Cara menghilangkan rasa curiga: 5 langkah menuju kejayaan

Irama moden meninggalkan tanda pada setiap orang. Dalam mencapai pertumbuhan kerjaya, pendapatan yang baik dan faedah lain dari peradaban, kita benar-benar melupakan kesihatan. Pendedahan yang kerap terhadap keadaan negatif, keadaan tertekan, dan insomnia adalah penyebab banyak penyakit. Lama kelamaan, rasa curiga berkembang, yang disertai dengan kegelisahan, harga diri yang rendah, dan ketakutan. Agar tidak membawa diri ke dalam lubang psikologi, anda perlu segera menghilangkan sindrom tersebut.

Cara menghilangkan rasa curiga

Apa yang disyaki

Orang yang mencurigakan adalah orang yang selalu terdedah kepada kebimbangan serius dan tanpa dia. Seseorang yang menghidap sindrom ini selalu merasa takut bahawa sesuatu yang buruk akan berlaku tidak lama lagi.

Kecurigaan disertai oleh pemikiran negatif yang besar. Sebagai tambahan kepada mereka, sekilas positif tidak masuk ke kepala. Seseorang sangat letih sehingga dia benar-benar membawa dirinya ke pegangan.

Dari sinilah situasi tidak masuk akal muncul di mana bahkan jerawat kecil kelihatan seperti bencana penuh. Orang-orang yang diragui oleh sikap mereka mempunyai perasaan yang tidak senang, kecemasan, dan kompleks.

Bahaya kecurigaan

Setiap orang dengan caranya sendiri adalah penting. Tetapi hanya untuk sebilangan keadaan yang tidak mencapai tahap kritikal, sementara yang lain sudah benar-benar terperangkap dalam ketakutan mereka. Mengapa rasa curiga muncul?

Seperti yang disebutkan sebelumnya, orang yang mencurigakan selalu memikirkan negatif dan kegagalannya. Tidak lama kemudian, pemikiran seperti itu berkembang menjadi rasa malapetaka, yang tercermin dalam semua kehidupan.

Pesakit mula menghadapi masalah dengan komunikasi interpersonal, kerana perasaan tidak selamat semakin kuat setiap hari. Seseorang mula bimbang tentang kesihatannya, hubungannya dengan keluarga, rakan dan babak kedua, kerjaya.

Tidak semua orang dapat bertahan daripada tekanan sedemikian. Selalunya rasa curiga menyebabkan pengasingan, kehilangan rakan dan sedikit komunikasi.

Kecurigaan boleh berlaku pada semua orang, tanpa mengira jantina, bangsa, usia. Ia mempengaruhi kanak-kanak dan orang dewasa, lelaki dan wanita.

Apabila keadaan yang mencurigakan berkembang dengan cepat dan tidak dirawat, seseorang menjadi sensitif, emosional, mudah terdedah kepada masalah kecil. Kerumitan muncul, perasaan takut dan cemas tidak pernah hilang. Orang-orang dengan sindrom ini secara keliru percaya bahawa semua orang di sekeliling mereka ingin membahayakan mereka.

Selalunya, kecurigaan muncul bahkan pada masa kecil, ketika anak itu tidak diberi pendidikan yang tepat. Juga, kesulitan dan kesulitan hidup, yang harus dihadapi sebelumnya, dapat menjadi alasannya. Selalunya, sindrom ini berlaku kerana gangguan mental yang ada.

Sekiranya orang yang mencurigakan tidak mahu menangani keadaan ini, sindrom ini berkembang menjadi penyakit yang penuh. Kes-kes yang dilancarkan menyebabkan mania penganiayaan dan paranoia, akibatnya kesihatan fizikal dan psikologi terganggu.

Langkah nombor 1. Mengakui masalah ada

Pertama sekali, anda perlu memahami bahawa masalahnya sebenarnya. Anda adalah orang yang mencurigakan. Seterusnya, analisis tingkah laku anda sendiri. Untuk melakukan ini, jawab soalan berikut:

 • Adakah anda mencari makna tersembunyi dalam semua perkara?
 • Adakah orang sering cuba menipu anda?
 • Kadang-kadang mengesyaki orang yang dicintai sebagai pengkhianatan?
 • Mencemburui kemenangan rakan dan orang asing anda?
 • Tidak tahu bagaimana memaafkan walaupun penghinaan kecil?
 • Rasa bahawa anda adalah orang yang tidak selamat?

Setelah mendapat jawapan, berunding dengan orang tersayang. Adakah mereka juga mengira? Sekiranya ya, masalahnya sangat ketara, perlu untuk menyelesaikannya.

Banyak orang secara keliru percaya bahawa kecurigaan dapat dibandingkan dengan kemurungan, fobia, serangan panik, kesan sampingan dari pengambilan ubat, dan gangguan bipolar. Jangan mengelirukan konsep-konsep ini.

Sekiranya anda sudah berjumpa dengan ahli psikologi mengenai salah satu masalah ini, beritahu dia tentang kegelisahan dan pemikiran negatif yang berterusan, serta kecurigaan anda. Jangan malu-malu.

Langkah nombor 2. Simpan buku harian

Biasakan menulis dalam buku harian segala yang mengganggu anda. Walaupun nampaknya ini adalah perkara kecil. Penting untuk menguraikan bukan hanya ketakutan atau pengalaman, tetapi juga tindakan anda dengan emosi pada masa itu.

Baca semula sekali atau dua kali sehari, ringkaskan. Analisis apa yang berlaku, mungkin anda terlalu dramatik. Analisis berterusan akan menjelaskan bahawa pengalaman itu tidak berasas.

Gunakan cadangan di atas setiap hari, kerana latihan adalah psikologi yang sangat baik. Oleh itu, anda akan menjadikan pemikiran rasional, logik, agar sesuai dengan keadaan. Lama kelamaan, ketakutan akan hilang dan berhenti mengganggu anda.

Langkah nombor 3. Ubahlah sikap anda terhadap orang

Mula-mula anda perlu memahami mengapa terdapat kekurangan kepercayaan pada orang. Catat perasaan anda. Dapatkan notepad, buat catatan di dalamnya setiap kali seseorang menghina anda, tersinggung, mengkhianati anda.

Pastikan anda mencari alasan untuk tingkah laku tersebut. Oleh itu, anda akan cepat merasakan dan menyedari apa sebenarnya yang menyebabkan emosi tersebut.

Cuba perhatikan orang lain dari seberang. Penting untuk difahami bahawa mereka wujud dalam keadaan yang hampir sama. Sentiasa meletakkan diri anda di tempat orang lain untuk melihat kehidupan melalui pandangan orang lain.

Sekiranya seseorang menyinggung perasaan anda kerana alasan berat sebelah, cubalah memahaminya. Anda tidak boleh menjalani kitaran dalam keadaan kecil, lebih mudah untuk melihat kesalahan orang lain.

Berhenti berfikir bahawa setiap orang yang anda temui berbahaya. Belajar untuk mempercayai orang lain dan diri sendiri. Sekiranya anda menjauhkan orang kerana rasa curiga, tidak percaya, curiga, anda akan kesunyian. Lingkaran setan mesti dipatahkan.

Langkah nombor 4. Ketawa dalam menghadapi ketakutan

Cari humor dalam perkara seharian. Kuasai ironi diri, bersenang-senang dengan rakan dan keluarga. Pada mulanya nampaknya semuanya rumit, tetapi sebenarnya lebih mudah.

Sekiranya anda sudah memulakan buku harian, tuliskan perasaan, ketakutan anda tentang satu sebab atau sebab lain, ketakutan yang tidak berasas (yang menurut anda merupakan bencana yang nyata).

Baca semula nota setiap malam untuk membiasakan diri dengan perkara ini dengan lebih cepat. Selepas jangka masa ketakutan tidak akan ada jejak yang tersisa, mereka akan menjadi lambat. Tetapi pasti hilang.

Sekiranya anda mempunyai ketakutan, lihatlah wajahnya. Jangan cuba bersembunyi di sebalik pemikiran lain atau melakukan perkara lain. Contohnya, orang yang takut berenang harus kerap mengunjungi kolam, laut dan sumber mandi yang lain.

Langkah nombor 5. Ikutilah gelombang positif

Secara beransur-ansur menjauhkan diri dari pemikiran negatif, berusaha menumpukan perhatian pada perkara baik. Fikirkan diri anda dan persekitaran anda dengan cara yang positif. Jangan biarkan pemikiran kecil bahkan melintas jika dinyatakan secara negatif dalam hubungannya dengan "Saya" sendiri.

Tandakan sifat positif anda, tuliskan di atas sehelai kertas dan gantungkannya di peti sejuk. Isi semula senarai setiap hari. Kenal pasti kekuatan yang membolehkan anda menang dalam situasi tertentu.

Jangan sekali-kali mendedahkan diri anda dalam pandangan negatif, walaupun apa yang diperkatakan itu bercanda. Jika tidak, anda tidak akan dapat menghilangkan keraguan dan ketidakpastian yang ditanggungnya.

Beberapa petua lagi ...

 1. Jaga akal sehat selalu dan dalam semua perkara. Kembangkan pemikiran logik yang akan membolehkan anda tetap tenang, tanpa mengira keadaan. Sekiranya tidak ada alasan, anda tidak boleh mengemukakan dakwaan.
 2. Jangan memproyeksikan kesilapan lalu ke masa kini dan masa depan. Sekiranya anda pernah mengalami kegagalan dalam kerjaya anda (hubungan peribadi, persahabatan, dll.), Anda tidak seharusnya memindahkan drama ini ke kehidupan moden. Belajar melepaskan masa lalu, menjadi orang yang bijak yang tidak memikul beban yang berat.
 3. Berhenti memikirkan yang buruk. Dalam kebanyakan kes, orang tidak berminat dengan keperibadian, masalah, atau aspek kehidupan anda yang lain. Tidak ada yang peduli. Oleh itu, berhenti berfikir bahawa mereka cuba mengganggu anda.
 4. Cari hobi yang akan menghabiskan semua masa lapang anda. Apabila seseorang sibuk dengan perniagaan, semasa berkomunikasi dengan orang yang berbeza, ketidakpastiannya hilang.

Cara menghilangkan fikiran negatif

 1. Walaupun anda tidak menganggap diri anda orang yang mencurigakan, dan tidak ada orang seperti itu di persekitaran anda, pemikiran negatif masih ada. Mereka adalah ciri setiap orang. Negatif merosakkan mood dan kehidupan secara umum, menghalang anda untuk fokus pada perkara utama, jadi anda perlu menyingkirkannya.
 2. Setelah pemikiran buruk menjalar, potong dan buang dari kepala anda. Gantikan ruang kosong dengan kenangan yang menyenangkan atau peristiwa yang menggembirakan. Jangan membantah, jangan menganalisis, memotong pemikiran selama-lamanya.
 3. Terdapat teknik lain - bergerak ke samping. Apabila obsesi yang mengganggu kehidupan merayap ke kepala anda, seolah-olah menjauhkannya dan memerhatikan dari sisi. Namun, jangan biarkan penjahat mengambil alih fikiran anda.
 4. Sebilangan ahli psikologi menasihati pesakit mereka untuk membesar-besarkan pemikiran negatif yang telah sampai pada keadaan yang tidak masuk akal. Tugas anda adalah menjadikan idea itu lucu, palsu.

Untuk menghilangkan rasa curiga, anda perlu mengenali masalahnya dan melihatnya di wajah. Keluarkan juga orang dengan psikotaip yang mencurigakan dari persekitaran anda, jika tidak, mereka akan menarik anda ke bawah. Sentiasa fikirkan perkara baik sahaja, jangan menabur negatif, meningkatkan harga diri. Sekiranya terdapat kes lanjut, berjumpa dengan pakar psikologi.

Video: cara mengatasi rasa curiga

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan