Cara mengajar anjing membawa tongkat: 10 cara

Melatih anjing adalah bahagian penting dari asuhan, latihan dan kehidupannya. Pertama, anjing belajar menjalankan perintah mudah, dan kemudian beralih ke kemahiran yang lebih kompleks. "Aport" dianggap pasukan yang sukar, untuk pelaksanaannya, hewan peliharaan harus membangun rantai logik di kepala. Tetapi jika anda mengajar pasukan kegemaran anda untuk membawa tongkat yang ditinggalkan, ini akan menjadi pencapaian yang luar biasa.

Cara mengajar anjing membawa tongkat

Apa kegunaan pasukan Aport

 1. Ketika seekor anjing mencari tongkat yang dilemparkan oleh pemiliknya, anjing itu memusatkan perhatiannya ke medan, melatih deria baunya.
 2. Sekiranya anda berjaya mengajar anjing anda tentang pasukan Aport, ini bermakna anda membina rantai logik di kepalanya - pemiliknya melemparkan tongkat itu, saya membawanya dan mendapat hadiah. Ini adalah latihan kebolehan mental haiwan yang sangat baik.
 3. Permainan yang menarik ini akan membantu anda untuk mempelbagaikan perjalanan anda, anjing akan berlari lebih banyak, yang bermaksud lebih baik tidur. Sebenarnya, kualiti dan jangka masa berjalan adalah salah satu syarat utama bagi anjing untuk merasa selesa.
 4. Terdapat dua jenis pelaksanaan perintah Aport. Pertama, anjing itu segera mengejar tongkat yang ditinggalkan atau benda lain (contohnya, itu mungkin bola). Jenis pelaksanaan tugas kedua - pemilik melemparkan tongkat, memberi arahan Aport, dan hanya setelah itu anjing itu memulakan pencarian. Pelaksanaan perintah jenis kedua mengajarkan ketahanan, kesabaran dan disiplin anjing.
 5. Setelah tongkat yang dijumpai dibawa, ia mesti dikembalikan kepada pemiliknya. Ini mengajar anjing bagaimana mengawal emosinya sendiri. Maksudnya, tidak kira betapa menariknya, tongkat itu mesti dikembalikan.
 6. Melaksanakan perintah Aport akan membolehkan anda menggunakannya untuk tujuan anda sendiri - contohnya, membawa sandal ke rumah.

Oleh itu, sekarang kita menyedari bahawa perintah ini sangat berguna dan setiap anjing yang menghormati diri sendiri harus mengetahuinya. Tetapi bagaimana anda mengajar sendiri pasukan haiwan kesayangan anda? Dan adakah ini mungkin tanpa bantuan penternak anjing yang berpengalaman?

Bila hendak melatih

Semasa latihan, anjing harus tenang, tidak lapar, seimbang. Sekiranya dipraktikkan dalam suasana hati yang baik, ini berlaku untuk pemilik dan anjing. Tidak perlu melakukannya dari bawah tongkat, ia tidak akan membawa faedah, hanya kerengsaan.

Sebaiknya berlatih di tempat terbuka, supaya anjing tidak mengganggu apa-apa. Sebaiknya lakukan ini di koridor yang luas atau di halaman rumah anda sendiri.

Biasanya pasukan Aport diajar anak anjing pada usia empat bulan. Kanak-kanak yang berumur kurang dari dua bulan tidak akan dapat menguasai pasukan - mereka terlalu suka bermain pada usia ini. Melatih anjing dewasa jauh lebih sukar, walaupun mungkin. Penternak yang berpengalaman tahu bahawa yang terbaik adalah memanfaatkan tempoh ketika gigi anak anjing tumbuh dan gatal. Pada masa ini, dia akan senang berlari menggunakan tongkat. Taring dipotong pada anak anjing dalam 3-4 bulan.

Cara mengajar anjing membawa tongkat

Jadi, mari turun ke kelas.

Kami mengajar anjing untuk membawa tongkat

 1. Keluar ke tempat terbuka, anjing itu harus diikat tali. Cari tongkat yang sesuai yang dapat digenggam oleh anak anjing di antara giginya.
 2. Mengusik anjingnya. Main dengan tongkat supaya anjing itu cuba menggigitnya. Sangat penting untuk menarik minat haiwan kesayangan anda. Anda boleh memutar tongkat tepat di depan moncong anjing, menendang tongkat dengan kaki anda, dan melemparkannya ke atas. Perkara utama adalah mengganggu haiwan kesayangan.
 3. Apabila tongkat menarik perhatian anjing anda, jatuhkannya jarak pendek, tidak lebih dari dua meter.
 4. Seterusnya, anda perlu memantau reaksi haiwan tersebut. Sekiranya dia mengejar tongkat - baiklah, jika tidak, anda perlu menariknya dengan tali.
 5. Selanjutnya, ketika anjing itu mengangkat tongkat dari tanah, kita mengucapkan perintah "Aport".Sekiranya anjing itu tidak mahu menaikkan tongkat, goda lagi, tetapi kali ini kita dibenarkan mengambilnya di mulutnya. Adalah sangat penting untuk membiarkan anjing memahami bahawa "Aport" sedang menaikkan tongkat dari tanah.
 6. Setelah anjing itu sendiri mengambil barang itu, panggil dengan memberi arahan "Kepada saya." Sekiranya anjing itu tidak mahu melakukan ini dan terbawa oleh mainan baru, tariklah tali itu. Sekiranya anda sendiri, bersama-sama dengan anjing itu pergi menggunakan tongkat yang ditinggalkan, anda perlu kembali ke tempat asalnya.
 7. Kadang-kadang anjing dapat menyetel dan mula melarikan diri dari anda, mempercayai bahawa ia adalah hiburan yang menyeronokkan. Jangan memanjakan haiwan peliharaan dan menariknya ke tali untuk menunjukkan bahawa ia harus kembali ke tempat asalnya.
 8. Selepas itu, pegang erat pada hujung tongkat bebas dan katakan "Beri." Sediakan makanan terlebih dahulu, yang boleh anda ganti dengan tongkat yang dibawa oleh anjing. Haiwan peliharaan anda secara tidak sengaja akan melepaskan hujung tongkat untuk memakan makanan yang dicadangkan.
 9. Tetapi kadangkala, mainan baru lebih mahal untuknya daripada sosej anda, dalam hal ini anda perlu mengangkat wajah haiwan itu dengan tongkat yang terpaut di mulutnya, dan kemudian mengusap bahagian bawah rahang. Anjing akan mengalami sedikit ketidakselesaan dan melepaskan barang tersebut.
 10. Selepas ini, pastikan untuk memelihara dan memuji haiwan kesayangan anda. Tunjukkan kepadanya secara intonasional bahawa dia melakukan semuanya dengan betul.

Secara beransur-ansur, dari masa ke masa, anda perlu menyulitkan latihan dan tidak membantu anjing. Dia tidak boleh kembali kepada anda dengan perintah "Kepada saya", tetapi sebaik sahaja dia menemui tongkat. Dan anda perlu memberikannya dengan segera, dan bukan sebagai pertukaran hadiah. Tetapi semua ini akan datang dari masa ke masa, selepas kelas biasa. Biasanya seekor anjing belajar melaksanakan perintah Aport sepenuhnya setelah 1-2 minggu menjalani latihan harian.

Agar anjing dapat menikmati aktiviti, tidak boleh terlalu banyak dari mereka. Hentikan latihan sebaik sahaja anda melihat bahawa anjing itu bosan. Mintalah untuk melaksanakan 2-3 perintah "Aport", kemudian mengalihkan perhatiannya ke tindakan lain. Oleh itu, latihan akan berbentuk permainan.

Anjing, pada dasarnya, adalah haiwan pemangsa. Di dalam darahnya, mengejar mangsa dan membawanya ke pek yang lebih kuat (iaitu, kepada pemiliknya). Cukup beritahu haiwan kesayangan anda apa yang anda mahukan dari dia. Reaksi yang tepat dan dorongan tepat pada masanya akan membantu anda melatih anjing yang paling keras kepala.

Video: cara mengajar pasukan Aport anjing

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan