Cara menghilangkan keretakan lantai

Apa yang perlu dilakukan untuk menghentikan keretakan lantai? Mengapa keretakan berlaku? Sebilangan besar orang yang mempunyai lantai kayu di rumah dan pangsapuri menyeksa masalah tersebut. Lantai kayu adalah pilihan terbaik, seperti bahan lantai lain ia mempunyai kelebihan dan kekurangannya sendiri. Apabila nyawa hampir tiba, pokok mula memberi isyarat ini. Terdapat banyak kaedah yang diketahui bertujuan untuk mencegah memicit. Adalah mungkin untuk menangani tugas ini secara bebas, kemahiran khusus dalam bidang pembinaan tidak diperlukan, tidak memerlukan banyak waktu. Masalah ini memerlukan perhatian, ia mesti diperbaiki.

Cara menghilangkan keretakan lantai

Punca keretakan lantai

Sekiranya terdapat papan lantai yang berderak, disarankan untuk mengetahui penyebabnya sebelum memulakan pembaikan. Selalunya, keretakan disebabkan oleh ciri reka bentuk. Beberapa pilihan diketahui yang digunakan untuk membentuk lantai di rumah dan pangsapuri lama:

  1. Batang kayu atau batang kayu dengan jarak sekitar 40 sentimeter dipasang pada lapisan konkrit. Mereka dilapisi dengan papan lapis atau papan serpai, dan di atasnya lembaran papan serat diletakkan.
  2. Papan kayu terbaring di balak yang dipasang di lantai konkrit.

Kedua-dua pilihan tersebut menunjukkan adanya kayu log mendatar, yaitu batang kayu dengan ketebalan tidak lebih dari 4 cm, yang digunakan sebagai dasar untuk selubung lantai. Batang digunakan untuk membentuk indentasi teknologi yang diperlukan dari permukaan konkrit, yang menyebabkan lantai "bernafas". Lapisan atas kuku dipaku pada balak atau balok. Setelah waktu penggunaan tertentu, kuku mulai melonggarkan, papannya menjadi cacat dan sebatang kangkang muncul. Log atau balok juga dilonggarkan, kerana ketumpatan pengancing lantai dengan permukaan konkrit dilanggar.

Cara menentukan lokasi berderit

Untuk tujuan ini, pembantu bergerak secara aktif di lantai, di kawasan pembentukan bunyi bising, beban pada lapisan kayu ditonjolkan. Tempat di mana bunyi terbentuk dilingkari kapur atau penanda. Hasil kajian ini, peta squeak akan disusun.

Apa yang perlu dilakukan untuk menghilangkan keretakan lantai

Penggantian lantai yang lengkap adalah jalan keluar yang sempurna dari keadaan ini. Kaedah penyelesaian ini melibatkan kos kewangan dan masa yang besar. Ahli sihir profesional berkongsi beberapa pilihan mudah dan berkesan.

  1. Adalah mungkin untuk menghilangkan keretakan dengan bantuan baji kayu yang dipaku dari bawah antara papan dan ketinggian. Sebelum mengetatkannya, anda perlu menentukan zon di mana anak sungai terbentuk agar seluruh permukaan lantai tidak tersingkir. Untuk bekerja, anda memerlukan tukul, peredam dan baji yang diperbuat daripada kayu.
  2. Kaedah sementara dan mahal adalah penggunaan busa poliuretana. Ia digunakan dalam keadaan ketika beberapa papan lantai berderak dan terdapat busa pemasangan yang tersisa dari pembaikan. Ia berbuih antara ketinggian dan papan, di mana busa mengembang dan mengeras, bertindak sebagai baji. Lama kelamaan, pemusnahan busa diperhatikan, keretakan papan lantai disambung semula.
  3. Sekiranya papan berada di dasar konkrit, sauh logam digunakan. Ini adalah cara yang berkesan tetapi mahal. Untuk memperbaiki lantai akan memerlukan sekurang-kurangnya 200 jangkar. Sekiranya kita mengambil kira hakikat bahawa konkrit dan logam adalah bahan yang hampir kekal, kerosakan papan akan bermula lebih awal daripada pembinaannya merosot.
  4. Sekiranya semasa pemeriksaan visual permukaan tidak ada pembengkakan dan retakan, dan papan lantai mencicit, papan lapis dapat menyelesaikan masalahnya. Dia merebak di bawah papan. Pada masa yang sama, ketebalannya harus diambil kira. Ketebalannya tidak boleh melebihi 12 milimeter, jika tidak, jeritan tidak akan dapat dihalang.
  5. Cara paling murah, dan sukar pada masa yang sama - anda perlu menilai sepenuhnya semua balak dan papan lantai yang gagal, ganti, longgar - ketatkan, dan kemudian perbaiki dengan skru penoreh sendiri.
  6. Dengan menggunakan sealant yang terbuat dari serpihan kayu, varnis dan cat, retakan yang ada dicurahkan, setelah pemejalan dibuat baji kayu. Adalah mungkin untuk membuat pelekat seperti itu di rumah. Untuk ini, anda memerlukan serpihan kayu, varnis dan cat. Campuran disediakan dalam nisbah komponen berikut: 4: 1: 1. Gaul hingga sebati dan boleh digunakan. Slot mesti diisi ke tingkat papan.
  7. Kaedah yang berkesan dan mudah untuk menghilangkan jurang. Kabel yang diperbuat daripada bahan sintetik atau tali biasa digunakan, PVA tepu dengan gam dan kemudian celah ditutup dengan bantuannya. Kemudian gam PVA perlu dicampurkan dengan habuk papan yang dihancurkan. Di atas tali pusat, dempul yang dihasilkan akan mencengkam retak, sementara perlu meninggalkan tuberkel yang tidak signifikan. Setelah gam mengeras, ia mesti dipotong dengan hati-hati dengan pisau. Selepas beberapa hari, gam akan kering sepenuhnya.

Dalam setiap kes, keputusan individu dibuat mengenai bagaimana menangani anak sungai, pilihannya adalah pilihan anda!

Video: cara menghilangkan parak

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan