Baka kucing hypoallergenic: 4 baka

Apabila seseorang ingin memiliki haiwan peliharaan berbulu, dia mula mempelajari setiap kumpulan baka secara terperinci. Tidak ada salahnya mahu memelihara kucing di rumah. Walau bagaimanapun, alahan adalah yang paling sukar. Sekiranya seseorang mula mengalami pembengkakan, air mata dan bersin muncul, ini pasti reaksi alergi. Untuk menekannya, anda mesti minum ubat khas atau meninggalkan haiwan peliharaan yang gebu sepenuhnya di rumah. Tetapi ada baka haiwan yang tidak memberi kesan negatif terhadap keadaan tuannya. Pertimbangkan mereka dengan lebih terperinci dan terokai aspek penting lain.

Keturunan Kucing Hypoallergenic

Adakah terdapat kucing hypoallergenic?

 1. Pendapat mengenai hakikat bahawa di alam terdapat haiwan yang tidak menyebabkan reaksi alergi pada manusia sebahagiannya salah. Adalah perlu untuk mendekati masalah secara komprehensif dan memahami sebab-sebab mengapa beberapa haiwan peliharaan dianggap hypoallergenic. Ini semua mengenai protein khas yang dihasilkan di dalam badan haiwan kesayangan. Dialah yang menimbulkan akibat negatif pada manusia.
 2. Pada sebilangan kucing, sebatian ini disintesis dalam kuantiti yang banyak. Haiwan lain, sebaliknya, mempunyai pengeluaran yang lebih rendah. Ia adalah kategori kedua haiwan yang dianugerahkan gelaran hypoallergenic. Pada rakan-rakan seperti itu, sintesis berlaku dengan kelewatan, lambat, dan oleh itu kemungkinan terjadinya reaksi alergi pada seseorang ketika bersentuhan dengan haiwan peliharaan tersebut berkurang.
 3. Terdapat pendapat lain bahawa tubuh penghidap alergi tidak dapat melihat kot kucing. Tetapi pernyataan ini salah, kerana protein ini tertumpu dalam air kencing, cecair dan rembesan sekresi lain. Rambut tebal hanya meningkatkan penyebaran alergen, jadi seseorang menghadapi gejala yang tidak menyenangkan setelah bersentuhan dengan bangsal seperti itu.
 4. Dari sini dapat disimpulkan bahawa bahkan binatang peliharaan yang dikurniakan rambut tebal dan memanjang yang cantik, secara semula jadi, dapat digolongkan sebagai individu yang sesuai untuk penghidap alergi. Walau bagaimanapun, dalam kes ini, syarat penting mesti dipenuhi - tubuh haiwan menghasilkan sedikit protein khas.

Pilihan haiwan kesayangan

 1. Seperti yang kita fahami dari semua perkara di atas, terdapat kumpulan haiwan kesayangan yang cenderung menyebabkan reaksi negatif pada orang yang mengalami alergi. Atas sebab ini, perlu mendekati pilihan ahli keluarga masa depan dengan segala tanggungjawab, dengan memperhatikan aspek-aspek penting.
 2. Perlu segera disebutkan bahawa untuk mengurangkan kemungkinan gejala buruk, lebih baik memberi keutamaan kepada kumpulan baka, yang terkenal dengan bulu yang tidak terlalu tebal dan memanjang. Oleh itu, perlu segera mengeluarkan haiwan Parsi, Scotland dan Inggeris. Mereka tidak hanya mempunyai rambut panjang, tetapi juga lapisan bawah yang padat.
 3. Pakar menasihatkan memberi keutamaan kepada haiwan peliharaan yang sama sekali tidak mempunyai lapisan bawah. Hasil daripada banyak kajian, terbukti lebih baik membawa kucing dengan bulu ringan ke apartmen. Menurut beberapa laporan, pigmentasi secara langsung berkaitan dengan jumlah protein khas yang dihasilkan.
 4. Agar sebatian ini tidak dihasilkan secara berterusan, adalah perlu untuk membebaskan haiwan dari keinginan untuk meneruskan genus. Sekiranya kucing, anda perlu melakukan pensterilan. Kucing dikumuhkan. Sebagai tambahan kepada faedah yang tidak dapat dinafikan bagi pemilik alergi, tindakan tidak menyenangkan lain dari haiwan peliharaan dicegah (tanda, jeritan, dll.).

Ciri-ciri haiwan

Ciri-ciri kucing hypoallergenic

 1. Tidak begitu sukar untuk menentukan baka. Jauh lebih sukar untuk mengambil risiko dan menilai kemungkinan terjadinya simptomologi yang tidak menyenangkan pada pemilik empat orang rakannya.Perlu difahami bahawa pilihan haiwan kesayangan yang tepat tidak menjamin bahawa alergi tidak akan muncul pada saat yang paling tidak sesuai.
 2. Sebagai peraturan, tanda-tanda pertama membuat diri mereka merasa setelah bersentuhan dengan alergen selama setengah jam atau jam. Gejala termasuk pelepasan air mata, bersin, kulit gatal, dan lain-lain. Semasa komunikasi awal, alergi mungkin tidak berlaku sama sekali. Dia membuat dirinya merasa setelah beberapa hari menjadi haiwan di rumah. Ini disebabkan oleh pengeluaran dan pengumpulan protein.
 3. Untuk mengecualikan kemungkinan timbulnya reaksi yang tidak menyenangkan, lebih baik tinggal bersama haiwan di sebelahnya sebelum ia dijangkiti. Anda boleh memberitahu penternak mengenai keadaan kesihatan anda dan meminta pertolongan di tapak semaian selama beberapa hari untuk menilai kesejahteraan anda. Tetapi tidak semua orang bersedia untuk melakukannya.
 4. Cara lain adalah dengan melakukan serangkaian ujian untuk menentukan jumlah protein yang dihasilkan oleh tubuh haiwan kesayangan. Cukup untuk mengambil kot, air liur, air kencing atau rembesan lain, dan kemudian membekalkan bahan itu ke makmal. Pakar akan menghargai seberapa cepat sambungan dikembangkan, dan anda dapat membuat keputusan yang tepat.

Baka yang sesuai

Sebelumnya dikatakan bahawa keutamaan harus diberikan kepada haiwan yang memenuhi syarat penghidap alergi. Ini bermaksud bahawa anda harus menutup mata pada data estetik, hanya bermula dari kriteria yang diperlukan.

Perhatikan kot, iaitu kekurangan lapisan bawah. Pada masa yang sama, rambut luar juga harus pendek, kerana dalam proses mencairkan, bahkan orang-orang yang tidak mengalami alergi mungkin mengalaminya.

Apabila molting membuat dirinya terasa, bulu secara harfiah melambung di udara. Mereka mempengaruhi reseptor manusia, menimbulkan gejala yang tidak menyenangkan. Sudah tentu, pilihan yang paling sesuai adalah bukan hanya kucing tanpa lapisan bawah, tetapi juga haiwan peliharaan telanjang.

Spesies tanpa lapisan bawah

Sekiranya seseorang menderita alahan, maka pilihan terbaik untuknya adalah haiwan dengan mantel pendek dan kekurangan jaket. Oleh itu, jika anda sensitif terhadap cerucuk, perhatikan haiwan berikut, yang boleh anda mulakan dengan selamat. Jangan bimbang tentang apa-apa, mereka tidak memprovokasi perkembangan reaksi alergi.

Oriental
Kucing Oriental

 1. Individu yang dipersembahkan boleh dikaitkan dengan kumpulan Siam-oriental. Perlu diperhatikan bahawa haiwan seperti itu mempunyai penampilan yang agak tidak standard. Oleh kerana ciri-ciri inilah kucing menarik perhatian.
 2. Kucing mempunyai badan yang agak memanjang, tetapi langsing. Haiwan itu mempunyai ekor panjang. Kucing yang dimaksudkan adalah fleksibel dan anggun. Haiwan itu juga mempunyai moncong memanjang.
 3. Ciri pembezaan utama di kalangan saudara adalah telinga yang cukup besar. Adapun bulu, pada individu seperti itu sesuai dengan badan. Dia berjubah pendek dan tidak. Cerucuk itu sutera dan lembut apabila disentuh.
 4. Haiwan yang sangat jarang dapat memprovokasi perkembangan reaksi alergi. Kerana ciri ini, kucing disarankan untuk luka walaupun oleh pesakit asma. Juga, haiwan sama sekali tidak biasa pada kucing.
 5. Ini kerana kucing berkelakuan lebih seperti anjing dalam tingkah laku. Seorang individu lebih suka bertekad dengan salah seorang ahli keluarga. Oleh itu, kucing akan selalu mengikut pemiliknya. Haiwan selebihnya sangat suka bermain dan bergaul.

Orang Bali

 1. Individu yang dipersembahkan sesuai untuk mereka yang hanya bermimpi untuk mendapatkan lelaki tampan yang gebu. Kucing ini mempunyai mantel yang agak panjang, sutera dan lembut. Kelebihan individu ini adalah bahawa mereka tidak mempunyai jaket bawah. Oleh itu, mereka secara praktikal tidak luntur.
 2. Kucing yang dimaksudkan mempunyai mata biru yang indah. Mereka mempunyai warna khas nada cahaya. Lebih dekat ke telinga anda dapat melihat pemadaman. Ia juga diperhatikan pada kaki dan ekor. Kucing seperti itu fleksibel dan sangat ramah.Mereka sesuai untuk keluarga yang mempunyai anak kecil.

Kucing Bali
Kucing Bali

 1. Individu ini juga tergolong dalam kategori haiwan hypoallergenic. Kucing seperti itu boleh mempunyai mantel yang panjang dan cantik. Ia lembut dan pada masa yang sama sangat nipis. Individu yang diwakili jarang menyebabkan perkembangan alahan pada tuan rumah.
 2. Dalam penampilan, kucing yang disajikan sangat mirip dengan orang Siam. Mereka boleh dibezakan dengan rambut panjang. Keturunan seperti itu dibiakkan di Timur. Walau bagaimanapun, kucing mendapat pengiktirafan sejagat terima kasih kepada penternak Amerika.
 3. Individu dari baka ini dapat membanggakan keindahan dan keanggunan. Mereka langsing dan berkadar. Mata berbentuk almond, telinga diikat lebar, dan kepalanya mempunyai ukuran baji yang berkadar.
 4. Pada haiwan, badan dicat dengan warna terang. Di wajah terdapat topeng khas. Kegelapan dapat dilihat pada kaki dan ekor. Haiwan dapat membanggakan tenaga dan minda yang tajam. Juga, individu tidak bertolak ansur dengan kesunyian.
 5. Perlu diingat bahawa kucing yang disajikan memerlukan syarikat tetap, mereka tidak boleh dibiarkan begitu sahaja. Sekiranya anda memutuskan untuk mendapatkan haiwan lain, maka anda boleh melakukannya dengan selamat. Kucing seperti itu bergaul dengan semua orang.

Orang Jawa

 1. Perlu diperhatikan bahawa individu yang dibincangkan adalah kacukan Kucing Siam dan Bali. Jika tidak, haiwan yang dimaksudkan mempunyai ukuran badan rata-rata. Berat maksimum adalah kira-kira 5 kg.
 2. Kucing mempunyai kelangsingan dan otot yang baik. Sekiranya anda terdedah kepada alahan ketika memilih haiwan, pilihlah individu dengan warna terang. Jika tidak, kucing berbakti kepada pemilik dan kebaikannya.

Sekiranya anda mengalami reaksi alergi dan masih mahu memerhatikan haiwan di rumah anda, pertimbangkan individu yang disediakan. Jika tidak, ikuti garis panduan praktikal untuk mengurangkan risiko masalah.

Video: haiwan untuk penghidap alergi

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan