Cara menghilangkan bau produk kulit yang tidak menyenangkan

Benda kulit mempunyai bau khas. Mereka memperolehnya sambil menyamak kulit binatang. Malah ada yang menyukai bau ini, kerana ia dikaitkan dengan membeli barang mahal baru. Tetapi kebanyakan dari mereka masih ingin cepat "cuaca" perkara baru. Bagaimana jika bau kulit begitu kuat sehingga benda itu tidak dapat digunakan untuk tujuan yang dimaksudkan?

Cara menghilangkan bau produk kulit

Rawatan air

Untuk memulakan, cukup lap kulit dengan kain lembap. Basahkan kain atau span dalam air suam, di dalamnya dapat ditambahkan beberapa tetes ammonia. Lap aksesori kulit dengan penyelesaian ini. Jangan terlalu membasahi kulit - kelembapan berbahaya untuknya. Selepas itu, lap produk sehingga kering dan gantung di balkoni untuk cuaca. Jangan keringkan barang kulit dengan pengering rambut, terutamanya dengan aliran udara panas - salutan boleh mengecut atau retak. Juga, jangan tinggalkan barang kulit untuk waktu yang lama di bawah sinar matahari langsung - strukturnya merosot.

Selepas air menggosok benda itu boleh dibungkus dengan surat khabar. Kertas ini sangat lembut dan berliang, sehingga menyerap bau dengan sempurna. Sekiranya anda menghadapi bau jaket kulit, anda perlu membungkusnya sepenuhnya dalam gulungan surat khabar yang besar. Begitu juga dengan beg bimbit, tali pinggang, dompet dan sarung tangan. Sekiranya anda mempunyai kasut kulit, anda perlu memasukkan kertas ke dalamnya. Ngomong-ngomong, jika kasut kulit cukup sempit untuk anda, pertama-tama lembapkan bahagian dalam kasut dengan alkohol, dan kemudian isikan dengan kertas. Kaedah ini akan menghilangkan bau yang tidak menyenangkan dan sedikit melebarkan bukaan kasut yang sempit.

Cuka

Cuka melawan bau apa sahaja. Sekiranya anda mengelap produk kulit dengannya, cuka akan menyelamatkan bukan sahaja bau kulit itu sendiri, tetapi juga bau asing - bau asap, habuk, pembakaran.

Cairkan cuka peratusan tinggi dengan tiga bahagian air dan lembapkan span di dalamnya. Selepas itu, cuba sapukan cuka pada bahagian produk yang tidak kelihatan - jahitan dalaman, bahagian belakang. Sapukan span yang direndam dalam cuka ke kulit anda. Dan hanya setelah anda memastikan bahawa cuka tidak mengubah warna kulit, anda boleh memproses keseluruhan produk dengan cara ini. Sekiranya kulit telah berubah warna, ada alasan untuk berfikir, tetapi adakah ia semula jadi?

Soda

Anda mungkin tahu bahawa soda menyerap bau yang tidak menyenangkan. Itulah sebabnya semangkuk baking soda sederhana dapat menyelamatkan anda bau di dalam peti sejuk. Tetapi kita memerlukan soda untuk membersihkan kulit dari aroma. Berikut adalah beberapa cara yang berkesan.

Soda Kulit

  1. Larutkan dua sudu soda dalam segelas air dan lap lapisan kulit dengan sebatian ini. Jangan gosok terlalu keras sehingga biji-bijian kecil soda tidak menggaru produk. Selepas ini, anda perlu membersihkannya dengan kain lembap yang bersih sehingga tidak ada noda dan noda putih. Kaedah ini sesuai untuk barang kulit kecil.
  2. Sekiranya ini adalah jaket, dan walaupun dengan sebilangan besar jahitan dan kunci, tidak disarankan untuk membasuhnya dengan larutan soda, kerana ia harus dibersihkan dari noda putih untuk waktu yang lama. Untuk menghilangkan bau jaket kulit, letakkan barang di sarung bantal atau beg besar. Tuangkan segenggam baking soda di sana dan rapatkan lubang atas dengan ketat. Goncangkan beg yang dihasilkan dan biarkan sebentar. Soda kering menyerap bau. Untuk membersihkan produk dari soda, anda perlu mengelapnya dengan kain kering atau menggunakan pembersih vakum. Letakkan muncung sempit pada tiub vakum.

Sekiranya, setelah prosedur soda, baunya menjadi kurang agresif, tetapi belum hilang sepenuhnya, anda boleh mengulangi sesi pembersihan.

Kopi

Sekiranya barang anda berwarna coklat, anda boleh mengelapnya dengan biji kopi tanah. Anda tidak boleh mengelap produk ringan, dalam kes ini anda perlu memasukkan kopi ke dalam beg kain dan letakkan di dalamnya.Kopi bukan sahaja dapat menghilangkan bau kulit yang tidak menyenangkan, tetapi juga memberikan aroma kopi yang halus.

Amonia dan sabun

Ini adalah kaedah lain yang berkesan untuk mengatasi bau kulit. Tambahkan satu sudu besar ammonia dan sedikit sabun cair ke segelas air. Ada kemungkinan larut dalam air dan sabun kering, dihancurkan pada parutan. Dalam penyelesaian ini, lembapkan kain dan lap dengan setiap sudut kulit, jangan lupa bahagian dalam produk. Selepas ini, anda perlu menggosok kulit dengan minyak jarak lemak. Sekiranya tidak, anda boleh menggunakan minyak atau gliserin lain. Selain daripada komposisi sabun-amonia, anda boleh mengelap kulit dengan larutan kalium permanganat atau hidrogen peroksida yang lemah. Ini biasanya membantu menghilangkan sebilangan besar bau yang agresif.

Menghilangkan bau di dalam produk

Kadang kala kulit dilapisi di luar dan tidak lagi berbau, sementara bau kulit baru yang tidak menyenangkan dan obsesif tinggal di dalamnya. Ini biasanya berlaku dalam beg bimbit dan beg kulit. Untuk menghilangkan bau berkulit dalam, anda perlu meletakkan beg linen dengan garam meja di dalamnya. Garam adalah penyerap yang baik yang menyerap bau yang tidak menyenangkan. Sebelum mengisi beg dengan garam, ia mesti dikeringkan dengan baik di dalam kuali, kerana garam kering menyerap bau lebih baik. Sebagai ganti garam, tablet arang aktif dan mustard kering boleh digunakan. Tetapi berhati-hatilah jika produk kulitnya mempunyai warna terang. Sekiranya beg pecah, arang boleh mengotorkan bahagian dalam beg atau beg bimbit.

Sebungkus garam untuk bau kulit

Anda dapat mengatasi bau dengan buah sitrus. Gosokkan kulit dengan kulit oren (bahagian putih dalaman) sehingga aroma oren segar memecahkan bau kulit yang mengganggu.

Jangan gunakan aseton, petrol atau pengencer untuk melawan bau produk kulit. Ini akan merosakkan struktur kulit dan merosakkan benda itu. Sekiranya anda sendiri tidak dapat mengatasi bau atau takut dengan kualiti lapisan kulit, lebih baik menggunakan bantuan profesional. Bawa produk ke cucian kering, di sana ia akan membantu anda menghilangkan bau kulit dengan berkesan dan selamat.

Produk kulit mampu menekankan status dan selera pemiliknya. Dan anda selalu dapat menghilangkan gangguan seperti bau kulit tanpa banyak usaha.

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan