Cara menghilangkan bau kumbahan yang tidak menyenangkan

Pembetungan menjalankan fungsi kebersihan. Hari ini sukar untuk membayangkan sebuah rumah tanpa sistem pembetung. Peranti paip sanitari dibina supaya bau dari pembetung tidak meresap ke ruang tamu. Namun, kadang-kadang kerana pelbagai alasan seseorang merasakan aroma yang tidak menyenangkan di rumahnya. Bau kumbahan adalah salah satu yang paling kaustik. Ia boleh merosakkan mood semua isi rumah. Oleh itu, anda perlu menyingkirkannya secepat mungkin.

Cara menghilangkan bau kumbahan

Mengapa rumah berbau kumbahan

 1. Salah satu penyebab yang paling biasa adalah masalah siphon. Perangkatnya membuat pada peringkat awal paip bantal air yang tidak membiarkan bau masuk ke apartmen. Dan jika siphon tidak dipasang dengan betul, maka bau kumbahan tidak dapat dielakkan. Punca ralat mungkin gasket yang berpindah dari tempatnya, yang menyediakan kalis air paip. Paip beralun mestilah berbentuk V supaya udara dari pembetung tidak masuk ke dalam bilik. Juga, bau yang tidak menyenangkan dapat dirasakan semasa penurunan tekanan di pembetung, ketika udara dari tekanan yang kuat dikeluarkan. Dan satu perkara lagi. Paip pembetung mestilah berdiameter tertentu, semua tukang paip tahu mengenainya. Jangan gunakan saiz paip yang berbeza.
 2. Penyumbatan adalah sebab biasa mengapa bau yang tidak menyenangkan memenuhi kediaman kita. Di dapur, wastafel tersumbat dengan sisa yang membusuk dan menjadikannya kuning. Di samping itu, timbunan lemak muncul di dinding paip, yang menyempitkan lumen paip. Ini mewujudkan prasyarat tambahan untuk penyumbatan. Di bilik mandi, di bahagian sambungan paip tertentu, sisa rambut dan sabun dapat tersekat, di mana bakteria juga berkembang yang menghasilkan bau yang tidak menyenangkan.
 3. Sekiranya anda menyelesaikan masalah siphon dan membersihkan paip, dan bau kumbahan tetap sama, anda mungkin mengalami kebocoran. Periksa paip pembetung dengan teliti. Mungkin ada keretakan di suatu tempat.
 4. Kadang kala bau kumbahan datang dari mesin basuh. Ini berlaku sekiranya peralatan tidak tersambung dengan betul. Sekiranya anda menyambungkan mesin selepas kusyen air, dan tidak sebelum melalui paip paip, maka semua bau dari pembetung akan masuk terus ke mesin basuh, tanpa halangan. Ini ditambah dengan fakta bahawa aroma kaustik mula menerbitkan semua pakaian yang telah dicuci.
 5. Bau kumbahan di rumah persendirian mungkin muncul kerana pemasangan paip paip yang tidak betul. Lagipun, kumbahan adalah sistem limpahan dan longkang yang kompleks yang perlu dipasang pada sudut tertentu.

Cara menghilangkan bau kumbahan

 1. Pertama, periksa siphon dan gasketnya dengan teliti. Buka air dan pastikan ia ketat. Sekiranya bau kumbahan datang kepada anda kerana perubahan tekanan di longkang, gunakan produk kawalan bau profesional khas di sink dan tandas. Mereka boleh dibeli di mana-mana kedai perkakasan. Kadang-kadang bau kumbahan muncul setelah lama tidak ada penyewa. Ini disebabkan oleh pengeringan meterai air, iaitu kusyen air menguap. Dalam kes ini, gunakan sinki sahaja, dan masalahnya akan dapat diselesaikan.
 2. Sekiranya anda mengalami penyumbatan, ia dapat dikeluarkan dengan pelocok. Hidupkan air dan buat beberapa pergerakan bertenaga dengan pelocok. Serpihan makanan dan serpihan lain akan bergerak dan masuk ke dalam pembetung. Sekiranya pelepasan paip anda dikurangkan kerana lemak, ia mesti dikeluarkan dengan air sabun panas. Cairkan cecair pencuci pinggan dalam baldi air mendidih. Dan kemudian tuangkan komposisi yang disediakan terus ke dalam lubang di singki dari ketinggian satu meter.Air panas dan detergen pencuci pinggan akan melarutkan deposit berminyak, dan jet yang kuat akan membawa semuanya ke pembetung. Pada masa akan datang, semasa mencuci pinggan berminyak, gunakan air panas.
 3. Sekiranya penyumbatan tidak dapat dihilangkan dengan pelocok dan air sabun panas, mungkin ada serpihan serius yang perlu ditarik keluar dengan kabel. Kabel paip didorong ke dalam paip dan berputar mengikut arah jam. Oleh itu, semua sampah dililit pada kabel, yang kemudian mesti ditarik keluar dan dibersihkan dengan teliti. Anda boleh mengulangi prosedur beberapa kali.
 4. Sekiranya masalahnya adalah kebocoran, ia perlu segera diselesaikan. Sebagai langkah sementara, anda boleh meletakkan penjepit besi pada celah paip. Sekiranya retakan muncul di selekoh, impregnasi simen dapat dilakukan. Ambil sehelai pembalut atau pakaian ketat nilon wanita yang tidak perlu. Hancurkan kain dengan simen dan bungkus retak. Biarkan selama sehari. Jangan gunakan tandas, tab mandi, atau sink semasa pengeringan. Namun, ingat bahawa dalam masa terdekat anda harus mengganti paip ini dengan yang baru.
 5. Sekiranya bau kumbahan berasal dari mesin basuh, anda mesti segera memasangnya dengan betul sehingga sambungannya sampai ke meterai air. Sekiranya ini tidak dapat dilakukan, gunakan selang khas yang disediakan dengan mesin basuh. Ia melibatkan penyaliran air kotor setelah mencuci terus ke sink atau mandi. Setelah punca masalah dapat diatasi, anda dapat mengatasi bau di dalam mesin. Letakkan mesin dalam keadaan terbiar, tanpa cucian. Tetapkan pada suhu tinggi dan tambahkan pelembut kain dan sedikit asid sitrik ke serbuk. Sekiranya perlu, ulangi basuh dengan parameter yang ditentukan. Tetapi, biasanya, setelah hanya bau hilang tanpa jejak.
 6. Sekiranya terdapat bau kumbahan di rumah persendirian, anda perlu memeriksa semua sendi dengan teliti. Dan untuk memastikan pemasangan paip paip betul, anda perlu menjemput pakar yang akan menghargai pemasangan paip anda. Sekiranya ia tidak dipasang dengan betul, anda mesti mengubah semuanya.
 7. Kadang-kadang bau kumbahan dapat menghantui kita kerana batang pengudaraan yang berkualiti rendah. Bersihkan saluran pengudaraan sehingga bau kumbahan dan kelembapan hilang.

Menyingkirkan bau dengan soda dan cuka

Sekiranya baunya sedikit dan berasal dari singki, anda boleh menggunakan soda biasa. Lima sudu soda penaik harus dicairkan dalam satu liter air panas. Tuangkan larutan ke lubang di sink dengan jet kuat. Anda juga boleh menambah cuka ke dalam air, bukan soda. Untuk satu liter air, anda memerlukan tiga sudu cuka.

Sekiranya ini tidak membantu, anda boleh menggunakan soda dan cuka pada masa yang sama. Ini adalah ubat yang sangat berkesan walaupun terdapat penyumbatan yang teruk. Tuangkan setengah gelas soda ke dalam singki, dan kemudian tuangkan empat sudu cuka. Reaksinya akan berjalan, anda tidak perlu takut dengan ini - ia memberi kesan positif keseluruhan. Untuk tindak balas kimia yang lebih baik, tutup lubang dengan sesuatu. Selepas beberapa ketika, hidupkan air panas. Selepas prosedur ini, anda akan melupakan penyumbatan dan bau selama-lamanya.

Anda tidak tahan dengan bau kumbahan dan melawannya dengan penyegar udara. Ini adalah masalah yang memerlukan penyelesaian tepat pada masanya. Lagipun, bau seperti itu berbahaya bagi tubuh. Wap hidrogen sulfida dan ammonia, yang berasal dari sisa manusia, mempengaruhi tubuh. Ikuti semua langkah pencegahan yang diperlukan untuk mengelakkan bau kumbahan di rumah anda.

Video: apakah sebabnya bau kumbahan di apartmen

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan