Cara mengajar anjing memberi cakar: petua berguna

Penampilan anjing di rumah bukan hanya kegembiraan, keseronokan dan kegembiraan. Ini adalah tanggungjawab yang luar biasa bagi makhluk hidup. Anda bukan sahaja harus memberi makan dan merawatnya, tetapi juga menangani pendidikannya. Pertama, anak anjing mempelajari perintah seperti "Fu", "Tempat", "Duduk". Dan hanya selepas itu anjing itu dapat diajar untuk menjalankan perintah "Give a paw". Pelaksanaan perintah ini menjadikan anjing tidak hanya lebih berpendidikan, patuh dan teratur. Kemahiran ini berguna dalam kehidupan seharian - sebagai contoh, jika anda ingin mengelap kaki haiwan kesayangan anda setelah berjalan-jalan. Juga, kemampuan untuk memberi makan kaki akan sangat berguna ketika memotong cakar anjing. Secara amnya, setiap anjing yang menghargai diri sendiri harus mengetahui pasukan ini, apa yang lebih buruk anda ?!

Cara mengajar anjing untuk memberi cakar

Persediaan latihan

Biasanya melatih anjing bermula pada usia tiga bulan. Sehingga masa ini, anjing itu masih tidak memahami apa-apa dan tidak berminat dengan apa-apa kecuali permainan. Perintah "Give a paw" dikuasai oleh anjing pada usia sekitar empat bulan, tetapi ini dapat dicapai lebih awal. Untuk mendapatkan tindakan yang diharapkan dari anjing, anda perlu kerap berlatih. Kadang-kadang beberapa hari sudah cukup untuk anjing itu kehilangan kemahirannya yang baru diperoleh. Mintalah anjing anda mencakar sekurang-kurangnya tiga kali sehari untuk memperkuat kemahiran baru.

Anjing perlu diberi makan dua jam sebelum latihan, dan dalam satu jam ia mesti dibawa berjalan-jalan. Semasa latihan, anjing tidak boleh lapar, jengkel atau tidak berpuas hati. Dia harus dikonfigurasi untuk bermain dengan pemiliknya, dia tidak perlu risau. Perkara yang sama berlaku untuk pemiliknya. Sekiranya anda tergesa-gesa atau kesal, tunda latihan anda. Kerana anjing itu merasa gelisah dan cemas. Selain itu, pelajaran pertama mungkin tidak membuahkan hasil, dan memerlukan banyak kesabaran untuk menunggu anjing itu mengangkat kaki untuk bertemu dengan anda.

Anjing itu harus dilatih oleh satu orang, yang kemudiannya dia patuhi secara tidak langsung. Pada peringkat awal, minta haiwan peliharaan anda untuk tidak meminta anjing menaikkan kaki. Hanya setelah kemahiran menjadi yakin dan gigih seseorang dapat melakukan eksperimen. Oleh itu, jika anda dan haiwan kesayangan anda mempunyai mood yang baik, anda boleh memulakan latihan.

Cara mengajar anjing untuk memberi cakar

Terdapat dua cara mudah untuk mengajar pasukan anda kepada anjing anda.

  1. Berdiri di hadapan haiwan dan ambil di tangan anda sehelai makanan kegemarannya. Ia boleh menjadi daging, sosej atau keju. Beri anjing itu bau makanan, kemudian pegang di tangannya. Tinggalkan tangan anda yang terentang di hadapan anjing. Oleh kerana anjing itu tidak dapat melakukan apa-apa di muka, dia akan mengangkat kaki dan mula mengikis di sepanjang tangannya yang dikepal dengan camilan. Pada masa ini, anda mesti mengucapkan perintah "Beri kaki" dan berikan makanan kepada anjing. Puji haiwan kesayangan anda, dia mesti memahami bahawa dia melakukan apa yang anda harapkan daripadanya. Ini boleh diulang beberapa kali. Anda mesti menunjukkan rantai "Sebab-Kesan" kepada haiwan itu. Dia mengangkat kaki atas perintahmu, yang mana dia menerima makanan kegemaran.
  2. Beritahu anak anjing "Beri kaki" dan ambil dengan hati-hati di kaki depan. Jangan angkat kaki terlalu tinggi untuk mengelakkan rasa tidak selesa. Selepas itu, perlakukan anjing itu dengan makanan yang disediakan untuknya. Dalam setiap pengulangan berikutnya, cubalah hanya membuka tangan anda sehingga anak anjing itu memasukkan kaki sendiri ke dalamnya. Sekiranya anjing itu berdegil tidak mahu mengangkat kaki, ambil dengan hati-hati dari lipatan. Anda mesti memulakan pergerakan, dan tindakan itu sendiri mesti datang dari anak anjing itu. Pengangkatan kaki yang pertama secara bebas harus didorong lebih daripada biasa.

Ini adalah arahan yang cukup mudah yang dipelajari oleh kebanyakan anjing dalam satu atau dua sesi. Tetapi jangan lupa bahawa kemahiran yang diperoleh mesti terus diulang dan ditingkatkan.

Pasukan maju

Apabila anjing belajar memberikan kaki yang baik, anda dapat meningkatkan pelaksanaan kemahiran ini. Terdapat banyak pilihan untuk bersenam.

Bagaimana untuk mengajar anjing pasukan memberi kaki

  1. Setelah pelaksanaan perintah yang diberikan dengan betul, ajar anak anjing itu untuk memberikan kaki yang lain. Untuk melakukan ini, minta anjing memberikan kaki, dan kemudian ucapkan "kaki lain" dan sentuh tangan anda. Anjing mesti memahami apa yang anda mahukan daripadanya. Jangan lupa untuk memberi semangat dan pujian kepada anjing ketika melakukan latihan dengan betul.
  2. Ubah suai senaman anda. Anda boleh mengajar anjing untuk memberikan cakar dari kedudukan yang berbeza - duduk, berdiri, berbaring. Untuk melakukan ini, mula-mula memerintahkan anjing untuk "Duduk", dan kemudian meminta kaki. Sekiranya anjing naik ketika menaikkan cakarnya, ulangi algoritma dan puji anjing hanya ketika dia memberi makan kaki dari posisi duduk. Oleh itu, anda perlu mengulangi berbohong, berdiri, duduk.
  3. Perkara yang sama harus diulang ketika anda sendiri berada dalam kedudukan yang berbeza. Maksudnya, anjing harus memberikan kaki kepada pemiliknya ketika dia berdiri, berbaring atau duduk.
  4. Ajar anak anjing anda untuk memberikan kaki bukan sahaja di tangan anda. Tawarkan kaki atau lutut anda untuk ini. Anjing mesti belajar memberi kaki secara bebas, tanpa mengira apa yang berlaku di hadapannya - sama ada anda memberikannya tangan atau tidak.
  5. Pilihan lain untuk melatih anjing dengan perintah ini adalah menaikkan kaki tanpa sokongan. Maksudnya, dengan perintah "Beri kaki" anjing harus mengangkat kaki tidak di lengan atau kaki Anda, tetapi hanya ke udara. Pegang dia dalam kedudukan ini selama beberapa saat, dan kemudian puji dan perlakukan haiwan kesayangan itu.
  6. Sekiranya dikehendaki, anda boleh mengajar anjing untuk menaikkan kaki kanan, kiri dan belakang. Tetapi hanya anjing yang paling rajin dan sabar yang mampu melakukannya.

Ingat, anjing tidak memahami kata-kata seseorang dan tidak membaca fikirannya. Dia tidak tahu apa yang anda mahukan darinya. Walau bagaimanapun, anjing itu sangat memahami nada dan intonasi suara. Puji anjing anda dengan segala cara yang mungkin dengan kata-kata penuh kasih sayang untuk tindakan yang dilakukan dengan betul, dan dia akan memahami bahawa dia melakukan semuanya dengan betul.

Membesarkan dan melatih anjing memerlukan banyak masa, kesabaran dan kekuatan. Walau bagaimanapun, kelas biasa dan pendekatan yang kompeten akan memberi anda hasil yang baik dalam bentuk anjing yang dibesarkan yang tahu banyak pasukan. Sayangi haiwan kesayangan anda dan latih dia, anjing jauh lebih pintar daripada yang kita fikirkan!

Video: bagaimana mengajar anjing untuk memberikan semua cakar

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan