Cara mengajar pasukan fu fu: petua berguna

Pasukan "Fu!" Ia dianggap sebagai alat universal untuk mengawal tingkah laku anjing. Taktik dapat mencegah kemungkinan akibat, yang sering terjadi dalam proses ketidaktaatan terhadap haiwan kesayangan. Mengajar pasukan dilakukan sejak usia dini, jadi masuk akal untuk mempertimbangkan kaedah bekerja dengan anak anjing. Juga, ada kes-kes apabila anda harus memberi perintah kepada orang dewasa. Mari kita bincangkan semuanya dengan teratur.

Cara mengajar pasukan fu kepada anjing

Mengapa melatih anjing anda dengan Fu!

Terdapat banyak keadaan yang tidak dijangka yang membahayakan anjing dan pemiliknya.

 1. Dalam kebanyakan kes, anjing yang tidak terlatih mempunyai kebiasaan yang tidak menyenangkan untuk menggonggong di apartmen dengan sedikit keributan. Sekiranya anak anjing masih kecil, jiran tidak akan mengetuk pintu dengan seruan tidak puas hati. Walau bagaimanapun, dalam kes individu yang sihat, anda mungkin menghadapi masalah dengan orang yang tinggal berdekatan. Untuk meyakinkan haiwan peliharaan yang gelisah, katakan "Fu!"
 2. Telah diketahui bahawa di bandar-bandar besar utiliti meracuni anjing, sehingga membersihkan jalan-jalan dari binatang peliharaan yang sakit rabies. Sekiranya rakan berkaki empat anda tidak mengetahui perintah "Fu!", Dia dapat mengambil makanan dari tanah, diisi dengan racun tikus. Kejadian yang akan berkembang lebih jelas.
 3. Anjing adalah haiwan yang setia dan penyayang. Apabila haiwan kesayangan duduk sendirian di rumah sepanjang hari, setelah pemiliknya pulang dari tempat kerja, dia secara tidak sengaja mula meminta pertolongan. Sekiranya kita bercakap mengenai anjing keturunan besar, tidak ada pemilik yang akan menyukai perbuatan ini. Mengucapkan perintah "Fu!", Anda akan menyelamatkan diri dari tingkah laku seperti ini. Hal yang sama berlaku untuk haiwan yang meminta tangan semasa berjalan, bersandar pada pemiliknya dengan kaki kotor.
 4. Anjing merasakan orang dan menunjukkan pencerobohan ketika melihat orang yang mabuk atau merokok, serta kanak-kanak yang bising. Anda mungkin tidak melihat gigi yang terpelanting dan manifestasi watak lain, dan haiwan peliharaan akan menyerang pejalan kaki yang melintas dengan sepenuhnya. Untuk melindungi diri anda dari penguatkuasaan undang-undang, dan anjing dari euthanasia, anda mesti mengatakan "Fu!" dengan suara yang hebat.

Mengajar anak anda pasukan Fu!

 1. Bekerja dengan anak anjing bermula apabila haiwan peliharaan mencapai usia tiga bulan. Sebelum prosedur, tidak disarankan untuk menjalankan prosedur, seperti menghukum haiwan peliharaan kerana muslihat kotor yang sempurna.
 2. Pada peringkat ini, tugas utama anda adalah menjaga jiwa anak anjing pada tahap yang betul, anda tidak boleh memberi tekanan kepada haiwan kesayangan. Oleh itu, mulailah mengajar pasukan "Give!".
 3. Kami memberi contoh. Anda berjalan-jalan dengan haiwan itu, anak anjing itu mengangkat kotoran terlarang dari lantai. Jongkok, angkat telapak tangan terbuka ke depan, katakan "Kembalikan!" atau "Beri!".
 4. Sekiranya anak anjing tidak berusaha meletakkan objek yang dibangkitkan dari tanah di tangannya, buka mulutnya dengan teliti dan keluarkan isinya. Sebaliknya, perlakukan anak anjing itu dengan makanan ringan.
 5. Secara beransur-ansur ganti "Beri!" pada "Fu!". Ucapkan perintah dengan suara yang kuat, selalu dengan kekunci yang sama. Oleh itu, sejak awal kanak-kanak, anda mengajar kepatuhan haiwan kesayangan anda.
 6. Penting untuk diingat selama-lamanya bahawa semasa melatih Pasukan "Fu!" makanan ringan tidak dibenarkan. Sebagai peraturan, tindakan yang dilarang tidak digalakkan, anak anjing mesti memahami ini.
 7. Apabila haiwan kesayangan berusia 4 bulan, mulailah menggunakan perengsa. Semasa berjalan menggunakan tali leher yang diikat pada kerah, tarik sedikit anak anjing itu jika dia tidak taat. Katakan "Fu!" Pada masa yang sama.

Melatih anjing dewasa ke Pasukan Fu!

Melatih anjing dewasa ke pasukan Fu!

 1. Latihan haiwan peliharaan bermula di jalan, sambil menggunakan tali biasa.Pilih tempat di mana sisa atau merpati akan ada. Cuba latih anjing anda di jalan yang tenang jauh dari tumpuan kanak-kanak yang banyak.
 2. Penangan anjing menggunakan taktik khas untuk melatih bangsal mereka. Pakar meletakkan sosej atau sosej di laluan yang dipilih terlebih dahulu, kemudian berjalan-jalan dengan anjing dan memulakan manipulasi. Sekiranya anda mahu, anda boleh mengikuti nasihat mereka dengan meminta pasangan anda untuk tidak mengesan makanan dari haiwan kesayangan.
 3. Dalam proses melatih orang dewasa, disarankan untuk menukar jalan dengan selang waktu agar anjing tidak memasuki "zon selesa". Pada peringkat awal, pasukan "Fu!" diamalkan tanpa penyertaan saudara-mara (iaitu anjing lain) dan orang.
 4. Setelah memilih laluan, mulakan latihan. Berjalan-jalan dengan haiwan kesayangan anda dengan perlahan. Luangkan masa anda, kelajuannya mesti minimum. Oleh itu, anda dan haiwan kesayangan akan memberi tindak balas tepat pada waktunya kepada keadaan yang berubah.
 5. Ketika haiwan kesayangan itu merasakan sosis dan menuju ke arahnya, seru dengan suara yang hebat "Fu!" Sambil menarik tali. Berhati-hatilah dengan daya tarikan sehingga tidak merosakkan leher haiwan. Jangan berhenti semasa memberi arahan. Penting bahawa anjing hanya melambatkan sebentar, dan kemudian mengikuti anda.
 6. Selepas satu minit berjalan, mulalah berhenti dengan perlahan. Beritahu anjing untuk duduk atau memberi cakar, perlakukan haiwan kesayangan dengan makanan ringan. Langkah seperti itu akan melegakan haiwan, kerana tubuh anjing sebelumnya mengalami tekanan (menarik tali). Penting untuk diingat: untuk pelaksanaan perintah "Fu!" makanan ringan tidak diberikan.
 7. Dalam satu langkah, anda dapat mengirimkan maksimum 5 Pasukan "Fu!". Jumlah yang lebih banyak akan melelahkan haiwan itu terlalu banyak dan menekan semangat juangnya. Perhatikan selang antara pesanan, tidak boleh kurang dari seperempat jam. Beri perintah dengan nada yang tegas, jangan menjerit, jangan memukul haiwan kesayangan.
 8. Pada mulanya anda tidak boleh "menyalak" di wad. Gunakan tali leher anda untuk mendapatkan apa yang anda mahukan. Menjerit hanya dapat dilakukan setelah asimilasi perintah mutlak dan hanya dalam kes-kes apabila anjing melakukan sesuatu yang "luar biasa".
 9. Dalam proses melatih pasukan haiwan "Fu!" mematuhi peraturan bahawa anda tidak melambatkan haiwan kesayangan, dan dengan tegas melarangnya melakukan tindakan.
 10. Contohnya, anda melarang haiwan kesayangan anda mengendus bangku ketika berjalan. Dia memandang anda melalui mata "kucing dari Shrek", anda kasihan, mengambil pesanan itu kembali. Manipulasi sedemikian tidak dapat diterima! Terus berjalan, jika anda benar-benar mahu, biarkan anjing mengendus bangku sebelah, tetapi bukan yang dilarang.
 11. Belajar memberi pesanan "Fu!" dalam situasi yang memerlukan penggunaan arahan khusus ini. Sekiranya haiwan kesayangan menarik tali, katakan "Seterusnya!", Tetapi "Fu!" Semasa haiwan itu bermain dengan mainan kanak-kanak, katakan "Beri!".
 12. Beberapa pemilik anjing berhadapan dengan masalah ketika rakan berkaki empat mereka sama sekali tidak bertindak balas untuk menyentak tali. Sekiranya terdapat keturunan besar, gunakan kolar logam khas dengan paku atau tali pinggang yang beroperasi pada mikro.
 13. Anjing dari semua baka lain dapat disebut "Fu!" dan dengan ringan memukul surat khabar di bahagian tersebut. Seperti yang ditunjukkan oleh latihan, taktik selalu bagus.
 14. Perkara utama adalah memerhatikan urutan: "Fu!" - brengsek tali - tamparan oleh akhbar. Sekiranya haiwan peliharaan dengan patuh memberi suara kepada anda, tidak perlu menariknya dengan tali, seperti menghukumnya dengan surat khabar.
 15. Apabila haiwan peliharaan berjaya belajar pasukan berjalan-jalan di tempat yang tenang, rumit latihan. Pilih laluan dengan kehadiran anjing, orang, burung, dan lain-lain. Kemahiran diasah mengikut skema yang serupa. Apabila haiwan peliharaan itu akan merespon suara itu, dia belajar perintahnya.
 16. Sekarang panjangkan tali untuk melatih haiwan untuk mengikuti perintah pada jarak tertentu. Bawa tindakan ke automatisme, hanya kemudian mulakan latihan tanpa tali. Manipulasi terakhir dimulakan lagi dalam persekitaran yang tenang, setelah itu tugasnya menjadi semakin rumit.
 17. Penting untuk difahami bahawa pada jarak dekat, latihan lebih mudah. Anjing itu memahami bahawa sekiranya berlaku kesalahan, ia akan menerima surat khabar di bahagian leher atau leher. Sekiranya anda mempunyai matlamat - untuk melatih pasukan kegemaran anda "Fu!" dari jarak lebih dari 10 meter, anda harus berusaha dengan bersungguh-sungguh.

Jangan lupa berehat semasa proses latihan, jangan tarik tali tanpa keperluan yang sewajarnya. Bercakap kepada pasukan pada masa tindakan yang dilarang, dan tidak setelah pelaksanaannya. Betulkan hasilnya dengan tugas yang lebih sukar, jangan memukul anjing.

Video: Kaka tidak dapat mengajar anak anjing sepasukan

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan