Cara menghilangkan shopaholisme: cara berkesan

Orang membeli barang dengan pelbagai alasan: ada yang ingin mengejutkan rakan sekerja, yang lain mahu memperlakukan diri mereka dengan orang yang mereka sayangi. Itulah sebabnya penyelesaian tunggal untuk masalah itu tidak ada, pendekatan individu diperlukan. Pertimbangkan aspek penting secara teratur dan berikan cadangan praktikal untuk menangani ciri yang serupa.

Cara menghilangkan shopaholisme

Tanda-tanda shopaholisme

  1. Tanda jelas shopaholisme berkeliaran di pusat membeli-belah tanpa alasan yang jelas. Seseorang yang cenderung untuk membeli-belah tanpa tujuan pergi ke butik tanpa tujuan, memeriksa produk yang sama sekali tidak sesuai untuknya.
  2. Shopaholics menunjukkan minat dalam semua perkara, sama ada cawan teh atau blaus yang indah. Sekiranya tidak mungkin mengunjungi pusat membeli-belah atau pasar raya besar, orang-orang seperti itu menjadi mudah marah, daya hidup mereka semakin lemah dan prestasi mereka menurun.
  3. Sebagai tambahan kepada perkara di atas, para shopaholik dengan cepat kehilangan mood mereka, yang hanya dapat dibangkitkan dengan pembelian berikutnya. Sekiranya perkara baru muncul secara tidak teratur, keadaan ini berubah menjadi kemurungan yang berpanjangan.
  4. Apabila shopaholic datang ke kedai, dia mahu membeli semuanya sekaligus. Sekiranya peluang seperti itu tidak ada, orang tersebut akan membingungkan bagaimana melaksanakan rancangan tersebut.
  5. Orang yang melakukan banyak pembelian yang tidak terkawal suka membincangkan aktiviti dengan rakan. Pada masa yang sama, mereka secara kategoris tidak mahu berkomunikasi mengenai topik lain, kerana semua fikiran hanya dihayati oleh minat mereka sendiri.
  6. Tanda asas shopaholic dianggap adanya benda yang tidak pernah digunakan. Ini mungkin pakaian atau barang-barang rumah tangga, dalam jumlah besar membersihkan kawasan sekitar.
  7. Karakteristik tingkah laku shopaholic dalam masyarakat adalah penolakan sepenuhnya dari "penyakit." Apabila orang seperti itu diberitahu tentang perbelanjaan besar, dia secara tidak sedar akan mengurangkan kos sebenar barang-barang yang diperoleh sehingga orang ketinggalan. Sebilangan individu menipu lawan dengan mendakwa bahawa tidak ada pembelian yang dilakukan.
  8. Sentiasa mengunjungi kedai bertema aneh juga merupakan tanda shopaholic. Dia sama sekali tidak memerlukan pisau atau khemah perkhemahan, namun seseorang berdiri dan menganggap perkara-perkara ini. Dia sudah mempunyai keinginan untuk membeli, tetapi dorongan itu dihentikan oleh kekurangan wang atau keadaan lain.
  9. Semasa membeli-belah, seseorang mengalami keseimbangan psiko-emosi, fikirannya kembali normal. Shopaholic tidak lagi terganggu dengan perkara-perkara kecil, dapat ketawa dan meneruskan perbualan mengenai topik lain. Setelah beberapa hari selepas perjalanan membeli-belah, dia kembali murung, hanya memikirkan pembelian.
  10. Seorang shopaholic tidak akan terhad kepada perjalanan membeli-belah dua tiga jam; dia pasti akan menghabiskan setengah hari untuk pelajaran yang menarik, kadang-kadang lebih. Pada saat yang sama, ketika orang dan rakan-rakan "Anda menghabiskan terlalu banyak wang dan waktu", orang itu hanya mengabaikan ucapan tajam, menyembunyikan harga dan akuisisi baru.

Kaedah berkesan untuk memerangi shopaholisme

Kaedah berkesan untuk memerangi shopaholisme
Benar-benar menilai pemerolehan
Sebahagian besarnya, alasan pembelian adalah hakikat bahawa seseorang sudah memilikinya. Sebagai contoh, rakan anda "iPhone" mempunyai model baru, anda juga mahukan yang sama. Walau bagaimanapun, anda tidak menyangka perkara ini terlalu mahal dan, sebenarnya, anda tidak memerlukannya.

Untuk mengatasi keinginan membeli "iPhone", hargai betapa berharganya bagi anda. Mungkin senang bekerja pada alat atau telefon boleh dicas dengan sempurna. Sekiranya tidak dapat mengetahui faedahnya secara khusus dalam kes anda, tolak pembelian. Lawan keinginan untuk membelanjakan wang dengan susah payah sekiranya perolehan tersebut tidak membawa beban semantik.

Ketahui jenis angka dan jenis warna wajah
Untuk mengelakkan pembaziran yang tidak perlu, anda perlu mengetahui parameter anda sendiri dengan tepat. Untuk melakukan ini, ketahui ukurannya dalam versi Eropah, Rusia dan Cina (XS, 40–42, dll.). Langkah sedemikian tidak akan membolehkan anda membeli barang yang tidak sesuai, yang kadangkala dibeli dengan alasan yang tidak dapat dijelaskan.

Perkara yang sama berlaku untuk warna gincu, bayangan mata, anting-anting. Anda secara tidak sengaja melakukan pembelian, tidak mengesyaki bahawa merah atau oren merah tidak sesuai untuk wanita dengan jenis warna anda.

Perhatian juga harus diberikan kepada kasut. Gadis mempunyai kelemahan untuk kasut bertumit tinggi, walaupun barang almari pakaian ini sangat tidak selesa. Sekiranya anda melakukan perjalanan dengan pengangkutan awam dan menghabiskan banyak masa dalam perjalanan ke tempat kerja, tolak pembelian tersebut. Bersikap realistik dan praktikal.

Beralih ke aktiviti yang lebih menarik.
Bagi shopaholics, perjalanan membeli-belah tidak lain adalah gangguan dari kehidupan seharian kelabu dan peluang untuk bersenang-senang. Belajar untuk menceriakan anda dengan aktiviti yang lebih menyeronokkan. Mula pergi ke gim, mendaftar untuk menari, mengikuti kursus panjat tebing atau menunggang kuda.

Penting bahawa hobi baru tidak berkaitan dengan membeli-belah, jika tidak, gangguan tidak akan berjaya. Sekiranya anda tidak dapat mengelakkan situasi seperti itu, duduk dan fikirkan: adakah lebih penting bagi anda untuk menyingkirkan shopaholisme atau benar-benar tersekat di dalamnya? Sekiranya keutamaan diberikan kepada pilihan pertama, hantar rakan atau saudara-mara ke kedai, elakkan membeli-belah.

Pegang nafsu untuk memperoleh sesuatu
Ramai orang membeli ini atau barang itu kerana keinginan untuk memilikinya sepenuhnya. Sekiranya anda melakukan manipulasi berdasarkan perkara ini, ingatlah satu nuansa penting: anda tidak boleh memiliki segala-galanya di dunia ini, anda harus melepaskan sesuatu.

Contohnya, anda melihat barang kecil yang bagus di kaunter tidak akan berfungsi. Tanpa sedar, anda memahami perkara ini, tetapi jangan dengarkan sendiri. Cuba lain: ambil gambar item di telefon, keluar dari kedai dan kagumi dari skrin telefon. Seterusnya, mulailah perlahan-lahan dengan cara yang lain, menahan keinginan untuk membeli sesuatu.

Menjejaki kewangan
Untuk mengelakkan perbelanjaan yang tidak perlu, yang kemudiannya akan mempengaruhi anggaran keseluruhan, bawa sejumlah wang ke kedai. Kalahkan kewangan sedemikian rupa sehingga mereka hampir. Maksudnya, jika anda mencari barang runcit, hitung terlebih dahulu jumlah anggaran yang anda perlukan.

Sekiranya boleh, lakukan manipulasi sedemikian setiap kali anda pergi membeli-belah. Ia boleh menjadi mainan kanak-kanak, pakaian, pinggan mangkuk. Anda mesti mempunyai idea yang jelas tentang apa yang diperlukan. Tidak ada senarai - tidak ada pembelian, oleh itu, tidak perlu pergi membeli-belah. Bersihkan apartmen, baca buku, berbual dengan rakan. Palu hari ke titik sehingga pemikiran hilang untuk berbelanja.

Terokai almari pakaian

Terdapat kes yang sering berlaku ketika orang membeli pakaian, kosmetik dan kasut dalam "bungkusan" hanya kerana mereka merasakan keinginan yang tidak tertahankan untuk perkara baru. Sekiranya anda menderita shopaholism, maka anda mungkin mempunyai beberapa blaus di almari anda yang tidak pernah berpakaian. Keluarkan semua pakaian, cuba, tapis apa yang duduk dengan tidak sempurna.

Cuba gabungkan satu dengan yang lain, pilih kombinasi terbaik. Anda akan melihat bahawa anda mempunyai pakaian yang hampir baru. Setelah mengambil set yang sempurna, mulailah melihat perhiasannya. Pilih kalung, anting-anting, jam tangan dan barang-barang kecil lain yang sesuai untuk pakaian.

Rasa seperti penata gaya: gabungkan bukan sahaja seluar jeans dengan kemeja-T, tambahkan kardigan, tali pinggang, beg tangan, perhiasan dan banyak lagi. Pada peringkat ini, penting untuk memahami bahawa anda mempunyai barang, jadi anda tidak perlu membeli yang baru. Lakukan manipulasi sedemikian setiap kali ada keinginan untuk berbelanja.

Dapatkan keyakinan
Selalunya kanak-kanak perempuan pergi membeli-belah kerana mahu menyukai diri mereka di cermin.Atas sebab-sebab ini, mereka membeli barang baru setiap minggu, mahu berubah. Penting untuk memahami bahawa keyakinan diri dicapai melalui penjagaan kulit, senaman, pemakanan yang betul dan penjagaan penampilan keseluruhan.

Faktor penting juga ialah cara tinggal dalam masyarakat, ekspresi wajah, kebiasaan mengungkapkan pemikiran. Cuba ungkapkan diri anda dengan betul, rakam ucapan anda di perakam dan analisa kesalahan. Secara amnya, tindakan seperti itu membantu mendapatkan keyakinan tanpa perbelanjaan yang tidak perlu.

Shopaholisme dianggap sebagai penyakit, ia menyerap orang yang lebih teruk daripada semua mesin slot yang diketahui. Beralih ke aktiviti yang lebih menarik, menahan impuls, benar-benar menilai subjek yang diperoleh dari segi kepraktisan.

Video: 6 peraturan menentang shopaholisme

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan