Sponge Oak - penerangan di mana ia tumbuh, cendawan beracun

Hari ini kita sedang mempertimbangkan wakil keluarga Fomitopsis yang lain. Badan buah disebut span oak kerana ciri-ciri pertumbuhan dan data luaran. Untuk membuat pendapat anda sendiri mengenai wakil keluarga ini, kami akan mempelajarinya dengan lebih terperinci.

Sponge Oak

Penerangan

 1. Ragam badan berbuah yang dibincangkan wujud sejak sekian lama, dapat hidup hingga 4 tahun, parasit di atas pokok. Cendawan ini bersifat sepi. Kadang-kadang mereka tumbuh bersama, membentuk kumpulan. Format badan berbuah adalah ungulat, terbuka atau dalam bentuk segi tiga potong dengan beberapa lapisan.
 2. Diameter span tumbuh hingga 20 cm.Dengan ketebalan 7 cm.Badan buah dilekatkan rapat pada pokok. Topi membongkok sedikit dan melekat keluar. Di kawasan asasnya terdapat lebam dan lebam. Strukturnya sendiri dengan kedutan menyerupai span. Ia dicat coklat, krim atau oker. Terdapat juga span berasap dan kelabu.
 3. Bahagian lembut berwarna kuning-coklat, lebat, cukup padat. Apabila dipotong, ia kelihatan compang-camping. Strukturnya sendiri adalah gabus, baunya berbeza, jamur. Di pinggir puncak terdapat liang-liang yang membulat, mereka boleh memanjang. Mereka melewati bahagian utama dengan beberapa konvolusi, yang dihubungkan oleh partisi tipis.

Pertumbuhan

 1. Seperti yang dapat difahami dari nama varieti ini, span lebih suka tinggal di atas kayu oak. Dalam beberapa kes, mungkin terdapat pengecualian di mana cendawan terletak di chestnut dan poplar. Pembuahan dilakukan sepanjang tahun. Pada akhirnya, badan berbuah akan tumbuh dengan ukuran yang baik, tumbuh setiap tahun.
 2. Anda boleh menemui kejadian ini di pelbagai bahagian dunia. Mereka tidak biasa dan biasa di mana-mana. Perkara utama ialah persekitaran pertumbuhan berada di bawah beberapa kriteria. Pada pokok hidup, span ini jarang berlaku, tetapi ini berlaku.
 3. Pada asasnya, mereka menetap di bahagian bawah batang yang terkena. Mereka boleh naik 1 atau 2 meter lebih tinggi, beberapa spesimen terletak pada ketinggian hingga 5 meter. Kulat parasit membahayakan pokok.

Fakta menarik

 1. Kepelbagaian polipore yang paling biasa, yang memberi kesan negatif terhadap keadaan kayu yang disimpan di gudang. Sekiranya belum diproses, dan cendawan sudah "dipanaskan", ia akan merosakkan pokok. Kerana spesimen ini, pokok biasa menjadi reput coklat dan mati.
 2. Sebelumnya, badan berbuah ini digunakan untuk menyisir ekor dan surai kuda. Ini semua mengenai pulpa yang dipadatkan. Sejak zaman kuno, orang yang mengandungi span api yang dibakar kerana baunya meyakinkan lebah, penuaian menjadi lebih baik.

Ciri-ciri

Daedalea quercina

 1. Perlu disebutkan rasa span oak. Penting bahawa badan berbuah tidak digolongkan sebagai cendawan beracun. Walau bagaimanapun, keadaan seperti itu tidak memakan makanan. Masalahnya ialah mereka rasa agak tidak menyenangkan.
 2. Walaupun tidak termakan, spons oak mempunyai banyak kualiti penyembuhan. Ia mengandungi sebatian bioaktif dalam bentuk Dedalin A dan Quercinol. Semasa mengasingkan bahan tersebut, mereka menunjukkan aktiviti anti-radang dan antioksidan yang sangat baik.
 3. Badan buah berjaya digunakan dalam perubatan rakyat. Penyembuhan kaldu membantu mengatasi penyakit Botkin. Agen terapi seperti ini disyorkan untuk diminum tiga kali sehari. Sebaiknya lakukan prosedur 1 sebelum makan.
 4. Sekiranya anda akan mendapatkan spesimen untuk tujuan perubatan, anda harus mengetahui peraturan untuk mengumpulkan dan menuai buah. Untuk kes seperti itu, lebih baik memberi keutamaan kepada badan berbuah muda. Mereka tidak boleh berumur lebih dari 2 tahun. Dari cendawan seperti itu, decoctions boleh disediakan.
 5. Seperti disebutkan sebelumnya, buah-buahan kerajaan cendawan yang dianggap tidak digunakan dengan cara apa pun dalam bidang kuliner. Satu-satunya pengecualian adalah serbuk cendawan, yang digunakan untuk menyeduh teh perubatan.

Pandangan serupa

 1. Bagi spesies serupa, cendawan rumah putih serupa dengan badan berbuah yang sedang dipertimbangkan. Contoh seperti ini dianggap sangat biasa. Walau bagaimanapun, cendawan rumah putih menyumbang kepada pemusnahan konifer. Kerana itu, bentuk reput putih.
 2. Dalam ceps, badan berbuah tidak berkembang lebih dari 1 tahun. Dari masa ke masa, mereka boleh tumbuh hingga 20 cm diameter. Spesimen sedemikian sangat tebal dan sukar. Permukaan dengan spora berwarna krim atau coklat muda.
 3. Cendawan rumah membentuk miselium yang sangat kuat. Masih menarik bahawa keadaan seperti itu berkembang, nampaknya, dalam keadaan yang tidak sesuai untuk ini. Cendawan tumbuh dengan udara mati, kelembapan tinggi. Dalam kes ini, sinar matahari sama sekali tidak ada. Badan berbuah seperti itu cepat memusnahkan kayu.

Kulat ini tidak dimakan oleh manusia untuk makanan, tetapi komposisi kimianya yang berharga mendorong syarikat farmasi untuk menggunakan badan buah yang dimaksudkan dalam pembuatan ubat.

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan