Cara menghilangkan pemikiran buruk: nasihat psikologi

Fikiran buruk timbul secara tiba-tiba, mereka tidak selalu dapat mencari penjelasan. Rasa kebimbangan yang berkembang pesat menjadikannya sukar untuk menikmati kehidupan. Bukan apa-apa kata orang bijak Cina bahawa perlu menyingkirkan faktor negatif, jika tidak, mereka akan menemani anda sepanjang perjalanan. Di samping itu, pemikiran yang mengganggu mempunyai ciri yang tidak menyenangkan untuk menjadi kenyataan, ia adalah material. Sekiranya ini tidak dapat dicegah, anda akan selalu putus asa dalam keputusasaan.

Cara menghilangkan fikiran buruk

Langkah nombor 1. Memendekkan jarak

Jangan mengurung diri sendiri, memagari kawan rapat dan dunia. Untuk membasmi pemikiran buruk secara kekal, anda perlu keluar dari cengkerang dan berkomunikasi lebih banyak dengan orang lain. Ramai orang yang tidak bersimpati terhadap lawan mula menyalahkan diri sendiri kerana kritikan berlebihan terhadap orang lain. Jangan seperti mereka, anda semestinya tidak menyukai semuanya. Sekiranya anda makan rasa bersalah, setiap hari ia akan menyumbang kepada sikap yang salah. Gunakan kaunseling psikologi untuk mengelakkan akibat. Mereka memudahkan pertukaran dari dunia tertutup ke persekitaran luaran.

 1. Menjadi pembicara yang baik. Berkomunikasi lebih banyak dengan keperibadian yang pelbagai, jangan ragu untuk menyatakan pendapat anda sendiri. Jadilah peserta aktif dalam perbualan, dengar dengan teliti lawan anda, ajukan soalan berkaitan, kongsi pengalaman anda.
 2. Tolong orang. Masalah orang lain membantu mengatasi pemikiran negatif anda sendiri. Jangan mementingkan diri sendiri, beri nasihat praktikal kepada orang ramai, fokus pada kesukaran mereka. Adakah jiran sakit? Bawa ubat, bersiap untuk makan, jaga pesakit. Teman lelaki ditinggalkan teman wanita? Sokongnya, aturkan pertemuan malam dengan pizza dan filem yang menarik. Sekiranya anda menumpukan perhatian sepenuhnya pada masalah orang lain, pemikiran negatif akan memudar.
 3. Panggil untuk bekerja sebagai sukarelawan. Untuk menyingkirkan fikiran buruk dan pengalaman yang selalu muncul akan membantu aktiviti yang berkaitan dengan niat baik. Dalam proses sukarela, anda akan bertemu dengan sekutu yang menarik yang dapat banyak mengajar anda.
 4. Fokus pada perkara-perkara kecil. Keluar dari rumah, berjalan-jalan dan melihat apa yang berlaku di sekitar. Di hadapan, seorang lelaki mengejar bas, terlelap untuk bekerja. Di belakang mengumpulkan sekumpulan merpati yang sedang leka, yang dimakan oleh si kecil dengan roti. Cuba tumpukan perhatian pada faktor luaran, bersama-sama mereka merupakan terapi massa yang menekan emosi negatif.
 5. Hidup pada masa sekarang. Kawan sudah lama menelefon filem, dan anda terpikat dalam dunia dalaman anda, memikirkan masa lalu / masa depan? Hentikan! Berbual dengan orang yang menarik, menghadiri acara hiburan dengan rakan, membuat kenalan berguna baru. Apabila seseorang bersendirian dengan dirinya sendiri, dia selalu memikirkan "I" sendiri, sehingga menimbulkan negatif. Komunikasi sosial adalah bahagian yang tidak terpisahkan daripada, tanpa itu, orang menjadi orang buangan.

Langkah nombor 2. Dapatkan keyakinan

Percayalah pada diri sendiri! Sekiranya pemikiran negatif dihubungkan dengan kegagalan di tempat kerja, kesulitan kewangan atau kesukaran dalam kehidupan peribadi, betulkan keadaan. Tidak perlu mencela diri dengan kebangkrutan khayalan, setelah bar hitam selalu putih. Apabila saat ini tiba, belok kanan dan ikuti jalan yang terang. Sementara itu, pertimbangkan petua praktikal yang akan membantu anda memperoleh keyakinan.

Dapatkan keyakinan

 1. Kembangkan kualiti yang kuat. Mahir dalam bidang perakaunan? Tingkatkan kemahiran anda, cari syarikat yang bersedia membayar lebih banyak untuk kerja anda. Masak dengan baik? Luangkan lebih banyak masa untuk aktiviti ini daripada biasa.Tingkatkan kemahiran anda.
 2. Menjadi bebas dari pendapat orang lain. Pasti, ketika bercakap dengan rakan, anda tidak dapat memahami inti perbualan, kerana anda selalu sibuk dengan pemikiran tentang diri anda. Adakah anda takut kelihatan tidak kemas? Tarik pakaian, pilih perkataan dengan teliti, sentiasa atur rambut anda? Berhenti! Berkelakuan secara semula jadi. Sekiranya orang tidak dapat menerima hakikat sebenar anda, meludahi mereka, orang-orang seperti itu tidak layak dipanggil rakan. Apabila anda menyedari bahawa orang tidak begitu peduli dengan penampilan anda atau apa yang anda katakan, fikiran buruk akan reda. Egois di sekitarnya, mereka hanya sibuk dengan masalah mereka.
 3. Memupuk. Daftar untuk kursus bahasa asing, pelajari seni solek, manipulasi komputer atau memandu. Baca literatur bermaklumat mengenai sosiologi, sejarah, undang-undang dan psikologi. Orang yang yakin dan berpendidikan kurang rentan terhadap munculnya pemikiran buruk, kerana mereka tahu bahawa mereka dapat mengatasi segala-galanya.
 4. Masuk sukan. Bersenam adalah kaedah yang baik untuk mengatasi pemikiran buruk. Pergi ke gim atau bilik aerobik sekurang-kurangnya 4 kali seminggu. Semasa kelas, fokuskan hanya pada badan anda, lakukan senaman dengan tumpuan, jangan malas. Pertama, anda akan mendapat keyakinan, dan kedua, tidak ada masa untuk berfikir.

Langkah nombor 3. Anggaplah pemikiran buruk

Sebilangan besar orang cuba berpura-pura bahawa tidak ada yang berlaku. Namun, ini adalah keputusan yang salah. Sekiranya anda bersembunyi dari negatif, dia pasti akan mengikuti anda. Pada masa tertentu, gangguan saraf akan berlaku, yang akan mengakibatkan kerugian besar. Tangani emosi, anggaplah begitu saja, lalu lepaskan. Analisis dengan teliti topik yang memaksa anda berfikir negatif.

Anggaplah pemikiran buruk

 1. Rebut kuasa ke tangan anda sendiri. Belajar mengurus pemikiran, mengubahnya, mencipta sesuatu yang baru, membawa alam bawah sedar ke tahap yang berbeza. Terdapat banyak mekanisme manipulasi di otak manusia yang membuat kita berfikir secara negatif. Cuba ganti pemikiran buruk dengan yang baik; kendalikan fikiran anda. Fahami bahawa bukan pemikiran yang mengatur anda, tetapi anda yang mengawalnya.
 2. Lindungi kebahagiaan anda. Adalah penting untuk memahami bahawa seseorang membina hidupnya sendiri. Apabila kepala anda sibuk dengan pemikiran negatif, anda tidak dapat menumpukan perhatian kepada perkara utama. Putaran perasaan negatif yang berterusan membayangi minda, menghalangnya bergerak maju. Tidak ada jalan keluar dari kubur sahaja; dalam semua kes lain, anda dapat mengubah dunia dalaman dan kehidupan anda secara umum. Singkirkan keinginan obsesif untuk mengawal masa lalu atau masa depan, selamat sekarang.
 3. Luahkan emosi anda. Apabila fikiran buruk dikaitkan dengan kehilangan orang yang disayangi, rasa sakit dan kesedihan berterusan tidak dapat dilupakan. Jangan menutup diri dari kesedihan, terimalah. Hidupkan komputer dan mulailah melihat foto si mati satu persatu, ingat semua kebaikan yang anda berjaya lalui. Belajarlah untuk bersedih dan menangis, melepaskan emosi. Juga, menyimpan buku harian di mana anda boleh "bercakap" secara terus terang tentang semua pengalaman tidak akan ketinggalan zaman.

Nasihat ahli psikologi

 1. Perhatikan peraturan kerja dan rehat. Cubalah tidur selewat-lewatnya jam 11 malam dan cukup tidur. Jangan menyusahkan diri di tempat kerja, belajar berehat. Rezeki yang salah pada hari itu tidak dapat diselesaikan, mengilhami pemikiran buruk, yang mustahil untuk disingkirkan.
 2. Dengarkan muzik. Apabila anda bersendirian dengan diri sendiri, jangan berdiam diri. Hidupkan muzik lucu, berhenti dari lagu-lagu rock, melodi sedih dan logam. Terapi muzik semakin mendapat tempat setiap tahun, anda hanya perlu mendengar lagu yang berbeza dan menyelami melodi.
 3. Dapatkan haiwan kesayangan. Komunikasi dengan haiwan memberi tenaga. Orang yang menderita sakit jiwa sering mendaftar untuk sesi berenang dengan lumba-lumba atau menunggang kuda.Sekiranya anda tidak mempunyai pilihan di atas, dapatkan kucing, burung kakak tua atau anjing. Mereka perlu dijaga, haiwan merasakan emosi negatif dan membantu mengatasinya.
 4. Berikan alkohol. Selalunya seseorang cuba menenggelamkan fikiran buruk dengan meminum alkohol dalam kuantiti yang banyak. Ini adalah keputusan yang tidak baik. Alkohol melambatkan fungsi perlindungan otak, di bawah pengaruhnya anda berhenti berfikir dengan secukupnya. Keesokan paginya, kegelisahan akan menutupi kepala anda dan akan membuat anda tidak sihat.

Berhentilah memikirkan masa lalu, hiduplah sekarang untuk membuka jalan menuju masa depan yang bahagia. Belajar mengendalikan pemikiran yang mengganggu, berkomunikasi dengan orang lebih kerap, dan memperbaiki diri. Meningkatkan keyakinan, bersenam, jangan takut untuk meluahkan emosi.

Video: cara membuang pemikiran buruk dengan cepat

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan