Cara menghilangkan rasa iri orang: 6 cara

Dengki dianggap sebagai perasaan yang benar-benar normal, tetapi hanya dalam kes-kes itu jika tidak menjatuhkan seseorang. Dalam beberapa kes, aspek ini dapat dikaitkan dengan maksiat yang memakan orang dari dalam. Pada akhirnya, warganegara menjadi jahat, kehilangan lingkaran dalaman mereka, menjadi diri sendiri. Penting untuk memahami bahawa objek iri melampaui "7 lingkaran Neraka" untuk menerima semua kekayaan material yang ada. Anda dapat menghilangkan rasa kegagalan sepenuhnya, tetapi perlu usaha.

Cara menghilangkan rasa iri orang

Punca Dengki

 1. Setiap orang mempunyai iri hati, walaupun orang berfikir secara berbeza. Ahli psikologi mengatakan bahawa perasaan seperti ini wujud dalam genetik. Selalunya iri hati dipengaruhi oleh orang miskin, begitu juga dengan anak yatim.
 2. Perasaan jahat timbul kerana keutamaan yang tidak betul. Ramai yang mahukan semuanya sekaligus, tetapi tidak. Dalam usaha mendapatkan lebih banyak, seseorang tidak lagi menghargai faedah yang ada sekarang.
 3. Ketamakan sering menimbulkan rasa iri hati. Sekiranya wanita atau lelaki telah lama kehilangan benda-benda asas, baik itu pakaian atau makanan biasa, itu buruk bagi mereka yang memilikinya.
 4. Ahli kesempurnaan, orang yang ingin mencapai cita-cita, lebih cemburu. Mereka berusaha dengan bersungguh-sungguh, tetapi tidak berjaya. Tidak ada yang ideal. Oleh itu, persepsi bersungguh-sungguh terhadap barang manusia yang dimiliki oleh orang lain.
 5. Sikap tidak sopan terhadap dunia juga menimbulkan rasa iri hati. Ada yang mencuba, menghabiskan masa dan tenaga untuk menyelesaikan tugas tersebut. Yang lain lebih suka datang ke segala-galanya, kemudian mereka mula iri apabila mereka dihantar untuk mencapai semuanya sendiri.
 6. Salah satu punca iri hati dianggap rendah diri, malu, ragu-ragu. Satu mengikuti dari yang lain. Seorang lelaki tidak berlaku dalam hidup, oleh karena itu dia iri kepada mereka yang telah mencapai segalanya dengan "keringat dan darah.

Cara menghilangkan rasa iri orang

Pertama, kenal pasti punca sebenar tingkah laku anda sendiri. Fikirkan betul-betul perkara yang harus anda fokuskan. Sekiranya kita membincangkan perasaan yang diperoleh, pilih cara untuk membasmi perasaan itu.

Kaedah nombor 1. Kurangkan komunikasi dengan objek iri

 1. Sekiranya anda berinteraksi hari demi hari dengan orang yang menimbulkan perasaan iri hati dan pencerobohan, tingkah laku seperti itu akan segera menyebabkan kemurungan. Berhenti menjaga hubungan sosial dengan dalih yang masuk akal.
 2. Dengan cara yang mudah, anda akan menyelamatkan diri dari keadaan yang terus ditindas, tetapi kehilangan persaingan yang sihat. Selalunya, kejayaan orang lain menjadikan kita maju. Sekiranya iri hati jauh dari warna putih, singkirkan objek perasaan seperti itu.
 3. Orang yang berjaya tidak selalu berkomunikasi "dengan syarat yang sama" dengan bahagian penduduk yang lain. Ada yang cuba menyembunyikan pendapatan, yang lain sebaliknya, dipaparkan di depan umum. Anda boleh mengucapkan selamat tinggal kepada warganegara kategori kedua dengan selamat; keperibadian seperti itu menekan maruah anda.

Kaedah nombor 2. Tetapkan matlamat

Manusia mati lemas tanpa tujuan. Pada akhirnya, iri hati akan menelan anda, kerana orang lain mencapai tujuan mereka, dan anda tidak melakukannya. Simpan buku harian, tulis di dalamnya semua yang anda mahu miliki dalam hidup.

 1. Mahu membeli kereta? Ketepikan sekurang-kurangnya 15% dari gaji bulanan anda. Anda tidak bekerja Kemudian pertimbangkan aktiviti freelancer, ia akan membantu mendapatkan wang tanpa meninggalkan rumah.
 2. Tetapkan matlamat yang boleh dilaksanakan. Jangan cuba menjimatkan sehingga 10 juta untuk rumah bandar dalam 1 tahun. Penting untuk difahami bahawa jika anda tidak mempunyai syarikat berskala besar, ketinggian tersebut tidak akan dapat dicapai.
 3. Berkembang bukan sahaja dari segi material, tetapi juga secara rohani. Baca buku, tonton video untuk motivasi. Belajar undang-undang dan perakaunan, psikologi keperibadian.Berusaha untuk membuka perniagaan anda sendiri dan tidak bergantung pada sesiapa.
 4. Hari yang sibuk akan meninggalkan anda masa untuk iri. Anda akan berhenti memikirkan Marinka dengan kereta sejuk atau Kolya, yang memperoleh pendapatan lumayan selama 3 bulan.
 5. Tulis semua kemenangan dalam buku harian anda. Ada lesen memandu sendiri? Hebat! Membeli kereta tanpa suami dan pinjaman? Anda berjaya! Cuba sentiasa bergerak maju, jangan berhenti. Biarkan mereka iri kepada anda.

Kaedah nombor 3. Analisis keadaan

 1. Tentukan apa yang berkaitan dengan hasad dengki anda. Mungkin seseorang mempunyai penampilan tertentu. Tetapi kenyataan ini tidak bermaksud bahawa dia lebih cantik daripada kamu.
 2. Letakkan diri anda di tempat objek dengki. Pasti orang yang berjaya telah melalui banyak ujian untuk mencapai keadaan semasa. Dalam kes ini, anda tidak mempunyai hak untuk iri hati, tidak mengetahui apa yang dialami seseorang.
 3. Sebilangan besar orang yang berbakat dan cantik mengorbankan diri untuk mencapai tujuan tertentu. Ada yang meninggalkan keluarga untuk kerjaya, yang lain berhenti bekerja kerana anak-anak. Belajar untuk mempertimbangkan keadaan dari semua pihak, jangan terus marah.
 4. Setelah menganalisis diri anda dan orang lain, buat stok. Objek iri hati mempunyai rumah yang baik dan kedudukan yang berprestij, tetapi kekacauan lengkap terjadi dalam keluarga.
 5. Sebaliknya, anda mempunyai perkahwinan yang bahagia, tetapi tempat tinggal yang kecil dan pekerjaan biasa. Buat keputusan: mana yang lebih penting? Bangunkan lebih lanjut mengenai ini. Hargai apa yang anda ada ketika ini.

Kaedah nombor 4. Masuk sukan

 1. Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, perasaan iri hati disebabkan oleh harga diri yang rendah. Di dunia moden, bentuk fizikal dan sifat luaran lain (pakaian cantik, kereta, dll.) Memainkan peranan yang besar. Semua ini tipis, tetapi jika kecacatan disebabkan oleh ciri seperti itu, bentuklah.
 2. Kanak-kanak perempuan harus melihat lebih dekat aktiviti yang akan menjadi bebas, menjadi orang yang percaya diri dan bergaul. Ini merangkumi semua jenis tarian, gimnastik pernafasan dan air, yoga, peregangan. Tidak perlu berlebihan untuk pergi ke gim dan bekerja dengan besi.
 3. Terdapat beberapa cara untuk menghilangkan rasa cemburu pada lelaki. Yang pertama adalah kesejahteraan material, yang kedua adalah kekuatan (keadaan fizikal yang baik). Daftar untuk tinju atau di gimnasium, pam otot otot dada, abs. Dengan kata lain, menjadi subjek iri hati.

Kaedah nombor 5. Jejaki penampilan anda

 1. Sekiranya iri hati disebabkan oleh penampilan cantik orang lain, perhatikan diri anda dengan lebih dekat. Berhenti menyikat rambut dengan sanggul dan terus meraung. Lawati pelajaran solek, pelajari cara menggunakan solek dengan betul.
 2. Masukkan barang dan kasut lama ke dalam tong sampah, tingkatkan almari pakaian anda. Pilih gaya baru dalam alat solek, potongan rambut, pakaian anda. Mula menonjol dari orang ramai.
 3. Perhatikan kuku di tangan dan kaki, kunjungi bilik manicure dua kali sebulan. Jangan bersandar pada makanan ringan, jangan biarkan diri anda mendapat pound tambahan.
 4. Perhatikan butiran kecil. Ini termasuk perhiasan, beg, dompet, minyak wangi. Pilih produk berkualiti, jangan jimat.

Kaedah nombor 6. Jangan membandingkan diri anda dengan orang lain

 1. Berhenti mengira wang orang lain, perhatikan penampilan kenalan atau rakan. Jangan menganggap bahawa orang telah mencapai segalanya tanpa kesukaran. Anda tidak tahu apa yang dilalui oleh orang tertentu.
 2. Singkirkan berhala jika mereka membuat anda ragu. Selalunya, maklumat mengenai orang lain tidak berguna. Anda akan membandingkan kekurangan anda dengan nilai tambah orang lain. Pada akhirnya, ambil kompleks.
 3. Sekiranya anda tidak dapat menangani perbandingan (mereka muncul secara automatik di kepala anda), lakukan sebaliknya. Mencemburui rakan kerjaya yang berjaya? Fikirkan bahawa walaupun dengan gaji yang tinggi, dia kehilangan kehidupan peribadinya dan rakan-rakannya.
 4. Untuk mengukuhkan teknik, ambil sehelai kertas dan pen.Tuliskan sifat positif anda, cuba ikuti topik tersebut, kerana anda mengalami kemarahan (wang, tempat tinggal, kehidupan keluarga, dll.). Jelaskan dengan tepat apa yang anda lebih hebat daripada orang lain.

Sebelum mencari cara untuk menghilangkan rasa iri, fikirkan dari mana asalnya. Hapuskan semua sebab, kemudian bekerja dengan perasaan yang tinggal. Ikuti penampilan dan almari pakaian anda, tambah material dan kesejahteraan rohani, masuk sukan. Putus hubungan dengan objek iri hati, letakkan diri anda di tempat orang lain. Mempunyai matlamat dan berusaha untuk mencapainya, mencapai kejayaan dalam karier anda, mengatur kehidupan peribadi anda.

Video: cara menghilangkan rasa dengki

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan