Cara menghilangkan bau di tandas negara: 3 cara

Masalah menghilangkan bau di tandas negara menjadi yang paling relevan pada musim panas. Panas bergelombang mendorong perkembangan bakteria, akibatnya ada keperluan untuk memerangi bau busuk. Terdapat sedikit cara untuk menyelesaikan masalah tersebut, anda dapat menyingkirkannya dengan penyelesaian yang membina, dengan penggunaan bahan kimia dan antiseptik, serta ubat-ubatan rakyat. Untuk melaksanakan prosedur dengan betul, anda mesti mempunyai pengetahuan teori dan mengikuti cadangan praktikal.

Cara menghilangkan bau di tandas negara

Kaedah nombor 1. Pengudaraan (buatan dan semula jadi)

Pengudaraan buatan merangkumi semua jenis reka bentuk seperti kipas angin, yang menggerakkan udara, tidak membiarkannya terbantut. Pengudaraan semula jadi menganggap adanya bukaan dalam bentuk tingkap dan struktur kisi, dengan bantuan peredaran udara yang dipanaskan pada pelbagai suhu berlaku.

Pengudaraan semula jadi. Untuk membina reka bentuk yang betul, lengkapkan bilik tandas dengan tingkap yang terletak di atas pintu. Pada masa yang sama, tolak kaca, kerana udara tidak akan beredar.

Untuk mengelakkan serangga masuk, tirai tingkap dengan jaring atau kencangkan kain kasa yang dilipat di beberapa lapisan. Sisi positif kaedah ini dianggap bahawa tingkap tidak hanya berfungsi sebagai pengudaraan, tetapi juga sebagai pencahayaan pada siang hari.

Sekarang anda perlu membuat lubang sisi, sebagai peraturan, lubang itu terletak di bahagian bawah dinding. Buat 2 tingkap dengan mudah, ketatkan dengan grid atau pasangkan grid plastik hiasan. Penting untuk memotong lubang pada tahap yang sama untuk memaksimumkan kebolehtelapan udara.

Pengudaraan buatan. Struktur jenis ini bermaksud kehadiran tudung. Ia adalah paip berdiameter besar yang keluar dari kotak atau tangki air dengan sampah. Beri keutamaan kepada paip pembetung dengan diameter 10-12 cm, yang paling praktikal.

Penting untuk dipertimbangkan bahawa paip harus naik sekurang-kurangnya setengah meter di atas bumbung tandas. Jangan lupa membina payung di bahagian atasnya untuk mengalirkan air hujan dan daun (anda boleh menggunakan deflektor dan bukan payung). Semasa memasang, pastikan untuk memerhatikan sudut 90 darjah.

Buat lubang bulat di sisi tandas, yang akan sama ukuran dengan diameter paip. Masukkan segmen di sana, pasangkan sudut. Kaitkan penemuan yang diperoleh dengan pengapit, masukkan kipas industri ke dalam paip.

Kaedah nombor 2. Bahan Kimia

Bahan kimia menjadi sekutu yang setia dalam memerangi bau yang tidak menyenangkan. Ubat semacam itu boleh didapati dalam bentuk gel, semburan, serbuk pukal, tablet. Terdapat tiga jenis ubat utama: anaerobik, aerobik, bioaktivator.

Penyediaan dengan bakteria anaerob adalah sebatian kimia yang digunakan dalam tangki tertutup. Mereka tidak bertindak balas dengan oksigen dan mengandungi sebatian amonium, akibatnya ia paling berkesan. Sebagai peraturan, produk aerobik mempunyai bau tertentu dan memproses lebih daripada 6% sampah tandas.

Kompleks aerobik pula bertindak balas dengan oksigen. Sebagai hasil pemprosesan, enapcemar menetap di dasar lubang pembetung dan air naik, kombinasi ini dapat digunakan sebagai baja. Dari segi keberkesanan, dana tidak kalah dengan anaerobik, tetapi digunakan lebih jarang.

Bioaktivator adalah pelarian sebenar dari bau najis.Ia merangkumi enzim tambahan (sebatian organik semula jadi yang selamat) yang mempercepat proses pemprosesan sisa. Kelebihan memproses tandas negara dengan cara ini adalah bahawa komposisi memproses hampir semua perkara, bahkan bahan kimia rumah tangga.

Penting!
Prinsip tindakan bahan kimia cukup telus. Komposisi sediaannya mengandungi bakteria, ia bertindak bersamaan dengan kelembapan dari sisa di kolam air. Apabila memasuki jisim tinja, kimia memulakan tindakannya, ia menghilangkan bau dengan menyebarkan bakteria "bermanfaat".

Bahan kimia untuk tandas negara

Ejen antiseptik yang popular
Pengeluar bahan kimia isi rumah yang terkemuka berjaya mengembangkan dan melancarkan antiseptik berkesan di rak kedai yang akan membantu menghilangkan bau di tandas negara. Beberapa sediaan mengandungi apa yang disebut "biotal", yang bukan hanya memangkin bau, tetapi juga bertindak sebagai agen perasa. Kelemahan versi memerangi bau busuk ini dianggap sebagai kebijakan harga yang agak tinggi, tetapi sebahagian besarnya dibenarkan.

  1. Saneks (Poland). Ubat ini dihasilkan terutamanya dalam bentuk serbuk, tetapi komposisi yang ditekan juga dapat dijumpai. Untuk menyediakan penyelesaiannya, cairkan Sanex dalam air panas mengikut arahan, kemudian tuangkan ke dalam lubang / tangki, tutup penutupnya. Adalah mustahak bahawa jumlah penyelesaiannya sebanding dengan isipadu kolam. Dalam aplikasi seterusnya, anda memerlukan komposisi 2 kali lebih sedikit. Pemprosesan dilakukan tidak lebih dari 2 kali sebulan.
  2. "Microzim Septi-Trit" (Rusia). Produk biologi yang dianggap mesra alam. Ia berkesan meneutralkan bau di lubang kumbahan dan tandas negara, sementara produk boleh digunakan pada suhu apa pun pada musim panas dan musim sejuk. Kelebihan utama "Microzyme" ialah bahan najis yang dirawat dapat dijadikan baja di kebun.
  3. Atmos Bio (Perancis). Ciri utama ubat adalah kecekapan dan keuntungan tinggi. Produk dihasilkan dalam jumlah 0.5 kg. Sebagai peraturan, seseorang boleh memproses tangki air selama enam bulan, kadang-kadang lebih lama. Atmos Bio mencegah penyumbatan paip, memusnahkan kerak dan sedimen daripada kotoran.
  4. Tandas Bio (Rusia). Alat ini dicirikan oleh kategori harga yang agak rendah dan tergolong dalam segmen ekonomi. Terdapat dalam bentuk tablet, dan dalam bentuk serbuk, gel. Ubat itu mesti digunakan 1 kali dalam 14 hari mengikut arahan pengeluar. Analog "Tandas Bio" dianggap sebagai persediaan "Tandas Tandas", "Tenggelam". Ini juga merangkumi siri Domovo, yang sesuai untuk telaga kumbahan.
  5. "Dr. Robik" (Amerika Syarikat). Ubat ini tergolong dalam kategori bioaktivator. Ia mengandungi lebih daripada 7 bakteria "bermanfaat" yang berkesan yang dapat memecah dan memproses bahan kimia isi rumah di lubang kumbahan dan sisa di tandas negara. Untuk merawat rongga dengan komposisi dengan berkesan, cairkan ubat mengikut arahan dan tuangkan ke dalam rongga. Kekerapan pemprosesan bergantung pada musim dan suhu, jadi baca cadangan pengeluar dengan teliti. Bau tidak hilang dengan segera, tetapi hanya setelah waktu tertentu (15-20 jam).
  6. "Devon N" (Rusia). Kesan komposisi secara langsung bergantung pada suhu di ruang tandas. Dalam mod biasa, pada + 25-27 darjah, anda perlu mengambil 65 g. produk setiap 1 liter air suam. Sekiranya suhu lebih tinggi, jumlah gel / serbuk harus ditingkatkan 1.5-2 kali. Untuk menggunakan Devon N dengan betul, tuangkan larutan akhir ke dalam tin penyiram dan irigasi permukaan bahan tinja.

Kaedah nombor 3. Ubat rakyat

Sudah tentu, bahan kimia dianggap paling berkesan, tetapi tidak ada yang melarang anda menggunakan produk semula jadi. Berkesan adalah bahagian atas tomato dan jelatang.

Masalahnya ialah produk ini mengeluarkan bahan khas semasa mereka terurai. Mereka membunuh kuman dan bakteria yang menyebabkan bau tidak menyenangkan. Di samping itu, tomato dan jelatang menyerap amonia yang terdapat di dalam sampah, serta menghalau serangga.

Untuk menggunakan tomato, masukkan bahagian atas rongga tandas, gunakan sebilangan besar produk. Sekiranya anda lebih suka jelatang, tambahkannya dalam jumlah 150-200 gr. 1 kali dalam 8-10 hari.

Sangat mudah untuk menghilangkan bau di tandas negara, jika anda mempunyai pengetahuan yang mencukupi mengenai cara yang ada di pasaran. Kunjungi pasar raya perkakasan, di bahagian Berkebun anda akan menemui semua yang anda perlukan. Pertimbangkan untuk menggunakan ubat-ubatan rakyat seperti jelatang dan bahagian atas tomato. Buat pengudaraan buatan untuk peredaran udara yang lebih besar di bilik.

Video: tandas tidak berbau

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan