Cara berhenti minum bir: 8 cara berkesan

Sedikit orang memahami bahawa ketagihan terhadap bir boleh mempengaruhi bukan sahaja keadaan kesihatan umum, tetapi juga taraf hidup. Selalunya anda dapat berjumpa dengan wanita yang mengadu tentang lelaki mereka. Sebaliknya, mereka menafikan bahawa minuman berbuih mempengaruhi kesejahteraan keluarga. Satu atau lain cara, setelah perundingan yang panjang, orang sampai pada kesimpulan bahawa sudah waktunya untuk menghilangkan ketagihan.

Cara menghilangkan ketagihan pada bir

Akibat minum bir

  1. Dunia moden meninggalkan tanda pada masyarakat. Sehingga kini, aktiviti promosi dikembangkan dengan meluas. Penggulung digulung di TV, di mana orang muda menghilangkan dahaga mereka dan menikmati rasa segar. Akibatnya, isu penolakan minum menjadi semakin relevan. Ciri ini diperkuat oleh kenyataan bahawa pemasar sebulat suara mengulangi keburukan mutlak produk. Sudah tentu, perbandingannya berlaku dengan vodka atau cognac, tetapi intinya tetap tidak berubah.
  2. Banyak orang lebih suka mengambil kesalahan ini untuk kebenaran: “Saya lebih suka minum sebotol bir daripada 50 gram. vodka! " Tidak semua orang memikirkan hakikat bahawa dalam 2 liter. minuman berbuih (dos purata lelaki bertubuh besar) mengandungi etil alkohol sebanyak 0.5 liter. vodka. Pada mulanya, seseorang tidak mementingkan ketagihannya, akibatnya jumlah bir yang diminum setiap kali meningkat dengan ketara.
  3. Pakar berpengalaman melakukan kajian dan mendapati bahawa ketagihan terhadap bir berkembang 5 kali lebih cepat daripada vodka dan minuman kuat lain. Oleh kerana itu, busa dicapai dengan penapaian komponen, bir kehilangan semua sifat bermanfaat. Ya, ia mengandungi vitamin B, tetapi untuk mendapatkan dos harian, anda harus minum sekitar 8 liter. ubat alkohol sekali gus.
  4. Akibat pengambilan bir yang kerap, otot jantung habis, kekurangan nutrien, terutama kalium, berkembang. Pada akhirnya, seseorang mula mengalami kerosakan pada sistem kardiovaskular, otak sering menderita, ingatan bertambah buruk. Pengeluaran estrogen yang berlebihan memberi kesan buruk kepada bukan sahaja wanita, tetapi juga kesihatan lelaki.
  5. Hormon hormonal mempengaruhi potensi lelaki, dan banyak wanita mengalami kemandulan. Ciri ini dicapai kerana badan berhenti mensintesis hormon, menerimanya dari luar. Oleh kerana ketersediaan bir dari segi harga, orang dari pelbagai lapisan masyarakat biasa dengan minuman tersebut, tanpa mengira jantina, usia, jantina.

Cara menghilangkan ketagihan pada bir

Pakar berpendapat bahawa perkara yang paling penting dalam menghilangkan ketagihan adalah keinginan. Selanjutnya, prosesnya berjalan dengan cepat dan tanpa kejutan emosi.

Cara berhenti minum bir sendiri

Langkah nombor 1. Terokai bahaya alkohol pada badan
Pertama sekali, sedar betapa buruknya penggunaan bir mempengaruhi kesihatan anda. Pada lelaki, perut mula tumbuh, payudara membesar, tumbuh-tumbuhan berlebihan muncul di badan. Kerosakan sistem saraf juga diperhatikan, dan kekurangan buah pinggang dan hati berkembang.

Selalunya, dari para penggemar bir anda dapat mendengar bahawa minuman tersebut memberi kesan buruk kepada aktiviti otot jantung dan tekanan darah. Tidak kurang pentingnya bagi lelaki adalah fungsi pembiakan, khususnya, keupayaan dan kemampuan untuk melakukan hubungan seks. Pada orang yang mengambil busa dalam jumlah besar, hubungan seks berlaku lebih sedikit setiap bulan.

Langkah nombor 2. Kurangkan bir
Tidak semua orang boleh membanggakan kehendak yang baik. Sekiranya anda mempunyai bilangan individu yang serupa, kurangkan dos secara beransur-ansur.Pertama, minum bukan 3, tetapi 2 botol sekaligus, pergi ke satu ladang sama sekali. Anda tidak perlu memasukkan diri anda ke dalam keadaan tertekan dengan menolak untuk berhenti minum bir. Cubalah bertindak secara logik untuk mengecualikan pemikiran anda "Saya mahukan bir!".

Ikuti urutan dalam semua perkara. Sekiranya anda terbiasa minum bir setelah seharian bekerja, teruskan tradisi ini, tetapi, sekali lagi, kurangkan jumlahnya. Selepas jangka masa tertentu, anda akan melihat bahawa keinginan anda hilang. Pada masa inilah anda mesti meninggalkan ketagihan sepenuhnya. Sekiranya frasa "berhenti minum sepenuhnya" menakutkan, ganti minuman beralkohol dengan rakan bukan alkohol.

Langkah nombor 3. Cari hobi
Ramai orang, terutama lelaki, minum bir kerana banyak masa lapang pada waktu petang. Daripada merasa selesa dengan sebotol busa, gunakan hujung hari dengan betul. Anda boleh mendaftar untuk bahagian tinju atau berjoging sejam sebelum tidur.

Sebilangan lelaki lebih suka meluangkan masa dalam kalangan rakan-rakan yang tidak minum, cadangan ini juga berguna. Sekiranya anda tidak dapat berehat dengan cara ini, cari cara lain. Contohnya, tabiat mengunjungi sauna atau memanggang kebab di alam semula jadi.

Pertimbangkan aktiviti luar sebagai alternatif. Semuanya akan dilakukan: bermain ski, kereta salji, luncur ais, papan luncur salji, berbasikal, dan lain-lain. Terlibat dalam panjat tebing, ukiran kayu, berenang. Secara beransur-ansur, hobi akan mula merangkumi semua pemikiran, akibatnya keinginan untuk minum akan berjalan di tepi jalan.

Langkah nombor 4. Gantikan bir dengan produk lain.
Sudah tentu, terdapat banyak minuman lain yang terasa lebih hebat daripada bir. Cuba ubah "diet" biasa anda, misalnya, jus segar, smoothie strawberi, secawan kopi asli, koko, teh daun premium dan kesenangan hidup yang lain. Milkshake dan yogurt dianggap sama enak.

Mengklik biji, kacang, dan buah kering membantu banyak lelaki menghilangkan ketagihan mereka terhadap bir. Perlu berhati-hati untuk menggunakan produk seperti itu, kerana kalori cukup tinggi. Ikut peraturan: jika anda mahukan bir - makan atau ganti busa dengan minuman lain.

Langkah nombor 5. Buat rancangan
Anda tidak dapat menyingkirkan ketagihan minuman berbuih tanpa tarikh akhir tertentu. Tetapkan matlamat untuk berhenti minum bir dalam 2-3 bulan. Sekiranya ketagihan itu menampakkan diri, simpan buku harian, tuliskan pemikiran dan pencapaian anda di dalamnya. Minta sokongan saudara-mara, setuju bahawa mereka tidak akan minum bir di hadapan anda. Anda boleh memilih jangka masa sekitar enam bulan, yang utama adalah anda sentiasa dalam keadaan berkumpul. Jika tidak, fikiran akan mulai muncul di benak saya: “Saya masih punya banyak waktu, saya punya waktu untuk berhenti. Hari ini, saya mungkin akan minum dua botol, bukan satu! "

Bahagikan istilah yang dipilih menjadi empat selang masa. Yang pertama mengatakan bahawa anda boleh minum bir tidak lebih dari 4 kali seminggu. Yang kedua mengurangkan jumlahnya menjadi 2 kali seminggu, yang ketiga - 1 kali seminggu, dan seterusnya. Pada akhirnya, anda mesti membuat kesimpulan bahawa penolakan bir berlaku sepenuhnya. Ikuti jadual dengan jelas, jangan melanggar masa dan jumlah busa mabuk, tidak kira apa pun.

Langkah nombor 6. Ganjaran diri anda dari segi kewangan
Penyebab ketagihan alkohol yang paling biasa dianggap sebagai keadaan emosi yang tertekan, masalah kewangan, gangguan dalam keluarga dan di tempat kerja. Penting untuk diingat selamanya bahawa dengan penggunaan bir, masalah tidak hilang di mana sahaja. Pada akhirnya, anda akan sedar dan menyedari keseluruhan hakikat yang menyedihkan. Untuk mendorong diri anda pada keseluruhan tahap penolakan alkohol, tegakkan tradisi pemberian wang.

Dapatkan bank celengan besar, lebih baik telus. Setiap hari menghantar jumlah yang anda belanjakan untuk bir. Selepas sebulan, buka piggy bank dan hitung simpanannya.Jumlahnya akan mengagumkan, bagi anda ia akan menjadi insentif tambahan. Anda terkejut dengan angka yang anda habiskan untuk alkohol berbahaya. Begitu juga, anda boleh lakukan sambil berhenti merokok atau minuman beralkohol lain.

Setelah piggy bank penuh, ambil simpanan dan belanjakannya untuk sesuatu yang berharga. Ini boleh menjadi basikal latihan, perjalanan ke luar negeri, mantel bulu untuk isteri, dan lain-lain. Yang paling penting, meletakkan wang ke arah "berguna".

Langkah nombor 7. Fikirkan masa depan
Bukan rahsia lagi bahawa keinginan untuk alkohol berbahaya bagi kesihatan. Fikirkan masa depan, anda mungkin ingin mempunyai anak (jika belum). Dengan pengambilan bir yang kerap, terdapat risiko kemandulan bagi kedua-dua lelaki lelaki dan wanita.

Cara berhenti minum bir

Ahli psikologi telah membuat kesimpulan bahawa 45% keluarga berantakan kerana salah satu ketagihan suami isteri terhadap alkohol. Orang seperti itu tidak berminat dengan kerjaya dan pertumbuhan peribadi, mereka menderita kesihatan mental, seseorang kehilangan keinginan untuk lebih banyak.

Bau yang tidak menyenangkan berasal dari orang-orang yang selalu minum bir; mereka dirasakan oleh orang yang bercakap dan rakan sekerja khususnya. Cuba analisa apa yang berlaku, lukiskan masa depan yang bahagia untuk diri sendiri dengan banyak kemenangan. Berusaha untuk menjadi lebih baik setiap hari, berkembang secara material dan rohani.

Langkah nombor 8. Jangan berhenti minum bir pada hari cuti
Ahli psikologi mengemukakan fakta menarik yang membuktikan hubungan antara penolakan alkohol dan keinginan untuk meminumnya lebih banyak lagi. Sekiranya anda selalu menafikan diri anda sebagai "kegembiraan" yang biasa, ini akan membawa kepada kenyataan bahawa daya tahan suatu hari akan menurun menjadi "tidak." Atas sebab ini, biasakan diri anda memanjakan diri pada hari cuti. Tidak perlu mabuk "di dalam", satu botol cukup untuk kepuasan sepenuhnya.

Pada masa yang sama, penting untuk mengamati budaya minum: pertama mereka makan, kemudian perlahan-lahan minum (menikmati) busa. Sekiranya setelah perayaan anda sampai pada kesimpulan bahawa kebiasaan itu menjijikkan, tolak sama sekali. Fakta ini menunjukkan bahawa otak telah dibina semula ke landasan lain.

Cadangan praktikal

  1. Pertama, anda perlu mencintai diri sendiri. Seperti yang ditunjukkan oleh latihan, anda tidak boleh berhenti minum bir seperti yang diperintahkan oleh isteri atau kenalan anda. Penting untuk melakukan ini untuk kebaikan anda sendiri.
  2. Mula bermain sukan. Aktiviti fizikal yang aktif menghilangkan keinginan untuk merokok atau minum. Pada akhirnya, anda akan merasakan lonjakan kekuatan dan kebanggaan terhadap pencapaian anda sendiri.
  3. Untuk menguatkan semangat juang anda, puji diri anda walaupun untuk kemenangan kecil. Biasakan makan malam di restoran kegemaran anda setelah 5-7 hari menolak bir.
  4. Minta sokongan orang tersayang. Mintalah mereka untuk tidak minum bir di hadapan anda, menghadiri acara hiburan bersama-sama. Alihkan perhatian dari pemikiran obsesif minum dengan cara yang mudah.
  5. Cari syarikat orang yang berfikiran sama yang juga berusaha berhenti minum. Saling menyokong, menghabiskan malam dengan teh dan kek, bukan dengan sebotol bir.

Adalah mudah untuk berhenti minum bir jika anda mengikut urutan tertentu. Agar tidak mematahkan hidup anda dan mengatur keadaan kewangan anda dengan teratur, anda perlu menyusun rancangan dan melihat perkara-perkara biasa. Sayangi diri anda, minta sokongan keluarga, cari hobi.

Video: 10 sebab utama untuk berhenti minum alkohol

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
RS13EROS
RS13EROS

Bukan bir yang membunuh orang - air membunuh orang.

wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan