Bodoh (Fulmarus glacialis) - keterangan, habitat

Bodoh adalah burung laut yang agak menarik, yang digolongkan sebagai petel. Individu-individu ini telah menerima nama mereka yang jarang dan sangat tidak biasa kerana terlalu percaya pada orang. Burung-burung ini sama sekali tidak takut ketika seseorang menghampiri mereka. Di kawasan perairan terbuka, anda dapat melihat bagaimana orang-orang bodoh mengikuti kapal laut.

Bodoh

Lihat ciri

Sepanjang badan, lelaki mencapai ukuran dari 45 hingga 48 sentimeter, sementara mereka mempunyai badan yang agak padat. Lebar sayap fulmar mengagumkan, kira-kira 110 sentimeter. Walaupun ukuran ini, berat badan burung rata-rata tidak lebih dari 850 gram. Sekiranya kita membandingkan lelaki dan wanita, maka ukurannya secara praktikalnya tidak berbeza.

Paruh fulmar mempunyai ukuran rata-rata dan menonjol hanya dengan hujung menyerupai cangkuk. Sayapnya agak panjang dan lebar, mempunyai bentuk runcing. Ekor fulmar rata-rata, sedikit bulat di hujungnya. Walaupun beratnya ringan, burung ini mempunyai kaki yang kuat yang bergabung dengan cakar yang tajam. Bulu di badan disusun dengan sangat padat, bulu agak sukar. Kawasan lembut hanya diperhatikan di bahagian perut.

Gondok hari ini dijumpai dengan dua jenis bulu. Mereka boleh menjadi gelap atau terang. Anda dapat memahami warna apa yang akan terjadi pada usia dini, ketika anak-anak ayam masih tertutup bawah.

Sebagai peraturan, pada anak ayam, bulu pertama mempunyai warna tertentu. Di kepala, bulu putih dapat diperhatikan, sama seperti pada leher dan perut. Tepat di tengah-tengah perut adalah tempat kelabu. Bahagian belakang dan sayap juga berwarna kelabu. Sekiranya anak ayam mempunyai bulu kelabu yang berasap, maka pada masa dewasa dia akan mempunyai warna gelap.

Pada versi kedua, bulu di kepala menjadi lebih gelap, dan akhirnya berubah menjadi warna kelabu, seperti di bahagian belakang dan bahagian badan yang lain. Individu muda mempunyai warna yang sama dengan wakil spesies dewasa.

Individu pada usia dewasa dan warna terang mempunyai bulu putih di kepala dan perutnya, warna kelabu sangat jarang berlaku. Bahagian belakang diwakili oleh bulu kelabu dengan warna coklat. Perlu diperhatikan bahawa bulu atas berwarna kelabu gelap, tetapi yang lebih rendah sedikit lebih terang. Di sekitar mata, anda juga dapat melihat bintik-bintik dalam bentuk cincin berwarna gelap. Tompok-tompok kelabu diletakkan di belakang mata. Sebilangan individu mempunyai warna putih murni, di mana hanya terdapat warna kelabu. Terdapat juga burung yang ditutup sepenuhnya dengan bulu kelabu dari ibu mutiara.

Wakil fulmars gelap terutamanya mempunyai warna kelabu berasap, hanya bulu yang terdapat di tepinya. Sayap ditutup terutamanya dengan bulu gelap. Kaki mempunyai warna kuning, atau kadang-kadang terdapat cakar warna hijau pucat. Pelangi disajikan dengan warna coklat.

Paruhnya berubah warna bergantung pada musim. Pada waktu yang hangat, pada musim bunga dan musim panas, paruh menjadi hijau muda. Lebih dekat dengan musim luruh, ia berubah warnanya menjadi lebih gelap. Sangat menarik untuk diperhatikan bahawa semakin kelabu bulu burung, semakin kecil ukuran paruhnya.

Apa yang orang bodoh makan?

Dasar menu fulmar adalah ikan, kerang, kaviar, udang karang, dan juga invertebrata lain. Krill Antartika adalah makanan kegemaran mereka untuk burung ini. Sekiranya tidak ada kesempatan untuk mendapatkan makanan seperti itu, fulmar dapat menggunakan bagian dalam moluska, bangkai, dan puing-puing ikan sebagai makanan. Semasa musim pembiakan, fulmar bahkan dapat memakan beberapa tanaman.

Apa yang orang bodoh makan

Untuk mangsa, fulmar pergi ke laut, bagaimanapun, mereka melakukan ini bukan dengan cepat, tetapi turun ke permukaan laut. Untuk menangkap ikan atau sesuatu yang boleh dimakan, burung-burung secara harfiah menyelam di bawah air, menjulurkan kepala ke mata.Sebaik sahaja orang bodoh tertangkap, dia segera merebutnya dengan paruhnya, setelah itu dia segera menelannya sepenuhnya.

Perlu diingat bahawa fulmar memburu tidak jauh dari pantai, sebisa mungkin mereka terbang sejauh 200 kilometer. Lebih kerap daripada mereka, mereka mencari makanan yang berdekatan dengan kapal penangkap ikan.

Selera fulmar cukup ketara, pada masa yang sama mereka dapat menelan hingga setengah kilogram daging. Oleh kerana proses mencerna makanan pada burung ini dipercepat, setelah beberapa jam mereka dapat berburu lagi.

Di manakah bullhead dijumpai?

Wilayah penyebaran spesies burung ini adalah bahagian utara Pasifik, serta lautan Atlantik. Selain itu, anda dapat menemui mereka di Kepulauan Aleutian, di Selat Bering, dan juga di Kepulauan Komander dan Kuril. Anda dapat melihat burung semasa musim pembiakan di pantai Greenland dan Amerika Utara.

Pada saat burung berhijrah, mereka juga dapat dijumpai di wilayah Kepulauan Jepun, di California dan Sepanyol. Kadang-kadang fulmars bersarang terletak di Amerika Syarikat, Scandinavia, Rusia, Jerman, Kanada dan Perancis.

Varieti fulmar

Varieti fulmar
Hari ini, terdapat dua jenis fulmar, yang berbeza terutamanya di wilayah tempat mereka berada. Gondok biasa terdapat di lautan Pasifik utara dan Atlantik. Fulmars Antartika diedarkan terutamanya di pesisir Antartika.

Bagaimana mereka membiak?

Burung bodoh adalah burung yang setia dan tetap yang mencipta satu pasang seumur hidup. Untuk menarik perhatian wanita, perwakilan separuh lelaki biasanya naik agak tinggi di atas permukaan laut, berselingkuh dan mengepakkan sayap mereka dengan pop. Sekiranya wanita itu bersetuju dengan kesatuan itu, dia secara senyap-senyap menjawabnya, tidak bertepuk kuat dan bertepuk tangan.

Secara semula jadi, fulmar terdapat di seluruh jajahan, yang mungkin merangkumi beberapa ratus ribu burung. Mereka lebih suka menetap di pantai berbatu. Di sini mereka mencari tempat untuk sarang di celah, pelbagai lubang di batu. Setelah menemui lubang seperti itu, mereka melengkapkannya dengan bantuan rumput kering.

Pada hari-hari pertama bulan Mei, betina meletakkan sebiji telur di sarang, secara tradisional ia mempunyai warna putih dan kadang-kadang ditutup dengan bintik-bintik abu-abu. Anak ayam menetas selepas kira-kira 50-55 hari. Selama ini, betina dan lelaki menetas telur, melakukan ini secara bergantian.

Video: fulmar (Fulmarius glacialis)

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan