Cara menghilangkan bau tandas kucing

Pemilik haiwan peliharaan begitu terbiasa dengan kehadiran mereka di rumah sehingga mereka sering tidak merasakan aroma khas yang berasal dari dulang. Ini tidak menghairankan, kerana haiwan peliharaan masih melakukan perkara-perkara halus di sana. Persoalannya timbul: bagaimana menghilangkan bau tandas kucing?

Cara menghilangkan bau tandas kucing

Pencucian biasa dengan air mengalir tidak banyak membantu. Walau bagaimanapun, terdapat banyak petua di Internet, pintar dan tidak begitu baik. Pertimbangkan yang paling biasa, menilai keberkesanan dan menangani mitos.

Basuh dulang

Maaf, anda boleh mencuci dulang hanya dengan air, atau anda boleh dengan penambahan beberapa kaedah. Mari bersama-sama.

Air tulen. Kelebihan: Tiada.

Kekurangan: hanya menghilangkan warna air kencing, tidak melarutkan kristal air kencing dan batu berkapur, bau air kencing muncul dalam satu jam.

Keputihan. Kelebihan: menghilangkan bau.

Kekurangan: membakar kulit dan membran mukus, mencegah keinginan haiwan kesayangan untuk pergi ke dulang, kesan jangka pendek.

Cuka Kelebihan: untuk masa yang singkat menghalau bau yang tidak menyenangkan.

Kekurangan: bau busuk lebih teruk daripada air kencing, tidak membuang batu kapur.

Sabun cucian. Kelebihan: melarutkan kristal air kencing, menghilangkan bau untuk jangka masa panjang.

Kekurangan: tidak menghilangkan limescale.

Seperti yang anda lihat, produk yang mengandungi klorin dan sabun dobi dapat mengatasi bau tandas kucing. Kami tidak mengesyorkan keputihan, kerana setelah mencuci seperti itu kucing mungkin enggan melihat dulang. Ya, dan di rumah tidak akan berbau lebih enak (beberapa orang suka peluntur). Tetapi sabun dobi lama yang baik mengatasi tugasnya. Ngomong-ngomong, masalah dengan limescale di dinding tandas kucing diselesaikan secara sederhana. Apa yang anda perlukan:

 • berikan air rebusan atau suling haiwan kesayangan anda
 • jangan masukan makanan kepadanya
 • basuh dulang lebih kerap.

Tertakluk kepada tiga syarat ini, praktikalnya tidak akan ada plak kelabu di dalam dulang, dan kucing anda akan mempunyai buah pinggang yang sihat.

Petua. Sebaiknya ubah kapasiti tandas kucing kepada yang baru sekurang-kurangnya sekali dalam setahun. Faktanya ialah plastik tidak sesuai dengan komponen urin yang agresif. Dan bahan pencuci secara beransur-ansur menghakis permukaan. Oleh itu, baunya diserap dari masa ke masa, dan mustahil untuk mencucinya dengan apa sahaja.

Segarkan udara

Sebilangan penangkap kucing yang "berpengalaman" mengesyorkan cara yang tidak mencukupi untuk menghilangkan bau tandas kucing. Secara khusus, mereka menasihatkan agar tidak menyumbat kepala dengan kebersihan dulang tepat pada masanya, tetapi hanya untuk menyegarkan udara. Pada masa yang sama, alat seperti itu ditawarkan seperti:

 • Semburkan di dalam bilik dengan penyegar udara isi rumah.
 • Sebarkan kulit sitrus segar ke atas perumahan.
 • Rebus beberapa mililiter cuka dalam kuali terbuka.
 • Semburkan dengan air tandas.
 • Masukkan potongan kapas yang direndam dalam minyak wangi di sekitar bilik.
 • Rebus sedikit ammonia ke dalam baldi.

Bolehkah anda bayangkan ambra apa yang akan melayang keluar dari tingkap rumah anda jika anda menggunakan sekurang-kurangnya salah satu petua ini? Ya, anda sendiri tidak boleh pulang tanpa membanting. Dan jika anda bangkit dari situ, anda akan membanting lagi. Anda bertengkar dengan jiran anda, polis datang dengan pertarungan - dari mana datangnya bau busuk itu? Oleh itu, kami menggesa anda untuk menghantar peminat kucing seperti lawatan berjalan kaki erotik yang terkenal. Dan kita selalu menjaga kebersihan kucing.

Pilih pengisi

Sebilangan pemilik tamak dengan pengisi dulang yang baik. Gunakan surat khabar, pasir, kertas tandas dan lain-lain seperti mereka. Kemudian mereka mengadu bau yang tidak menyenangkan. Tidak hairanlah. Cuba buat perkara halus sendiri dalam periuk yang serupa. Anda belum akan merasainya.

Ingat, penyelenggaraan haiwan peliharaan yang kompeten selalu menjadi kos material tertentu. Termasuk pengisi yang baik. Cuma jangan membantah sekarang! Baik bukan sinonim untuk perkataan sayang. Pengisi anggaran mungkin berkualiti. Lebih-lebih lagi, hari ini industri veterinar menawarkan beberapa jenis untuk setiap selera dan anggaran:

 • berkayu (paling murah)
 • mineral (kategori harga lebih tinggi)
 • gel silika (yang paling mahal)

Prinsip operasi untuk semua pengisi adalah sama - untuk menyerap cecair dan bau. Tetapi skema kerja berbeza. Kayu membengkak, mineral melekat bersama, gel silika hancur. Tetapi itu bukan masalahnya. Yang paling penting, walaupun pengisi yang paling murah menghilangkan bau tandas kucing berkali-kali lebih baik daripada surat khabar atau pasir. By the way, mereka mula berbau busuk dengan segera.

Tetapi bukan itu sahaja. Dianjurkan untuk tidak menunggu sehingga dulang haiwan peliharaan mulai "berbau". Sebaiknya keluarkan gumpalan yang sudah bengkak, gantinya dengan pengisi segar. Oleh itu, anda pasti tidak akan merasa lebih lama dari masalah kucing yang terlalu lama.

Alat khas

Kadang-kadang ini berlaku: pemilik dengan berhati-hati memantau kebersihan tandas kucing, mencuci, membersihkan, dan baunya masih terasa. Apa yang perlu dilakukan jika berbau dari dulang? Dalam kes ini, industri veterinar menawarkan alat khas. Selalunya ia boleh didapati dalam bentuk aerosol. Tidak, anda tidak perlu menyemburkannya di sekitar bilik.

Prinsip kerja mereka adalah berdasarkan enzim dan enzim yang membentuk komposisi. Mereka melarutkan kristal asid urik, sambil mengunci bau yang tidak menyenangkan ke dalam istana. Hanya beberapa zilch yang cukup dan semangat yang kuat akan meninggalkan rumah anda.

Sangat penting bahawa kebanyakan produk ini benar-benar selamat untuk haiwan peliharaan dan tidak menyebabkannya ditolak atau menyakitkan bau mereka.

Petua. Sekiranya anda memilih pilihan ini, pastikan anda membaca ulasan sebelum membeli. Baru-baru ini, ahli perniagaan yang cerdik telah melemparkan ke pasaran banyak palsu yang tidak memberi kesan. Beli hanya produk jenama terkenal yang terbukti. By the way, julat harga mereka cukup luas. Dan ikuti arahannya dengan tegas! Namun, ini adalah penyediaan enzim, bukan penyegar udara di rumah.

Pengebirian

Sebilangan orang percaya bahawa jika mereka mengebiri haiwan kesayangan, maka bau yang tidak menyenangkan dari dulang dapat dielakkan. Pernyataan ini hanya sebahagian benar. Kerana operasi mesti dilakukan dengan ketat hingga usia tertentu (berlaku untuk kucing dan kucing).

Dan kebetulan haiwan itu sudah berusia lebih dari satu tahun, pemiliknya mengendus dan lari ke klinik. Malangnya, dalam kes ini, pengebirian tidak akan menyelesaikan masalahnya. Bau busuk tetap akan datang dari tandas kucing.

Oleh itu, anda perlu memikirkan semuanya terlebih dahulu. Pergi ke doktor haiwan sementara anak kucing masih kecil. Terangkan keadaan dan kebimbangan anda. Pakar akan memberi nasihat mengenai usia yang paling baik untuk operasi. Dan anda tidak perlu menahan "wangian."

Petua. Sekiranya nampaknya baunya bukan dari dulang, tetapi anda tidak dapat menemui noda, kemudian beli lampu suluh dengan cahaya ultraviolet cahaya hitam. Dengan itu, anda dapat dengan mudah mencari tempat di mana haiwan peliharaan berbahaya berjaya merosakkan. Peranti, tidak seperti lampu, boleh dibeli dengan harga yang sangat berpatutan. Tetapi anda tidak perlu mengendus di setiap sudut, naik di belakang kabinet dan merangkak di bawah meja.

Bagaimana untuk menghilangkan bau tandas kucing? Ternyata ini adalah tugas yang sukar, tetapi cukup dapat dilakukan. Anda hanya perlu sentiasa memusingkan badan anda dan berfikir ke arah yang betul. Kemudian di rumah anda akan ada aroma kesegaran, dan bukan air kencing haiwan kesayangan.

Video: bagaimana cepat menghilangkan bau air kencing kucing

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan