Bagaimana untuk menghilangkan pemikiran obsesif di kepala anda

Manusia mempunyai sifat tunduk dan elemen, mesin dan peralatan, dia belum belajar bagaimana mengawal pemikirannya sendiri. Jadi apa, anda katakan? Fikirkan, fikiran. Baiklah, biarkan mereka berpusing di kepala dengan gerombolan obsesif. Ini tidak begitu. Tingkah laku dan mood seseorang bergantung pada pemikiran, prinsip tindakannya bergantung kepada mereka. Dari pemikiran, lahirlah prinsip baik atau jahat. Itulah sebabnya sangat penting untuk memantau pemikiran anda dan dapat menghentikan kemunculan idea-idea obsesif pada waktunya.

Cara menghilangkan pemikiran obsesif

Jenis Pemikiran Obsesif

Pemikiran yang berkerumun seperti kawanan lebah di kepala anda, tidak memungkinkan anda bekerja dengan tenang, belajar dan bahkan hidup, boleh jadi berbeza. Dari sekadar membimbangkan penampilan anda hingga kecenderungan bunuh diri. Pertimbangkan kategori utama pemikiran obsesif.

 1. Saya tidak mematikan seterika. Obsesi ini sangat biasa dan berkuasa di banyak fikiran. Kadang-kadang dalam bentuk "Saya tidak mematikan air, gas, membiarkan pintu terbuka", dll. Ini adalah kebimbangan untuk keselamatan kediaman anda sendiri. Sebelum keluar dari rumah, periksa semua peralatan elektrik, matikan air dan gas. Yang pasti, anda bukan sahaja dapat mencabut steker dari outlet, tetapi juga menjauhkan setrika. Berdiri di ambang pintu, sekali lagi mengabaikan keseluruhan keselamatan keadaan dan PASTIKAN bahawa anda telah mematikan semuanya. Jangan biarkan pemikiran menyerang anda. Kali ini, anda pasti semuanya berjalan lancar.
 2. Fikiran obsesif setelah kematian orang yang disayangi. Ini adalah kumpulan pemikiran yang besar yang mengandungi banyak bentuk. Seorang lelaki mengatakan kepada dirinya sendiri bahawa tidak ada yang memerlukannya, bahawa kehidupan menjadi suram, merenungkan apa yang harus dia lakukan di dunia ini dan ingin menemui si mati secepat mungkin. Bersamaan dengan ini, ada pemikiran dari jenis "Semuanya telah berakhir dalam hidup, tinggal hanya tinggal hari-hari", "Saya harus disalahkan atas apa yang terjadi", "Penderitaan akan kekal, dan kesakitan kehilangan tidak akan hilang" dan "Tidak ada yang memerlukan saya" . Dalam keadaan seperti itu, pertolongan rakan dan saudara mara adalah penting. Sangat sukar untuk bertahan dengan kerugian yang berat. Agama menolong banyak orang untuk bertahan dari kesedihan. Perlu difahami bahawa orang itu telah pergi dan ini tidak dapat diubah. Cepat atau lambat anda perlu memahami perkara ini dan belajar bagaimana hidup tanpanya. Ini sukar, tetapi secara beransur-ansur masa akan meletakkan semuanya di tempatnya.
 3. Saya tidak cantik / hodoh. Fikiran seperti itu paling kerap muncul pada remaja. Ini belum dewasa, tetapi bukan lagi kanak-kanak. Jiwa mereka agak tidak stabil dan rentan terhadap kritikan. Perkataan yang ditinggalkan oleh rakan sekelas tentang kecacatan dalam penampilan boleh berkembang menjadi kompleks di mana seseorang akan berjuang sepanjang hidup. Untuk menghilangkan pemikiran obsesif mengenai penampilan anda, anda perlu merasa seperti orang yang cantik. Perhatikan cermin dan hargai kelebihannya, jangan perhatikan kekurangan anda. Ketika pertama kali jatuh cinta, ketika anda mula menarik perhatian lawan jenis, semua pemikiran mengenai topik "cantik atau tidak" akan hilang. Masing-masing adalah individu dan cantik dengan caranya sendiri; tidak ada keraguan dalam keasliannya sendiri. Seorang lelaki cantik ketika dia sendiri merasakannya.
 4. Hypochondria dan paranoia. Hypochondria adalah keadaan psikologi seseorang di mana dia percaya bahawa dia sakit dengan sesuatu atau panik takut sesuatu untuk jatuh sakit. Ini membimbangkan kesihatan anda. Selalunya orang-orang seperti itu lulus banyak ujian dan walaupun setelah mendapat keputusan yang optimis, mereka tidak tenang. Mereka percaya bahawa klinik ini tidak boleh dipercayai, bahawa makmal mungkin keliru, bahawa ujiannya boleh menjadi keliru. Orang seperti itu mempunyai fobia serius mengenai dijangkiti dengan jangkitan tertentu, yang dapat dijangkiti melalui jabat tangan. Selalunya ini disertai dengan debaran, apabila seseorang panik takut mati. Kita semua takut mati, ini tidak dapat dinafikan, tetapi si paranoid melihat bahaya bagi nyawa dalam barang keperluan rumah tangga mana pun.Orang seperti itu perlu berunding dengan doktor yang cekap yang dapat menghilangkan ketakutan mengenai kesihatan pesakit. Dan satu perkara lagi. Sekiranya anda menderita hipokondria, jangan biarkan diri anda melayari Internet untuk mencari penyakit khayalan. Lagipun, akan ada banyak kematian dengan gejala yang serupa dengan anda.
 5. Dorongan negatif. Dorongan negatif ini dicirikan oleh kenyataan bahawa seseorang ingin melakukan sesuatu yang buruk berkaitan dengan pembicaranya. Sekiranya orang yang duduk bertentangan, mengganggu dan marah, maka anda mungkin merasakan keinginan yang kuat untuk bersikap kasar terhadapnya atau meludah di wajahnya. Semua ini disertai oleh ketakutan bahawa suatu hari nanti anda dapat menyerah pada dorongan ini. Dalam kes ini, anda perlu dapat mengawal diri dan tidak kehilangan rasa realiti.
 6. Ritual yang mengganggu. Ini adalah pemikiran mengenai hakikat bahawa seseorang melakukan segala sesuatu mengikut urutan khas yang tidak boleh dilanggar. Contohnya, seseorang berjalan di atas paving slab dan tidak memijak jahitan. Kadang-kadang sampai pada titik bahawa seseorang, setelah melakukan gerakan yang salah dan menginjak sendi antara jubin, dapat merosakkan moodnya sepanjang hari. Kesempurnaan semacam itu sangat berbahaya, kerana seseorang melakukan segala sesuatu mengikut urutan tertentu, walaupun dia membahayakan kesihatan atau waktunya.
 7. Rasa bersalah. Kadang-kadang fikiran obsesif boleh bersalah. Mungkin anda tergesa-gesa untuk acara penting dan tidak memindahkan nenek anda di seberang jalan. Dia berjaya meminta orang lain untuk masa yang lama, hari ini telah berlalu, tetapi pemikiran tentang nenek tidak meninggalkan anda. Anda berfikir bahawa menolong orang tua tidak memerlukan banyak masa, bahawa anda harus menggerakkan perniagaan anda dan memindahkannya ke seberang jalan, rasa malu memalukan anda. Tidak perlu terlalu risau. Apa yang dilakukan tidak dapat dikembalikan. Janji saja pada diri sendiri bahawa perkara ini tidak akan berlaku lagi. Lain kali anda akan menolong nenek, tidak kira apa pun. Dan ambil mudah.

Selalunya seseorang yang mengalami fikiran obsesif kehilangan perasaan kenyataan, tenggelam dalam fikirannya sehinggakan dia tidak dapat memikirkan perkara lain. Kadang-kadang ini berkembang menjadi dialog dalaman di mana terdapat pihak yang menyalahkan dan membela. Seseorang menjadi mudah marah, negatif, murung. Hampir selalu, ini disertai dengan kegelisahan, keraguan diri, ketidaktentuan. Anda boleh menyingkirkan keadaan obsesif dan pemikiran yang menjengkelkan.

Cara menghilangkan pemikiran obsesif

Mula-mula anda perlu memahami dan menerima keadaan ini. Kesedaran mengenai masalah adalah langkah penting untuk menyelesaikannya. Setuju bahawa pemikiran obsesif perlu diperjuangkan.

Fikiran obsesif

 1. Selalunya pemikiran obsesif yang bersifat bunuh diri muncul pada orang yang tidak mempunyai komunikasi. Oleh itu, anda perlu berbincang dengan rakan dan keluarga, berkomunikasi, bertemu. Sekiranya tidak ada rakan, anda mesti segera mencari mereka. Hari ini terdapat banyak peluang untuk ini. Cari bulatan sosial yang sesuai dengan minat anda. Anda boleh mencari pena yang boleh anda bincangkan mengenai ketakutan dan perasaan anda. Jangan mencari di rangkaian orang yang berfikiran sama yang, seperti anda, berfikir tentang bunuh diri. Ini penuh dengan akibat yang tidak dapat diperbaiki.
 2. Adakah anda menyedari bahawa pemikiran obsesif mengunjungi kita semasa kemalasan dan sikap tidak peduli? Semasa kita sibuk, fikiran buruk tidak berlaku kepada kita. Oleh itu, cubalah mengisi hari anda dengan hobi dan aktiviti yang bermanfaat. Belajar, bekerja, pelbagai sukan, menari, melukis dan sulaman, belajar bahasa asing - bina hari anda supaya anda tidak mempunyai masa untuk hidup tanpa tujuan. Cobalah untuk lebih kerap berada dalam pasukan, agar tidak kekal dengan pemikiran satu lawan satu.
 3. Ingat sesuatu yang baik. Fikirkan tentang apa yang berlaku baru-baru ini yang membuat anda tersenyum ikhlas. Mungkin ketua di depan semua orang memperhatikan kemajuan anda dalam pekerjaan atau anda gembira dengan nilai anak anda di sekolah. Betulkan gambar ini di otak.Sebaik sahaja anda merasakan bahawa pemikiran obsesif mengalahkan anda lagi, tunjukkan di ingatan anda kenangan yang menyenangkan yang disediakan terlebih dahulu. Ini akan membantu anda menjauhkan diri dari pemikiran yang menjengkelkan.
 4. Ketenangan Apabila anda merasakan bahawa fikiran, seperti longsoran salji, menginjak anda, cubalah berehat untuk menghilangkan tekanan emosi. Berbaring, lapangkan kaki dan lengan, tutup mata anda. Tarik nafas dalam-dalam dan menilai semula detik-detik menyenangkan dalam ingatan anda. Anda boleh menggunakan senaman pernafasan yang santai. Sekiranya anda berehat selama beberapa minit setiap hari, fikiran obsesif akan mula mengunjungi anda lebih jarang.
 5. Untuk menenangkan diri, anda boleh menggunakan resipi rakyat. Herba adalah ubat yang paling selamat dan berkesan untuk merawat masalah emosi. Untuk menyediakan kaldu yang menenangkan, anda memerlukan chamomile, wort St. John, pudina, valerian, thyme. Ambil tanaman segar atau kering dalam bahagian yang sama. Tuangkan air mendidih ke atasnya dan tutup. Setelah ramuan dimasukkan, ia boleh disaring. Minum rebusan dalam setengah gelas 2-3 kali sehari. Ubat buatan sendiri ini tidak hanya menenangkan saraf, tetapi juga mempunyai sifat antidepresan. Chamomile akan melegakan kekejangan otot dan melegakan kegatalan. St. John's wort adalah ubat penahan sakit yang sangat baik. Pudina akan menjadikan impian itu kuat dan mendalam. Dan valerian akan membantu mengatasi perasaan dan kegelisahan yang tidak perlu.

Selalunya, pemikiran obsesif adalah peringatan kepada masalah yang tidak dapat diselesaikan. Sebagai contoh, jika seorang pelajar mempunyai kecurangan dalam bahasa Inggeris, dia terseksa oleh pemikiran tentang apa yang akan berlaku seterusnya jika dia tidak membetulkan tahap buruk. Obsesi ini tidak memberinya rehat. Dan anda hanya perlu memperbaiki tipu muslihat. Jadi pada masa dewasa. Cuba cari punca masalah dan selesaikannya. Dan hidup anda akan tenang dan damai.

Video: mengapa pemikiran obsesif muncul dan bagaimana menguruskannya

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan