Cara menghilangkan kutu domestik dan bumi

Dari semua tetamu yang tidak diundang yang muncul di pangsapuri dan rumah persendirian dari sumber yang tidak diketahui, yang paling tidak menyenangkan adalah kutu dan kutu busuk. Lebih menjijikkan daripada lipas. Kerana mereka tidak memakan sisa makanan, tetapi darah, termasuk darah manusia.

Gigitan kutu sangat menyakitkan dan berbahaya sehingga anda tidak dapat bertolak ansur dengan persekitaran yang menyedihkan ini dalam jangka masa yang lama. Dalam memerangi parasit, kaedah apa pun digunakan - dari kaedah nenek dengan meletakkan tanaman yang sangat berbau hingga persiapan biokimia ultramodern. Kesan jangka pendek dicapai dalam kebanyakan kes, tetapi jauh dari semua orang menyingkirkan penghisap darah selama-lamanya.

Aksioma terkenal bahawa perlu untuk melawan bukan dengan akibatnya, tetapi dengan sebabnya, berfungsi dalam kasus kutu domestik. Sebelum mengisytiharkan perang kepada mereka, sampai ke bawah masalah: siapa, bagaimana dan mengapa masuk ke rumah anda?

Cara menghilangkan kutu

Bagaimana mengenali kutu

Skuad kutu banyak, mereka tinggal di semua zon semula jadi dan di semua benua, tetapi terutama seperti panas dan kelembapan. Iklim yang sederhana dan subtropis adalah habitat yang optimum, dan musim panas dan awal musim luruh adalah tempoh peningkatan aktiviti.

Serangga ini, rata-rata berukuran hingga 5 mm, memiliki badan yang diratakan dari sisi, penutup kitin yang keras dengan paku dan tentakel, tiga pasang anggota badan yang kuat, dan proboscis yang menghisap tindik. Kutu, seperti kebanyakan parasit luaran, makan secara rawak, sehingga perutnya sangat besar, hipertrofi dan meregang kerana kenyang. Selain itu, sisa darah yang tidak dicerna sepenuhnya dalam tinja adalah tempat pembiakan banyak keturunan.

Untuk memastikan bahawa kutu terdapat di apartmen, dan bukan serangga penghisap darah lain, bandingkan pemerhatian anda dengan ciri khas kehadiran kutu.

Sekiranya terdapat banyak parasit, anda boleh melihatnya. Ciri khasnya adalah ketinggian hingga satu setengah meter. Lompatan itu sendiri, kerana ukuran mikroskopik serangga dan kepantasan yang luar biasa, kita perhatikan sebagai hilangnya serangga itu dari kawasan pandangan.

Sekiranya anda berjaya menangkap kutu, cubalah menghancurkannya dengan kuku. Bukti yang tidak dapat dibantah mengenai kepunyaan genus ektoparasit ini akan menjadi klik khas semasa pemusnahan mekanikal cangkang chitinous.

Mendiagnosis serangan kutu di premis dengan gigitan. Pertama, mereka sangat menyakitkan, kerana sebelum menghisap, kutu, tidak seperti kutu busuk, tidak menyuntikkan enzim analgesik khas ke dalam mangsa. Kedua, luka terletak terutamanya pada kaki, sesak, dengan keadaan yang huru-hara. Di tempat gigitan, terasa gatal yang agak teruk, reaksi alergi sekunder mungkin muncul.

Lumpur kutu adalah satu lagi tanda jangkitan. Anda dapat melihatnya di bulu binatang, tumpukan karpet, tempat tidur. Ini adalah gumpalan coklat, yang, ketika dibasahi dengan air, memperoleh warna kemerahan - dari sisa-sisa darah yang tidak dicerna.

Varieti Kutu Domestik

Dari lebih dari dua ribu spesies kutu, hanya sebilangan kecil yang dapat menembusi premis tersebut berbahaya bagi manusia. Merekalah yang memberi kita imporiti mereka, dan juga menjadi sumber akibat yang lebih serius - alergi, jangkitan serius, penyakit haiwan kesayangan.

Kumpulan kutu utama mendapat nama mereka dari "pencari nafkah" pilihan, walaupun mereka dapat menggigit mana-mana mangsa yang berdarah panas jika perlu.Walaupun terdapat stereotaip yang mapan, ektoparasit tidak hidup secara kekal di garis rambut binatang atau manusia dan merasa hebat di sarang, kandang, bilik, karpet, tempat berdebu dan lembap. Jiran anda mungkin:

 1. Kutu kucing - salah satu yang terbesar, mencapai panjang 16 mm semasa bertelur. Mudah didiagnosis pada kucing di sekitar peritoneum, ekor, telinga, leher.
 2. Anjing - saudara terdekat kutu kucing, dapat melakukan parasit bersama pada pembawa yang sama.
 3. Tikus - kumpulan parasit yang paling berbahaya, tikus adalah penjaja: tikus, tikus, babi guinea, hamster. Mereka juga dipanggil ruang bawah tanah - oleh habitat.
 4. Arnab - lebih biasa di alam liar, di tempat pengumpulan liang binatang.
 5. Ayam - lebih suka burung, tidak hanya mempengaruhi unggas, tetapi juga burung beo, kenari, merpati. Jangkitan serius boleh menyebabkan anemia, keletihan, dan bahkan kematian pemakainya.
 6. Manusia - serangga coklat sepanjang 1.5–3.0 mm, pembawa patogen wabak, boleh menyebabkan pencerobohan helminthik.
 7. Kutu bumi - yang paling berbahaya bagi manusia, tidak menggigit, kerana tidak memakan darah, tetapi makanan tumbuhan. Ini menimbulkan ancaman bagi ruang hijau.

Bagaimana kutu memasuki sebuah rumah

Terdapat beberapa pilihan untuk penyelesaian kutu di ruang tamu.

Haiwan peliharaan
Hampir di mana-mana parasit berasal dari pembawa - haiwan domestik: kucing, anjing, hamster, arnab, burung hiasan, dan lain-lain. Sekiranya rakan berkaki empat atau berbulu tidak diberi pertolongan tepat pada masanya, orang dewasa - dewasa, akan bertelur. Haiwan itu, menyisinya, menyebarkannya di mana sahaja diperlukan, anda akan membawanya dengan kasut ke seluruh rumah, larva akan tumbuh di tempat yang hangat dan berdebu, anak anjing. Proses jangkitan telah berjaya, dan akan terus maju dengan cepat.

Penjara bawah tanah serangga
Di beberapa wilayah dengan iklim yang hangat, misalnya, di Crimea, pencerobohan kutu mirip dengan burung nasar - muncul dalam jangka waktu tertentu, menimbulkan rasa takut, dan kemudian hilang dengan selamat hingga tahun berikutnya. Serangan seperti itu adalah ciri bangunan bertingkat dengan reka bentuk lama dengan ruang bawah tanah yang kotor dan basah. Dari bulan Jun hingga September, kutu diaktifkan dan dapat menembus ke atas di beberapa tingkat, memenuhi pangsapuri bahkan pemilik terbersih. Beberapa jenis parasit hidup di ruang bawah tanah sekaligus, tikus lebih biasa. Ini adalah yang paling berbahaya dari sudut pengangkutan pelbagai patogen.

Keadaan bilik jiran yang tidak sihat
Sekiranya anda tidak bernasib baik dengan jiran anda yang menjadikan pangsapuri anda menjadi tempat pembiakan lipas, kutu, dua ekor dan roh jahat yang lain, menyingkirkan penembusan makhluk yang berpacu dan naik ke semua lubang tidak akan mudah. Oleh kerana dimensi mikroskopiknya, mereka merembes melalui retakan, saluran pengudaraan, dan retakan. Kutu dapat masuk ke ruang tamu di tingkat atas dari loteng, terutama jika berdebu dan berantakan, burung merpati hidup di bawah bumbung, sarang burung.

Pukul tidak sengaja
Faktor kebetulan tidak dikecualikan, tetapi ia akan berfungsi hanya dalam keadaan tertentu. Sekiranya, misalnya, anda berada di ruang bawah tanah yang berdebu sepanjang hari untuk bekerja, dan kemudian, tanpa menukar pakaian, anda pulang, maka, anda mungkin akan membawa beberapa penghuni baru. Tetapi dalam kes ini, untuk memulakan pembiakan, mereka perlu masuk ke habitat yang sesuai.

Dari mana datangnya kutu?

Kutu, seperti kebanyakan parasit dan perosak, lebih suka keadaan tidak bersih. Di sudut terpencil dan tidak rapi mereka mencari tempat perlindungan untuk diri mereka sendiri dan makanan untuk larva. Serangga ini menyukai permaidani lama, basah dengan habuk, almari pakaian dengan pakaian yang sudah dibungkus, tidak dipakai selama bertahun-tahun, mainan lembut lama, dan sampah lain yang tidak anda gunakan, dan sayang untuk membuangnya.

Foto kutu

Berisiko adalah pencinta semua jenis haiwan di kawasan yang terhad.Semakin padat apartemen dihuni oleh haiwan, semakin besar kemungkinan cepat atau lambat digigit kutu. Gabungan cinta untuk adik lelaki dan rasa tidak senang untuk membersihkan secara sistematik akan mewujudkan keadaan yang ideal untuk vampir kecil.

Populasi kutu tumbuh dengan cepat di bilik yang lembap dan dipanaskan dengan pengudaraan yang buruk - bilik mandi, bilik dandang, pantri, ruang bawah tanah. Penduduk di tingkat bawah harus bersatu untuk bersama-sama memerangi parasit, kerana mengeluarkannya dari satu apartmen, sambil mengekalkan sumber pengedaran, tidak realistik.

Di rumah persendirian dengan bangunan luar, rumah unggas, arnab, kandang anjing, dari mana kutu dapat menyebar ke ruangan lain, dapat menjadi sumber jangkitan.

Adakah kutu berbahaya bagi manusia?

Tidak peduli betapa tidak pentingnya gigitan serangga ini, tetap tidak menyenangkan, terutama jika anak-anak kecil diserang. Sentuhan berterusan dengan parasit penuh dengan ancaman sebenar terhadap kesihatan, baik yang nyata maupun yang berpotensi.

Sebilangan besar gigitan menyebabkan reaksi alahan badan. Luka gatal ketika menyikat menjadi radang, mudah untuk memasukkan jangkitan ke dalamnya. Tanpa rawatan yang sewajarnya, kulit malah menjadi lebam dengan bisul. Ketegangan dari menunggu gigitan berterusan dapat berkembang menjadi fobia, yang menyebabkan gangguan neuralgik.

Kutu adalah pembawa patogen penyakit mematikan, dari mana berjuta-juta orang mati beberapa ratus tahun yang lalu. Melalui tusukan mikroskopik pada kulit, agen biologi berbahaya boleh memasuki tubuh manusia:

 • tongkat tulah;
 • bakteria batuk kering;
 • batang salmonella;
 • virus hepatitis, ensefalitis bawaan kutu;
 • agen penyebab kepialu dan lain-lain

Mengikut tahap bahaya, seekor kutu tikus, pembawa bacillus wabak, dan burung, taman asuhan salmonella, harus dibedakan. Terutama penuh dengan gigitan ektoparasit untuk anak kecil yang belum menjalani imunisasi.

Selain itu, kutu adalah pembawa telur cacing yang aktif; mereka boleh ditanam bukan hanya oleh haiwan, tetapi juga oleh manusia.

Cara menghilangkan kutu domestik

Setelah dengan teliti menganalisis penyebab dan sumber jangkitan kediaman dengan ektoparasit, kami terus menghancurkannya. Acara harus dilakukan di sebuah kompleks, hanya dalam kes ini seratus persen kejayaan dijamin.

Pemusnahan fokus jangkitan
Sekiranya terdapat haiwan kesayangan di rumah, mulakan dengan mereka. Dengan bantuan syampu dan ubat khas kami meracuni kutu. Periksa tempat tidur. Rawat tempat tidur dan permaidani dengan persediaan, kemudian basuh, ganti tempat tidur yang longgar di kandang, sarang, rumah.

Ia berlaku bahawa sumber jangkitan berada di luar dinding pangsapuri. Bersama dengan jiran anda, hubungi wakil SES atau pesan perkhidmatan dari organisasi khusus untuk memproses ruang bawah tanah atau loteng.

Aktiviti Persediaan
Setelah menghilangkan penyebab kutu kutu, lanjutkan untuk menciptakan keadaan yang baik untuk manusia, tetapi tidak dapat ditanggung untuk parasit penghisap darah.

Pembersihan umum dimulakan dengan mencuci, merobohkan, mengudara dan mengeringkan peralatan tempat tidur dan aksesori, permaidani, laluan, tekstil. Membongkar runtuhan di dalam kabinet dan tanpa menyesal bahagian dengan semua yang anda tidak gunakan untuk masa yang lama. Gunakan pembersih vakum, kain lembap, dan bahan pencuci untuk menghilangkan habuk di sudut, di dinding, papan bawah, perabot, rak, ceruk, lantai. Taburkan permaidani dengan campuran garam dan baking soda dalam bahagian yang sama dan gosokkannya ke timbunan. Keesokan harinya, mengosongkan sampah.

Sekiranya pangsapuri mempunyai sumber lembap, anda perlu menyingkirkannya. Lihat melalui rangkaian air dan pembetung, hilangkan kebocoran. Pasang pengudaraan paksa jika perlu.

Cara menghilangkan kutu domestik

Langkah kawalan yang mencukupi: kawalan perosak
Anda sendiri boleh memilih ubat-ubatan yang sesuai dengan jangkitan, atau menggunakan khidmat pakar.Pada masa pemprosesan, apartmen tidak boleh memuat orang dan haiwan dari beberapa jam hingga sehari. Setelah pembasmian kuman selesai, ruangan mesti diventilasi dengan sempurna, sisa-sisa bahan beracun harus disapu dari semua permukaan mendatar.

Ejen berikut boleh menjadi contoh racun serangga yang berkesan:

 1. Raptor - Semburan beracun rendah yang popular. Penyelesaiannya mesti disembur, dengan memberi perhatian khusus pada retakan dan retakan di lantai, pintu, di bawah papan bawah.
 2. Sentry (Amerika Syarikat) - Semburan berdasarkan pyriproxifen membunuh bukan hanya kutu, tetapi juga larva, mencegah perkembangan telur, menghilangkan bau binatang yang tidak menyenangkan. Ubat ini merawat tempat pengumpulan perosak yang mungkin berlaku, semua permukaan keras pada ketinggian hingga 1.5 m, tempat tidur haiwan peliharaan.
 3. Zon Delta - Produk Korea dalam bentuk penggantungan. Untuk diceraikan di dalam air dan digunakan semasa pembersihan basah. Ia mempunyai kesan antiparasit yang baik dengan jangka masa pendedahan sisa dan ketoksikan yang rendah (sehingga 8 minggu).
 4. Aliran IGR Actibiol (Sepanyol) - ubat yang membolehkan anda memusnahkan populasi perosak, kerana ia mempunyai komposisi pengatur pertumbuhan serangga. Terdapat dalam bentuk suspensi, diencerkan dengan air. Sapukan ke permukaan dengan semburan atau span. Ia tidak berbau.
 5. Tetrix (Belanda) - alat profesional untuk kesan mematikan yang disasarkan pada parasit penghisap darah. Terdapat dalam bentuk pekat. Emulsi yang disiapkan disembur atau disapu ke permukaan. Bergantung pada perkadaran, ia berjaya digunakan baik di bilik yang banyak dijangkiti dan untuk tujuan pencegahan.
 6. Vergus (Perancis) - persiapan biokimia profesional untuk semua serangga merangkak, melompat dan terbang, dibuat berdasarkan teknologi mikrokapsul. Kelebihan utamanya adalah tempoh pendedahan sisa hingga 10 bulan, di mana ia memberi kesan mematikan pada serangga.

Pemprosesan bilik oleh pakar
Semasa melawan serangga sendiri, mereka sering melakukan kesalahan yang sama - mereka tidak memproses tempat yang sukar dijangkau di mana telur dan larva disimpan, yang kemudiannya menyebabkan jangkitan semula. Ini tidak mungkin dilakukan sekiranya profesional terlibat. Peralatan pengairan moden - pemasangan ULV, penjana GAP menyemburkan bahan aktif dalam bentuk kabus sejuk dan panas - zarah dengan volume yang sangat kecil dengan kemampuan menembusi tinggi.

Pengawalan perosak oleh pakar mempunyai beberapa kelebihan:

 • hanya menggunakan alat profesional yang diperakui;
 • gunakan teknologi moden untuk pengasapan;
 • racun serangga disembur dalam mikrodosis yang mematikan serangga, tetapi selamat untuk manusia dan haiwan;
 • untuk menyelesaikan masalah secara komprehensif;
 • bersama dengan kutu, mereka memusnahkan perosak merangkak lain - serangga, lipas, kutu, semut.
 • memberi nasihat untuk mengelakkan pencerobohan berulang.

Langkah pencegahan

Untuk menghilangkan kejiranan yang menjengkelkan selama-lamanya, penting untuk mengingati dan mengikuti beberapa peraturan.

Pastikan pengasapan semula premis selepas 2-3 minggu - dalam tempoh ini, telur yang masih hidup akan berubah menjadi larva. Mereka perlu dihapuskan.

Di rumah, perlu dibuat perlindungan penghalang di jalan migrasi musuh yang berpotensi - untuk merawat paip pengudaraan, bukaan pintu dan tingkap, retakan dengan ubat penghalau (penghalau).

Untuk pencegahan, ubat-ubatan rakyat yang benar-benar tidak berbahaya sesuai. Letakkan kayu cacing segar, tansy, dan rumput chamomile di papan bawah, di bawah perabot, di rak bawah kabinet, di saluran pengudaraan, dan kering - gunakan sebagai tempat tidur untuk burung, arnab, hamster, dan babi guinea. Bulu yang baik menakutkan habuk papan dari kayu aras, cemara dengan bau terpentin yang tajam.

Pantau keadaan haiwan peliharaan secara berterusan dan nyah kuman pada tanda pertama munculnya kutu.

Dari semasa ke semasa, lakukan deratisasi ruang bawah tanah, gudang dan tempat-tempat lain yang mungkin menjadi habitat tikus. Menurut dokumen peraturan, ini mesti dilakukan sekurang-kurangnya sekali dalam setahun.

Cara mengatasi kutu di haiwan peliharaan

Melindungi haiwan kesayangan anda dari parasit penghisap darah, penting untuk diingat mengenai pendekatan dan pencegahan yang sistematik.

Untuk mengeluarkan populasi yang berpenduduk, syampu, aerosol, dan titisan berasaskan racun serangga digunakan. Ubat-ubatan tersebut biasanya beracun, oleh itu, ketika menggunakan, langkah keselamatan yang ditentukan oleh pengilang mesti diperhatikan. Berhati-hati mendekati pemprosesan haiwan dengan berat badan rendah, anak kecil. Bahkan overdosis yang kecil boleh mengakibatkan akibat yang membawa maut. Menurut ulasan pengguna, alat sedemikian berkesan:

 1. Drops Stronghold (Amerika Syarikat) - bahan penghalau beracun rendah untuk rawatan kucing dan anjing. Sapukan beberapa tetes ke layu.
 2. Garisan hadapan - semburan berkualiti tinggi, tetapi agak toksik untuk anjing dengan jangka masa pendedahan sisa.
 3. Harz (Amerika Syarikat) - Baris ubat yang popular, yang disampaikan oleh sampo pembersih ringan, semburan, titisan pelindung untuk kucing dan anjing, keturunan mereka.
 4. Canina Vermineks (Jerman) - produk berdasarkan bahan biologi, ketoksikan rendah, sesuai untuk kucing, anjing, burung, tikus.

Fungsi perlindungan selepas prosedur pembasmian kuman dilakukan dengan baik oleh kolar khas yang direndam dalam penghalau semula jadi. Produk jenama Chistotel, Bayer, Kanin, Bafar, Sarzhants sah dari 4 hingga 8 bulan.

Cara menghilangkan kutu tanah

Ulasan kami akan tidak lengkap sekiranya kami tidak menyentuh masalah kutu tanah yang boleh menyebabkan kerosakan pada kebun dan tanaman hortikultur. Tumbuhan booger gluttonous sangat menyukai tanaman salib - kubis, lobak, daikon, mustard, lobak.

Perkara biasa dengan serangga kutu ini hanyalah kemampuan melompat dan saiznya yang kecil. Pada hakikatnya, ia adalah kumbang yang memakan daun dan batang tanaman, menghisap jus dari dalamnya. Hibernasi pada daun yang jatuh, bertelur di sini, larva matang. Pada musim bunga, sebaik matahari menghangat, serangga kelaparan melompat keluar dari sampah, menyerang tanaman - oleh itu nama popular dari kutu tanah.

Sekiranya anda tidak melawan kutu kebun, ia dapat memusnahkan anak benih lobak, bibit kubis, selada, secara harfiah membersihkan daun dengan tusukan kecil.

Beberapa kaedah berkesan untuk mengatasinya
Semburkan kultur dengan racun serangga Prestige, Calypso, Proteus dari Bayer atau ubat-ubatan lain terhadap kumbang kentang Colorado. Ini harus dilakukan pada awal musim tanam dan penampilan pertama perosak.

Dari ubat-ubatan rakyat, penyediaan cengkerang kenari, habuk tembakau, tansy, wormwood berkesan. Mereka memproses bahagian udara tumbuhan dan disiram di bawah akar.

Sebagai langkah pencegahan, anda boleh melakukan perkara berikut:

 • Banyakkan air di tempat tidur pada awal pagi dengan air sejuk - spesies kutu ini takut kelembapan berlebihan.
 • Berhampiran bawang putih tanaman salib, kentang, tembakau, celandine.
 • Perhatikan putaran tanaman.

Seperti yang ditunjukkan oleh pengalaman, kepatuhan terhadap peraturan kebersihan dan penjagaan haiwan peliharaan yang sempurna tidak memberikan jaminan 100% terhadap penembusan parasit penghisap darah ke dalam rumah. Tetapi pengesanan tepat pada waktunya dan langkah yang mencukupi akan membolehkan anda keluar dari situasi yang tidak menyenangkan sebagai pemenang dan dengan kerugian minimum.

Video: bagaimana membuang kutu di sebuah apartmen dengan ubat-ubatan rakyat

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan