Cara menghilangkan bau plastik dalam teko

Sering kali bahawa kegembiraan memperoleh cerek baru digantikan oleh cengkeraman - air yang direbus dalam cerek yang berbau plastik. Bagaimana untuk membuangnya? Adakah anda benar-benar harus meninggalkan penggunaan peranti ini? Tidak perlu gusar. Terdapat banyak kaedah yang berkesan yang akan membantu menghilangkan bau plastik. Tetapi pertama-tama, mari kita lihat mengapa beberapa teko mempunyai bau yang menyakitkan.

Cara menghilangkan bau plastik dalam teko

Mengapa cerek berbau plastik

Jawapannya jelas - kerana plastik. Tetapi beberapa model tidak berbau, walaupun terbuat dari plastik. Ini semua mengenai kualiti produk. Sekiranya bahan murah digunakan dalam pembuatan teko, ia boleh memberi kesan sampingan seperti bau plastik. Kadang-kadang cerek berbau kerana sudah lama disimpan di dalam beg kedap udara di gudang. Untuk menghilangkan bau seperti ini, anda hanya perlu membilas cerek dan meletakkannya pada cuaca di udara segar.

Sekiranya ini tidak membantu, maka sebatian plastik itu sendiri dari mana cerek dibuat berbau. Ini berlaku sekiranya plasticizer ditambahkan ke plastik. Ia memanjangkan umur cerek elektrik dan menjadikannya lebih berkilat dan menarik. Semasa membeli teko seperti itu, pastikan untuk memperhatikan baunya, jika tajam, lebih baik menolak pembelian tersebut. Sekiranya anda telah membeli alat berharga, kita akan belajar cara menghilangkan bau plastik dengan cepat dan selamat.

Cara menghilangkan bau plastik yang menyakitkan

  1. Arahan beberapa dummi mengatakan bahawa sebelum penggunaan pertama anda perlu merebus air di dalamnya tiga kali, setiap kali menuangkan segar. Cuba petua ini untuk memulakan. Sekiranya bau plastik masih cukup ketara, gunakan kaedah berikut.
  2. Tuangkan air ke dalam cerek dan peras jus satu lemon di sana. Rebus air lemon, dan apabila cerek mati, biarkan sehingga sejuk sepenuhnya. Ini boleh diulang beberapa kali. Lemon menyerap bau dengan sempurna. Daripada jus lemon segar, anda boleh menggunakan asid sitrik.
  3. Ia mengatasi bau dan cuka yang tidak menyenangkan. Tuangkan dua sudu cuka ke dalam cerek, dan kemudian isi dengan air. Panaskan cecair, tetapi jangan rebus, jika tidak, reaksi mungkin berlaku - air akan mula berbuih. Biarkan air cuka panas sejuk selama beberapa jam, dan kemudian bilas cerek dengan air mengalir.
  4. Ambil span bersih, lembapkan dengan air dan celupkan dalam baking soda. Lap bahagian dalam cerek dengan lembut. Jangan gunakan kekuatan yang berlebihan sehingga tidak menggaru permukaannya. Kemudian tuangkan air terus ke atas soda, rebus dan biarkan sejuk semalaman. Bilas cerek hingga bersih pada waktu pagi - semestinya tidak ada bau.
  5. Daripada asam limau dan sitrik, anda boleh menggunakan semangat segar. Kupas sebilangan lemon dan masukkan ke dalam cerek. Tuangkan ke dalam air dan rebus. Biarkan jisim selama 10-12 jam, kemudian bilas cerek dengan air bersih.
  6. Menyingkirkan bau plastik dalam bekas tertutup akan membantu minuman berkarbonat Sprite. Tuangkan sprite ke dalam botol dan rebus cecair. Bilas cerek sebelum menggunakannya lagi.
  7. Kaedah lain yang berkesan adalah daun salam. Tuangkan segenggam daun lavrushka dengan air mendidih dalam bekas yang berasingan dan kemudian reneh dengan api kecil (bukan dalam teko, tetapi dalam periuk kecil). Apabila daunnya cukup lembut, isikan keseluruhan komposisi ke dalam teko dan hidupkan. Apabila kuahnya mendidih, jangan tergesa-gesa untuk menuangkannya. Hanya setelah penyejukan lengkap, tuangkan rebusan daun salam dan bilas cerek dengan teliti beberapa kali. Ini adalah kaedah yang sangat berkesan untuk menghilangkan bau plastik yang paling berterusan.
  8. Anda boleh menghilangkan bau dengan gula. Rebus air dalam teko dan tuangkan beberapa sudu gula ke dalamnya. Setelah air sejuk, anda perlu membilas cerek dan mengulangi prosedur.
  9. Untuk menghilangkan bau plastik, cubalah kaedah berikut. Cari pinggan kecil yang sesuai dengan cerek. Ia boleh menjadi cawan kopi atau pengocok garam terbuka. Tuangkan garam, soda atau masukkan beberapa tablet karbon aktif. Masukkan pinggan ke dalam cerek dan biarkan semalaman. Selama ini, penyerap menyerap bau yang tidak menyenangkan, dan tidak akan begitu pedas.

Sekiranya tiada kaedah yang dapat membantu anda menyelesaikan masalah, cerek mungkin dibuat dari plastik murah yang tidak boleh dipanaskan. Minum air dari teko seperti itu sangat berbahaya - racun boleh memasuki badan dengan air. Sekiranya bau plastik berterusan, cuba kembalikan cerek ke kedai - penjual mesti mengembalikan wang untuk pembelian. Tetapi walaupun anda tidak dapat memulihkan kewangan anda, anda tidak seharusnya mempertaruhkan kesihatan anda.

Semasa menggunakan cerek elektrik yang diperbuat daripada plastik, anda tidak boleh minum air yang telah lama berdiri di dalam cerek - ia menyerap bahan berbahaya. Tuangkan ke dalam cerek sebanyak yang anda mahu minum. Dan lain kali anda mahu mendidih air, tuangkan yang lama dan tuangkan segar. Dari semasa ke semasa, biarkan cerek terbuka untuk mengelakkan bau apak. Sekiranya bau plastik datang walaupun dari air yang telah direbus dengan cerek, anda tidak perlu terus menggunakannya. Lebih baik beli cerek baru.

Rangkaian cerek elektrik hari ini sangat luas. Anda boleh memilih teko logam yang diperbuat daripada logam tahan karat, kaca atau seramik. Mereka lebih selamat untuk kesihatan. Sekiranya anda secara asasnya ingin membeli cerek plastik, periksa dokumen untuk peranti tersebut - mereka mesti mematuhi semua standard kebersihan. Dan jangan lupa mencium cerek sebelum membeli, supaya di rumah anda tidak akan mendapat kejutan yang tidak menyenangkan. Rawat kesihatan anda dengan teliti, minum air bersih!

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan