Cara menyingkirkan pemikiran negatif: nasihat daripada ahli psikologi

Seseorang melihat maklumat negatif jauh lebih baik daripada positif. Oleh itu, fikiran buruk tenggelam dalam kesedaran kita, jauh lebih sukar untuk menyingkirkannya. Fikiran negatif membawa kepada kemurungan, air mata, keadaan tertekan dan hancur, dan kadang-kadang bunuh diri. Oleh itu, apabila fikiran buruk muncul, anda harus dapat menanganinya tepat pada waktunya.

Cara menghilangkan fikiran negatif

Mengapa pemikiran negatif berbahaya?

 1. Sekiranya anda selalu berada dalam keadaan tertekan, kehidupan anda mungkin berubah menjadi serangkaian kehidupan seharian yang kelabu dan kusam. Kerja rutin harian membasmi bahkan yang paling tahan lasak. Anda tidak boleh hidup dengan kerinduan dan kesedihan dalam jiwa. Anda perlu cepat menyingkirkan pemikiran negatif dan memikirkan yang baik, jika tidak, keadaan yang menyedihkan akan menjadikan anda sakit.
 2. Fikiran buruk yang sering mengunjungi anda sangat tidak sihat. Lagipun, semua orang tahu bahawa semua penyakit adalah dari saraf. Dari kerisauan dan kebimbangan yang berterusan, anda boleh mengalami sakit kepala yang kerap, serta mendapat darah tinggi, radang sendi dan ulser perut. Penyelidikan terbaru oleh para saintis telah membuktikan bahawa kehadiran pemikiran negatif yang berterusan adalah pencetus kemunculan sel barah.
 3. "Siapa pun yang takut akan apa yang akan terjadi padanya ..." Frasa sinematik ringkas ini sangat menakutkan bagi banyak orang. Dan betul-betul, memikirkan sepanjang masa tentang yang buruk, anda secara mental menarik peristiwa ini ke dalam hidup anda. Anda tidak dapat mewujudkan ketakutan anda.
 4. Sentiasa memikirkan yang buruk, anda memprogramkan diri anda untuk gagal. Anda secara mental bersedia untuk itu, anda sedang mempertimbangkan pilihan untuk menarik diri sekiranya berlaku kegagalan dan ... berusaha keras untuk melakukannya. Bagaimanapun, hanya keyakinan penuh yang menjadi kunci kejayaan dan kemakmuran.
 5. Anda perlu membuang fikiran buruk dengan segala cara, jika anda tidak mahu menjadi pesakit di klinik neuropsikiatrik. Bagaimanapun, semua pesakit mental memulakan perjalanan mereka dengan fikiran dan fobia obsesif. Sekiranya pemikiran buruk tidak meninggalkan anda untuk masa yang lama - sudah tiba masanya untuk berjumpa doktor.

Dari mana datangnya pemikiran negatif?

Dan sebenarnya, dari mana asalnya? Lagipun, anda hidup dengan aman untuk diri sendiri, pergi bekerja, berjalan dengan anjing, dan tiba-tiba ...? Kemunculan pemikiran suram mungkin didorong oleh beberapa dorongan. Yaitu, beberapa maklumat dari luar. Sekiranya anda mengetahui berita mengenai nahas kapal terbang di mana banyak orang mati, anda pasti akan dijangkiti dengan tragedi ini, seperti orang biasa, tidak mempunyai perasaan. Walau bagaimanapun, jika keadaan emosi anda ditekan, jika kesihatan psikologi anda tidak stabil, ketakutan ini boleh menjadi mania sebenar. Anda sentiasa berfikir bahawa ini boleh berlaku kepada semua orang, bayangkan berapa kali dalam setahun anda dan orang tersayang menerbangkan kapal terbang. Secara tidak sengaja, fikiran yang mengerikan merayap di kepala saya mengenai apa yang akan berlaku sekiranya anda atau orang yang anda sayangi mati. Fikiran negatif ini menyelimuti anda sepenuhnya, tumbuh seperti bola salji. Adalah sangat penting untuk mengatakan "Berhenti" pada diri anda pada waktunya dan berhenti memikirkan yang buruk.

Bagaimana meyakinkan diri agar tidak bersangka buruk

Dialog dalaman akan membantu anda menyingkirkan pemikiran negatif di mana anda cuba bertanya kepada diri sendiri apa sebenarnya yang anda takutkan? Kemalangan? Kerugian kerjaya? Penyakit? Banyak ketakutan anda tidak berkaitan dengan keadaan sebenar. Nah, mengapa anda perlu takut kehilangan kerjaya jika anda seorang pakar yang berkemahiran tinggi. Mengapa anda takut dengan penyakit ini jika anda sihat? Dan mengapa, pada akhirnya, kemalangan harus berlaku jika anda selalu berhati-hati dan penuh perhatian? Sudah tentu, terdapat peratusan yang tidak dapat diramalkan, dan tidak ada yang dapat menjamin bahawa semuanya akan baik dengan anda.Namun, adakah layak hidup dalam ketakutan dan sikap tidak peduli yang berterusan kerana ini? Apa yang harus - yang tidak dapat dielakkan. Banyak masalah yang anda fahami, tetapi apa yang mustahil untuk diselesaikan - mengapa perlu bimbang?

Cara menghilangkan fikiran buruk

Berikut adalah beberapa petua yang berguna, praktikal dan berkesan:Cara menghilangkan fikiran buruk

 1. Fikirkan masa kini. Fikiran pesimis paling sering berkaitan dengan masa lalu atau masa depan. Selalunya orang berfikir tentang kehilangan peluang dan apa yang akan berlaku sekiranya mereka melakukannya dan bukan sebaliknya. Kembalinya masa lalu yang berterusan menjadikan kita sengsara dan tidak tegas. Dan fikiran dan ketakutan tentang masa depan membuat kita bimbang. Hiduplah pada masa sekarang, berfikirlah pada masa sekarang, tidak menyesali masa lalu dan tidak berfikir ke depan.
 2. Anda tidak boleh menyimpan semua perkara dalam diri anda. Kajian dan tinjauan pesakit barah memberikan statistik - 60% orang tidak membincangkan perasaan dan masalah mereka kepada orang di sekelilingnya. Mereka menyimpan semuanya dalam diri mereka. Ini menunjukkan bahawa keresahan dalaman pasti akan menyebabkan kesihatan yang buruk, dan dalam kes ini, menjadi barah. Anda tidak boleh mengurung diri. Anda perlu berkongsi pengalaman anda dengan orang tersayang.
 3. Jangan ambil hati semua. Jelaslah bahawa cerita rakan tentang suaminya yang menipu dia akan membuat anda risau. Namun, jangan ambil tahu masalah orang lain. Sudah tentu, anda bimbangkan dia dan menyokong rakan, tetapi anda tidak boleh melampaui batas dan membiarkan masalah itu ke dalam jiwa anda sendiri. Kebimbangan anda tidak akan membantu kekasih anda, tetapi mereka boleh merosakkan mood anda dengan mudah.
 4. Rasa yakin. Adakah anda benar-benar seorang biasa, biasa yang rentan terhadap pemikiran dan pemikiran negatif? Lihat di cermin - adakah anda wanita yang hebat atau lelaki yang dihormati? Mungkin anda adalah pakar pengeluaran terbaik atau memanggang pancake yang paling sedap? Cari sesuatu di mana anda boleh menjadi unik, unik dan sangat diperlukan. Rasa pemikiran anda yang bernilai dan negatif hanya keluar dari diri anda.
 5. Ubahlah sikap anda. Sekiranya anda berpisah dengan orang yang anda sayangi dan kesedihan hanya akan membuat anda kecewa, cubalah mengubah sikap anda terhadap keadaan tersebut. Fikirkan tentang apa yang anda sebenarnya tidak lagi, nyatakan sekali lagi sebab mengapa anda berpisah. Ketahuilah bahawa ini adalah pilihan dan anda harus mengikutinya. Ini adalah peluang lain untuk bertemu pasangan yang lebih layak. Dan menangis jika anda berasa lebih baik. Jangan simpan air mata dalam diri.
 6. Analisis pemikiran anda. Kebetulan fikiran keluar dari kebiasaan, terlepas dari kenyataan bahawa masalah itu telah lama diselesaikan. Contohnya, anda banyak dikenakan bayaran untuk utiliti. Mengapa begitu, anda keberatan, kerana semuanya dibayar setiap bulan secara berkala! Fikiran yang tidak menyenangkan menerjah kepalaku, suasana hatiku manja. Semasa anda memikirkan utiliti dan sistem pembayaran yang cacat, ternyata kesalahan telah berlaku dan hutang sama sekali bukan milik anda. Masalahnya dapat diselesaikan, tetapi untuk beberapa sebab, suasana masih merosot. Seperti yang mereka katakan, "sudu telah dijumpai, tetapi sedimen itu tetap ada." Analisis pemikiran anda, mungkin masalah anda telah lama diselesaikan.

Cara melepaskan diri dari pemikiran negatif

Semua orang tahu bahawa fikiran buruk selalunya timbul dalam tempoh tidak melakukan apa-apa. Sekiranya anda tidak sibuk dengan sesuatu yang penting dan perlu, pelbagai fobia naik ke kepala anda. Bagaimana untuk melepaskan diri dari pemikiran tertekan ini?

Cara melepaskan diri dari pemikiran negatif

 1. Menjadi sukarelawan. Anda akan melihat berapa banyak orang yang memerlukan pertolongan hidup tidak kehilangan ketabahan dan minat dalam hidup. Orang kurang upaya, anak yatim, orang tua yang kesepian - mereka semua mempunyai masalah yang sukar dalam hidup, tetapi mereka mengatasinya, melangkah lebih jauh dan tidak berhenti bersukacita dengan perkara-perkara sederhana. Dengan menolong jiran anda, anda dapat merasakan kegembiraan kerana melakukan sesuatu yang bermanfaat.
 2. Tetapkan matlamat. Fikirkan apa yang paling anda mahukan? Anda mungkin masih sangat muda, tetapi anda tidak pernah mempunyai kereta. Walaupun anda boleh bertanya kepada ibu bapa anda tentang hal itu, cubalah mencapai matlamat ini sendiri.Berusaha belajar dengan baik untuk mencari pekerjaan dengan gaji tinggi, meningkatkan tahap pengetahuan dan kemahiran profesional, menjimatkan wang dan memenuhi impian anda.
 3. Dengarkan muzik. Muzik adalah dorongan kuat untuk tidak memikirkan yang buruk, berusaha untuk yang baik dan memulakan kehidupan baru. Hit dan motif lama yang bertahan lama sering mempengaruhi jiwa bukan hanya dengan melodi, tetapi juga dengan lirik yang mendalam. Jangan mengejar berita, dengarkan apa yang membuat anda hidup.
 4. Bergembiralah dengan perkara-perkara kecil. Bersyukurlah dengan nasib untuk setiap hari. Ingat apa kebaikan yang berlaku pada anda hari ini? Mungkin anda kehilangan tempat letak kereta atau anak yang tidak dikenali tersenyum kepada anda? Atau mungkin anda melihat bunga yang indah di dalam pasu atau hanya menarik perhatian kepada burung yang suka berkicau? Bergembiralah pada setiap perkara kecil, kerana dari perkara-perkara kecil inilah kehidupan kita.
 5. Pastikan anda bersenam. Joging pagi pada waktu pagi, lakukan senaman atau berjalan-jalan di taman dengan kerap. Kerja badan pasti akan mengalihkan perhatian anda dari pemikiran negatif.
 6. Perhatikan yang baik, bukan yang buruk. Apabila anda pulang setelah seharian bersusah payah, jangan fokus pada betapa letihnya anda. Fikirkan hakikat bahawa anda telah melakukan banyak perkara hari ini, membantu sebilangan besar orang, dan mungkin memperoleh lebih banyak daripada biasa. Dan hari itu akan dikenang sebagai berjaya.
 7. Lawati, temui rakan lama, dan temui orang baru. Komunikasi akan membolehkan anda melepaskan diri dari pemikiran negatif.
 8. Cuba jangan mempunyai orang yang pesimis di persekitaran anda. Lagipun, ada orang yang tertekan dengan siapa anda bercakap dan hidup kelihatan lebih gelap daripada awan. Elakkan bersentuhan dengan orang seperti itu. Berkomunikasi lebih banyak dengan orang yang cerah dan positif.

Ingat bahawa semuanya berlalu. Kehidupan manusia adalah perubahan mood dan pemikiran yang berterusan. Fikiran negatif sememangnya wajar dan normal, kerana naluri pemeliharaan diri kita begitu terserlah. Serangkaian pengalaman akan berlalu tidak lama lagi, anda hanya perlu menghidupkan kembali masa ini. Ingat bahawa selepas hujan, matahari akan keluar!

Video: bagaimana menyingkirkan pemikiran negatif

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan