Cara menghilangkan pergantungan psikologi terhadap merokok

Pergantungan psikologi pada merokok adalah sebab utama seseorang mengambil rokok berulang-ulang kali, tidak dapat menghentikan ketagihan ini. Tembakau merujuk kepada bahan psikoaktif, serta alkohol, dadah, kafein, halusinogen dan banyak lagi. Ini adalah masalah yang benar-benar perlu diatasi. Apakah pergantungan psikologi dan bagaimana mengatasinya?

Cara menghilangkan pergantungan psikologi terhadap merokok

Ketagihan psikologi

Dalam psikiatri, terdapat bahagian khas yang dikhaskan untuk penyakit yang disebabkan oleh bahan psikoaktif. Salah satu sindrom yang masuk ke bahagian ini adalah ketagihan. Terdapat dua kebergantungan: psikologi dan fizikal. Doktor berjaya mengetahui bahawa hanya bahan yang masuk ke dalam badan secara lisan atau suntikan yang menyebabkan ketergantungan fizikal. Asap tembakau yang terhirup tidak boleh menyebabkannya. Walau bagaimanapun, semua bahan psikoaktif menyebabkan ketergantungan psikologi.

Pergantungan jenis ini membentuk dominan dalam sistem saraf pusat seseorang. Dialah yang membuat perokok kembali ke kebiasaannya berulang kali. Sebenarnya, badan hanya ingat betapa baiknya semasa merokok dan ingin mengulangi prosesnya. Reaksi biokimia di otak berubah sedemikian rupa sehingga seseorang kembali menginginkan sebatang rokok atau menjadi mudah marah, kadang-kadang malah agresif.

Bagaimana ketagihan tembakau terbentuk?

Tembakau mengandungi nikotin, yang, ketika disedut oleh asap rokok, pertama kali memasuki paru-paru dan kemudian ke dalam darah. Bahan ini menyebar melalui aliran darah ke seluruh badan. Sebahagian dari nikotin memasuki otak, di mana ia menyebabkan pelepasan dopamin. Dopamine menghalang proses pengujaan pada sistem saraf pusat. Secara subjektif, ini ditunjukkan oleh perasaan tenang dan santai yang menyenangkan.

Kerana merokok yang kerap sistematik, otak terbiasa dengan tahap dopamin yang tinggi dan menganggapnya normal. Sekarang, jumlah bahan ini sebelum merokok tidak mencukupi. Masalahnya adalah bahawa nikotin dikeluarkan dari badan dengan cepat. Dua jam selepas kemasukan, kepekatan nikotin dalam darah dikurangkan separuh. Pada masa yang sama, jumlah dopamin menurun dan orang itu merasakan bahawa dia ingin merokok lagi.

Oleh itu, ritual perokok secara harfiah terbentuk. Seseorang tahu berapa banyak rokok yang dia perlukan setiap hari dan selepas pukul berapa dia harus merokok. Pada masa yang sama, toleransi terbentuk dari masa ke masa dan jumlah nikotin yang biasa tidak lagi mencukupi. Ini membawa kepada peningkatan jumlah rokok yang dihisap setiap hari.

Mengapa berhenti merokok

Sekiranya merokok menenangkan dan menenangkan, mengapa dianggap sebagai tabiat buruk? Anda boleh menipu diri sendiri sejak lama dengan kenyataan bahawa semua perbincangan mengenai bahaya tembakau hanyalah usaha untuk merosakkan perniagaan syarikat tembakau dan sebenarnya tidak ada yang salah dengan merokok beberapa batang rokok sehari. Namun, sebenarnya, kebiasaan ini tidak boleh disebut tidak berbahaya.

Mengapa berhenti merokok

Kesan negatif tembakau adalah seperti berikut:

 1. Keracunan umum badan. Selain nikotin, rokok mengandungi sebilangan besar bahan lain, seperti resin, arsenik, formaldehid dan banyak lagi. Mereka memberi kesan buruk kepada semua organ dan tisu, menyebabkan pelbagai reaksi biokimia di dalamnya. Belum sepenuhnya memahami semua proses yang timbul semasa menyedut asap tembakau.
 2. Kanser Rokok mengandungi banyak karsinogen.Selain itu, asap tembakau adalah perengsa kuat yang bertindak pada membran mukus mulut dan saluran pernafasan atas setiap kali anda merokok. Ini membawa kepada perubahan dalam epitelium formasi anatomi ini dan boleh menyebabkan degenerasi mukosa tumor. Telah terbukti bahawa barah laring, trakea dan bronkus jauh lebih biasa pada orang yang mempunyai pengalaman merokok.
 3. Penyakit sistem kardiovaskular. Nikotin membawa kepada penyempitan saluran periferal. Ini meningkatkan tekanan darah, yang boleh menyebabkan tekanan darah tinggi dan krisis hipertensi. Selain itu, dalam saluran yang menyempit, aliran darah menjadi perlahan dan kelikatannya meningkat, yang menyebabkan pengumpulan platelet. Ini dipenuhi dengan trombosis, tromboemboli dan serangan jantung pelbagai organ.
 4. Penyakit sistem pernafasan. Perokok lebih cenderung mengalami penyakit seperti asma bronkial dan bronkitis kronik. Ini disebabkan oleh penurunan sifat perlindungan saluran pernafasan atas.
 5. Perubahan pada rongga mulut. Fakta bahawa tembakau menyebabkan kekuningan enamel gigi diketahui oleh banyak orang, tetapi ini bukan masalah terbesar. Pembentukan bisul pada mukosa mulut jauh lebih berbahaya. Mereka timbul kerana penurunan imuniti tempatan dan tindakan berterusan perengsa yang terkandung dalam asap tembakau.
 6. Penyakit sistem pencernaan. Nikotin dan eksipien yang terkandung dalam rokok mengubah aktiviti sekresi saluran gastrointestinal, menyebabkan pembentukan ulser perut dan ulser duodenum, enteritis dan kolitis.
 7. Perubahan sistem muskuloskeletal. Nikotin mengurangkan kepekatan kalsium dalam darah, yang menyebabkan osteoporosis dan kelemahan otot. Perokok mempunyai risiko patah tulang yang lebih tinggi.

Perlu juga disebutkan bahawa asap tembakau menyebabkan kesan yang besar pada tubuh bukan sahaja pada perokok itu sendiri, tetapi juga pada orang di sekelilingnya. Terdapat anggapan bahawa merokok pasif bahkan lebih berbahaya daripada aktif, kerana dalam hal ini kurang nikotin memasuki tubuh, tetapi lebih banyak tar dan produk sampingan.

Cara menghilangkan tabiat buruk

Berhenti merokok agak sukar, tetapi dengan keinginan yang cukup, itu mungkin. Anda harus memahami arahan bertahap untuk menangani kebiasaan tersebut.

Cara menghilangkan tabiat merokok yang buruk

Langkah nombor 1. Sebagai permulaan, tentukan motifnya. Mengapa anda perlu menghilangkan pergantungan psikologi terhadap merokok? Psikoterapi mempunyai teknik empat soalan yang dirancang untuk mereka yang ingin bertindak, tetapi takut gagal. Jawab soalan-soalan ini:

 • Bagaimana kehidupan saya akan berubah jika saya melakukannya?
 • Bagaimana hidup saya akan berubah jika saya TIDAK?
 • Apa yang TIDAK akan berlaku sekiranya saya TIDAK?
 • Apa yang TIDAK akan berlaku sekiranya saya melakukan ini?

Langkah nombor 2. Cuba berhenti secara tiba-tiba. Tentukan saja bahawa mulai sekarang anda tidak akan mengambil rokok dalam keadaan apa pun. Penting untuk melakukan ini sekarang, dan bukan mulai esok, Isnin depan, bulan atau tahun. Anda mesti mempunyai kemahuan yang hebat, tetapi ini adalah kaedah terpantas dan paling berkesan.

Langkah nombor 3. Tidak boleh berhenti seketika? Maka langkah-langkah berikut adalah untuk anda. Berhenti merokok sedikit demi sedikit. Contohnya, setiap hari mengurangkan bilangan rokok yang dihisap sebiji. Atau tingkatkan masa antara waktu rehat setiap hari dengan setengah jam.

Langkah nombor 4. Keluarkan apa sahaja yang menyerupai merokok dari jangkauan anda. Semua pemetik api, mancis, asbak, poster, angka dengan rokok. Sudah tentu, bungkusan rokok tidak boleh berada di dalam poket, beg tangan, kereta, atau di atas meja.

Langkah nombor 5. Sekiranya sukar bagi anda tanpa rokok, cubalah permen karet atau pil khas. Mereka mengandungi dos nikotin yang selamat dan dapat meredam keinginan rokok. Namun, seseorang juga tidak boleh terbawa-bawa. Ingat: tugas utama anda adalah mengembalikan tahap dopamin yang biasa di otak ke tahap asalnya, maka ketagihan akan hilang.

Langkah nombor 6. Cari sesuatu yang perlu dibuat. Selalunya seseorang mengambil sebatang rokok kerana kebosanan.Jangan biarkan diri anda bosan. Senam lima minit atau secawan teh di pejabat lebih baik daripada merokok.

Dapat disimpulkan bahawa berhenti merokok adalah perlu secepat mungkin. Untuk ini, keinginan yang cukup besar dan motivasi yang baik. Penting untuk memahami bukan sahaja bagaimana menangani ketagihan, tetapi juga mengapa anda memerlukannya. Percayalah pada kekuatan anda dan anda akan berjaya.

Video: apa yang berlaku jika anda berhenti merokok sekarang!

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan