Berapa kerap anda perlu menukar air di akuarium

Bahkan sebelum akuarium muncul di rumah, banyak pemilik peduli memikirkan keadaan dunia bawah laut. Dan salah satu persoalan utama ialah kekerapan perubahan air di akuarium. Di sini, walaupun akuarium paling berpengalaman tidak bersetuju. Seseorang menukar air dua kali sebulan, yang lain dengan sombong mengatakan bahawa dia sama sekali tidak menukar air dan semuanya baik-baik saja. Sebenarnya, soalan ini sangat penting dan memerlukan mencari keseimbangan yang optimum.

Berapa kerap anda perlu menukar air di akuarium

Adakah saya perlu menukar air di akuarium

Persekitaran perairan adalah sistem interaksi antara tumbuhan, ikan dan sebatian organik. Lama kelamaan, bakteria bermanfaat tumbuh di akuarium, menyesuaikan persekitaran akuatik dengan organisma hidup di dalamnya. Sekiranya terlalu kerap menukar air atau, lebih buruk lagi, menggantikannya sepenuhnya, bakteria dan organisma yang bermanfaat tidak akan dapat mengisi air berulang-ulang kali. Air akan tetap mati, dan organisma hidup akan mula mati. Ini membawa kepada cinta "kebersihan" yang berlebihan dan perubahan air yang kerap di akuarium.

Seiring dengan ini, seseorang tidak boleh mengabaikan perubahan air di akuarium dan meninggalkan prosedur ini sepenuhnya. Dengan menyokong kehidupan dalam sistem air tertutup, kita berusaha menjadikan kehidupan di persekitaran air dekat dengan keadaan semula jadi. Dan di bumi tidak ada satu takungan di mana sekurang-kurangnya satu sungai kecil atau sungai tidak akan mengalir. Sekiranya peredaran air di takungan terganggu, jika persekitaran tempat tinggal tidak menerima kemasukan air tawar, sistem ini lambat laun akan mati. Faktanya ialah serpihan tumbuhan yang terurai, sisa ikan, dan sisa organik lain meracuni air, meninggalkan sejumlah besar toksin dan nitrat di dalamnya. Dari masa ke masa, kepekatan racun ini meningkat, kekebalan ikan berkurang. Ini cepat atau lambat akan membawa kepada penyakit atau kematian penduduk akuarium. Oleh itu, untuk mengurangkan kepekatan toksin, air mesti diubah sebahagiannya. Iaitu, kita membuang sebahagian air "beracun", membersihkan akuarium, dan kemudian menambahkan air bersih. Hanya dengan cara ini anda dapat mengekalkan kehidupan normal semua organisma di dunia bawah laut yang kecil.

Berapa kerap anda perlu menukar air di akuarium

Dengan kata "ubah" kita bermaksud perubahan sebahagian air di akuarium. Biasanya, sebahagian daripada air pengganti adalah 10-15% daripada jumlah keseluruhan. Dalam beberapa kes, peratusannya boleh meningkat hingga 20, tetapi tidak boleh melebihi 25%. Dalam kes ini, sistem akuatik akan pulih lebih lama. Tetapi persoalannya ialah seberapa kerap menukar air di akuarium? Berapa kali sebulan atau setahun air perlu diganti agar tidak mengganggu ekosistem perairan? Setiap pemilik dipandu oleh keadaan mereka sendiri untuk menjaga ikan, ukuran penduduk akuatik, usia akuarium. Kami akan menentukan petunjuk purata, dan fokus pada masa penempatan akuarium.

 1. Sekiranya anda pertama kali mengisi akuarium dengan ikan dan tumbuh-tumbuhan, sistem air baru memulakan hidupnya. Dalam kes ini, anda perlu meninggalkan akuarium sendiri sekurang-kurangnya beberapa bulan. Selama ini, keseimbangan biologi akan kembali normal, ikan akan mulai menetap, dan tanaman akan berakar. Air di akuarium baru tidak perlu diganti selama tiga bulan pertama.
 2. Tiga bulan kemudian, apabila anda melihat pembentukan "sampah" pertama di dasar akuarium, anda boleh mengganti sebahagian kecil air dengan yang segar. Untuk melakukan ini, toskan sekitar 10% daripada jumlah keseluruhan akuarium, bersihkan gelas dan bahagian bawah, dan kemudian tuangkan air tawar baru. Perubahan air seperti itu harus dilakukan dua minggu sekali, sehingga persekitaran air di akuarium menjadi matang sepenuhnya.
 3. Enam bulan selepas bermulanya kehidupan, ekosistem perairan dianggap matang.Air di akuarium seperti itu perlu diganti sebulan sekali, mengubah 20% daripada jumlah keseluruhan cecair.
 4. Setahun selepas pelancaran ekosistem akuatik, akuarium dianggap sudah tua. Maksudnya, sistem ini berkembang dengan begitu besar sehingga sukar untuk menyeimbangkannya. Dalam kes ini, air di akuarium mesti diganti setiap 2 minggu, kira-kira 25% daripada jumlah keseluruhan. Dalam kes ini, jangan lupa melakukan pembersihan bahagian bawah akuarium secara menyeluruh. Dengan menukar air secara berkala dan membersihkan bahagian bawah, anda dapat mengekalkan sistem air selama bertahun-tahun, mengelakkan pembersihan akuarium secara global.

Lama kelamaan, pemilik akuarium itu sendiri mulai memahami perlunya perubahan air, dengan fokus pada tahap pencemaran akuarium, keadaan ikan, dan tanaman yang padat.

Cara menukar air di akuarium

Agar ikan di akuarium terasa enak, tanaman tidak rusak, dan semua sampah dibuang, membersihkan dan mengganti air di ekosistem mesti dilakukan dengan betul. Jadi, bagaimana cara mengganti air di akuarium?

Cara menukar air di akuarium

 1. Sebagai permulaan, kami mengira usia akuarium kami dan, mengikut skema, keluarkan sebahagian air (10-25%).
 2. Kami tidak mengalirkan air yang dikeluarkan, tetapi biarkan dalam cawan kecil. Ia perlu membilas penapis dan peralatan lain. Ini dilakukan dengan sengaja agar tidak membilas bahagian penting di bawah air yang mengalir.
 3. Selepas itu, bilas dinding akuarium dengan kain bersih. Kain itu harus kecil agar tidak menangkap ikan atau tanaman dengan isipadu. Selain itu, kain tidak boleh bersentuhan dengan formulasi sabun, bahkan pada masa lalu. Masuknya bahan pencuci yang agresif (walaupun dalam jumlah kecil) ke dalam air penuh dengan penyakit dan juga kematian penduduk. Sekiranya beberapa dinding akuarium tidak dibersihkan dengan kain, anda boleh mencuci kotoran dengan pisau sederhana. Selepas pembersihan seperti itu, kaca akan menjadi telus sepenuhnya.
 4. Jangan lupa memotong bahagian tanaman yang terlalu tebal, serta membuang proses yang menyakitkan dan patah.
 5. Sudah tiba masanya untuk membersihkan tanah. Di mana-mana kedai haiwan peliharaan anda boleh menemui siphon - alat untuk membersihkan tanah dari kumbahan organik. Satu hujung diletakkan di akuarium, dan ujungnya berada di luar. Dengan bantuan aliran air yang kuat, semua yang tidak diperlukan diserap ke dalam alat, meninggalkan tanah jernih.
 6. Sekiranya perlu, sudah tiba masanya untuk menyusun semula elemen hiasan, menanam tanaman dan transformasi lain.
 7. Dan hanya selepas "pembersihan umum" anda dapat mengisi air tawar dalam jumlah yang dikeluarkan dari akuarium. Anda boleh mencurahkan sedikit lagi (memandangkan penyejatan). Namun, ingat bahawa air paip sederhana tidak dapat dicurahkan ke dalam akuarium. Air mesti dipertahankan selama beberapa hari di dalam bekas terbuka. Faktanya ialah air paip mengandungi sejumlah besar gelembung udara dalam komposisinya. Sekiranya gelembung kecil ini masuk ke dalam air, mereka mungkin berada di dalam badan ikan. Sekiranya gelembung udara terkecil masuk ke saluran darah ikan, ia akan menimbulkan embolisme gas, yang boleh menyebabkan penyakit serius dan juga kematian. Itulah sebabnya air mesti dipertahankan sekurang-kurangnya selama 5 hari. Semasa menuangkan air ke dalam akuarium, jangan mengalirkan air sepenuhnya - klorin dan bahan berbahaya yang lain tetap berada di bahagian bawah bekas. Untuk menegakkan jumlah air yang banyak, anda boleh menggunakan bekas plastik.

Algoritma tindakan ini akan membantu anda mengganti air dengan betul, tanpa membahayakan mikroorganisma hidup.

Cara mengganti air akuarium sepenuhnya

Ada kalanya semua air di akuarium perlu diganti. Ini perlu sekiranya akuarium sudah lama tidak membersihkan dan menukar air. Juga, air di akuarium mesti diganti sepenuhnya jika menjadi keruh, walaupun terdapat semua prosedur kebersihan. Perubahan air yang lengkap diperlukan jika terdapat kes jangkitan bakteriologi atau kulat di persekitaran air, jika mikroorganisma berjangkit telah dilancarkan, dan juga disebabkan oleh cepatnya pembungaan air.

Anda perlu memahami bahawa penggantian air sepenuhnya di akuarium adalah pelancaran akuarium baru. Ikan perlu ditempatkan semula di dalam balang air, akuarium harus dikosongkan sepenuhnya, dicuci dan dibasmi kuman dengan antiseptik. Kemudian disusun penyaringan ikan dan tumbuhan yang dijangkiti. Kadang kala, untuk membezakan ikan yang sakit dari yang sihat, doktor haiwan mungkin diperlukan. Hanya organisma yang sihat memenuhi akuarium yang bersih untuk mencegah jangkitan semula.

Akuarium adalah dunia bawah laut yang sebenar, dengan peraturan, undang-undang dan keindahannya sendiri. Dan agar dunia ini berada dalam keseimbangan biologi, ia memerlukan perawatan yang cekap dan berkala. Mengenai masalah menukar air, seseorang harus mematuhi maksud emas - sangat penting di sini untuk tidak keterlaluan dan pada masa yang sama tidak mengabaikan kebersihan.

Video: petua untuk menjaga dan mengatur akuarium

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan