Kertas dinding bukan tenunan - kebaikan dan keburukan utama

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, kertas dinding bukan tenunan, yang dapat digunakan untuk hiasan dinding dan juga siling, menjadi sangat popular di pasaran untuk produk pembaikan. Populariti produk berkembang dengan pesat dan ramai yang telah menggunakannya untuk kediaman mereka bersedia untuk berkongsi pengalaman positif mereka dengan keluarga dan rakan-rakan.

Kertas dinding bukan tenunan

Apa yang istimewa dari wallpaper baru, dan apa yang mereka gambarkan secara umum? Ini dan isu-isu lain akan dibincangkan dalam artikel ini.

Flizelin: ciri bahan

Ini adalah bahan yang sangat kuat dan padat, mengingatkan pada penampilan kertas, tetapi proses pembuatannya berbeza. Untuk mendapatkan bukan tenunan, anda perlu menyediakan jisim khas serat selulosa kitar semula. Bahan cair ini berubah menjadi kain panjang, yang kemudiannya dilekatkan ke beberapa tahap, jika perlu, dikeringkan dan digulung.

Oleh kerana serat tersebut telah mengalami pengubahsuaian dan hubungan silang kimia antara satu sama lain, bahan tersebut secara praktikal tidak akan haus. Ia juga jauh lebih kuat dan lebih baik menahan api, kelembapan dan mengalirkan wap dengan sempurna.

Hasilnya adalah bahan yang sangat tahan lama yang menyerupai kertas dalam penampilan. Walau bagaimanapun, bukan tenunan digunakan bukan hanya dalam pembuatan kertas dinding. Ia juga digunakan untuk membuat bahan lapisan untuk menstabilkan kain pada jahitan dan bahkan sebagai bingkai untuk menyulam, barang kemas dan alat.

Dalam kes dengan kertas dinding, lapisan bukan tenunan dapat memiliki struktur lapisan tunggal, dua lapisan atau bahkan tiga lapisan dengan sisi cembung atau dasar untuk lapisan hiasan.

Pelbagai kertas dinding bukan tenunan

Jenis kertas dinding jenis kain bukan tenunan ini berbeza antara satu sama lain bukan sahaja dari segi struktur, reka bentuk (penampilan), tetapi juga tujuannya. Pertimbangkan setiap jenis kertas dinding bukan tenunan secara berasingan.

Kertas dinding bukan tenunan
Kertas dinding ini dibuat khas dari kain bukan tenunan. Dalam produk sedemikian, lapisan hiasan atas juga diperbuat daripada kain bukan tenunan. Sebagai peraturan, struktur semua lapisan kecuali bahagian atasnya licin dan sekata. Lapisan hiasan biasanya dihiasi dengan pelbagai corak dan corak timbul. Menyelesaikan kertas dinding bukan tenunan adalah muktamad, iaitu, mereka tidak perlu dicat atau ditambah dengan sesuatu. Yang perlu anda buat hanyalah melekat kertas dinding dan menikmati pemandangan. Kertas dinding tanpa warna dan biasa yang direka untuk mewarna.

Dinding yang ditutup dengan kertas dinding seperti itu boleh dicat dengan cat emulsi berasaskan akrilik atau air. Kelebihan warna ini ialah anda dapat menggunakannya berulang kali, menukar warna untuk reka bentuk bilik apa pun.

Kertas dinding bukan tenunan
Kertas dinding bukan tenunan dilapisi di atas dengan lapisan hiasan kertas, tekstil atau akrilik. Mungkin juga terdapat lapisan vinil. Lapisan hiasan atas hiasan menunjukkan ciri luaran kertas dinding, sama ada boleh dilukis. Lapisan atas mungkin berbeza dalam komposisi, yang sangat mempengaruhi kos kertas dinding.

Berkat teknologi moden, pelbagai jenis kertas dinding dihasilkan yang meniru sebarang bahan semula jadi. Kesan ini dicapai dengan hot stamping. Setelah menutup lapisan atas kertas dinding dengan hiasan, kesan kain sutera dan linen, serta lapisan kulit dibuat. Kemasan yang paling popular adalah kertas dinding vinil bukan tenunan.

Corak menarik pada kertas dinding dapat dicapai dengan menggunakan kaedah hiasan layar.Dengan menggunakan kaedah ini, adalah mungkin untuk mencapai struktur relief yang luar biasa dari lapisan atas.

Kelebihan dan kekurangan kertas dinding bukan tenunan

Seperti bahan lain, kertas dinding bukan tenunan mempunyai kelebihan dan kekurangan dan, untuk menentukan kualiti dan kepraktisan produk ini, perlu mempertimbangkan semua kebaikan dan keburukannya.

Kelebihan

 1. Flizelin adalah bahan jangka panjang yang akan melayani anda dengan setia, mengekalkan penampilan asalnya untuk masa yang lama.
 2. Kertas dinding ini dibuat tanpa kekotoran dan bahan berbahaya dan merupakan produk mesra alam, yang bermaksud bahawa anda tidak perlu risau tentang kesihatan orang yang tinggal di bilik ini.
 3. Kertas dinding bukan tenunan sangat padat dan tahan lama, dan oleh itu salutan itu sendiri sangat dipercayai.
 4. Kertas dinding bukan tenunan mempunyai lapisan tahan api, yang bermaksud bahawa dengan kertas dinding seperti itu, anda akan merasa selamat.
 5. Wallpaper tidak sukar dan anda boleh melakukannya sendiri.
 6. Menjaga kebersihan kertas dinding bukan tenunan sangat mudah: anda boleh mencucinya, membersihkannya, tetapi strukturnya tidak akan berubah dengan cara apa pun, yang juga sangat mudah.
 7. Apabila rumah mengecil, kertas dinding ini tidak mengalami ubah bentuk.
 8. Sekiranya anda ingin membuang kertas dinding, maka anda tidak perlu membasuhnya dengan air, kerana ia baru terkelupas, dan ini menjimatkan masa dan usaha dengan ketara.
 9. Semasa melekatkan, sebilangan kecil gam dihabiskan, kerana hanya dinding yang dilapisi, dan ini juga menjimatkan masa.
 10. Kertas dinding bukan tenunan, seperti yang ditunjukkan oleh praktik bertahun-tahun, sangat sesuai dengan permukaan mana pun - kita bercakap mengenai permukaan seperti konkrit, drywall, kayu dan sebagainya.
 11. Kertas dinding bukan tenunan sangat ringan.
 12. Ini adalah kertas dinding bernafas yang membolehkan air dan udara melewati, tetapi dalam keadaan di mana lapisan bukan tenunan digunakan dengan apa yang disebut vinil, sifat ini hilang sepenuhnya.

Kekurangan
Terdapat momen negatif yang jauh lebih sedikit, tetapi masih perlu dipertimbangkan, kerana apa-apa perkara, bahan, produk, dan bahkan seseorang mempunyai kekurangan. Kertas dinding bukan tenunan tidak terkecuali:

Kekurangan kertas dinding bukan tenunan

 1. Kertas dinding bukan tenunan mempunyai penebat bunyi yang buruk dan ini mungkin salah satu kelemahan yang paling ketara.
 2. Harga sangat berbeza dari kertas dinding kertas biasa.
 3. Kertas dinding timbul adalah pengumpul habuk yang sangat baik, yang tidak memberi kesan yang baik kepada orang yang mengalami alahan, jadi ketika membeli jenis ini, perlu dipertimbangkan maklumat ini.
 4. Juga, kertas dinding timbul adalah "umpan" yang sangat baik untuk kanak-kanak dan haiwan kecil, yang, tanpa minat, dapat menggigit, merobek, menggigitnya.
 5. Sekiranya anda membeli kertas dinding bukan tenunan tanpa warna, ingatlah bahawa pembelian cat khas akan memerlukan kos tambahan.
 6. Membersihkan dengan kain lembap, corak lekapan kertas dinding adalah tugas yang agak membosankan yang memerlukan banyak masa, terutama jika kertas dinding seperti itu tidak berada di ruangan yang sama.

Sebenarnya, ciri-ciri barangnya cukup bagus: ia cepat kering, ramah lingkungan tinggi, mempunyai jangka hayat yang panjang, anda boleh memilih panjang dan lebar apa pun.

Cara memahami makna ikon pada kertas dinding

Perkara yang sangat berguna ialah melabel. Dialah yang membantu pelanggan untuk mengetahui berapa lama kertas dinding kering, sama ada ia boleh dilap dengan kain lembap, dibasuh dengan air. Pada label yang sama anda dapat melihat sama ada kertas dinding yang dipilih sesuai dengan GOST. Ikon ini sangat mudah dan tidak boleh diabaikan. Dan sebelum anda mencuba sendiri menentukan kualiti dan tujuan kertas dinding, lebih baik anda meluangkan masa dan mempelajari notasi.

 1. Sekiranya sikat dan tiga gelombang dilukis dalam gambar, maka penjagaan basah dibenarkan.
 2. Sekiranya anda melihat gambar cahaya matahari, ini bermaksud bahawa kertas dindingnya cepat.
 3. Berus yang dilukis pada label dengan garis menegak di sebelahnya memberi amaran bahawa hanya dinding yang dilapisi dengan gam.
 4. Berus yang terletak di garis mendatar menunjukkan sebaliknya - hanya kertas dinding yang dilapisi gam.
 5. Satu garis bergelombang - penutup dinding boleh dicuci setelah ditampal.
 6. Tiga gelombang - kertas dinding seperti itu boleh dicuci sangat kerap, kerana ia mempunyai ketahanan lelasan yang baik.
 7. Sekiranya hanya separuh cahaya matahari yang dilukis pada label, kertas dindingnya mempunyai daya tahan cahaya sederhana.

Di kertas dinding anda juga dapat melihat sebutan huruf. Contohnya, jika kertas dinding boleh dicat, sebutannya seperti berikut: anda akan melihat huruf "STR".

Pelbagai warna

Kertas dinding bukan tenunan biasa dengan sendirinya tidak mempunyai warna terang yang sangat jelas. Teksturnya agak terang dan tidak perlu menambahkan warna terang sama sekali. Tetapi, jika anda masih mahukan kecerahan, anda boleh memilih nada dan melukis kertas dinding secara bebas.

Kertas dinding bukan tenunan Itali dibezakan dengan gaya dan corak yang indah, serta mengutamakan perincian dan kemodenan. Pengilang Rusia juga tidak ketinggalan dan terkenal dengan reka bentuknya, mulai dari jalur klasik hingga warna yang bergaya.

Petua merawat kertas dinding bukan tenunan

 1. Sekiranya anda menemui cap jari di kertas dinding, cubalah mengelapnya dengan parutan biasa. Sebagai peraturan, tindakan ini cukup mencukupi.
 2. Apabila permukaan kertas dinding sangat kotor, disarankan untuk memasang serbet biasa ke dinding dan menyeterika dengan besi.
 3. Sekiranya terdapat bintik-bintik kecil, cubalah mencuci kertas dinding dengan span yang dibasahi air, tetapi basuh kertas dinding dengan lembut tanpa menekan span dengan sekuat tenaga. Anda boleh menggunakan larutan sabun ringan atau agen pembersih lembut.

Adakah kertas dinding bukan tenunan di dinding akan bersinar selepas pengeringan

Jurang pada kertas dinding dapat muncul jika, jika ditampal, kertas itu cukup tipis dan dindingnya gelap. Anda juga dapat mengetahui sama ada kertas dinding akan bersinar pada masa akan datang, semasa berada di kedai: pasangkan kertas dinding ke permukaan yang terang atau permukaan yang bercorak. Oleh itu, anda dapat dengan segera menentukan sama ada corak itu dapat dilihat melalui bahan. Sekiranya anda menginginkan kertas dinding ringan dan nipis di dalam ruangan, maka disarankan bahawa sebelum anda mula menempelkan dinding, ratakan dengan primer putih.

Setelah mempertimbangkan semua kebaikan dan keburukan kertas dinding bukan tenunan, anda boleh membuat kesimpulan peribadi dan memutuskan sama ada jenis kertas dinding ini sesuai untuk anda atau tidak. Nilai tambah dan tolak yang ketara dapat meyakinkan pembeli dalam satu arah atau yang lain. Tetapi perkara utama adalah mengambil pendekatan yang bertanggungjawab terhadap pilihan barang, kerana keselesaan dan penampilan bilik akan bergantung pada pilihan yang akan datang. Nasib baik memilih!

Video: cara memilih kertas dinding bukan tenunan

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan