Cara menghilangkan rasa takut akan kegelapan: petua berguna

Setiap orang, tanpa mengira usia, jantina dan status sosial, mempunyai ketakutannya sendiri. Malah seorang lelaki dewasa yang berpengalaman, dengan mudah berurusan dengan sekumpulan hooligan di pintu masuk, mungkin takut akan sesuatu yang tidak biasa. Takut ketinggian, labah-labah, ruang terkurung atau air dapat mengekang pergerakan, yang menyebabkan keadaan panik. Terutama sekali, orang mengalami ketakutan akan kegelapan. Lagipun, kegelapan adalah tidak diketahui di mana apa sahaja boleh berlaku. Fantasi liar kita dapat mengubah garis besar gelap menjadi raksasa yang menakutkan, dan cahaya halus dapat berubah menjadi mata raksasa yang hebat. Tetapi bagaimana untuk menghilangkan ketakutan ini? Adakah mungkin untuk mengatasi rasa takut akan kegelapan sendiri? Mari cuba mengetahuinya.

Cara menghilangkan rasa takut akan kegelapan

Mengapa kita takut akan kegelapan

Ketakutan akan kegelapan disebut nikofobiya. Lama kelamaan, jika keadaan psikologi seseorang tidak dirawat, ia boleh berkembang. Pesakit seperti itu tidak dapat tidur tanpa cahaya; mana-mana bilik yang redup nampaknya tidak selesa bagi mereka. Tetapi mengapa ketakutan ini timbul?

 1. Manusia adalah makhluk sosial. Kita terbiasa melihat segalanya, menguruskan segalanya, mengawal semuanya. Sekiranya seseorang tidak melihat objek yang terang di sekelilingnya, dia akan menjadi panik kerana kurangnya kawalan dan kebodohan.
 2. Penglihatan visual manusia dirancang sedemikian rupa sehingga mata hanya melihat seluruh objek. Sekiranya atas sebab-sebab tertentu kita tidak melihat objek sepenuhnya, mata secara tidak sedar "menarik" objek ini. Imajinasi seseorang kaya, jadi objek dapat disiapkan mengikut keinginan anda.
 3. Sejak zaman kuno, manusia belum terbiasa hidup dalam kegelapan. Semua pancaindera dikembangkan untuk berfungsi pada waktu siang. Pada siang hari, seorang lelaki memburu, mencari nafkah, dan pada waktu malam bersembunyi di tempat perlindungan. Itulah sebabnya kegelapan secara tidak sedar dikaitkan dengan bahaya.
 4. Kadang-kadang rasa takut akan kegelapan disebabkan oleh beberapa kejadian. Mungkin dalam kegelapan seseorang yang takut. Di sini anda sering dapat menemui ketakutan yang timbul sejak kecil. Ungkapan ceroboh seorang ibu "Raksasa akan meninggalkan bilik gelap dan memakan kamu" boleh menimbulkan ketakutan serius di kepala anak, yang sangat sukar ditangani walaupun pada masa dewasa.

Apa pun ketakutan dan apa sahaja yang ditimbulkannya, seseorang mesti melawannya. Anda tidak boleh menutup mata terhadap kebimbangan anda, anda perlu bertindak!

Cara menghilangkan nihophobia

 1. Pertama, tentukan apa yang anda takutkan. Pada waktu petang, dalam suasana santai, cuba bercakap dengan diri sendiri dengan jujur ​​- apa sebenarnya yang menakutkan anda? Apa yang akan menarik raksasa anda dari kaki? Atau adakah pencuri akan masuk ke pangsapuri anda? Atau mungkin anda takut gempa? Setiap ketakutan mempunyai sifat tersendiri, dan untuk menindasnya, seseorang harus berjuang dengan asalnya.
 2. Sekiranya anda takut orang asing masuk ke pangsapuri anda, pastikan anda menutup pintu ke semua kunci. Percayalah, mustahil untuk menerobos pertahanan seperti itu. Sekiranya anda takut gempa bumi, baca prosedur kecemasan.
 3. Selalunya, banyak ketakutan terikat dengan objek dunia lain. Nampaknya garis besar tangan dengan jari panjang menonjol di dinding atau kita melihat bayangan orang asing di ambang pintu. Fahami bahawa semua ini adalah objek imaginasi anda. Selalunya, ketakutan seperti itu timbul setelah menonton filem seram. Anda tidak perlu menonton filem seperti itu jika anda menghidap nihophobia. Dan terutamanya, lakukan sebelum tidur.
 4. Sekiranya anda tidak dapat tidur sama sekali dalam gelap, beli lampu malam. Dia tidak menghabiskan banyak elektrik, tidak mengganggu tidur. Tetapi ia menimbulkan pencahayaan ringan sehingga tidak ada prasyarat untuk berbagai jenis ketakutan.
 5. Sekiranya anda mempunyai "wajah" yang mengerikan di dinding, cubalah mengingatnya.Pada waktu pagi, lihat tempat di mana anda melihat penglihatan yang mengagumkan. Mungkin dalam gelap kelihatan seperti kertas dinding atau bayangan dari pokok. Pada waktu siang, ketakutan akan kelihatan tidak masuk akal bagi anda.
 6. Untuk mengalahkan ketakutan anda, anda perlu mentertawakannya. Tonton parodi filem seram terkenal - ia sangat lucu dan mengasyikkan.
 7. Agar tidak memikirkan yang buruk, anda perlu berehat. Baca buku yang bagus dengan akhir yang bahagia, berbual dengan orang tersayang, menonton rancangan TV yang bagus. Muzik akan menenangkan dan menghilangkan kegelisahan. Tidurlah dengan lagu dan melodi kegemaran anda di fon kepala anda dan penggera akan hilang.
 8. Sekiranya anda takut dengan bunyi pelik, cubalah menghadapinya. Sekiranya tidak ada orang di rumah yang mendengarnya, rakamkannya di perakam. Kadang-kadang penyebab bunyi pelik adalah tetikus atau papan lantai yang berderak di pangsapuri di sebelah. Setelah mengetahui punca bunyi, ketakutan akan hilang.
 9. Untuk menjimatkan lebih sedikit masa kerana takut, buat keadaan selesa untuk tidur. Suhu di dalam bilik hendaklah sekitar 22 darjah. Telah terbukti bahawa di udara sejuk, tidur jauh lebih kuat dan lebih lama.
 10. Untuk menenangkan diri sebelum tidur, anda boleh bermeditasi, mandi dengan merebus ramuan yang menenangkan, dan menggunakan minyak aromatik.
 11. Jangan fikirkan yang buruk, fikirkanlah masalah yang mendesak. Fikirkan apa yang akan anda lakukan esok, apa yang akan anda bawa semasa bercuti, dan bagaimana anda akan menghabiskan percutian seterusnya.
 12. Untuk memastikan tidur anda nyenyak, kecualikan kemungkinan rehat pada waktu siang. Sekiranya anda tidur pada waktu siang, akan menjadi lebih sukar untuk tertidur pada waktu petang, di mana ketakutan akan kegelapan akan menyeksa anda. Dan anda perlu tidur selewat-lewatnya 22 jam - pada masa ini badan paling bersedia untuk tidur.
 13. Sekiranya anda merasa takut yang tidak tertahankan, duduk di atas katil dan mulailah bernafas dalam-dalam. Dos oksigen yang besar memasuki tubuh mampu mengaktifkan proses hidup dan mengurangkan ketakutan.

Petua mudah ini akan membantu anda berehat dan tidur dengan tenang sepanjang malam. Tetapi bagaimana jika seorang kanak-kanak menderita nihophobia?

Cara menolong anak anda menghilangkan rasa takut akan kegelapan

Selalunya ini berlaku pada kanak-kanak, yang, kerana usia, dipindahkan ke bilik mereka sendiri. Sekiranya ini adalah kes anda, jangan cincang semuanya, lakukan secara beransur-ansur. Setelah menetap di biliknya, bayi itu seharusnya tidak tahu bahawa dia ditinggalkan sendirian. Pada mulanya, baca kisah dongeng kepada anak itu dan tetap bersamanya sehingga dia tertidur. Jangan lupa untuk membiarkan cahaya malam menyala pada waktu malam agar bayi tidak merasa takut ketika bangun pada waktu malam sahaja.

Cara menolong anak anda menghilangkan rasa takut akan kegelapan

Pastikan anda memberi anak anda mainan yang akan dibawanya oleh bayi ke tempat tidurnya. Sekiranya bayi dalam ketakutan berlari ke arah anda pada waktu malam di tempat tidur - jangan menghalau dia. Biarkan saya selamat di bawah sayap ibu saya. Anda boleh membeli anak di bilik cahaya malam khas dengan bintang dan bulan, yang akan mengalihkan perhatian anak itu dari ketakutan dan kegelisahan. Dan jangan sekali-kali memperlekehkan ketakutan kanak-kanak itu. Anda adalah orang yang paling dekat dengan remah-remah anda, siapa, jika tidak dia boleh mempercayai anda?

Ketakutan akan kegelapan paling kerap timbul pada zaman kanak-kanak. Sekiranya anda tidak memperlakukannya dan tidak melawannya, dia akan menjadi dewasa, sering menyebabkan seseorang panik menyerang. Sekiranya rasa takut meningkat dan anda tidak dapat mengatasinya sendiri, anda perlu menghubungi ahli terapi. Dia akan mengetahui punca sebenar ketakutan anda dan membantu anda mengetahui emosi anda.

Video: bagaimana kanak-kanak dapat mengatasi masalah niacophobia

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan