Cara mengeringkan rambut dengan cepat tanpa pengering rambut: petua berguna

Pengering rambut tidak selalu ada, yang sangat memudahkan kehidupan orang moden. Gadis dan wanita menggunakan pelbagai tipu daya, mahu mengeringkan rambut mereka tanpa menggunakan alat. Sangat mungkin, anda hanya memerlukan beberapa tuala, sikat rambut dan kosmetik paling sederhana. Rambut panjang akan kering dalam 20-25 minit, rambut pendek dalam 5-7 minit. Kami akan menganalisis tindakan secara berperingkat.

Cara mengeringkan rambut dengan cepat tanpa pengering rambut

Cara mengeringkan rambut panjang tanpa menggunakan pengering rambut

 1. Basuh rambut anda dengan syampu, tetapi jangan gunakan alat pembilas atau perapi. Kosmetik serupa membentuk filem pada rambut, mengekalkan kelembapan.
 2. Kumpulkan kunci basah di ekor dengan satu tangan, dengan tangan yang lain, lari dari kulit kepala sepanjang keseluruhannya, membuang air yang berlebihan. Putar ekor ke dalam pucuk pucuk untuk melengkung keriting dengan lebih baik.
 3. Panaskan tuala terry atau kapas dengan seterika. Anda boleh menggunakan pemanas. Selepas itu, bungkus kepala anda dan tunggu 5 minit.
 4. Tanggalkan tuala, bahagikan rambut menjadi kunci kecil dan lap masing-masing. Beri perhatian lebih kepada akarnya.
 5. Sikat keriting dengan sisir dengan gigi rata dan lebar atau gunakan sikat urut (bukan logam). Bahagikan rambut dengan bahagian lurus dalam 2 bahagian. Kumpulkan bahagian pertama di tangan anda, ambil di tengah panjang. Sikat petua dengan baik, perlahan-lahan bergerak ke atas. Ulangi dengan sisi lain.
 6. Dengan sisir atau tangan yang rata, bahagikan rambut menjadi banyak helai nipis. Ambil tuala kertas dan lap setiap keriting dengan teliti, mengumpul kelembapan.
 7. Sikat rambut anda lagi, turunkan kepala ke bawah dan goncangkannya dengan baik. Udara akan beredar, kerana helai akan kering lebih cepat. Angkat keriting di akar sehingga selepas mengeringkan gaya rambut ternyata menjadi lebat. Jentikkan jari ke kulit kepala anda lebih kerap sehingga kelembapan berhenti terkumpul di atasnya.
 8. Selepas itu, gelengkan kepala anda lagi, meniru rocker. Nah, jika anda mempunyai kekuatan yang cukup untuk melakukan tindakan selama lebih kurang 5 minit, selama ini rambut akhirnya akan kering. Alternatifnya ialah mencungkil petua. Ambil keriting di hujungnya dan goncangkannya ke arah yang berbeza untuk memastikan aliran udara.

Cara mengeringkan rambut pendek tanpa menggunakan pengering rambut

Cara mengeringkan rambut pendek tanpa menggunakan pengering rambut

 1. Selepas mencuci, jangan gunakan perapi. Ia mengekalkan kelembapan pada batang rambut, akibatnya mereka kering 30% lebih lama.
 2. Pada akhir prosedur, jalankan rambut anda beberapa kali untuk membuat gelas air berlebihan. Balut dengan tuala terry, tunggu 5 minit.
 3. Mulailah menggosok rambut dengan gerakan yang kuat, anda boleh menggelengkan kepala untuk kesan yang lebih besar.
 4. Sapukan mousse pada helai untuk gaya, condongkan kepala ke bawah. Ambil sikat urut dengan bulu semula jadi atau sisir kayu, berjalan beberapa kali dari akar hingga hujungnya.
 5. Kerjakan kawasan basal dengan berhati-hati, angkat rambut dengan tangan anda untuk memberikan kelantangan. Sikat helai di bahagian atas dan belakang kepala dengan baik, di tempat-tempat ini mereka kering paling lama.
 6. Lap rambut anda lagi dengan tuala. Sekarang sisir dengan sikat gigi yang jarang berlaku dari hujung hingga akar untuk menguraikan helai. Ikuti langkahnya sehingga rambut kering.
 7. Anda boleh menggunakan sikat untuk membentuk keriting semula jadi. Putar rambut ke sisir di akar, tunggu 30 saat, pergi ke helai seterusnya.
 8. Selepas prosedur, perbaiki rambut dengan varnis agar rambut tidak gebu.

Cadangan praktikal untuk mengeringkan rambut tanpa pengering rambut

Cadangan praktikal untuk mengeringkan rambut tanpa pengering rambut

 1. Pengeringan semula jadi rambut panjang boleh digabungkan dengan gaya.Anda memerlukan klip pendandan rambut atau ketam bersaiz sederhana. Bahagikan rambut menjadi keriting nipis, putar menjadi kepang atau jalinkan tocang. Lipat helai ke dalam bulatan dan kunci. Tindakan yang sederhana akan menjadikan rambut bergelombang tanpa usaha.
 2. Sekiranya tidak ada sisir di tangan, ganti dengan jari anda sendiri. Sikat rambut sehingga anda berjaya mencipta gaya rambut yang diingini. Helai akan menjadi licin, disarankan untuk menyikatnya dengan sikat urut, membuat ekor atau tocang yang tidak ketat.
 3. Kain terry, linen, buluh dan kapas menyerap kelembapan dengan baik. Mereka terdiri daripada serat semula jadi, sehingga tidak merosakkan rambut. Untuk keriting panjang, 2-3 tuala diperlukan, untuk yang pendek sudah cukup.
 4. Lebih baik mengeringkan rambut anda secara terbalik, secara berkala mengambil kedudukan mendatar. Tindakan sedemikian mirip dengan pengering rambut, ia membuat peredaran udara semula jadi.
 5. Pada musim panas, keringkan rambut di udara segar, pergi ke balkoni atau ke loggia. Udara tidak boleh lembap.
 6. Ramai gadis menggunakan pembersih vakum, dapur gas atau elektrik, dan kipas angin dan bukannya pengering rambut. Selepas peranti pertama, keriting akan menjadi kotor, ia harus dicuci semula. Kompor boleh merampas rambut anda atau sebahagian besarnya. Kipas meniup udara sejuk, anda boleh sakit atau telinga anda dengan mudah.
 7. Semasa mengeringkan rambut dengan tuala, anda perlu menggantinya setiap 5 minit. Gunakan hanya kain kering dan suam.
 8. Setelah mencuci rambut, sapukan serum atau gel ke rambut anda untuk menyikat dengan mudah. Kosmetik tidak mengekalkan kelembapan, tidak menimbang helai dan menambah kilauan pada rambut.
 9. Rambut panjang kering lebih cepat jika diproses secara tempatan. Bahagikan rambut dengan bahagian lurus menjadi 3-4 bahagian, proses setiap bahagian secara berasingan.
 10. Sekiranya anda mencuci rambut pada waktu malam sebelum tidur, cukup lap dengan tuala dan tidur. Tidak perlu sekali lagi memutar helai menjadi pucuk pucuk atau mencederakannya dengan cara lain.

Tidak ada pengering rambut di tangan, dan rambut perlu segera dikeringkan? Masalahnya dapat diselesaikan. Proseskan helai pendek secara intensif dengan sisir kayu dan tuala, berikan bentuk yang diinginkan dengan sisir bulat. Keringkan panjang terbalik, sikat dengan tangan anda. Jangan sesekali menggunakan peralatan rumah tangga (pembersih vakum, dapur, kipas).

Video: cara mengeringkan rambut dengan cepat tanpa pengering rambut

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan