Cara menghilangkan janggut hitam di akuarium

Akuarium yang indah dan terpelihara dengan baik dan penduduk yang sihat adalah matlamat mana-mana akuarium. Namun, kadang-kadang tetamu yang tidak diundang menetap di dunia bawah laut yang kecil, yang tidak mudah disingkirkan. Salah satu alga paling kuat yang merosakkan penampilan tumbuh-tumbuhan dan bahagian bawahnya adalah janggut hitam.

Cara menghilangkan janggut hitam di akuarium

Apa itu janggut hitam

Blackbeard adalah alga rumpai yang menutupi daun dan batang tumbuhan bawah air, batu, dan benda lain di akuarium. Janggut hitam tumbuh di akuarium, di mana air jarang berubah, tumbuhan ini bahkan menutupi dinding tangki. Janggut hitam adalah plexus terbaik dari vila hitam dan hijau gelap, yang, seperti bulu, menyelimuti segala-galanya.

Mengapa janggut hitam muncul di akuarium

Blackbeard dapat hidup di akuarium mana pun, namun, ia hanya berkembang dan berkembang dengan kekurangan perawatan yang betul. Janggut hitam boleh tumbuh dengan pencahayaan yang tidak betul, dengan kekurangan oksigen, dan juga jika anda makan ikan secara berlebihan. Berikut adalah beberapa sebab utama lumut hitam dapat menetap di tangki anda.

 1. Sekiranya anda jarang mencuci akuarium dan menukar air di dalamnya, anda boleh mengharapkan penampilan janggut hitam di harta benda anda. Sekiranya anda memutuskan untuk memulakan ikan - beri perhatian lebih kepada haiwan kesayangan dan rumah mereka.
 2. Blackbeard boleh masuk ke akuarium anda dengan tanaman bawah air yang baru. Sekiranya anda membeli kilang, anda perlu menurunkannya ke dalam akuarium dan memindahkannya sedikit dari sisi ke sisi. Sekiranya tanaman itu dijangkiti janggut hitam, villi hitam kecil akan kelihatan berkibar. Anda tidak boleh menanam tanaman seperti itu di persekitaran yang sihat. Perkara yang sama berlaku untuk elemen hiasan, hambatan.
 3. Sekiranya anda sudah lama tidak menukar lampu pendarfluor, cahaya mereka secara beransur-ansur akan kehilangan kecerahan. Pencahayaan yang redup seperti ini adalah surga untuk melahirkan janggut hitam.
 4. Sekiranya anda memberi banyak makanan kepada ikan - sisa makanan ini boleh menjadi penyebab kemunculan dan pertumbuhan alga di akuarium. Sebilangan ikan memakan janggut hitam, tetapi tidak akan melakukan ini jika anda memakannya makanan yang lebih menarik.
 5. Sekiranya anda mempunyai terlalu banyak ikan di akuarium, sebahagian daripadanya perlu ditempatkan semula. Ikan adalah sumber nitrat dan fosfat yang merangsang perkembangan janggut hitam.

Apa bahaya yang dibawa janggut hitam ke akuarium

Alga ini tidak mendatangkan bahaya kepada ikan yang tinggal di akuarium. Walau bagaimanapun, janggut hitam membahayakan tanaman, terutama yang tumbuh lambat. Rumpai ini menyelimuti rumput, dan untuk menghilangkan ganggang, anda harus membuang tanaman sepenuhnya atau sebahagian besarnya.

Sebab utama banyak aquarists bergelut dengan janggut hitam adalah aspek estetik dari isu ini. Lagipun, siapa yang ingin melihat di dunia bawah laut yang rapi pertumbuhan yang tidak berat sebelah mirip dengan acuan?

Cara menghilangkan alga hitam di akuarium

Blackbeard adalah fenomena yang agak tidak menyenangkan hanya kerana sukar untuk menyingkirkannya. Membersihkan tanaman dan batu secara mekanikal tidak realistik - bagaimanapun, setelah beberapa lama, janggut akan tumbuh semula. Tetapi anda boleh mendapatkan alga ini dengan menggunakan komposisi kimia. Berikut adalah beberapa kaedah yang berkesan dan selamat untuk menghilangkan rumpai ini.

Cara menghilangkan alga hitam di akuarium

 1. Beberapa spesies ikan senang memakan janggut hitam. Contohnya, pemakan alga Siam, Antsitrus dan juga ikan keli sederhana. Wakil-wakil dari dunia ikan ini dapat ditempatkan di akuarium yang ditumbuhi. Namun, agar ikan lapar dan tidak menyerah alga, mereka perlu berhenti makan untuk beberapa lama.Hanya seminggu diet kelaparan - dan ikan akan memakan semua serat hitam yang tidak diingini dan membersihkan akuarium.
 2. Blackbeard dapat ditangani dengan antiseptik sederhana. Namun, ini adalah usaha yang cukup menyusahkan, kerana agar tidak merosakkan tanaman dan ikan, mereka harus ditempatkan semula di perumahan sementara. Beberapa tablet furacilin atau furazolidone mesti dilarutkan dalam air akuarium dan dibiarkan selama beberapa hari. Selepas itu, penduduk dapat dikembalikan ke air. Sekiranya air selepas tablet bertukar menjadi kuning - jangan risau, selepas beberapa saat ia akan berlalu.
 3. Sebagai antiseptik yang tidak berbahaya, anda boleh menggunakan penyelesaian khas yang dijual di kedai haiwan peliharaan. Produk akuarium khas itu melawan pertumbuhan alga yang tidak diingini, mencegah berbunga dan reput air di akuarium. Dinding untuk waktu yang lama tetap bersih dan telus, dan airnya segar.
 4. Sekiranya akuarium berjalan, ingatlah bahawa air di dalamnya mesti diganti sekerap mungkin. Ini boleh dilakukan sekurang-kurangnya setiap hari. Air tawar yang anda tuangkan ke dalam akuarium mesti disucikan dan diionisasi. Sebaiknya gunakan penapis khas yang memberikan tahap kekerasan alkali dan air yang diperlukan untuk ikan.
 5. Tumbuhan juga dapat mengatasi janggut hitam. Perlu menanam akuarium dengan ramuan dengan batang panjang. Akuarium ini sangat baik untuk menghilangkan blackward hornwort, Valisneria, Indian Rotala dan Naias. Ini adalah sejenis pesanan akuarium yang menghalang pertumbuhan kelodak dan lumut.
 6. Menguatkan pertumbuhan tanaman hijau dan menyingkirkan alga akan membantu baja khas. Perhatikan ketika membeli bahawa mangan dan zat besi harus ada dalam komposisi mereka. Ini adalah bahan terbaik untuk melawan daun hitam, yang pada masa yang sama berguna untuk tanaman akuatik yang lebih tinggi.
 7. Anda boleh "mencukur" ford dalam satu gerakan menggunakan prosedur berikut. Cairkan larutan cuka tiga peratus dalam bekas kecil. Kemudian keluarkan tanaman yang terkena janggut dari akuarium dan, dengan memegang akarnya, turunkan ke dalam air cuka. Sistem akar tidak dapat direndam dalam penyelesaiannya. Kemudian bilas tanaman tepat di akuarium dan tanam kembali. Air asetik secara ideal dapat menghilangkan serat gelap dan benar-benar selamat untuk ikan dan tumbuhan itu sendiri. Anda boleh menggunakan cuka sari apel.
 8. Peminat ikan akuarium berkongsi cara lain yang terbukti dapat menghilangkan bencana ini. Lebih-lebih lagi, kaedah ini adalah salah satu kaedah yang paling mudah dan paling tidak menyusahkan, kerana anda tidak perlu menanam dan menetapkan semula sesiapa pun - baik ikan, maupun tanaman. Anda perlu mengambil bateri kecil dan mengalirkan wayar tembaga dari kedua kenalannya. Turunkan kedua hujung ke dalam akuarium dan biarkan selama beberapa hari. Mata wang mikro akan membunuh alga tanpa peluang bertahan. Tetapi ikan dan tumbuhan akan tetap selamat.
 9. Sekiranya tidak ada kaedah ini yang sesuai dengan anda, anda perlu melakukan langkah ekstrim. Pisahkan semua ikan dan semua tumbuhan. Bebaskan akuarium dari air. Semua batu, tongkat dan elemen hiasan mesti dibasuh, dikeringkan dan dimasukkan ke dalam ketuhar gelombang mikro selama 5 minit untuk pembasmian kuman. Juga perlu membilas dinding akuarium. Selepas itu, mereka perlu dibilas dengan kalium permanganat atau asid borik. Selepas prosedur ini, bilas dan isi akuarium dengan air bersih, letakkan batu. Sebelum menanam, tanaman harus diperiksa dengan teliti dan dibersihkan dengan pembalut kapas. Lebih baik tidak mengatasi proses yang betul-betul terjejas. Sekiranya tanaman itu mahal, anda boleh merobek daunnya untuk ditanam.

Langkah pencegahan

Anda sudah tahu mengapa janggut hitam boleh berlaku dan bagaimana menanganinya. Namun, untuk mengelakkan kemunculannya semula, langkah pencegahan berikut mesti diperhatikan.

 1. Kebersihan akuarium - yang paling penting! Anda perlu membersihkan bekas dan menukar air secara berkala.
 2. Sekiranya janggut hitam tumbuh walaupun terdapat perubahan air yang kerap - kurangkan peredaran air. Peredaran yang meningkat memberikan nutrien tambahan kepada alga.
 3. Jangan makan ikan secara berlebihan. Mereka mesti makan semua makanan dalam masa 3 minit.Sekiranya ini tidak berlaku, maka bahagiannya besar.
 4. Segera buang sisa-sisa tanaman mati.
 5. Bilangan penghuni akuarium haruslah terhad.

Dengan berjaya melawan janggut hitam, secara beransur-ansur akan mulai mereda dan jatuh dari tumbuh-tumbuhan. Sekiranya anda melihat manifestasi awal kehidupan alga ini - anda tidak boleh teragak-agak. Adalah perlu untuk segera mengambil langkah-langkah sehingga rumpai ini tumbuh dan tidak perlu mengambil keputusan penting. Kebersihan dan keindahan akuarium, serta kesihatan penghuninya ada di tangan anda. Lagipun, apa yang lebih indah daripada dunia bawah laut yang ajaib, dengan melihat di mana anda dapat menikmati kedamaian dan ketenangan penghuninya.

Video: menyingkirkan janggut hitam (langkah drastik)

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan