Bagaimana cara mengajar anjing untuk "berbohong!"

Perintah ini tidak begitu sering digunakan dalam kehidupan sehari-hari, tetapi dalam beberapa kes, misalnya, di dalam kereta api - ada keperluan untuk meletakkan binatang peliharaan. Di samping itu, setiap kemahiran yang dipelajari membantu anjing dan pemiliknya mencapai persefahaman yang lebih besar. Jadi, bagaimana anjing boleh diajar Perintah "Lie!"?

Bagaimana cara mengajar anjing untuk berbohong!

Sekiranya pemiliknya ingin melatih anak anjing itu, mulailah latihan hanya setelah haiwan itu berusia tiga bulan. Bersama dengan melatih pasukan "Duduk", anda dapat mengajarkan anjing anda tentang perintah "Lie" menggunakan kaedah kontras. Dengan kata lain, perlu bergantian antara memaksa binatang peliharaan dan memuji dengan semangat. Paksaan dinyatakan dengan ringan tetapi terus menerus menekan layu dengan telapak tangan, dan pujian adalah dorongan lisan dan memberi anak anjing itu perlakuan baik.

Anda boleh melatih haiwan kesayangan anda di rumah dan berjalan-jalan. Penting untuk memilih tempat yang sunyi dan sepi di mana haiwan peliharaan tidak akan terganggu oleh haiwan peliharaan lain dan bunyi yang luar biasa. Selain itu, anda harus mencari tempat yang bersih, kerana anjing itu tidak akan senang, berbaring di permukaan yang basah dan kotor.

Prinsip utama proses pembelajaran adalah urutan latihan, serta pendekatan yang sistematik. Untuk mendidik haiwan kesayangan anda tanpa pergi ke penangan anjing, penting untuk mempunyai idea mengenai peraturan utama latihan dan kaedah yang digunakan. Di samping itu, anda perlu mengetahui kesalahan apa yang paling sering dilakukan dalam membesarkan anjing. Profesional disarankan untuk menonton pelbagai video yang menunjukkan bagaimana pengendali anjing berpengalaman berfungsi.

Pendekatan latihan harus betul dari tahap pertama latihan, kerana melatih binatang jauh lebih sukar daripada melatihnya dari awal. Agar haiwan peliharaan tidak keliru dan tidak tersasar semasa didikan, tidak digalakkan menggabungkan latihan pasukan dengan pelbagai pesanan lain.

Apa yang anda perlukan untuk latihan:

  1. Kolar - tanpa elemen ini, lebih sukar untuk mengawal haiwan, selain itu, kolar bertindak sebagai atribut kawalan dan kekuatan.
  2. Leash - diperlukan untuk latihan dan ketika berjalan ke tempat latihan.
  3. Kelezatan - penting untuk memilih makanan kegemaran anda.

Kaedah pengajaran

Tiga kaedah boleh digunakan untuk melatih anjing mengikut arahan Lying. Pilihan pertama menyiratkan perintah "Duduk", ketika tangan sejajar dengan layu. Kemudian perintah "Lie" diucapkan, dan pemiliknya membungkuk, memegang makanan di tanah. Rawat itu harus dijaga sedemikian rupa sehingga anjing itu membentang ke arahnya sedikit ke depan dan ke bawah. Memegang haiwan kesayangan dan sedikit menekan layu, penting untuk tidak membiarkannya berdiri kembali, sehingga binatang itu dibaringkan. Sekiranya berjaya menyelesaikan pasukan, anda harus memuji haiwan itu secara aktif, memperlakukannya dengan baik dan memerintahkan: "Berjalan".

Pilihan lain adalah seperti berikut: satu lengan diletakkan di layu binatang, dan yang lain dililit di belakang lengan depan. Kemudian perintah yang diinginkan diterapkan, digabungkan dengan menekan layu. Sementara itu, tangan yang lain sedikit mendorong kaki anjing ke hadapan. Ini membawa kepada fakta bahawa haiwan itu ditumpuk, dan sekali lagi prosedur ganjaran harus diulang. Anda boleh membuat anjing itu tenang jika, bersamaan dengan menekan layu, tarik tali lehernya sedikit ke depan dan ke bawah. Penting untuk memastikan bahawa haiwan itu sesuai dengan kemas - anggota badan depan haiwan harus ditarik ke depan, dan belakang untuk mengambilnya sendiri. Jangan biarkan haiwan peliharaan berbaring di sisinya atau berguling di belakangnya.

Dalam kebanyakan kes, haiwan itu mengasimilasi pasukan baru dalam beberapa latihan, dan anak anjing itu sudah berbohong, mendengar "Lie", tanpa tekanan tambahan pada layu dengan tangannya. Mulai saat ini, anda perlu menambah masa antara pelaksanaan perintah dan pujian ini, sehingga selang menjadi lima saat. Sekiranya haiwan kesayangan sudah berusia tiga bulan, maka anda tidak dapat mencapai pendedahan yang lebih lama. Sekiranya haiwan itu tidak sabar bangun sebelum ditawari makanan, maka perlu mengulangi perintah "Berbaring" dan meletakkannya semula.

Kami meneruskan latihan

Setelah haiwan kesayangan itu, setelah mendengar perintah itu, dengan berbaring berbaring dan mula menunggu dorongan selama 4-5 saat, anda dapat memasukkan isyarat lain. Nampaknya seperti ini: pemilik mengangkat tangan kanannya secara mendatar, meletakkan telapak tangannya ke depan, dan kemudian menundukkan busur ke pinggul. Agar haiwan peliharaan terbiasa dengan isyarat ini dan memahami tujuannya, perlu waktu untuk meningkatkan jarak hingga beberapa meter, dan kecepatan rana harus sama dengan tujuh saat. Ini cukup untuk pertama kalinya.

Pasukan Latihan Anjing Berbohong!

Apabila anjing itu sudah berusia empat bulan dan dia akan menunaikan perintah ini dengan sempurna pada jarak minimum, perlu untuk meningkatkan waktu pendedahan dan jarak ke haiwan. Menjelang usia lapan bulan, penting untuk mencapai kepatuhan dengan standar: haiwan itu harus patuh dengan patuh pada perintah "Lie" dari arahan pertama, kecepatan rana harus lima belas saat, dan jarak maksimum harus 15 meter. Semasa melatih pasukan pada jarak yang sangat jauh, penting untuk tidak memberi arahan "Berjalan", menjauhkan diri dari anjing. Ia diminta untuk mendekati binatang peliharaan, mendorongnya, dan hanya kemudian membiarkannya berehat sebentar.

Ketika, dalam lingkungan yang tenang, binatang itu mulai menjalankan perintah yang diberikan kepadanya tanpa kesalahan, perlu memaksanya secara beransur-ansur memaksanya berkemas di tempat lain: tidak jauh dari jalan raya yang bising atau di pasar raya. Dan keseluruhan proses mesti diulang lagi, sejak awal lagi. Mula-mula anda harus berada pada jarak minimum dekat haiwan ketika kecepatan rana sama dengan nilai kecil. Dalam keadaan seperti itu, perlu mencapai pematuhan dengan standard pada usia sepuluh bulan.

Cadangan tambahan untuk meningkatkan proses pembelajaran

Untuk mempermudah proses pembelajaran, anjing tidak mengalami kesulitan yang tidak perlu, dan pemiliknya tidak menghadapi kesulitan serius, anda boleh mengikuti beberapa petua:

  1. Perlu diingat bahawa perlu mengucapkan perintah "Lie" sebelum menekan layu dengan tangan Anda, dan haiwan peliharaan harus didorong hanya ketika sudah tenang.
  2. Sekiranya haiwan itu naik, walaupun perintah "Walk" belum diucapkan, maka perlu untuk mengembalikannya ke posisi yang diperlukan, sekali lagi memberikan perintah "Lie".
  3. Ketidak toleransi dan kekasaran tidak boleh ditunjukkan ketika belajar dengan haiwan kesayangan.
  4. Penting untuk menyedari bahawa anjing itu tidak akan dapat menunjukkan daya tahan yang pantas.
  5. Pada mulanya, perlu memastikan bahawa anak anjing itu tidak sesuai di tanah basah atau di lumpur.
  6. Tidak dianjurkan untuk menggunakan perintah "To me" ketika hewan peliharaan telah menjalankan perintah "Lie" dengan benar. Lebih baik mengatakan "Berjalan-jalan." Ungkapan dari pemilik "Bagi saya", seperti biasa, adalah pasukan yang menyenangkan untuk haiwan kesayangan (dengan syarat latihan itu berjalan dengan betul). Oleh itu, binatang yang terbiasa dilepaskan menggunakan perintah seperti itu hampir tidak dapat menahan proses pembohongan. Akibatnya ialah pendedahan haiwan semakin merosot dan tidak mematuhi piawaian.

Video: bagaimana mengajar anjing untuk "berbohong!"

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan