Cara menghilangkan fikiran dan ketakutan yang obsesif

Selalunya ketakutan dan pengalaman yang salah didahulukan daripada latar belakang emosi umum seseorang. Fikiran obsesif menimbulkan ketakutan, yang sukar ditangani di masa depan. Setiap hari seseorang menghadapi keadaan yang serupa, akibatnya gangguan obsesif berkembang. Pelanggaran jiwa sangat merumitkan, tetapi ada beberapa cara untuk menghilangkan fikiran dan ketakutan obsesif. Mula-mula anda perlu memahami apa sindrom ini dan apa penyebab berlakunya.

Cara menghilangkan fikiran dan ketakutan yang obsesif

Apa itu sindrom obsesif?

Perbincangan adalah manifestasi pemikiran dan ketakutan obsesif, serta tindakan yang mengikutinya. Gangguan keperibadian ini dianggap paling kompleks dari semua penyakit yang ada. Lebih-lebih lagi, sukar dari segi rawatan dan diagnosis. Oleh kerana penyakit, seseorang berhenti menikmati kehidupan, melihat setiap hari dengan nada kelabu, mengalami kesukaran dalam komunikasi interpersonal, pekerjaan, belajar, dan pengaturan kehidupan dengan separuh masa kedua. Daripada memusatkan perhatian pada perkara utama, pesakit benar-benar terbenam dalam ketakutannya dan menenangkan pemikiran obsesif yang ada.

Setiap orang dicirikan oleh pemikiran obsesif, yang pada dasarnya dapat dikendalikan. Sekiranya anda pergi ke acara penting atau bersiap sedia untuk menghadapi peperiksaan, anda mungkin akan menatal pada hari berikutnya. Ada yang bimbang adakah seterika dimatikan, sentiasa memeriksa tindakan yang sudah selesai. Fenomena seperti itu tidak biasa, ia dapat mengurangkan kegelisahan dan melegakan ketegangan saraf. Lebih-lebih lagi, lebih daripada 45% penduduk merasa tidak selesa jika mereka mula berkelakuan berbeza (tanpa tindakan mengganggu).

Obsesi disebut sindrom obsesi, atau gangguan mental, di mana keadaan kerumitan yang berbeza-beza muncul secara berkala. Aspek-aspek ini merangkumi pemikiran, idea, dan tindakan yang membentuk ritual tertentu.

Sindrom tersebut menyebabkan seseorang mengalami ketegangan saraf dan tekanan yang teruk. Penetapan berterusan terhadap ketidakpastian dalam tindakan yang dilakukan membantu memberi tumpuan kepada yang buruk. Idea negatif yang tersekat di kepala berubah menjadi pemikiran obsesif. Keadaan ini sering berubah menjadi gangguan neurotik, tetapi pesakit tidak mengalami pelanggaran logik.

Obsesi bukan hanya tingkah laku kompulsif - pengulangan tindakan yang sama selalu. Ia juga bukan hanya fokus pada pemikiran dan ketakutan buruk yang obsesif. Sindrom ini terletak di sebalik kesedaran tentang obsesi seperti itu pada seseorang. Individu itu menganggap obsesi sebagai makhluk asing yang tidak biasa dengan "I" miliknya. Namun, tidak mustahil untuk menangani paksaan, kerana tidak ada idea mengapa mereka muncul.

Bergantung pada sifat manifestasi, obsesi berlaku:

 • emosi (ditunjukkan dalam bentuk fobia);
 • motor (kompulsif);
 • intelektual (terdiri daripada pemikiran obsesif).

Dalam beberapa kes, obsesi dimanifestasikan dalam bentuk mengumpulkan hal-hal yang sangat disukai untuk berpisah, mempersembahkan dan membentuk gambar, obsesi, keraguan dan keinginan.

Secara umum, sindrom obsesif mempunyai sifat pengulangan pada topik tertentu. Yang paling biasa dianggap urutan, jangkitan, simetri, tingkah laku seksual, keganasan, kotoran.

Yang menjadi perhatian adalah obsesi, di mana seseorang ingin melakukan semuanya dengan sempurna. Sekiranya keadaan tidak berjalan mengikut rancangan, timbul rasa tidak lengkap.Untuk menyelesaikan masalah, anda mesti mengulangi tindakan yang sama berulang kali. Contohnya, buka dan tutup peti sejuk.

Untuk meredakan ketegangan saraf, individu tersebut terpaksa membuat ritual tertentu yang menghilangkan keresahan. Lebih sering ini ditunjukkan dalam pemeriksaan semula tindakan yang sudah selesai, mencuci, mengira dan tindakan lain. Pesakit memahami bahawa dia melakukan banyak manipulasi yang tidak bermakna, tetapi mereka sementara membantu mengatasi pemikiran dan ketakutan yang obsesif.

Gejala Sindrom Obsesif

Perbincangan dimanifestasikan dalam dua aspek - fizikal dan psikologi.

Gejala fizikal:

 • sesak nafas walaupun berjalan kaki singkat;
 • Pening
 • takikardia, bradikardia;
 • kemasukan atau aliran darah yang tajam di kulit wajah;
 • peningkatan motilitas usus.

Gejala psikologi:

 1. Penciptaan gambar yang mengganggu, bergulir di kepala berulang-ulang kali.
 2. Fobia obsesif, misalnya, takut digigit serangga, takut dijangkiti.
 3. Fungsi pelindung keperibadian, ditunjukkan dalam pelaksanaan ritual tertentu (menyalakan / mematikan cahaya, dll.).
 4. Kenangan yang menyakitkan, sering berulang di kepala dan menyebabkan seseorang tersipu malu, merasa malu.
 5. Halusinasi (dalam kes yang jarang berlaku).
 6. Keraguan jenis obsesif berkaitan dengan tindakan yang dilakukan (semuanya harus dilakukan dengan baik).
 7. Keinginan untuk mencederakan orang atau benda-benda material, yang tidak akan pernah menjadi kenyataan kerana takut dihukum.
 8. Pertimbangan tindakan yang tidak berguna yang tidak bersifat kognitif.
 9. Menelusuri dialog di kepala, bercakap dengan diri sendiri, mencipta fantasi yang menyebabkan kemerosotan mood.
 10. Tajam, tidak disokong oleh apa-apa, sikap tidak peduli terhadap orang yang disayangi (saudara, rakan sekerja, rakan sekerja).

Punca Pemikiran dan Ketakutan Obses

 • mewujudkan konsep dan kepercayaan palsu di kepala seseorang;
 • salah tanggapan mengenai bagaimana dunia berfungsi;
 • kepercayaan bahawa rasa takut tidak dapat dihapuskan (makanan berterusan);
 • melancarkan pemikiran obsesif ke tahap yang belum pernah terjadi sebelumnya;
 • ketidakupayaan untuk mengawal pemikiran dan emosi anda;
 • ketiadaan orang yang boleh bercakap;
 • keraguan sebelum acara yang akan datang, yang berlaku buat pertama kalinya;
 • naluri pemeliharaan diri;
 • keengganan untuk direalisasikan sebagai seseorang (untuk membina kerjaya, keluarga, dll.).

Cara-cara Melawan Ketakutan

Cara-cara Melawan Ketakutan

 1. Tarik nafas. Sekiranya anda menghadapi ketakutan yang tiba-tiba, ikuti nasihat ahli psikologi. Mereka mengesyorkan menghilangkan rasa takut secara harfiah. Tarik nafas dalam-dalam, sekata, kemudian lepaskan udara dengan perlahan. Ulangi sehingga anda tenang sepenuhnya. Cuba fokus pada pernafasan, jauhkan dari semua yang berlaku. Dengan cara ini anda menstabilkan latar belakang psiko-emosi dan dapat membuat keputusan. Amalan berterusan akan menghilangkan ketakutan secara tiba-tiba.
 2. Berfikir secara positif. Setiap orang sekurang-kurangnya sekali dalam hidupnya telah menghadapi situasi di mana hanya seorang yang memikirkan peristiwa yang akan datang sangat mengerikan. Kemungkinan besar, anda berfikir bahawa tidak ada yang akan berjaya, acara itu akan gagal. Belajar untuk berfikir positif, percaya pada kekuatan anda sendiri. Lihatlah ketakutan di mata anda dan fahami apa yang mengganggu anda secara khusus. Kemudian analisa keadaan. Penting untuk menyimpulkan bahawa tidak ada halangan yang tidak dapat diatasi. Apabila anda yakin pada diri sendiri, rasa takut akan hilang.
 3. Hancurkan baji dengan baji. Ahli psikologi yang berpengalaman di seluruh dunia berpendapat bahawa ketakutan dapat diatasi dengan bertindak balas terhadap kegembiraan. Sekiranya anda takut berenang, anda harus melompat dari dermaga dan berenang ke pantai. Mereka yang takut bercakap di depan umum dinasihatkan untuk meluangkan lebih banyak masa sebagai penceramah. Oleh kerana adrenalin yang anda dapat, hancurkan baji dengan baji.
 4. Jadilah orang yang yakin. Pakar membantu beberapa pesakit mengatasi ketakutan secara tiba-tiba melalui permainan peranan.Untuk melakukan ini, anda perlu memakai orang yang yakin diri dan melaksanakan semua tugas yang ada pada ahli perniagaan atau penutur. Pada masa tertentu, perubahan keperibadian berlaku, ketakutan reda dan kembali sangat jarang. Persembahan teater diadakan sehingga gambar baru berakar di otak.
 5. Berehat secara fizikal. Seiring dengan teknik psikologi di atas, perlu mengatur keadaan fizikal. Telah diketahui bahawa ketakutan muncul dengan pelbagai sebab, termasuk keletihan. Aromaterapi, mandi, urut berkualiti tinggi, membaca buku kegemaran anda akan membantu mengembalikan latar belakang psiko-emosi dan menghilangkan tekanan. Adalah mustahak untuk menghilangkan rasa takut secara obsesif dan hanya memikirkan kebaikan.
 6. Berbual dengan orang. Orang yang selalu terkurung dan sukar untuk dihubungi kurang yakin daripada mereka di antara orang lain. Dan tidak kira sama ada mereka biasa atau tidak Perkara utama adalah komunikasi sosial, tanpanya, tidak ada tempat. Ketidakamanan menimbulkan ketakutan, yang sukar dijelaskan. Untuk membendung masalah, cubalah meluangkan lebih banyak masa di tempat awam. Terima undangan rakan-rakan ke filem atau berjalan-jalan.
 7. Hidup pada masa sekarang. Selalunya, sebarang ketakutan timbul kerana perbandingan diri pada masa lalu dan masa kini. Sekiranya seseorang sebelumnya gagal dalam pertuturan awam atau hubungan cinta, dia menarik ketidakpastian ini ke dalam kehidupannya sekarang. Hasilnya adalah perbandingan berterusan, ketakutan tidak tertumpu pada hari ini. Berfokus pada apa yang anda ada sekarang akan membantu menghilangkan emosi semacam ini. Jangan menilai diri anda dengan tegas, jangan takut untuk melakukan kesilapan, hiduplah untuk kesenangan anda.
 8. Dapatkan haiwan kesayangan. Haiwan adalah sahabat baik yang dapat membawa seseorang keluar dari kemurungan yang paling berlarutan. Sekiranya anda sering mengalami ketakutan secara tiba-tiba, beralihlah kepada rakan empat orang. Pergi ke taman terdekat untuk berlari, berjumpa dengan penternak anjing lain. Beri kasih sayang kepada haiwan kesayangan anda, anda akan berhenti merasa takut dan kesepian.

Cara untuk melawan pemikiran obsesif

Cara untuk melawan pemikiran obsesif

 1. Bunyikan fikiran anda. Fikiran obsesif tidak hanya berlaku jika anda mengumpulkannya dalam diri anda. Perlu mengeluarkan alarm atau negatif dengan cara yang mungkin. Sekiranya pemikiran anda mengejutkan dan menakutkan, anda harus membagikannya dengan sehelai kertas. Simpan buku harian, tuliskan di dalamnya segala yang mengganggu anda dan tidak membiarkan anda tertidur. Sekiranya anda perlu berkongsi pertimbangan obsesif, tetapi memadai, cari "telinga" di wajah saudara-mara atau rakan rapat. Sebaik sahaja anda membincangkan apa yang berlaku, masalahnya akan dapat diselesaikan.
 2. Terimalah keadaan. Tidak seperti ketakutan, yang hanya dapat dialihkan ke saluran lain, pemikiran obsesif memiliki kemampuan untuk berkumpul. Kaedah sebaliknya berlaku di sini: semakin banyak yang anda cuba lupakan, semakin kuat negatif yang masuk ke dalam kepala anda. Untuk mengelakkan akibat yang tidak dapat dipulihkan, anda perlu duduk dan memikirkan apa yang sedang berlaku. Terimalah obsesi. Cuba tentukan apa sebenarnya yang menarik perhatian anda. Cuba cari jalan penyelesaian. Apabila ini berlaku, berfikir akan menjadi lebih mudah.
 3. Berehatlah. Seperti ketakutan, pemikiran obsesif disebabkan oleh keletihan saraf dan keletihan fizikal. Sekiranya kes pertama dapat dibanteras dengan terbang dalam percutian atau menghadiri acara budaya, maka dengan keletihan fizikal semuanya sedikit berbeza. Sekiranya anda hanya berbaring di sofa dan melihat siling, obsesi tidak akan hilang. Berjalan-jalan atau bersenam setengah jam di rumah. Pada akhir terapi, berbaring di lantai dan fokus pada pernafasan. Penting untuk mengalami pergerakan diafragma sepenuhnya.
 4. Jadilah orang yang ceria. Sekiranya pemikiran obsesif dihubungkan dengan negatif, cuba pertimbangkan semula pandangan anda.Berhenti berfikir dengan cara yang tidak baik, buat imej positif. Ingatlah peristiwa hidup yang cerah dan bayangkan dengan terperinci. Cuba pegang jerami sambil terus merenungkan kebaikan. Sekiranya tidak ada yang terlintas dalam fikiran, fikirkan kisah dongeng yang akan membuat anda melupakan pemikiran negatif.
 5. Jangan bendera diri. Sebilangan orang merangkumi pemikiran obsesif dengan masalah lain yang tidak dapat diselesaikan. Oleh itu, mereka menyembunyikan tugas yang harus diselesaikan untuk waktu yang lama. Jangan buat ini; lihatlah punca keadaan. Sekiranya anda terseksa kerana kekurangan wang, cari pekerjaan dan tingkatkan pendapatan bulanan anda. Selesaikan keadaan yang anda lindungi dengan obsesi. Terdapat kategori orang lain - orang sengaja jatuh ke dalam pemikiran obsesif kerana mereka suka menjadi penderita. Hentikan pemberontakan diri dan memaksa orang lain menunjukkan belas kasihan kepada anda.
 6. Beralihlah kepada perasaan anda. Seseorang berhubung dengan dunia melalui penglihatan, bau, pendengaran, rasa, persepsi. Portal inilah yang akan membantu membasmi pemikiran obsesif yang telah lama dan tegas di kepala. Contohnya, anda bersiap untuk makan, sambil meneliti pemikiran obsesif mengenai semua masalah yang mendesak. Mundur, makan sekeping kek atau produk kegemaran lain. Rasakan rasa dengan mata anda tertutup. Anda akan memahami bahawa pengalaman telah menjadi latar belakang.
 7. Jangan jadi idealis. Sekiranya anda sering mengalami pemikiran obsesif yang membuat anda membetulkan tindakan yang sama beberapa kali, pertimbangkan semula kedudukannya. Contohnya, anda mencuci tingkap, dan kemudian anda akan mengulangi manipulasi kali kedua (ketiga, keempat). Jemput rakan ke rumah, minta dia menilai karya. Berhentilah mencari kesalahan pada diri sendiri sekiranya pasangan anda mengatakan bahawa semuanya dilakukan dengan baik. Lebih baik anda terganggu dengan berbual atau makan malam dengan orang tersayang.

Cadangan praktikal

 1. Sekiranya anda tiba-tiba mempunyai pemikiran obsesif, fikirkan secara logik. Kenalpasti keseluruhan rantai yang menyebabkan ketidakseimbangan emosi. Jangan sekali-kali cuba menahan rasa tidak selesa.
 2. Dalam beberapa kes, pemikiran lain, tetapi kurang tragis dan negatif, akan membantu mengatasi idea-idea obsesif.
 3. Ulangi setiap hari selepas bar hitam sentiasa putih. Fikiran buruk tidak akan menghantui anda secara berterusan sekiranya anda berusaha untuk melakukan perkara yang berlaku.
 4. Bayangkan dan gambarkan lagi! Cuba buat gambaran ketakutan yang membuat anda jatuh ngeri. Sekiranya anda menganalisis semuanya langkah demi langkah, anda akan memahami bahawa tidak ada yang dapat diselesaikan.

Fikiran dan ketakutan obsesif mempunyai alasan tersendiri. Sekiranya anda menyelesaikannya, masalah selanjutnya akan lebih mudah diselesaikan. Pertimbangkan cara untuk membantu mengatasi sindrom obsesif anda sendiri. Sekiranya gangguan itu berkembang menjadi neurosis, anda harus berjumpa pakar psikologi untuk mendapatkan bantuan.

Video: cara mengalahkan pemikiran obsesif

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan