Cara menghilangkan kompleks rendah diri

Apa yang membuatkan anda berasa seperti orang yang rendah diri? Kecederaan kanak-kanak atau penampilan mereka sendiri? Mungkin anda mengalami ketidakamanan berterusan dan duduk dengan tenang di luar ketika orang lain menikmati kemenangan? Untuk mencari penyelesaian yang tepat, anda perlu mengenal pasti gejala utama kompleks rendah diri. Oleh itu, mari kita mulakan.

Cara menghilangkan kompleks rendah diri

Sebelum mengenal pasti simptom, penting untuk memahami bahawa keraguan diri tidak mencirikan gangguan ini. Ya, ini adalah salah satu komponen, tetapi kompleks ini merangkumi beberapa aspek psikologi yang berfungsi bersama. Kecualikan satu gejala, maka yang lain akan mula hilang.

Persepsi pelik yang pelik

Dalam kebanyakan kes, orang terkenal mempunyai kata-kata pujian yang pelbagai. Mereka mencari muslihat dalam segala hal, akibatnya keyakinan terhadap lawan hilang. Tingkah laku itu disebabkan oleh fakta bahawa seseorang menganggap dirinya tidak layak untuk kata-kata baik, bahkan pada saat-saat ketika dia benar-benar layak mendapatkannya. Ada yang percaya bahawa senyuman jahat tersembunyi di sebalik pujian, sementara yang lain mendakwa bahawa pembicara itu berbohong, yang lain bahkan berpendapat bahawa mereka hanya disanjung.

 1. Pujian tidak boleh mempengaruhi penilaian tentang pencapaian seseorang dan harga diri secara umum. Sekiranya anda mengesyaki percakapan tidak tulus, ucapkan "Terima kasih" dengan sopan dan lupakan perkara itu selamanya. Dengarkan hanya keluarga dan rakan, mereka tidak masuk akal untuk berbohong.
 2. Nilai kemampuan anda sendiri secara realistik. Sekiranya anda seorang tukang masak yang sangat baik atau mengikut arahan pemimpin, mengapa tidak membanggakannya sedikit? Tidak perlu menganggap diri anda tidak layak, belajar menerima pujian tanpa memikirkan muslihatnya. Percayalah pada kekuatan anda, anda tidak putus asa seperti yang anda fikirkan.
 3. Lakukan latihan psikologi, ia akan membantu mengatasi penilaian yang salah mengenai kekuatan mereka sendiri. Lukiskan lembaran lanskap dalam dua lajur, yang pertama menunjukkan sifat negatif, dan yang kedua menulis positif. Potong kepingan menjadi separuh, bakar bahagian tersebut dengan ulasan negatif dan hantarkan abu ke luar tingkap, dan gantung yang positif di dalam peti sejuk.

Terlalu sensitif

Seseorang yang menderita kompleks rendah diri lebih bimbang kerana penghinaan dan pengalaman buruk. Sebagai peraturan, reaksi defensif memperlihatkan dirinya dalam bentuk yang tidak sopan, akibatnya orang-orang seperti itu kelihatan bicara yang kejam dan tidak menyenangkan.

 1. Sekiranya anda sering tidak memikirkan apa-apa, menyalahkan diri sendiri untuk semua dosa fana, hentikanlah. Kenal pasti kekuatan, dapatkan notepad dan tuliskan pencapaian anda sendiri.
 2. Jangan menyahut teguran rakan sekerja, rakan atau saudara semasa anda mengetahui dengan pasti bahawa mereka ingin membuat anda tidak senang dengan orang yang tidak dikenali. Orang yang sopan tidak akan pernah menunjukkan di hadapan orang ramai kesalahan pihak lawan. Senyum, perhatikan keadaan untuk kebodohan pembicara.
 3. Sekiranya pihak lawan cuba menyalahkan anda atas kesalahannya, jangan teragak-agak untuk menunjukkan pelaku dengan nada yang tidak baik. Lindungi diri anda, bercakap dengan tenang dan perlahan, jangan bergumam, sebut setiap perkataan dengan jelas.

Kandang

Orang yang mengalami kompleks rendah diri takut kelihatan tidak masuk akal. Mereka menutup dan duduk di tepi jalan, bersendirian dengan diri mereka sendiri. Jangan menjadi seperti mereka, anda tidak perlu menjadi pertapa.

Kandang

 1. Ikuti aktiviti yang menyeronokkan dan jangan takut diejek. Sering kali seseorang datang ke disko dan duduk bersendirian dengan sebotol air mineral, sementara yang lain bersenang-senang.Adakah anda ingin minum, menari, berbual dan bersantai sepenuhnya? Pergilah! Tekan suara di dalam yang berbisik bahawa anda kelihatan tidak masuk akal dan lucu. Tingkah laku sedemikian menghalang komunikasi penuh dengan orang yang menarik. Katakan firma tidak! pengasingan diri dan keterasingan!
 2. Jangan lepaskan peluang untuk menyebarkan beberapa frasa dengan rakan sekerja, saudara, rakan. Biasakan berbual dengan jurujual ketika anda datang ke kedai untuk mencari roti. Kehilangan jalan? Berhenti dan tanya orang yang lewat. Bercakap di telefon, menjadi pembicara yang aktif. Luangkan lebih banyak masa di syarikat besar, buat perjalanan ke alam semula jadi dengan rakan.
 3. Sekiranya anda tergolong dalam kategori yang mempunyai rasa takut panik untuk berkomunikasi dengan orang lain, berlatih di cermin, bercakap dengan kerusi atau bunga. Buat dialog bertulis antara anda dan orang lain. Dalam kes yang melampau, dapatkan haiwan peliharaan untuk bercakap dengan makhluk hidup. Segala-galanya datang dengan pengalaman, ketakutan wajah.

Keraguan diri

Sebab yang paling biasa dan menarik untuk pengembangan kompleks. Seseorang yang tidak yakin dengan potensi peribadinya pasti akan gagal. Adakah anda fikir bahawa Fedka melakukan pekerjaan yang sangat baik di tempat kerja, dan kereta Anka lebih mahal? Mungkin, tetapi itu tidak bermaksud bahawa mereka lebih baik daripada anda. Masing-masing mempunyai kekuatan tersendiri, yang satu kuat dalam matematik, yang lain adalah ahli filologi.

Keraguan diri

 1. Berhenti membandingkan diri anda dengan semua orang; anda, pertama dan paling utama, adalah keperibadian, orang yang istimewa dengan naik turun anda. Membandingkan diri anda dengan orang lain, anda pasti akan mula mencari kelemahan penampilan, watak dan kemampuan mental anda sendiri. Adakah anda memerlukannya?
 2. Ingatlah, jika anda ingin mencuba diri dalam profesion baru, tetapi anda menolaknya, kerana rakan anda mengatakan bahawa ia tidak akan berjaya, jangan percaya kepada mereka. Jangan ragu untuk pergi temu duga, berbincang dengan pemimpin dan mula bekerja. Persaingan besar? Baiklah, mari kita menerobos! Persaingan memberi semangat, tidak perlu takut. Walaupun kemenangan kecil akan membawa kesenangan yang tidak terhad. Tidak lama lagi, anda sekali lagi ingin mengalami perasaan ini, yang memberikan ketenangan setelah pencapaian peribadi.
 3. Untuk yakin pada diri sendiri, anda perlu sentiasa meningkat. Sudah lama mahu belajar bahasa Inggeris, tetapi tidak berani? Sekarang adalah masa untuk memulakan! Sebagai tambahan kepada kursus pelajar, terdapat sejumlah hobi menarik yang memberi kesan yang baik terhadap keadaan umum. Mendaftarlah ke gim dan tetapkan matlamat untuk memacu akhbar selama enam bulan. Masuk tenis atau mula pergi ke kolam renang, libatkan diri anda ke arah seperti itu. Pencapaian sukan akan memberi kekuatan untuk menakluk ketinggian kehidupan.

Cari kelemahan penampilan, watak, tingkah laku

Berhenti sentiasa menganalisis tindakan anda sendiri, jangan mencari cacat penampilan dan jangan menoleh ke belakang. Tingkah laku seperti itu sangat mencirikan orang terkenal.

Cari kekurangan penampilan

 1. Tenang, ini tidak bermaksud bahawa anda perlu mengorek sampah tanpa pandang bulu, tetapi anda tidak boleh mengambil satu perkataan dalam setiap frasa. Anda adalah orang yang hidup, bukan orang awam atau pengarang terlaris, jadi kesalahan gaya dalam pertuturan cukup wajar. Sekiranya anda berdiam diri atau meluahkan rasa pelik, maka orang akan kelihatan bosan dan membosankan orang.
 2. Daripada menyelami sifat negatif, ubah fokus kepada yang positif. Adakah anda mempunyai kaki penuh atau perut? Tetapi anda mungkin bercakap tentang suara yang indah atau senyuman yang memikat, ambil dari anda ketika kompleks rendah diri bangun. Bersikap gigih, melawan fikiran anda sendiri.
 3. Tidak ada yang suka merengek, menyesuaikan dengan cara yang positif. Jangan membincangkan perkara yang anda tidak gemari mengenai diri anda secara terbuka. Senyum lebih banyak, walaupun jiwa sedih.

Tanggapan tidak standard terhadap kritikan

Orang terkenal menganggap kritikan secara peribadi, yang menimbulkan perasaan rendah diri. Setelah kata-kata yang diucapkan oleh lawan, orang itu duduk dan memakan dirinya dari dalam.

Tanggapan tidak standard terhadap kritikan

 1. Apabila anda dikritik dengan tidak semestinya, mundur dari situasinya, alasan kompleks itu bukan pada orang yang tidak dikenali atau tindakan mereka, itu adalah di kepala anda. Kritikan tidak boleh mempengaruhi harga diri, itu hanya pendapat orang lain. Adakah anda berfikir bahawa kata-kata itu benar? Dengarkan frasa selektif, jangan mempercayai semua yang mereka katakan.
 2. Berbual dengan ibu bapa atau saudara terdekat, minta mereka menggambarkan anda di sisi positif. Mereka akan mendapat banyak kelebihan yang perlu anda gunakan.
 3. Seorang rakan meminta pertolongan, anda menolak, dan dia menuduh anda mementingkan diri sendiri? Jangan memproyeksikan semuanya kepada diri sendiri, pasti ada sebab-sebab kegagalannya. Tinjau keadaan kepala ketika anda menolongnya. Mungkin ini sering berlaku sehingga seseorang mula meminta pertolongan.

10 cadangan penting

 1. Kelilingi diri anda dengan orang-orang yang ikhlas dan baik sehingga komunikasi akan memberi tenaga kepada anda. Jangan berkomunikasi dengan orang munafik, jangan biarkan orang lain menggunakan anda, mempunyai harga diri.
 2. Bangunkan secara material, memperkayakan rohani, terlibat dalam latihan fizikal. Biasakan belajar sesuatu yang baru setiap hari, misalnya, belajar 10 perkataan asing sehari.
 3. Luangkan masa lapang untuk hobi, mulakan pengkhususan dalam satu pelajaran dan tingkatkan kemahiran anda.
 4. Awasi pemikiran anda; tidak boleh negatif. Fikirkan diri anda dengan cara yang baik.
 5. Jangan takut akan kelemahan, lihatlah dari sisi lain. Kecualikan satu kualiti negatif, menurut pendapat anda, secara beransur-ansur. Jangan ikut emosi anda, banyak orang meragui diri mereka, ini adalah perkara biasa. Aktifkan diri anda secara aktif; hanya anda yang boleh mengubah sesuatu.
 6. Cari orang yang memberi inspirasi kepada anda. Ia boleh menjadi orang media atau atlet terkenal. Perhatikan orang-orang yang telah mencapai banyak kejayaan, ketahui rahsia kejayaan mereka dan teruskan kejayaan baru!
 7. Cari insentif untuk hidup bahagia. Masing-masing mempunyai keadaan yang serupa dalam hal-hal tertentu: seseorang menginginkan kereta baru, yang lain menyajikan makanan yang enak, yang lain berusaha untuk menjadi kaya. Apa yang mendorong anda untuk bertindak?
 8. Melancong lebih banyak. Anda tidak perlu membeli perjalanan yang mahal, mengunjungi tempat-tempat indah di kampung halaman anda atau terbang ke luar negara untuk hujung minggu. Pergi berkhemah dengan khemah anda, lawati rakan-rakan yang tinggal di negara anda.
 9. Mula menyimpan buku harian, tidak memerlukan banyak masa, hanya 20 minit sehari. Catat pencapaian peribadi, peristiwa positif, buat lelucon lebih banyak. Pada sehelai kertas lebih mudah untuk meluahkan pemikiran, gunakan ini.
 10. Baca sastera yang memberi inspirasi, tonton wawancara orang berjaya.

Rasa seperti orang yang rendah diri? Berkomunikasi lebih banyak dengan orang positif, jangan menutup diri dari orang lain, biarkan diri anda hidup bahagia. Tindak balas pujian dengan tepat, fokus hanya pada kritikan yang membina. Berhenti mencari kekurangan penampilan, cara memegang dan watak, bersantai. Percayalah pada diri sendiri!

Video: cara menghilangkan kompleks

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan