Cara menanam tembakau untuk merokok di kebun

Bagaimana menanam tembakau untuk merokok di kebun? Tidak, bukan tahun 90-an yang gagah kembali ketika ada defisit bencana. Ya, dan kemudian kebanyakan shag ditanam. Mari kita bincangkan bagaimana mendapatkan tembakau yang tepat - berkualiti tinggi, wangi dan murah.

Cara menanam tembakau untuk merokok di kebun

Sekiranya anda sudah acar, maka anda perlu melakukan ini dengan berselera. Dan jangan membayar wang gila kepada pengeluar untuk sebungkus jerami yang tidak dapat difahami yang direndam dalam sintetik.

Secara amnya, menanam tembakau di kebun adalah sangat pantas. Lebih banyak tarian dilakukan dengan biji dan pemprosesan bahan mentah seterusnya. Mengikuti garis panduan akan menjadikannya lebih mudah dan mudah.

Pembenihan untuk anak benih

Ya, anda harus berurusan dengan anak benih. Kerana tembakau mempunyai tempoh vegetatif yang panjang. Dan dia tidak mempunyai masa untuk mengumpulkan aroma yang mencukupi jika ia disemai dengan segera ke dalam tanah. Ya, dan itu mustahil. Sekiranya hanya kerana ramai, melihat biji tembakau untuk pertama kalinya, berseru: "Sejenis debu!".

Sesungguhnya, mereka sangat kecil sehingga jika disemai dengan cara biasa, maka anda tidak akan pernah melihat tanaman.

Penanaman benih tembakau dengan betul. Anda memerlukan bekas yang luas, dengan ketinggian tidak lebih dari 10 cm. Dan sebaiknya pisahkan kaset untuk setiap biji. Tanah harus terdiri dari tanah yang subur dengan pasir bersih, 1 hingga 1. Ia dituangkan dengan lapisan yang rata, kemudian diratakan dan dibasahi dengan baik. Beberapa sumber mengesyorkan penyiraman campuran selepas disemai. Kami tidak mengesyorkannya, kerana terdapat risiko mencuci benih mikroskopik.

Tusuk gigi basah menyebarkan benih di tanah yang telah disediakan. Anda hanya boleh menaburkannya di permukaan, tetapi jarang sekali. Jika tidak, anak benih akan saling mengganggu, walaupun ukurannya kecil. Taburkan perlahan-lahan di atas tanah, dengan lapisan tidak lebih dari 0.5 cm.

Seterusnya, bekas ditutup dengan kaca atau sekeping plastik lutsinar. Setelah mereka meletakkan di tempat yang terang dan hangat, dengan suhu 25-27 ° C. Sekali sehari, kondensat dikeluarkan dari bahagian dalam gelas, memutarnya ke sisi lain. Apabila tanah kering, semburkan perlahan-lahan dari botol penyembur.

Pucuk biasanya muncul selepas kira-kira 7-9 hari. Apabila pucuk pertama muncul, suhunya dikurangkan hingga 20 ° C. Jika tidak, mereka akan berhenti berkembang. Tempat perlindungan juga dikeluarkan.

Apabila 3 daun nyata muncul, anak benih perlu dipuncak. Sekiranya ditanam dalam cawan yang berasingan, maka barang ini boleh dilangkau.

Dua minggu pertama nampaknya anak benih tidak bergerak dan tidak tumbuh. Ini sebenarnya tidak berlaku. Hanya dalam tempoh ini, sistem akar berkembang. Dan barulah bahagian tembakau di atas tanah akan menunjukkan semua kekuatannya.

Untuk mengelakkan semak muda jatuh dari sisi mereka di bawah berat daun mereka sendiri, berhati-hati memetiknya atau tambahkan tanah ke akar.

Sangat penting pada masa ini untuk memantau kelembapan tanah. Penimbunan air mengancam penampilan kaki hitam dan tempat tinggal anak benih yang lengkap. Pastikan anda mempunyai pencahayaan yang baik dari jam 7 pagi hingga 9 malam. Anda boleh menggunakan pencahayaan tambahan dengan lampu. Dalam kes ini, sangat dilarang mengganti anak benih di bawah cahaya matahari langsung. Daun muda langsung terbakar.

Petua. Dua minggu sebelum menanam benih ke tanah, tembakau diberi makan dengan baja fosforus-kalium.

Anak pokok pendaratan

Tembakau sangat termofilik, boleh mati walaupun pada suhu di bawah + 3 ° C. Oleh itu, mereka menanamnya di tanah pada dekad ketiga Mei, ketika semua fros kembali akhirnya berlalu. Skim penanaman sangat mudah - 30 hingga 50 cm. Prinsipnya seperti anak benih tomato atau lada. Maksudnya, dari 0,5 hingga 1 liter air murni dituangkan ke dalam lubang untuk tanaman, tembikar dibuat dan semak tembakau muda ditanam.Dianjurkan untuk memperdalamnya sedikit, dengan 3-4 cm. Oleh itu, akar tambahan terbentuk.

Menanam anak pokok tembakau di tanah

Bagaimana untuk menentukan sama ada kilang siap untuk dipindahkan? Ia mesti mempunyai 4-6 daun sejati, berkembang dengan baik. Cuba jangan menyentuh anak pokok untuk dedaunan secara umum, ia sangat rapuh dan halus. Dan melalui calar biasa di permukaan menembusi spora kulat dan bakteria patogen. Sebaiknya gunakan kaedah transshipment bersama dengan sebidang tanah.

Pada hari ketiga setelah dipindahkan ke tanah, tembakau diberi sejumlah besar baja organik. Dan tidak lagi memberi nutrisi semasa pertumbuhan. Mineral kekal di daun dan memasuki paru-paru dengan asap. Organik yang kaya dengan nitrogen menjadikan tembakau berbau busuk, dengan rasa yang tidak menyenangkan. Selain itu, akar tembakau begitu panjang dan kuat sehingga akan mendapat cukup makanan untuk dirinya sendiri pada setiap kedalaman.

Petua. Sekiranya, setelah menanam, matahari mulai terbakar, maka semestinya pada minggu pertama teduh muda berteduh. Ia boleh menjadi kanopi kain kasa, bukan tenunan. Anda boleh meletakkan busur dan melindunginya. Perkara utama adalah meninggalkan cahaya, tetapi tidak membiarkan selaran matahari.

Penjagaan Tembakau di Taman

Walaupun penyerapan daun tembakau kering menakutkan banyak perosak, mereka suka menikmati daun segarnya. Malah kumbang Colorado kadang-kadang cuba meraikannya. Beberapa sumber menasihatkan penyemburan penanaman dengan larutan formalin. Tetapi pilihan ini hanya sesuai di ladang perindustrian. Dan apa yang harus dilakukan di kebun anda sendiri, di mana tahun depan tanah yang sama akan diperlukan untuk penanaman lain?

Terdapat dua pilihan:

 1. Kumpulkan perosak secara manual. Kaedahnya sesuai jika hanya terdapat beberapa semak.
 2. Gunakan racun serangga yang diluluskan. Kaedah ini sesuai untuk perkebunan besar penanaman domestik.

Jangan buat sekarang mengenai pengumpulan racun dalam daun tembakau dari bahan kimia. Anda mungkin berfikir bahawa ketika merokok badan tidak meracuni, tetapi menjadi lebih sihat.

Dan untuk tidak menambahkan racun industri ke racun nikotin, anda harus memastikan kawasan tembakau bersih dari rumpai. Bagaimanapun, sebahagian besar perosak hidup. Rumpai tidak hanya harus melakukan penanaman tembakau, tetapi juga sebelumnya. Maka pencegahan akan berkesan.

Penyakit ini. Ya, cukup aneh, bahkan tembakau yang kuat dipengaruhi oleh penyakit dan kulat. Anda boleh menari dengan rebana di sekitar pendaratan, meniup zarah debu dari mereka, tetapi satu penyejukan di bawah + 15 ° C akan mengurangkan semua kerja anda menjadi sia-sia. Pencegahan penyakit adalah kesihatan dan kekuatan tanaman. Sekiranya lemah dan lemah, tidak mungkin dapat bertahan bahkan sehingga kematangan teknikal.

Ia berlaku bahawa kadang-kadang walaupun tumbuhan bertubuh penuh menjadi sakit. Kemudian ada beberapa pilihan untuk menyingkirkan kesukaran:

 1. Keluarkan sebatang tembakau yang sakit dengan akarnya, keluarkan dari kebun dan bakarlah. Dalam kes ini, tidak akan ada jaminan bahawa jangkitan tidak akan melangkah lebih jauh.
 2. Taburkan larutan penanaman dengan tembaga sulfat. Ia menghentikan perkembangan banyak penyakit.

Di sini sekali lagi kemarahan mungkin berlaku - tetapi bagaimana kemudian untuk merokok tembakau? Ya, sangat sederhana. Kerana tembaga sulfat tidak diserap oleh tanaman dan dihanyutkan oleh hujan pertama atau penyiraman yang baik. Pemprosesan sedemikian tidak mempengaruhi rasa bahan mentah.

Menyiram. Tembakau suka minum, kerana daunnya yang luas menguap banyak kelembapan. Jangan membanjiri tanaman setiap hari. Mereka biasanya memusatkan perhatian pada penampilan: adakah hujung daun jatuh ke bawah dan kelihatan lesu? Jadi sudah tiba masanya untuk menumpahkan tanah dengan baik. Di bawah satu loji, 5-7 liter air tulen akan mencukupi.

Sekiranya suhu luar meningkat di atas + 35 ° C, disarankan untuk melembapkan udara dan tanah, tanpa mengira waktu penyiraman terakhir. Jika tidak, tumbuh-tumbuhan melambatkan pertumbuhan atau mati.

Bunga dan anak tiri. Agar tembakau di kebun mendapat kekuatan yang mencukupi dan sejumlah besar bahan aromatik, benar-benar semua bunga dan anak tiri tambahan dipotong dari itu.Secara amnya, dianggap normal untuk meninggalkan tidak lebih dari 10 daun pada tanaman. Selebihnya mesti dihapuskan. Tetapi, jika bukan tempat tidur ditanam, tetapi sekurang-kurangnya seratus tembakau, maka anda harus merangkak sepanjang belukar sepanjang musim dan menghitung daunnya.

Untuk memudahkan tugas, cukup untuk membuang anak tiri dan semua peduncles sebanyak 4 kali pada musim panas.

Kehalusan yang berguna

Cara menanam tembakau

 1. Tembakau sebenar sangat miskin di tanah. Oleh itu, setahun sebelum menanam di tempat tidur membuat sejumlah besar baja. Lakukan perkara yang sama setelah menuai tanaman.
 2. Terdapat cadangan untuk merendam biji tembakau agar percambahan lebih cepat. Dan kemudian mereka menasihati menyemai benih yang sudah mulai menetas, berusaha untuk tidak merosakkan tunas. Tetapi pastikan untuk mencampurkannya dengan pasir. Di manakah logiknya? Sekiranya anda mengikuti petua ini, maka semua manipulasi harus dilakukan dengan mikroskop. Sesungguhnya, tepian pasir yang tajam dapat menggaru pucuk kecil. Dan bagaimana untuk memisahkan biji yang direndam? Sekiranya hanya dengan jarum.
 3. Anda tidak boleh menanam tembakau di kebun di tempat tidur di mana tanaman malam yang lain tumbuh. Jika tidak, ada risiko tinggi bahawa dia akan mengambil penyakit virus dari pendahulunya.
 4. Di tanah yang miskin dan langka, tembakau harus diberi makan dengan baja fosforus-kalium 2 kali setiap musim. Hanya perhatikan rumusan dan dosnya. Lebihan air mineral menjadikan bahan mentah kasar, berbau busuk.
 5. Sekiranya daun tembakau layu pada tanaman semasa musim tanam, maka tidak sesuai untuk merokok. Hancurkan daun hijau sahaja. Satu isyarat khas untuk pembersihan adalah kemunculan aroma tertentu, kelengkungan pada permukaan lembaran dan warna hijau yang lebih ringan daripada keseluruhan semak.
 6. Jangan putus semua daun sekaligus. Mereka dikeluarkan hanya semasa mereka masak. Biasanya ini adalah prosedur tiga kali. Mula-mula mereka memotong 4 helai, kemudian 3 helai yang berikutnya, dan akhirnya menerobos 3. helaian terakhir. Ini sangat sesuai jika hanya tinggal 10 helai, seperti yang disarankan oleh ahli agronomi industri. Penuaian bermula dari bahagian bawah tanaman.
 7. Tetapi, kadang-kadang dengan penjagaan yang baik, tembakau sebenar tumbuh setinggi 2 meter. Di sini sudah lebih daripada 10 keping cawan akan habis. Sebenarnya, jangan putus separuh tanaman, jika tanah dan penjagaan membolehkan anda menumbuhkan wira seperti itu.
 8. Daun yang dikumpulkan dibiarkan kering di bilik dengan kelembapan tinggi. Sekiranya terdapat lumbung atau loteng, mereka mesti memasukkan bekas tambahan dengan air. Bahan mentah nampaknya pudar, dan tidak kering hingga garing.
 9. Selepas pengeringan, tembakau masih kurang merokok. Agar ia menjadi asap berkualiti tinggi dengan aroma yang baik dan kekuatan yang betul, ia mesti diperam. Cara melakukannya dengan betul, anda boleh melihat forum khusus. Terdapat banyak resipi, ada teknologi khas dan pelbagai bahan tambahan. Yang paling biasa adalah cognac dan madu. Hanya setelah pemprosesan tersebut anda dapat menikmati rasa tembakau buatan sendiri yang berkualiti. Sebelum proses penapaian, ini hanyalah daun kering.
 10. Sekiranya selepas semua manipulasi tembakau ternyata terlalu kuat dan tepu, disarankan untuk mencairkannya dengan batang yang dipotong. Mereka kurang nikotin, dan aromanya sedikit berbeza dengan bau daun.

Bagaimana menanam tembakau untuk merokok di kebun? Ternyata sangat sederhana. Dan tidak perlu menghisapnya kemudian. Anda boleh menggunakan tembakau untuk mengusir hama di kebun. Kering dan fermentasi yang betul akan menjadi hadiah yang sangat baik bagi pencinta asap berkualiti tinggi. Dan biarkan Kementerian Kesihatan memberi amaran ...

Video: menanam tembakau di rumah

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan