Cara menghilangkan bau busuk di tandas

Bau yang tidak menyenangkan di bilik mandi boleh disebabkan oleh pelbagai sebab. Untuk menyingkirkannya, perlu menghilangkan sumber ambar seperti itu. Selain itu, bau di tandas menyebar ke bilik lain di rumah, yang menimbulkan sensasi yang tidak menyenangkan. Dalam beberapa kes, penyegar udara juga tidak mencukupi. Tetapi ada banyak cara lain untuk mengatasi bau busuk.

Cara menghilangkan bau di tandas

Penyebab bau busuk yang paling biasa

Sebelum kita menyelesaikan masalah, mari kita lihat sumbernya. Oleh itu, penyebab bau yang tidak menyenangkan adalah:

  1. Sambungan pembetung yang salah. Dalam kes ini, air akan bertakung dan mengeluarkan bau yang tidak menyenangkan dari masa ke masa. Oleh itu, sekiranya berlaku pembaikan, percayai perkara ini kepada pakar yang berpengalaman, agar pada masa akan datang anda tidak perlu membuat semula semuanya.
  2. Siphon hilang atau tidak berfungsi. Objek ini sering terletak di bawah sink. Ia kelihatan seperti paip melengkung. Sekiranya ia dipasang dengan tidak betul, maka bau yang tidak menyenangkan akan diperhatikan di seluruh apartmen.
  3. Kekurangan pengudaraan. Ini adalah masalah yang paling biasa dihadapi orang. Mungkin perlu untuk menambah bilangan saluran pengudaraan atau memperbaikinya.
  4. Kebocoran paip yang tidak kelihatan. Sekiranya anda melihat genangan air kecil di lantai atau tanda-tanda kebocoran di dinding, segera ambil langkah yang diperlukan untuk menghilangkan kebocoran.

Hanya setelah anda menemui punca bau yang tidak menyenangkan, anda perlu meneruskan penghapusannya. Oleh kerana semua kaedah yang dijelaskan di bawah ini berkesan untuk sumber tertentu. Anda tidak akan menyelesaikan masalah tanpa mengetahui sumber utamanya, tetapi hanya gerhana atau membunuh bau untuk sementara waktu.

Kami menghilangkan semua bau dengan sendirinya

Oleh itu, setelah mengetahui sebabnya, kami terus bertindak. Sebagai permulaan, pengudaraan tandas boleh membantu. Ini hanya akan membantu sekiranya baunya tidak berterusan. Biarkan ruangan terbuka, anda boleh menggunakan kipas kecil untuk mempercepat prosesnya.

Menghilangkan bau di tandas

Seterusnya, mulakan dengan membersihkan tandas itu sendiri. Gunakan produk khas yang akan membasmi kuman segala-galanya dan membuang timbunan di bawah penutup tandas atau di tempat lain yang sukar dijangkau.

Sekiranya rumah anda mempunyai haiwan kesayangan yang tandasnya berada di bilik yang sama dengan rumah anda, maka bersihkan tandas. Mungkin sumber bau yang tidak menyenangkan tepat di dalam periuk haiwan, yang perlu dicuci dan diudarakan.

Selain penyegar udara, anda boleh menggunakan lilin. Ini hanya berlaku jika anda tidak mempunyai anak di rumah. Oleh kerana kaedah ini melibatkan pematuhan pencegahan. Lilin itu harus biasa, tidak wangi.

Periksa pengudaraan bilik. Dianjurkan agar tandas sentiasa terbuka agar bau hilang dan segar. Sekiranya saluran pengudaraan tersumbat, lakukan pembersihan atau ganti dengan saluran pengudaraan yang baru.

Periksa fungsi pembersihan tandas dan sink. Sekiranya air berlarutan atau naik, ini menunjukkan bahawa ada masalah yang perlu ditangani. Dalam kes ini, bersihkan paip, disarankan untuk melakukan ini dengan alat khas.

Periksa tikar lantai, mungkin ada sisa air di bawahnya yang bertakung dan merupakan sumber bau busuk. Sekiranya anda membuang kertas tandas ke dalam baldi yang berasingan, maka anda harus membuang sampah lebih kerap.

Bagaimana jika masalah pembetung

Setiap tandas moden dilengkapi dengan kunci air, yang menghalang penembusan bau yang tidak menyenangkan dari pembetung ke dalam apartmen. Objek utama adalah palam air. Sekiranya palam ini rosak, bau akan muncul. Paip pembetung juga mungkin tersumbat.

Menghilangkan bau kumbahan

Sudah tentu, jika masalahnya terdapat dalam sistem kumbahan, maka anda perlu menghubungi pakar. Tetapi mari kita lihat bagaimana anda boleh menanganinya sendiri:

  1. Bersihkan sink, iaitu siphon. Gunakan produk pembersih khas, misalnya - "Mol", "Mr Muscle", "Tiret", "Domestos".
  2. Periksa bilik mandi atau bilik mandi, kerana sabun atau sisa rambut boleh menghasilkan warna kuning. Bilas semuanya dan bersihkan paip.
  3. Periksa sambungan paip pembetung.

Sekiranya masalahnya masih di peringkat awal, maka anda dapat mengatasi bantuan penyegar udara biasa. Tetapi anda mesti faham bahawa jika bau tidak menyenangkan muncul sekali dari pembetung, maka ini akan berlaku lagi. Pertama sekali, cari alasannya, dan kemudian teruskan tindakan yang diperlukan. Sekiranya anda memulakan perniagaan tepat pada waktunya, anda akan menjimatkan masa dan kewangan anda, dan mungkin anda tidak perlu memanggil tuan rumah.

Video: cara menjaga tandas jalanan di negara ini

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan