Cara menghilangkan lipas di rumah

Tidak seorang pun mahu melihat tetamu yang tidak diundang di apartmennya, apalagi serangga atau perosak. Mereka menjadi sumber banyak masalah, dan sangat tidak menyenangkan untuk melihat gerombolan semua jenis kumbang labah-labah yang bergerak di sekitar apartmen dan sesekali pergi ke mana sahaja mereka pergi, produk aktiviti penting mereka sendiri. Yang paling tidak menyenangkan dari semua segi, penduduk yang tidak diminta adalah lipas, yang muncul tanpa diduga, berkembang biak dengan cepat, dan sukar untuk menyingkirkannya.

Cara menghilangkan lipas

Sebab-sebab kemunculan lipas di apartmen

Apa-apa fenomena mempunyai sebab tersendiri, kerana terdapatnya penampilan serangga ini di dalam rumah. Cara utama dan utama adalah berhijrah dari jiran yang didakwa membawa mereka keluar, tetapi sebenarnya mereka hanya menghakis mereka dari pangsapuri mereka, atau lebih buruk lagi, penduduknya bertambah banyak sehingga mereka tidak mempunyai makanan, dan mereka pergi ke jiran mereka.

Di bangunan pangsapuri, keadaan yang sangat sesuai untuk memindahkan seluruh populasi perosak, misalnya saluran pengudaraan. Sering kali, pemilik sendiri membawa penyewa yang tidak diinginkan ke rumah dengan membeli atau dari perjalanan, kerana di pasar dan di hotel kemungkinan besar "kebahagiaan" itu ada. Juga, cara lain untuk memindahkan perosak coklat adalah premisnya. Dia boleh dihantar sebagai nenek dari kampung, dan kedai dalam talian asing.

Mungkin ada lebih banyak pilihan, tidak termasuk semua, tetapi yang paling penting dalam meningkatkan jumlah lipas adalah keadaan di mana mereka jatuh. Walau apa pun, mereka memerlukan sesuatu untuk dimakan. Sekiranya mereka tidak menemui sumber kuasa di tempat baru, kemungkinan besar anda tidak akan mengetahui sama ada mereka mengunjungi anda. Keadaan rumah hijau yang betul untuk penyebaran lipas adalah:

 1. Kehadiran sumber makanan, iaitu makanan yang ditinggalkan di atas meja, tidak dibawa sampah.
 2. Hidangan yang tidak dicuci untuk malam juga boleh menjadi sumber makanan untuk serangga; mereka tidak memerlukan banyak: sebungkus kue atau coklat di atas meja, serpihan roti.
 3. Sumber air yang ada untuk lipas kemungkinan akan menarik mereka ke pangsapuri anda, walaupun sink anda tidak tahu apa itu pinggan mangkuk kotor dan semua makanan tersembunyi dengan selamat. Bahkan pasu dengan bunga di atas meja atau keran yang tidak berfungsi dari mana air menetes akan menjadi keadaan yang mudah untuk pembiakan parasit dan fungsi pentingnya.
 4. Keadaan perumahan. Ini adalah nuansa penyelesaian dan pembiakan yang lebih penting. Banyak sudut, suhu stabil, kelembapan - ini adalah keadaan yang baik bukan sahaja untuk kehidupan orang, tetapi juga lipas.

Jenis lipas di apartmen

Tidak semua lipas boleh tinggal di sebuah apartmen, tetapi banyak. Terdapat jenis yang paling biasa, yang mesti dilawan dengan sengaja. Jenis-jenis yang mapan di rumah termasuk:

 • hitam
 • kepala merah;
 • Orang Amerika
 • putih.

Dan sekarang mengenai masing-masing dengan lebih terperinci. Jadi, lipas hitam adalah salah satu yang paling biasa di rumah dan di jalan. Serangga ini boleh memakan apa sahaja, membiak dengan lebih baik pada produk segar, tetapi jangan diabaikan dan dimanjakan dari tong sampah. Mereka suka tinggal di tempat yang hangat dan selesa. Lipas hitam, walaupun disebut seperti itu, boleh berwarna coklat, kelabu, dan merah tua. Ukurannya mencapai 3 cm dan bergantung pada tempat di mana mereka berada.

Sebilangan besar penghuni ini terdapat di tong sampah, di belakang dapur, di almari dengan gula-gula dan tentu saja di bawah kompor - kerana mereka suka kehangatan dan ada makanan di sana.Lipas seperti itu paling sering hidup dalam keadaan tidak bersih, dan penampilan mereka seharusnya menjadi loceng yang membimbangkan bagi pemilik pangsapuri.

Lipas merah juga sering menjadi tetamu di rumah orang, sangat sukar untuk membuangnya. Orang Prusia boleh hidup dengan selamat di bangunan pangsapuri dan juga di negara ini. Akhirnya mereka berjaya musim sejuk. Lipas ini sangat mirip dengan kulit hitam, tetapi mereka hanya berwarna merah, dan semua keadaan pembiakan dan pemakanan lain adalah serupa. Spesies ini ditandai dengan pembiakan yang cepat, kemampuan untuk menyesuaikan diri walaupun tidak pada keadaan yang sangat baik bagi mereka. Mereka cukup pintar dan dapat menembusi celah terkecil dalam mencari makanan dan minuman.

Lipas Amerika di pangsapuri kami jarang berlaku, tetapi pengedarannya di seluruh dunia agak luas, dan kemungkinan akan membawa salinan seperti itu dari perjalanan perniagaan atau percutian. Ini adalah spesies yang besar - rata-rata individu mencapai 3-4 cm. Mereka dapat makan semuanya, membiak dengan cepat dan mempunyai kemampuan menyesuaikan diri yang tinggi terhadap keadaan apa pun.

Serangga seperti itu bukan sahaja menakutkan dengan ukurannya, mereka juga sukar dikeluarkan, kerana mereka bergerak dengan cepat di sepanjang dinding dan siling, mengeluarkan bau yang sangat tidak menyenangkan yang dapat dirasakan ketika mendekati, kadang-kadang menyebabkan reaksi alergi. Serangga diselamatkan dari bahaya oleh rahsia wangi seperti itu, dan seseorang dianggap sebagai ancaman nyata, dan tidak sia-sia. Sudah tentu, mereka tidak akan dapat "menandai" seseorang, tetapi mereka akan merosakkan haiwan kesayangan sepenuhnya.

Spesies lain adalah lipas putih, selain warnanya, praktikalnya tidak ada perbezaan dari serangga lain, mereka sama cepat mengisi ruang di rumah dan boleh mengalami jangkitan. Mereka cukup besar, mempunyai kelajuan pergerakan yang tinggi.

Apakah lipas berbahaya bagi manusia

Lipas bukan sahaja merosakkan makanan dan menakutkan penghuni pangsapuri, tetapi boleh menjadi bahaya yang nyata bagi manusia. Mereka mampu mentolerir mikroba: sebagai contoh, lipas rumah boleh membawa lebih dari 50 jenis bakteria, termasuk hepatitis, tuberkulosis, jangkitan usus. Serangga dengan kaki mereka dapat berkeliaran tidak hanya di atas meja dan kabinet, tetapi juga di tempat sampah, pada musim panas, di tempat pembuangan sampah di jalan. Selain itu, telur cacing diletakkan di rambut di cakar, yang memasuki tubuh manusia setelah lipas melalui makanan kita dan menjangkiti parasit. Cangkang kitin, yang memudar dari masa ke masa, boleh bercampur dengan habuk dan, menembusi saluran pernafasan, menyebabkan reaksi alergi yang serius, hingga asma.

Lipas boleh menjalar ke telinga, ketika bergerak pada waktu malam, dan orang tidur pada waktu itu, serangga merangkak ke bahagian badan ini untuk mencari tempat yang hangat dan terpencil. Dalam kes ini, anda perlu pergi ke doktor secepat mungkin, kerana kelewatan boleh menjadi sangat berbahaya. Mereka juga boleh menggigit, tentu saja, ini tidak membawa maut, tetapi kelopak mata atau kawasan yang dekat dengan bibir tidak akan menyenangkan siapa pun.

Antara lain, lipas dapat menggerogoti apa sahaja, termasuk penebat peralatan elektrik, buku, majalah. Mengikat lapisan penebat di wayar penuh dengan akibat: dalam kes terbaik ia akan menjadi litar pintas.

Cara menyingkirkan ubat-ubatan rakyat lipas

Kaedah orang adalah kaedah yang membolehkan, tanpa mengeluarkan sumber kewangan yang besar, menyingkirkan serangga yang menjengkelkan dan berbahaya. Keunggulan dalam ini adalah milik asid borik. Sebelumnya, digunakan secara meluas untuk pembasmian kuman, ia tidak membahayakan orang, dalam beberapa kes, malah bermanfaat, kerana lipas itu membawa maut, bertindak sebagai racun neuroparalytic yang kuat. Tetapi untuk mencapai hasil tersebut, lipas perlu memakan ubatnya. Tetapi dia bukan musuh bagi dirinya sendiri, dan dalam bentuk murni dia tidak akan memakannya, itulah sebabnya muslihat diperlukan.

Cara menyingkirkan ubat-ubatan rakyat lipas

Untuk menarik serangga, campurkan asid dengan makanan yang suka dimakan oleh lipas.Dalam kes ini, anda boleh menggunakan kuning telur rebus - campurkan dengan 40 g asid borik, dan gulung jisim yang dihasilkan ke dalam bebola kecil, menyebarkan umpan di tempat pengumpulan atau di mana serangga paling sering mengejar yang lama. Dalam perwujudan lain, anda perlu membuat doh dari tepung, gula dan asid, juga digulung menjadi bola dan disusun di tempat-tempat penduduk yang besar.

Kelebihan kaedah rakyat ini ialah umpan seperti itu tidak akan membahayakan anak kecil atau haiwan peliharaan. Anda juga boleh menghaus serangga, misalnya, larutkan asid ke dalam bekas air dan pasangkan peminum sedemikian di singki semalaman, setelah mengelap dari kelembapan. Naluri semula jadi akan hilang, dan lipas pasti mabuk dari wadah.

Cara lain untuk mengatasi lipas adalah dengan menggunakan boraks. Dalam tindakannya, ia serupa dengan asid borik dan juga selamat untuk orang. Tetapi aplikasinya agak berbeza, iaitu:

 1. Untuk 200 g boraks, kami mengambil 60 g gula dan jumlah pati yang sama, untuk menambah rasa, gula vanila. Semua ini dicampurkan dan air ditambahkan ke keadaan pasta. Anda perlu meletakkan umpan seperti itu di tempat terpencil: di mana serangga paling kerap dikelompokkan.
 2. Buat kentang tumbuk dan telur, tambahkan boraks ke campuran dan kacau. Gunakan dengan cara yang sama seperti gewang dengan asid borik.

Bahan Kimia Lipas

Terdapat banyak bahan kimia untuk kawalan lipas, ia boleh dibahagikan kepada kumpulan berikut:

Gel - dijual dalam jarum suntikan bahagian khas, tidak memerlukan persiapan awal. Sapukan produk dalam bahagian kecil di sekitar kawasan bilik. Bergantung pada ukuran bilik, satu atau lebih jarum suntik mungkin diperlukan.

Aerosol - untuk mencapai hasil yang maksimum, perlu merawatnya dengan tempat pengumpulan dan penembusan serangga - di bawah peti sejuk, di belakang dapur, dll. Agar lipas tidak mempunyai waktu untuk menyesuaikan diri dengan cara berurusan dengan mereka, aerosol dan, dengan itu, bahan aktifnya mesti diubah lebih kerap.

Dichlorvos - penghalau serangga termurah di pasaran. Dengan itu, anda boleh meracuni bukan sahaja lipas, tetapi juga serangga lain. Ia mempunyai bau yang khas dan agak tidak menyenangkan, jadi penting untuk menjaga peralatan pelindung diri dan mengudarakan bilik dengan baik setelah digunakan. Pada dasarnya, ini adalah aerosol yang sama, namun sangat popular di kalangan pengguna.

Krayon - mempunyai kaedah aplikasi yang serupa dengan gel, hanya di sini anda perlu melukis perimeter dengan krayon. Untuk kebolehpercayaan, gariskan semua celah di sekitar tempat yang sesak, serta tempat lipas makan atau minum air.

Semua bahan kimia mempunyai amaran, jadi pastikan anda menggunakan peralatan pelindung sebelum menggunakannya. Juga, semuanya cukup beracun dan mempunyai bau yang menyengat. Bahan-bahan tersebut mungkin tidak akan membawa keuntungan peribadi kepada anda, selain daripada memusnahkan perosak, dan tentu saja boleh membahayakan haiwan peliharaan. Ikuti arahan dengan berhati-hati: jika pengeluar meminta untuk mengudara bilik selama 2 hari, maka lakukanlah.

Kaedah perjuangan mekanikal

Kaedah pergaduhan mekanikal biasanya terdiri dari pelbagai jenis perangkap, tetapi semuanya mempunyai kelemahan besar: ia terletak di satu atau beberapa tempat di dalam rumah, dan kemungkinan semua lipas tidak akan sampai ke sana. Mari bercakap mengenai perkara yang paling biasa.

Kaedah perjuangan mekanikal

Perangkap menarik perhatian individu dengan feromon atau bau manis yang mereka kehendaki dengan senang hati. Di dalamnya, pelbagai kejutan dapat menanti mereka, seperti pelepasan elektrik, dari mana ia mati seketika; permukaan dengan gam yang melekat dan tidak dapat bergerak lebih jauh. Lebih berkesan ialah perangkap di mana lipas dijangkiti dengan alat yang tidak membunuhnya di tempat, tetapi membolehkan anda memindahkannya ke poket kehidupan serangga, dan menyebarkannya sedemikian rupa sehingga walaupun satu lipas tidak terperangkap, ia akan dijangkiti dari jauh.

Jangan lupa menukar perangkap tepat pada masanya, kerana semuanya mempunyai jangka masa efektif dari 6 minggu hingga enam bulan. Banyak yang mengandungi racun yang berbahaya bagi anak kecil dan haiwan peliharaan.

Anda boleh mengatur perburuan lipas, bersenjatakan selipar atau pembersih vakum, tetapi kedua-dua kaedah tersebut tidak akan memberikan hasil yang baik, kerana sukar untuk mencari semua individu dan telurnya, yang bermaksud mustahil untuk memusnahkan penduduk sepenuhnya.

Menyingkirkan lipas dengan membeku

Pembekuan bilik cukup berkesan. Secara semula jadi, ia mesti dijalankan pada musim sejuk, suhu paling optimum untuk ini adalah -8. Dengan itu, kedua-dua larva dan orang dewasa mati. Untuk melaksanakan kaedah ini, anda perlu meninggalkan pangsapuri dan membuka tingkap dengan lebar, tentunya penting untuk menjaga sistem pemanasan dan paip agar tidak pecah dari air yang beku di dalamnya. 2 hari akan cukup untuk menghilangkan tetamu yang tidak diundang. Selepas prosedur ini, tandakan dengan teliti jejak tempat tinggal mereka dan lipas beku itu sendiri.

Pencegahan Lipas

Semua pencegahan terdiri daripada menyekat jalan ke rumah mereka dan mewujudkan keadaan hidup yang tidak selesa untuk mereka. Dalam kes pertama, pastikan tidak ada retakan dan retakan di pangsapuri di mana mereka dapat menembus, lengkapkan ventilasi dengan jaring khas dengan sel. Mereka tidak akan kehilangan serangga.

Mengenai syarat-syaratnya, cadangannya adalah seperti berikut:

 1. Jangan tinggalkan makanan di atas meja, bersihkan serpihan dan sisa makanan, buang tong sampah tepat pada waktunya.
 2. Jangan tinggalkan sumber air untuk serangga, kerana bahkan lembangan air di bilik mandi atau paip yang menetes dapat menarik lipas ke rumah anda.
 3. Ventilasi bilik.

Adalah mungkin dan perlu untuk melawan lipas. Mereka tidak hanya membawa rasa tidak selesa dari kawasan kejiranan, tetapi juga ancaman nyata dalam bentuk penyakit berbahaya. Seperti banyak jenis serangga ini, serta banyak pilihan untuk mengatasinya - ini adalah mekanikal, kimia dan rakyat, pilih yang anda suka. Juga penting untuk melakukan pencegahan penampilan mereka tepat pada masanya, sehingga tidak perlu mencari pilihan untuk memerangi mereka.

Video: cara menghilangkan lipas

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan