapat sebanyak dua puluh jenis teal di dunia. Semua unggas air ini milik burung sungai. Wisel bernasib baik - populasi mereka tidak begitu terancam setakat ini, tetapi batu marmar sudah terancam kepupusan. Ahli ornitologi berpendapat bahawa data kali terakhir mengenai populasinya direkodkan pada tahun 1984. Teal-Gogol, misalnya, hari ini mengingat dirinya hanya dari frasa tangkapan. Burung-burung ini hilang tanpa jejak.

Sebagai tambahan kepada spesies ini, antara anak anjing:

 • biru;
 • kelabu;
 • Madagascar
 • Auckland
 • coklat;
 • coklat;
 • Campbell
 • buah berangan.

Sebagai tambahan kepada nama rasmi "wisel", teal mini juga disebut kecil atau berderak. Kadang-kadang anda bahkan dapat mendengar nama "genital."

Lepas landas teal benar-benar pemandangan yang menakjubkan. Wisel dengan segera mengambil kedudukan menegak di udara. Ciri unik seperti itu hanya ciri burung ini kerana struktur khas sayapnya. Ia berbeza dalam bentuk sempit dan runcing. Berkat sayap seperti itu, teal mudah mendarat di hampir semua permukaan, yang sangat membantu dalam penerbangan di atas paya dan sungai.

Selalunya, burung boleh ditemui di syarikat mallard. Ini bukan kebetulan, kerana burung mempunyai tempat bersarang yang sama. Secara luaran, mereka sukar untuk membingungkan satu sama lain, kerana teal mempunyai bulu berwarna hijau kehijauan di sayap, yang sangat halus sehingga bahkan bersinar.

Selebihnya musim panas, burung itu dilukis dengan sangat jelas. Sebilangan besar bulu roma mempunyai warna coklat gelap, kecuali bahagian perut - di sini dia mempunyai bulu putih. Pada musim bunga, semua lelaki berubah, menjadi cerah dan menarik bagi wanita. Setelah lebur, bulu kepala mereka memperoleh warna merah-coklat dengan garis-garis hijau di sisi. Di sepanjang pinggir jalur hijau, garis putih nipis mengalir dari dua sisi ke paruh itu sendiri.Selebihnya badan drake berwarna kelabu dengan bintik-bintik coklat muda dalam bentuk bintik-bintik kecil.

Memberi makan burung tidak begitu pelbagai. Mereka makan:

 • krustasea;
 • serangga dan larva mereka;
 • pelbagai midges;
 • Cacing
 • berudu;
 • moluska;
 • biji duckweed dan bijirin.

Burung mendapat makanan protein dari udara dan air. Memburu moluska atau penduduk perairan lain, mereka benar-benar "berdiri" di dalam air di kepala mereka. Hanya ekor dan cakar yang tinggal di permukaan. Jadi, seperti pelampung, mereka mendapat makanan sendiri. Apabila semakin sejuk dan makhluk hidup menjadi lebih kecil, burung mencari sendiri menanam makanan di pantai, di alang-alang dan rumput pesisir, memetik pelbagai biji rumput dengan paruhnya dan lebih suka memilih itik lembut.

Pada usia satu tahun, itik mini bersedia untuk permainan kawin. Pasangan terbentuk sehingga burung terbang ke tempat bersarang. Burung melakukan tarian kawin secara eksklusif di atas air. Lelaki itu berenang di sekeliling teman wanitanya, memegang kepala yang dicat dengan warna ke dadanya dan menjatuhkan paruhnya ke dalam air. Dari semasa ke semasa, dia membuang kepalanya ke belakang dan mengangkat sayapnya yang tersebar. Pada masa yang sama, segala sesuatu di sekitar dipenuhi dengan percikan berkilau dan peluit tanpa suara. Pada masa itu, bebek itu melentokkan kepalanya ke belakang dan seolah-olah mengetuk seseorang, memutar lehernya ke kanan dan ke kiri. Selepas menari, sudah tiba masanya untuk bertelur. Perempuan mereka meletakkan 5 hingga 15-16 keping. Jumlah telur ini membantu mengekalkan populasi anak teh.

Sarang berbulu ini dibina sederhana: dari rumput, alang-alang dan ranting kecil. Seperti burung lain, seekor itik menguatkannya dengan turun untuk menjaga suhu batu yang tetap. Telur kecil mempunyai warna kuning air, yang menjadikannya hampir tidak kelihatan di antara rumput.

Pada anak jantan, betina terlibat dalam pembinaan sarang dan pengeraman anak-anak ayam, sementara jantan pada masa ini menjadi cetek. Anak itik muncul dari telur pada hari ke-22-30. Semakin panas suhu udara, semakin pendek tempoh penetasan anak ayam.

Anak-anak itik dilahirkan dalam keadaan lemah dan sejak hari pertama mereka secara bebas bergerak di belakang ibu mereka. Dengan cepat mereka belajar berenang dan berburu secara bebas di bawah pengawasan seekor itik.

Di alam liar, individu peluit yang kuat hidup sehingga 16 tahun, dan dalam kurungan - sehingga 30 tahun.

Fakta menarik

Anas crecca
Ahli ornitologi memanggil perengkuh sebagai wakil itik yang paling riang. Ini bukan kebetulan. Burung tangkas di atas air, tetapi di darat mereka berkelakuan kikuk dan perlahan. Dalam kes penerbangan dari pemangsa, mereka sering tersembunyi dan bersembunyi, menjadi mangsanya.

Walaupun landasan menegak cepat, burung terbang dengan sangat senyap dan cepat. Penerbangan dilakukan di sekitar wisel lain, di mana terdapat lebih dari seratus kawanan. Mereka juga musim sejuk dalam bungkus. Selepas menukar pen, seseorang boleh terbang terpisah.

Walaupun betina betina mengambil "asuhan" keturunan mereka sendiri, jantan, menjauhkan diri dari mereka untuk mencabul, tetap dekat dengan sarang. Untuk musim sejuk, peluit teal terbang lebih awal daripada itik lain - sudah pada pertengahan Ogos.

Pemberi maklumat tidak diancam kepupusan dalam waktu dekat, tetapi kadar pertumbuhan populasi secara keseluruhan telah perlahan dan bahkan ada kecenderungan untuk menurun. Ini disebabkan oleh kemerosotan hidupan liar global dan perubahan iklim di planet ini. Penduduk manusia juga terganggu oleh kegiatan pertanian, akibatnya sarang burung sering muflis.

Hari ini, untuk memelihara spesies ini, ia ditanam secara buatan di taman asuhan dan kebun binatang. Burung itu berasa baik dalam kurungan dan berjaya membiak.

Video: teal - wisel dan penyuak

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan