Cara mengeringkan kasut dengan cepat di rumah

Setiap masa, lelaki mencari kehidupan yang selesa. Termasuk ketika memilih kasut. Sneakers - senang, praktikal, cantik. Hari ini, kasut bukan hanya kasut sukan yang dipakai untuk berjalan-jalan dan semasa latihan fizikal. Bagi kebanyakan lelaki dan wanita, kasut dan kasut adalah kasut kasual. Lebih-lebih lagi, penyelesaian reka bentuk moden dan trend bergaya memungkinkan untuk muncul di kasut pada acara malam, bahkan dalam kombinasi dengan gaun.

Cara mengeringkan kasut dengan cepat

Selalunya pasangan kasut kegemaran yang kita pakai sentiasa basah. Dan kami tidak mahu meninggalkan rumah dengan kasut lain. Dalam kes ini, anda perlu mengetahui cara mengeringkan kasut anda dengan cepat dan selamat.

Apa yang perlu dilakukan jika kasut basah

Sekiranya anda melangkah ke lopak dan membasahi kaki, anda perlu berusaha pulang secepat mungkin. Tinggal di kasut basah untuk jangka masa panjang boleh menyebabkan selsema.

Sebaik sahaja sampai di rumah, anda perlu menanggalkan kasut anda, memakai stoking wol dan minum teh panas. Selepas itu, anda boleh mula menyimpan kasut tersebut. Untuk memulakan, tanggalkan sol dari kasut, lepaskan tali. Pada prinsipnya, anda boleh mula mengeringkannya, tetapi sebaiknya basuh kasut anda terlebih dahulu. Sekiranya ini tidak dilakukan, bau yang tidak menyenangkan dapat muncul di dalam kasut walaupun sudah kering sepenuhnya.

Anda boleh mencuci kasut secara manual atau mesin taip. Sekiranya anda mencuci kasut dengan mesin, pilih suhu tidak lebih tinggi daripada 40 darjah agar tidak kehilangan warna terang kasut. Semasa mencuci kasut suede, tambahkan pelembut kain ke serbuk pencuci - ia akan memberikan kelembutan suede sehingga tidak tahan "tiang". Semasa menetapkan mod pencucian, matikan fungsi Putar. Tindakan mekanikal dengan amplitud tinggi dapat mengubah bentuk kasut. Sebaiknya basuh kasut dan kasut lain dalam beg khas.

Untuk mencuci tangan, anda memerlukan lembangan, sedikit pencuci (serbuk atau sabun) dan berus. Sediakan larutan sabun dari air suam dan celupkan kasut ke dalamnya. Berus dengan teliti di bahagian luar dan dalam kasut. Bilas kasut tersebut dengan bersih dan biarkan di bilik mandi sehingga air mengalir dari mereka. Basuh sol dan tali secara berasingan. Apabila air berhenti mengalir dari kasut, anda boleh mula mengeringkannya.

Cara mengeringkan kasut

Tidak perlu kasut dikeringkan pada alat pemanasan - bateri, radiator. Penyejatan kelembapan yang cepat mengeringkan permukaan kasut, ia boleh retak, dan kasut itu sendiri akan kehilangan bentuknya. Atas sebab yang sama, kasut tidak boleh dikeringkan di dekat pembakar gas, ketuhar. Pengeringan seperti itu bukan sahaja merosakkan kasut, tetapi juga bahaya kebakaran. Pengecualian adalah sol dan tali - ia boleh dikeringkan dengan bateri (tetapi tidak dekat dengan api terbuka!)

Cara mengeringkan kasut dengan cepat

Terdapat beberapa alat yang tersedia untuk membantu anda mengeringkan kasut anda pada waktu malam atau bahkan beberapa jam. Ingat, tidak kira apa pun yang anda isi dengan kasut tersebut, mereka mesti berada di tempat yang berventilasi. Tinggalkan kasut anda di tingkap, di balkoni, atau di ambang pintu. Pengeringan udara diperlukan untuk pengeringan yang cepat. Dan untuk mengeringkan kasut dari dalam, anda perlu mengisi kasut dengan bahan penyerap yang menyerap kelembapan. Sebilangan daripadanya pasti akan dijumpai di rumah anda.

Cara mengeringkan kasut

  1. Surat khabar. Ini adalah kaedah yang paling optimum dan berkesan untuk mengeringkan kasut anda. Ambil surat khabar lama yang anda baca, masukkan ke dalam gumpalan dan isi dengan kasut dari dalam. Surat khabar menyerap kelembapan dengan baik. Surat khabar perlu ditukar setiap 2-3 jam sehingga kering.Sekiranya benar-benar tidak ada waktu untuk pengeringan, bahagian luar kasut juga dapat dibungkus dengan surat kabar untuk mempercepat prosesnya. Majalah berkilat tidak boleh digunakan - kertas seperti itu tidak menyerap, tetapi menghalau air. Daripada surat khabar, anda boleh menggunakan kertas tandas. Tidak perlu memasukkan kasut dengan tuala kertas, ia segera menjadi getah dan runtuh, sukar untuk membersihkan bahagian dalam kasut setelah pengeringan seperti itu. Perlu diingatkan bahawa pengeringan surat khabar hanya sesuai untuk kasut berwarna dan gelap. Stoking percetakan mungkin kekal pada kasut putih.
  2. Garam Ini adalah penyerap yang sangat baik yang menyerap kelembapan. Panaskan sedikit garam dalam kuali atau dalam ketuhar gelombang mikro. Tuangkan garam ke dalam beg kain dan letakkan di dalam kasut. Semasa sejuk, garam akan menyerap kelembapan dan mengeringkan bahagian dalam kasut. Apabila garam menjadi basah, ia mesti dikeringkan semula pada bateri secara langsung di dalam beg, atau tuangkan garam ke dalam kuali.
  3. Gel silika. Pasti, semasa membeli kasut atau beg baru, anda menemui beg dengan bola lutsinar di dalam kotak. Bola ini dirancang untuk menyerap kelembapan berlebihan. Gel silika boleh dibeli dalam jumlah besar di kedai perkakasan atau mengambil sejumlah besar ketika membeli kasut baru. Gel silika diletakkan di dalam beg kain dan di kasut. Apabila menyerap kelembapan, ia dikeringkan pada bateri dan diletakkan semula di dalam kasut. Ini adalah prosedur yang sangat berkesan yang boleh mengeringkan kasut dalam beberapa jam.
  4. Pengering rambut. Gunakan peralatan rumah tangga untuk memperjuangkan kasut kering. Hidupkan pengering rambut ke udara sejuk agar tidak mencairkan permukaannya. Jauhkan pengering rambut pada jarak 10-15 cm dari kasut, arahkan aliran udara terus ke dalam, menonjol lidah kasut.
  5. Pembersih vakum. Ini adalah satu lagi perkakas rumah yang berguna yang dapat mengeringkan kasut anda dalam masa yang singkat. Turunkan paip pembersih vakum hingga kedalaman kasut dan hidupkan alat. Dengan jet yang kuat, ia menarik udara lembap, menguras kasut.
  6. Tuala Ambil tuala dapur kecil dan isikan dengan kasut. Mahra menyerap kelembapan dengan sempurna. Tukar pelapik anda supaya kering sekerap mungkin sehingga kasut cepat kering.
  7. Rajah. Ini adalah satu lagi penyerap yang berkesan yang menghilangkan kelembapan dari bahagian dalam kasut.
  8. Sampah kucing. Biarkan kaedah pengeringan ini kelihatan agak pelik bagi anda, tetapi pengisi dirancang untuk ini - untuk menyerap kelembapan. Tuangkan sedikit pengisi ke dalam kasut dan tunggu sehingga basah. Tukar pengisi sehingga kasut kering sepenuhnya.

Ingat bahawa kain semula jadi dan suede sangat mudah mengubah bentuknya ketika basah. Oleh itu, kasut seperti itu tidak boleh disumbat terlalu ketat sehingga tidak mengembang setelah pengeringan.

Pengering kasut khas

Sekiranya ada permintaan, akan ada penawaran, kata undang-undang pasaran. Sekiranya orang perlu mengeringkan kasut mereka dengan cepat, maka ada alat khas untuk ini. Pengering kasut elektrik adalah dua pemanas berbentuk kasut yang dikuasakan oleh elektrik. Anda hanya pasangkan perkakas ke soket dan pasangkan pad pada kasut. Suhu pengeringan adalah optimum agar tidak mengeringkan dan membakar kasut. Model pengering kasut moden berfungsi berdasarkan sinaran ultraviolet. Ia mengeringkan kasut dengan lebih cepat, dan juga membasmi kuman permukaan dalaman kasut dari jamur.

Terdapat situasi yang berbeza dalam kehidupan ketika kasut perlu dikeringkan di sini dan sekarang. Sekiranya anda tahu bagaimana melakukannya dengan betul, prosesnya tidak akan sukar. Jangan berjalan di lopak dan jaga kaki anda!

Video: cara mengeringkan kasut dengan cepat dan menghilangkan bau

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan