Pembersihan permaidani yang berkesan di rumah

Pada masa ini, permaidani adalah elemen yang tidak terpisahkan dan penting bagi banyak bahagian dalaman - tidak hanya sederhana dan tahan minimalis, tetapi juga elit, berperabot mahal. Permaidani mempunyai banyak fungsi yang berguna, tetapi sebagai penutup lantai, ia memerlukan perawatan dan sikap yang diperlukan.

Pembersihan permaidani yang berkesan

Terdapat sebilangan besar cara untuk merawat dan mencegah pencemaran lapisan seperti itu, serta untuk memanjangkan ketahanan dan mengekalkan penampilan asalnya. Dalam artikel ini, kita akan mempertimbangkan bagaimana membersihkan karpet dengan cepat dan efisien dengan cara yang diperbaiki di rumah.

Bila hendak membersihkan permaidani

Pembersihan permaidani mungkin diperlukan dalam situasi berikut:

 1. Membersihkan untuk tujuan pencegahan (sekurang-kurangnya sekali seminggu) dengan pembersih vakum untuk menghilangkan zarah-zarah debu dan unsur kotoran.
 2. Permaidani telah terkontaminasi serius: minuman yang tumpah, sepotong lemak, atau noda yang sukar dibuang. Dalam keadaan seperti itu, perlu membersihkan karpet secepat mungkin, jika tidak, zarah kotoran akan diserap ke dalam strukturnya dan kering.
 3. Lantai tepu dengan bau yang tidak menyenangkan. Contohnya, ini boleh berlaku sekiranya permaidani terletak di dapur atau di pangsapuri di mana terdapat haiwan kesayangan. Banyak suri rumah menghadapi masalah seperti itu, dan terdapat sebilangan besar kaedah untuk menghilangkan bau yang tidak menyenangkan dari permaidani.

Dalam keadaan seperti inilah, perlu membersihkan karpet, dan jika tidak ada kesempatan untuk meminta pertolongan dari pakar pembersihan lantai, anda harus mulai membersihkan diri dengan menggunakan alat improvisasi. Penting untuk bergantung pada pelbagai cadangan berdasarkan pengalaman panjang banyak profesional dan suri rumah.

Cadangan umum

Sebelum mula membersihkan karpet, anda harus mengambil kira ciri dan struktur karpet tertentu, kerana ini akan menentukan pendekatan proses pembersihan. Walau bagaimanapun, anda hampir selalu dapat menggunakan petua universal untuk membersihkan permaidani di rumah:

 1. Gunakan kaedah cucian kering sahaja. Banyak permaidani mempunyai sikap negatif terhadap air, tetapi jika diperlukan untuk melakukan pembersihan basah, Anda harus menggunakan air sejuk. Dibolehkan menggunakan pembersih vakum biasa atau basuh. Di samping itu, selalu perlu diingat penyapu biasa, yang akan membantu pada peringkat pertama untuk membuang zarah-zarah besar dari serpihan dan debu dari permaidani (disarankan untuk membasahi sedikit penyapu dengan air sejuk, yang akan mengelakkan naiknya debu ke udara).
 2. Berus keras tidak digalakkan untuk membersihkan permaidani, jika tidak, struktur cerucuk mungkin pecah atau rosak. Dengan menggunakan sikat, anda tidak boleh terlalu rajin menggosok noda, dan membersihkannya dengan ketat hingga ke pusat noda, jika tidak, pencemaran hanya akan meningkat di kawasan tersebut. Dan ingat bahawa membersihkan permaidani dengan berus seharusnya hanya mengikut arah timbunan permaidani.
 3. Sebelum anda menggunakan bahan kimia rumah tangga yang direka untuk membersihkan permaidani, anda mesti membaca peraturan penggunaan produk dengan teliti dan mencari ulasan di atasnya.Anda boleh memeriksa terlebih dahulu bahan kimia yang digunakan pada serpihan lapisan yang tidak jelas untuk menghilangkan kemungkinan kerosakan pada keseluruhan permaidani (untuk mengelakkan pewarna pudar atau kerosakan pada timbunan).

Ramai suri rumah, yang memutuskan kaedah pembersihan karpet, pada awalnya cenderung untuk memilih kaedah rakyat dan alat improvisasi yang tidak hanya diuji dalam jangka masa yang panjang, tetapi juga menunjukkan keberkesanannya yang jelas.

Di bawah ini kita membahas lebih terperinci mengenai setiap jenis pembersihan karpet, spesifiknya, algoritma pembersihan, dan cara yang dapat digunakan.

Perhatikan! Sebelum menggunakan setiap kaedah, yang disenaraikan di bawah, perlu membersihkan permaidani dari zarah-zarah kecil dari serpihan dan habuk, dan juga untuk memeriksa bagaimana komponen pembersih bertindak di atasnya, yang tersembunyi dari mata yang tajam. Ini bukan sahaja dapat membantu melindungi permaidani, tetapi juga mencapai prestasi pembersihan yang tinggi.

Membersihkan permaidani dengan baking soda atau garam

Kompleks soda dan garam adalah cara yang berkesan di rumah untuk membersihkan permaidani, yang digunakan oleh lebih daripada satu generasi suri rumah. Untuk membersihkan lantai dengan kaedah ini, anda tidak perlu mempunyai kemahiran atau pengetahuan khusus. Untuk membersihkan, anda perlu taburkan bahagian karpet yang tercemar dengan campuran garam dan soda, dan kemudian biarkan selama kira-kira setengah jam. Selanjutnya, komponen disapu dengan penyapu, dan karpet dibersihkan dengan vakum.

Membersihkan permaidani dengan baking soda atau garam

Kaedah ini bagus untuk menghilangkan noda kecil yang tidak berminyak atau, jika perlu, menyegarkan penampilan permaidani, tetapi tidak mungkin dapat membantu mengatasi kotoran yang serius. Kelebihan kaedah ini adalah ketersediaan komponen (baking soda dan garam di setiap pangsapuri), serta fakta bahawa ia selamat untuk hampir setiap permaidani.

Soda, sebenarnya, adalah alat yang sangat murah dan sangat baik untuk membersihkan permaidani atau permaidani.

Pembersihan Permaidani dengan Cuka

Semasa cuba memutuskan apa yang harus digunakan untuk prosedur ini di rumah, jangan lupa tentang cuka meja biasa, yang sering digunakan untuk membersihkan kotoran kotoran di permaidani bulu. Sekiranya anda memproses timbunan permaidani dengan larutan cuka peratusan rendah, maka permaidani akan kelihatan lebih segar dan timbunannya akan kembali ke kilau bekasnya.

Algoritma pembersihan adalah seperti berikut:

 • permaidani dibersihkan dengan vakum;
 • larutan cuka yang lemah disediakan (diperlukan 15-20 ml cuka per liter air);
 • dengan berus lembut yang dicelupkan ke dalam larutan, perlu berjalan di sepanjang timbunan permaidani;
 • apabila dua puluh minit berlalu, lap permaidani dengan kain kering dan bersih;
 • karpet hendaklah dikosongkan lagi.

Ingat bahawa anda harus memproses karpet dengan kain ke arah cerucuk, dan jika ada noda di atasnya, anda dapat melembapkan lantai sedikit lebih keras. Kemudian, pada akhir pembersihan, disarankan untuk mengudarakan bilik dan membiarkan permaidani kering sepenuhnya.

Menggunakan Teh Infuser untuk Pembersihan Permaidani

Harap maklum bahawa kaedah ini hanya sesuai untuk membersihkan permaidani berwarna gelap. Ada kemungkinan besar permaidani ringan akan dimanjakan oleh noda teh, jadi Anda tidak boleh mengambil risiko. Menggunakan daun teh bukanlah kaedah yang paling popular untuk menghilangkan noda, tetapi masih ada beberapa faedah daripadanya.

Apa yang perlu untuk membersihkan:

 • daun teh segar dan basah - disediakan terlebih dahulu;
 • produk mesti tersebar di kawasan yang tercemar pada penutup lantai;
 • tunggu pengeringan, dan kemudian kumpulkan daun teh dengan penyapu atau dengan pembersih vakum.

Anda boleh menggunakan daun teh dari mana-mana teh: hijau atau hitam. Sebelum digunakan, perlu memerah dengan baik. Kaedah ini sering membolehkan anda menyingkirkan bau yang tidak menyenangkan dari permaidani.

Menggunakan ammonia untuk membersihkan permaidani

Sekiranya permaidani tercemar dengan wain merah atau pelbagai jus, penggunaan ammonia dapat menjadi efektif. Untuk pembersihan, anda perlu melakukan langkah-langkah berikut:

 • permaidani dibersihkan dengan vakum;
 • menyediakan penyelesaian - 2 sudu kecil amonia setiap 1 liter air;
 • berus sedikit dibasahkan dengan larutan, kemudian timbunan permaidani dilap;
 • karpet dibiarkan selama beberapa minit, kemudian dibersihkan dengan kain kering.

Tidak disarankan untuk membasahi lapisan dengan larutan terlalu banyak sehingga dasarnya tidak terkena ammonia. Dan anda pasti perlu mengudarakan bilik, kerana amonia mempunyai bau yang khas dan menyakitkan.

Pembersihan permaidani dengan serbuk cuci dan minyak tanah

Kecekapan tinggi dapat dicapai dengan menggunakan campuran serbuk pencuci, minyak tanah dan air tulen. Menggunakan kaedah pembersihan yang serupa adalah disyorkan untuk permaidani bulu atau penutup lantai sintetik.

Pembersihan permaidani dengan serbuk cuci dan minyak tanah

Untuk menghilangkan noda, lakukan perkara berikut:

 • air dan serbuk cuci dicampurkan dalam kadar yang sama seperti pencucian biasa;
 • kemudian 1 sudu kecil ditambahkan di sana. minyak tanah setiap 1 liter larutan;
 • span dibasahi dalam campuran ini, dan kawasan permaidani yang telah tercemar dilap dengannya.

Kelemahan utama kaedah ini adalah bau yang menjijikkan, kadang-kadang hilang selama beberapa hari, jadi wajar melakukan prosedur ini pada musim panas sehingga anda tidak dapat menutup tingkap.

Kaedah membersihkan karpet dengan habuk papan dan petrol

Kaedah ini berkesan dan telah membuktikan dirinya. Membantu menghilangkan noda wain, pernis, produk coklat, bau air kencing dan bahan cemar lain. Serbuk papan bersama dengan petrol adalah alat yang bagus untuk membersihkan lantai rumah. Ubat ini sangat baik untuk menghilangkan bintik-bintik lama yang telah dimakan ke dalam struktur permaidani. Perlu difahami bahawa, seperti dalam kaedah sebelumnya, bau yang tidak menyenangkan dapat bertakung di apartmen selama beberapa hari.

Sebelum memulakan pembersihan, anda perlu berjalan di sepanjang permaidani dengan pembersih vakum, dan kemudian sediakan larutan sabun dengan penambahan petrol - dalam nisbah kira-kira 10: 1. Serbuk gergaji, yang boleh dibeli di mana-mana kedai haiwan kesayangan, diresapi di dalamnya. Tapak pencemaran pada salutan ditaburkan dengan habuk papan, kemudian menunggu hingga kering sepenuhnya. Selama ini, habuk papan akan dapat menyerap unsur-unsur kotoran ke dalam strukturnya, dan ia dapat disapu dengan penyapu.

Menggunakan pembersih wap

Ini adalah cara yang agak muda, tetapi sangat berkesan untuk membersihkan permaidani dari noda. Mula-mula anda perlu menggunakan berus untuk menghilangkan kotoran yang tersumbat, dan kemudian gunakan sikat dalam kombinasi dengan kain.

Permohonan untuk membersihkan permaidani sauerkraut

Untuk menghilangkan noda di permaidani menggunakan kaedah ini, anda perlu mengambil sauerkraut yang paling biasa, yang disediakan tanpa cuka. Kemudian mesti dicuci dengan teliti untuk menghilangkan bau yang kuat, dan tersebar di permaidani. Selepas itu, perlu menggulungnya dengan sikat atau sapu biasa di atas kawasan permaidani, sehingga kubis tercemar sepenuhnya.

Kemudian kubis dikumpulkan dari permaidani, dicuci semula dan prosedur diulang dari awal sehingga kubis relatif bersih pada akhir kitaran. Dan kemudian anda perlu mengumpulkan kubis, dan permaidani - vakum sepenuhnya.

Pembersihan Permaidani dengan Pati

Sebelum menggunakan pati untuk membersihkan permaidani, anda mesti mengosongkan lapisan, dan kemudian menyebarkan pati ke kawasan yang tercemar, gosokkannya dengan sikat kering dan setelah 10 minit hampa karpet sepenuhnya.

Kanji membantu mengeluarkan zarah debu dari permaidani dengan berkesan, untuk menyegarkan lapisan, tetapi kaedah ini tidak digalakkan untuk digunakan dengan permaidani berwarna dan gelap, jika tidak, penggunaan pati penuh dengan penampilan lapisan putih.

Sebagai kesimpulan, saya ingin menyebutkan bahawa semua kaedah yang disebutkan di atas sangat membantu dengan cepat dan berkesan membuang banyak kotoran dari permaidani di rumah. Tetapi, jika anda takut akan hasilnya, maka untuk mengelakkan kerosakan pada permaidani, lebih baik menghubungi pakar.

Video: cara membersihkan permaidani dengan mudah dan cekap

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan