Cara menghilangkan fobia sosial

Mana-mana orang harus bimbang dalam situasi yang sukar yang berkaitan dengan komunikasi. Peningkatan kerisauan ketika lulus peperiksaan, bercakap dengan atasan atau wawancara, dalam kebanyakan kes ini adalah reaksi normal terhadap tekanan. Namun, ada orang yang hubungannya lebih kurang bertanggungjawab dengan emosi, ketakutan dan reaksi fizikal badan yang luar biasa. Bagaimana untuk mengalahkan kelinci pengecut dalam diri anda dan menjadi lebih kuat dan lebih yakin?

Cara menghilangkan fobia sosial

Apa itu fobia sosial

Akar kata itu adalah "sosio" (masyarakat) dan "fobos" (ketakutan). Ketakutan terhadap orang, komunikasi, manifestasi diri mereka di hadapan orang lain adalah ciri sosiofobia yang tidak menyenangkan. Seperti kebanyakan penyimpangan psikologi, seseorang diatasi oleh ketakutan yang tidak rasional yang tidak mempunyai alasan. Dia menjadi tebusan emosi negatif dalam hubungan dengan orang lain. Kewujudan yang lebih rendah, kerana ketidakmampuan untuk menyelesaikan masalah dan membuat keputusan yang tepat, menyebabkan gangguan saraf yang lebih besar dapat menyebabkan kemurungan kronik.

Para saintis sering mencirikan sosiofobia sebagai penyakit peluang yang terlepas, kerana percubaan untuk menutup dan melarikan diri dari dunia luar dapat menyebabkan gangguan psikologi yang lebih kompleks. Cobalah untuk mengakui kepada diri sendiri bahawa anda menderita penyakit ini, ini akan merosakkan kekuatan dan kesihatan anda. Setelah melihat kebenaran, anda akan mendorong diri anda untuk melawan penyakit itu sendiri semasa ia berada di tangan anda.

Siapa yang paling mudah terdedah kepada sosiofobia

Penyebab utama sosiofobia adalah rendahnya harga diri seseorang, kerana keraguan dirinya sangat besar sehingga keperluan membuktikan dirinya di khalayak ramai menyebabkan peningkatan adrenalin. Di sini, kedua-dua faktor genetik dan keibubapaan yang tidak betul dapat memainkan peranan.

Gen mesti dipersalahkan
Anda tidak boleh berdebat dengan genetik, bahkan sifat watak diwarisi, namun banyak yang boleh mengubah kekuatan seseorang. Sekiranya anda tidak mahu hidup anda berubah menjadi neraka, dan perjalanan ke kedai atau ke tempat kerja sepertinya suatu prestasi, jaga keadaan minda anda sendiri. Penyakit fisiologi yang diturunkan oleh warisan tetap bersama mereka seumur hidup, tetapi seseorang dapat mengusahakan kesadarannya sebagai makhluk yang rasional.

Ibu bapa tidak memilih
Sebilangan besar gangguan psikologi, termasuk sosiofobia, berakar pada awal kanak-kanak. Sebenarnya, pada awal usia keperibadian manusia terbentuk, bahkan sebelum memperoleh pengetahuan penting tentang hakikat dunia. Guru menentukan dua tahap pendidikan yang tidak betul dan berbahaya: penjagaan yang berlebihan dan keparahan yang meningkat.

Dalam kes pertama, ketika anak itu tidak diberi langkah untuk mengambil sendiri, dia berubah menjadi orang cacat rohani yang tidak mampu membuat keputusan paling sederhana tanpa sokongan atau desakan orang tua-tua. Kadang kala para ibu sibuk menawarkan makanan, memandu pena dan menjaga anak mereka sehingga usia anak muda. Sekali dalam masyarakat dewasa, orang seperti itu melihat-lihat, tetapi tidak ada kakitangan, tidak ada pagar, tidak ada petunjuk. Kekeliruan yang lengkap berubah menjadi keinginan untuk bersembunyi di sudut dan tidak berusaha untuk keluar dari sana.

Akibat yang lebih mengerikan adalah asuhan dengan cara yang ketat. Sebilangan ibu bapa percaya bahawa jika anda selalu mencucuk anak lelaki atau anak perempuan dengan ketidaksempurnaan mereka, jangan pernah memuji atau mengucapkan kata-kata yang baik, mereka akan memupuk keperibadian yang layak dan kuat.Di sana, seorang lelaki yang harus membuktikan sepanjang hidupnya bahawa dia layak untuk ayah atau ibunya, bahawa dia dapat menjadi yang terbaik, dia tidak akan pernah menjadi yang terbaik. Dia hanya akan berhenti mempercayai dirinya sendiri, akan menatap mata setiap orang untuk mengharapkan dorongan, dan akan mematahkan dan menyiksa seluruh hidupnya kerana ketidaksempurnaannya sendiri.

Apa yang perlu diperhatikan, orang yang menderita fobia sosial dapat menjadi hebat dan yang pertama dalam bidang apa pun, perkara lain, dengan apa kos yang diberikan kepada mereka.

Gejala Sosiofobia

Seperti semua penyakit mental, sosiofobia mempunyai tanda dan simptom tersendiri yang memungkinkan untuk membezakannya dari kekangan atau pengasingan biasa. Orang introvert merasa cukup tenang, baik dalam masyarakat dan tanpanya, mereka lebih suka berfikir sepi daripada hujah dengan kuat.

Gejala Sosiofobia

Kecurigaan sosiofobia berlaku dengan reaksi manusia berikut:

 • perasaan rendah diri;
 • takut bercakap di khalayak ramai;
 • panik di tempat awam dengan orang ramai;
 • takut kepada orang yang tidak dikenali;
 • rasa malu hingga ke tahap tidak masuk akal;
 • penghinaan yang dahsyat terhadap sebarang kritikan;
 • keinginan untuk mengehadkan ruang kewujudan.

Sebabnya terletak pada ketidakpastian dan harapan berterusan untuk mendapat pujian daripada orang lain. Hanya sikap baik hati terhadap orang-orang seperti itu yang dapat mencairkan keraguan dan ketakutan mereka. Lebih buruk lagi, apabila penilaian tidak dapat dirasakan dengan secukupnya. Sekiranya sosiofob merasakan kemunafikan pada pendapat rakan atau rakan sekerja, maka penyakit ini sudah jauh, akan lebih sukar untuk mengatasinya. Suasana orang seperti itu merosakkan dari ucapan sedikit pun, kata-kata kasar atau lelucon yang tidak layak. Keberadaannya adalah "kristal", dia menderita sedikit pun sentuhan.

Telah diketahui bahawa gangguan psikologi sangat mengerikan kerana kesannya terhadap keadaan fizikal tubuh manusia. Anda boleh menentukan tanda-tanda luaran ketakutan atau panik berikut:

 • berdebar-debar jantung;
 • sesak nafas
 • gegaran
 • sakit kepala
 • demam dan kemerahan muka;
 • menggigil dan pucat;
 • berpeluh berlebihan.

Apa itu fobia sosial yang berbahaya

Keadaan ketakutan, kebimbangan dan rasa rendah diri yang berterusan boleh menyebabkan serangan panik di mana seseorang berhenti mengawal dirinya sendiri. Dia mungkin takut untuk meninggalkan rumahnya, memasuki pengangkutan yang sesak, ketakutan masyarakat berkembang menjadi ketakutan terhadap ruang tertutup (claustrophobia) atau terbuka (agarophobia).

Adalah perlu untuk membuat diagnosis yang tepat secepat mungkin agar dapat menerima rawatan yang tepat pada waktunya, jika tidak, daripada melepaskan masalah, fobia sosial mungkin menggunakan alkohol atau ubat-ubatan. Dalam kes ini, ketidakupayaan seseorang untuk menyesuaikan diri dengan kenyataan menjadi lebih teruk dan aktiviti buruh menurun.

Hasil terburuk adalah kemurungan kronik dan bunuh diri. Psikiatri dan klinik khusus tidak dapat dilakukan tanpa hasil seperti itu.

Bagaimana untuk menghilangkan fobia sosial dengan sendiri

Pada tahap kesedaran tentang masalahnya, dengan tindakan yang mahir, seseorang dapat mengatasi penyakit yang sukar ini. Penting untuk memahami bahawa pemikiran membimbing tindakan kita, dan kita diberi kuasa untuk mengawal penilaian di kepala kita.

Bagaimana untuk menghilangkan fobia sosial dengan sendiri

Lihat kebaikan dalam segalanya
Bezakan negatif yang biasa dengan sisi lain, ganti pendapat anda seperti berikut:

 • Tiada siapa yang menyayangi saya. "Saya layak untuk cinta dan keterlibatan."
 • Saya menimbulkan rasa kasihan kepada orang lain. - Orang melayan saya dengan baik.
 • Saya seorang yang tidak penting. "Sangat menarik untuk menghabiskan masa dengan saya."
 • Saya kelihatan jelek. - Saya mempunyai selera dan pandangan hidup saya sendiri.

Banyak positif yang diucapkan bukan hanya secara mental, tetapi dengan kuat untuk diri sendiri, maka emosi negatif akan dibawa ke sudut kesedaran anda. Secara beransur-ansur, anda akan percaya pada diri sendiri dan merasakan pesona hidup dan keharmonian komunikasi manusia.

Didiklah penutur dalam diri anda
Ingat bagaimana di sekolah anda takut pergi ke papan hitam dan membaca puisi.Mulakan kecil, cuba bercakap dengan pantulan anda sendiri di cermin. Bayangkan bahawa pendengar anda ada di sana dan cuba meyakinkannya tentang sesuatu. Bekerja dengan ekspresi wajah, berfantasi dan sampaikan emosi anda dengan cara yang paling tidak dapat diramalkan.

Membaca dengan kuat dan bercakap dengan orang yang dikasihi, cuba berkongsi kesan anda sehari dengannya akan membantu meningkatkan kenalan anda. Salam rakan dan orang asing, senyum lebih kerap pada orang, kehangatan jiwa anda akan kembali kepada anda. Kembangkan kebiasaan menyuarakan pendapat anda, maka keheningan yang panjang akan menerobos kefasihan yang belum pernah terjadi sebelumnya.

Kawal ketakutan dan tunjukkan tekad
Anda dapat mengelakkan gejala ketakutan, yang terwujud dalam keadaan gemetar dan pening, jika anda fokus pada pernafasan dalam. Jangan memikirkan apa-apa pada masa ini, mengawal penyedutan dan pernafasan, menghitungnya, maka badan dengan bantuan oksigen tambahan akan menjadi tenang dan kembali normal.

Buat senarai situasi tingkah laku yang paling menyakitkan bagi anda dalam masyarakat dan secara beransur-ansur cuba melaksanakan tindakan ini. Biarkan ia tidak menjadi proses satu hari atau bahkan seminggu, adalah mustahak untuk mengatasi setiap "kisah seram". Pada mulanya akan menjadi sangat sukar, tetapi lama-kelamaan anda akan mula menikmati yang sempurna. Setiap orang mempunyai lipas sendiri di kepala mereka, tetapi percubaan boleh menjadi seperti ini:

 • panggil juruelektrik;
 • pergi sendiri ke kedai yang jauh;
 • ambil lantai pada RAM;
 • hubungi semula pelanggan dengan spesifikasi senarai karya;
 • mendaftar di bahagian bulatan atau sukan;
 • bertanya khabar jiran anda.

Lama kelamaan, anda akan mengadakan pesta untuk rakan di rumah, adalah mustahak untuk mempercayai diri sendiri.

Sayangi diri anda
Lindungi diri anda dari orang-orang histeris, rakan-rakan jahat dan bos yang bimbang, tetapi bukan dengan bersembunyi di sudut, tetapi dengan mewujudkan penghalang psikologi yang kuat terhadap tekanan yang tidak diingini. Untuk melakukan ini, belajar mengabaikan pendapat orang yang tidak menghormati anda. Semua orang cenderung melakukan kesalahan, dan anda juga tidak mempunyai orang yang ideal. Dan mereka yang terus-menerus menyalahkan orang lain kerana rendah diri atau tidak konsisten hanya dengan norma yang dipandu mereka sendiri wajar mendapat simpati.

Seseorang yang menghargai hidupnya harus sedikit bangga, anda tidak boleh membiarkan orang luar menindas anda secara moral. Sayangi diri anda dan hargai kesihatan anda, dan biarkan pengkritik jahat mencari kesedaran di tempat lain.

Untuk menjadi lebih mudah
Mungkin ada peraturan yang paling sederhana dan serentak untuk seseorang yang bebas dari kompleks. Sangat mudah untuk menjalani kehidupan dan menganggap semuanya sebagai dongeng yang menarik dengan akhir yang bahagia. Anda telah diberi kewujudan dan kesadaran untuk sekejap, hanya beberapa puluh tahun, sehingga sangat mengecewakan untuk menghabiskan masa yang berharga ini untuk membuang rohani.

Bayangkan diri anda sebagai watak yang anda fikir ceria dan riang, cuba berada dalam realiti anda, cuba merasakan ringan dan bebas dari apa yang anda hirup dan ada.

Menjalani gaya hidup sihat
Psikologi dan fisiologi manusia saling berkaitan erat. Oleh kerana kaki boleh menderita kepala yang buruk, jiwa juga dapat digoncang, menjalani gaya hidup yang tidak teratur. Orang-orang yang sangat terdedah kepada kebimbangan dan kegelisahan perlu melepaskan diri dari penggunaan alkohol, nikotin dan kafein secara berlebihan, sebagai bahan yang merangsang penguatan emosi positif dan negatif.

Bantuan perubatan
Sekiranya anda masih tidak dapat mengatasi manifestasi fobia sosial secara bebas dan berjumpa doktor, ingatlah bahawa rawatan yang berkesan dapat menjadi permulaan yang baik di jalan untuk menyembuhkan jiwa anda. Kadang-kadang hanya beberapa perbualan dengan ahli psikologi yang cukup untuk mendapatkan tempat anda yang betul dalam masyarakat. Dalam beberapa kes, perhatian psikoterapi atau psikiatri sangat diperlukan.

Penjagaan perubatan merangkumi penggunaan ubat khas, antaranya adalah:

 • antidepresan ringan;
 • penyekat;
 • ubat serius yang menekan jiwa.

Terapi kognitif-tingkah laku dianggap sebagai arah yang produktif, termasuk bekerja secara langsung dengan pemikiran cemas anda, mengembangkan kemahiran komunikasi, memerangi pengasingan dan pengecualian.

Ingat perkara utama, fobia sosial bukanlah penyakit yang tidak dapat disembuhkan. Dia hanyalah halangan yang tidak menyenangkan yang menghalangi anda untuk menjadi orang yang utuh. Sayangi diri anda, dapat mengakui masalah anda sendiri, melihat ke mata ketakutan dan tidak berpaling. Anda telah diberi alasan untuk mengatasi segala kesulitan.

Video: cara menghilangkan fobia sosial

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
Alexandra
Alexandra

Sekiranya semua perkara di atas membantu ... tidak berfungsi sama sekali

Maryan
Maryan

Percutian menolong saya sebentar. Saya beralih ke kerja pembinaan. Berhenti memancarkan penggera dari panggilan telefon. Tetapi lama-kelamaan, keletihan mulai berulang: panggilan telefon, kritikan negatif, tugas yang berkaitan dengan risiko adalah bodoh. Saya ingin bekerja dengan psikoterapis, tetapi saya tidak mengenali sesiapa, dan sesiapa yang tidak bersedia pergi. Saya akan mencubanya sendiri terlebih dahulu. Ngomong-ngomong, pada kerja terakhir pasukan ini sangat baik dan penuh perhatian kepada orang-orang sehingga tidak mungkin ada kenangan kegelisahan. Dan satu perkara lagi, kadang-kadang saya dapat membeli banyak gula-gula dan merawat saudara-mara dalam pasukan. Selepas itu saya berasa sangat baik. Mungkin kerana saya melihat senyuman dan merasakan keperluan saya untuk pasukan. Sosiofobia secara semula jadi adalah ketakutan untuk ditolak oleh masyarakat. Oleh itu, melayan masyarakat dan mendengar terima kasih adalah senaman yang baik. Sekiranya mereka memperlakukan saya, saya terima, saya cuba untuk tidak menolak peluang orang itu menjadi baik. Satu perkara lagi, ketika saya menulis beberapa komen positif yang menyokong, saya merasa berguna. Saya berasa baik ketika itu.

wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan