Angsa berkepala putih - penerangan, habitat, fakta menarik

Burung ini sedikit lebih rendah dari kerabat kediamannya, dan dia menukar rumah yang hangat dengan hamparan tundra yang tidak berkesudahan. Jumlahnya terus menurun di bawah tekanan perubahan luaran, kerana habitatnya berubah. Keadaan hidup yang keras memprovokasi kematian muda yang tinggi, tetapi angsa dengan gigih kembali setiap tahun ke pantai Laut Bering, gelombang dingin yang mereka lihat menetas dari telur.

Angsa putih

Kacak utara

Perbezaan utama antara angsa - yang dicat putih dari saudara lain adalah warnanya. Dia kelihatan berpakaian rantai surat dari pautan motley kecil dan hanya kepala dan lehernya yang putih. Nada biru dengan warna kelabu menghasilkan kontras yang luar biasa dengan payudara coklat dan kepala putih. Bulu yang elegan tidak mencolok, tetapi melakukan fungsi pelindung. Burung itu sukar dilihat di antara batu-batu pesisir dan bahkan lebih sukar dilihat di ombak laut yang berkilauan. Berat orang dewasa bervariasi antara 2.5 kg, ciri khas spesies ini adalah leher tebal pendek. Tidak ada perbezaan khusus antara warna lelaki dan wanita.

Angsa menghuni Chukotka, Alaska. Beberapa jajahan menetap di kepulauan St. Lawrence. Habitat terhad seperti ini menjadi salah satu sebab penurunan populasi spesies secara beransur-ansur. Pada musim sejuk, burung terbang ke Kepulauan Kuril, Aleutian dan Komander.

Menu angsa merangkumi makanan tumbuhan, mereka memakan daun, dahan, akar, perbungaan. Bersungguh-sungguh meraikan kerang dan krustasea. Untuk mengekstrak makanan, mereka menundukkan kepala ke dalam air dan berhati-hati melihat makanan lazat. Kadang-kadang ahli burung melihat gambaran yang menarik apabila seekor angsa dengan paruhnya dan cakarnya membentuk lubang di air cetek dan menangkap dari moluska yang telah jatuh.

Perkara keluarga

Pasangan diciptakan untuk hidup atau sehingga kematian salah satu pasangan. Wanita tersebut terlibat dalam pemilihan tempat dan pembinaan sarang. Lelaki itu ditugaskan sebagai penjaga dan pembela wilayah. Dia secara agresif bertindak balas terhadap makhluk yang berani melanggar batas wilayah, melebarkan sayapnya, mendesis mengancam dan memijak musuh. Untuk bersarang dan molting, mereka menyerap tundra rumput rendah, pantai teluk, lagun dan zon pantai laut.

Di sarang terdapat 3 hingga 8 telur, paling sering terdapat cengkaman dengan 5 telur. Betina menginkubasi anak ayam selama 24 hingga 25 hari, membiarkan dirinya meregangkan kakinya hanya beberapa minit, praktikal tanpa berlepas dari sarang. Pada saat goslings muncul, dia kehilangan seperlima berat badannya. Anak-anak ayam matang untuk waktu yang lama, jadi mereka yang muncul lebih awal akan menjadi lebih kuat dan lebih baik bertahan pada musim sejuk. Sehingga sebulan, kadang-kadang lebih lama, gosling ditutup dengan bulu kelabu tebal; mereka sepenuhnya bergantung pada hari ke-47 kehidupan. Tetapi mereka mula terbang lebih awal, kira-kira 2 bulan selepas kelahiran.

Untuk sekian lama keluarga tidak tinggal di sarang, lebih memilih untuk mendekati kawasan paya yang berlumpur di zon pesisir selama 10 hari, di sana makanannya lebih besar dan lebih selamat. Angsa melarikan diri dari musuh di atas air. Rubah, burung hantu, helang, helang emas, musang artik, cerpelai tidak dapat sampai di sana.

Musim sejuk pertama, anak-anak ayam tidak jauh dari ibu bapa mereka dan bersama-sama kembali ke tempat bersarang mereka. Di sini jalan mereka menyimpang, kerana wanita dewasa mulai bertelur hanya pada usia 3-4 tahun, dan pasangan yang terbentuk tidak akan bertoleransi dengan sesiapa pun, bahkan anak-anak yang lebih tua, di wilayahnya semasa musim pembiakan.

Walaupun burung itu menjaga sarang dengan hati-hati, selalunya telur spesies lain atau sepasang angsa yang berdekatan dilemparkan ke dalamnya. Wanita itu menjemputnya dan menetas dengannya.

Fakta menarik

Anser canagicus
Angsa putih tidak bersembunyi dari pemerhati dan memperlakukan orang asing dengan tenang sehingga mereka menceroboh wilayah mereka.Oleh itu, diketahui mengenai mereka bahawa:

  1. Ciri khas - hanya burung dewasa yang mempunyai leher dan kepala putih.
  2. Orang dewasa sangat pendiam, sukar untuk mendengar suaranya.
  3. Burung spesies ini telah berakar umbi dalam kurungan dan dibiakkan sebagai haiwan peliharaan.
  4. Pada tahun 1998, sebagai sebahagian daripada siri Buku Merah, duit syiling dikeluarkan, di mana gambar angsa - pembawa keputihan diletakkan.

Angsa putih disenaraikan dalam Buku Merah, secara semula jadi bilangannya secara beransur-ansur menurun. Lelaki tampan ini berada di bawah perlindungan undang-undang dan ada harapan bahawa pandangan itu akan terpelihara.

Video: Angsa Putih (Anser canagicus)

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan