Cara membersihkan kasut dari garam: petua berguna

Kami menghadapi masalah noda garam pada kasut pada musim sejuk, ketika perkhidmatan jalan raya, menjaga keselamatan kami, taburkan trek ais dan salji dengan pasir dan garam. Walau bagaimanapun, garam di jalan bukan sahaja selesa dan selamat. Mencampurkan dengan salji, ia mencair, dan noda garam tetap ada pada kasut musim sejuk, yang dapat merosakkan suasana hati sepenuhnya. Lagipun, ia bukan sahaja jelek, tetapi juga sangat berbahaya. Sekiranya noda garam tidak dibersihkan tepat pada waktunya, lapisan semula jadi boleh pecah dan kasut dan kasut musim sejuk akan rosak secara kekal. Itulah sebabnya mengapa perlu mengatasi noda garam sebaik sahaja ia muncul.

Cara membersihkan kasut dari garam

Cara membersihkan kasut dari garam dan kotoran

  1. Tiba di rumah, kasut perlu dikendalikan dengan segera, tanpa menunggu lapisan kering. Pertama, lap lembut kasut dengan kain lembap atau span. Bilas kain lebih kerap untuk mengelap permukaannya dengan bahan bersih daripada mengoleskan garam.
  2. Kemudian bungkus permukaan luar kasut dengan ketat dengan tuala kertas atau kain kering sederhana yang menyerap kelembapan dengan baik. Garam berlebihan, menonjol dari kasut, akan diserap ke dalam kertas dan tidak akan meninggalkan goresan.
  3. Dalam bentuk ini, anda perlu membiarkan kasut kering. Sebaiknya keringkan kasut musim sejuk anda di dekat bateri, tetapi tidak betul-betul di sebelahnya. Sekiranya kasut kulit atau suede dibiarkan berdekatan dengan objek panas, permukaannya mungkin retak. Biarkan kasut di bangku kecil 50 cm dari radiator panas dan dalam beberapa jam semua kelembapan berlebihan akan keluar.
  4. Apabila permukaan kasut kering, periksa. Sekiranya terdapat bekas garam yang belum dicuci, anda boleh merawatnya dengan ammonia. Campurkan ammonia dalam bahagian yang sama dengan air dan gunakan alas kapas untuk melekatkan pada permukaan kasut. Lakukan ini dengan berhati-hati. Anda perlu menghapus larutan garam, setiap kali menggunakan pelapik kapas bersih. Jangan sekali-kali mengotorkan noda, jika tidak, sukar untuk membuang garam.
  5. Selepas itu, keringkan kasut anda dan minyak dengan krim lemak atau minyak. Biarkan struktur berminyak meresap ke permukaan kasut, kemudian lap but dengan kain kering. Kasut akan kelihatan sangat rapi, kerana pencemaran garam tidak akan ada jejak.

Pada musim sejuk, kasut harus dijaga dengan lebih berhati-hati. Anda boleh melindungi permukaan kasut suede dan kulit dengan cat kasut penghalau air khas. Ia tidak akan membiarkan bahan-bahan agresif diserap dan akan mengekalkan permukaan bahan semula jadi.

Cara membersihkan kasut dari pelbagai bahan dari garam

Prinsip membersihkan kasut kulit dan kasut suede pada asasnya berbeza. Oleh itu, kami telah mengumpulkan untuk anda cara paling berkesan untuk membersihkan kasut musim sejuk dari noda garam dari pelbagai bahan.

Cara membersihkan kasut dari pelbagai bahan dari garam

  1. Kulit. Permukaan semula jadi paling rentan terhadap pembentukan garis garam, kerana struktur berpori mereka. Sekiranya kasut kulit ditutup dengan bekas garam setelah berada di luar rumah, kasut hendaklah segera dicuci. Lap permukaan dengan kain lembap, bilas kain setiap kali. Selepas itu, bungkus kasut dengan tuala kertas dan biarkan garam keluar. Sekiranya bintik-bintik garam tertanam dengan kuat pada struktur kulit, anda boleh menggunakan cuka. Cairkan intinya dalam nisbah 1: 4 dan rendam kapas di dalam larutan. Lap dengan lembut dengan bahagian dalam pad untuk memeriksa reaksi bahan. Sekiranya kulit tidak berubah warna dan struktur, anda boleh mengelap noda garam putih dengan komposisi cuka. Selepas itu, lap permukaan kulit lagi dengan kain lembap yang bersih dan biarkan kasut kering hingga akhir.
  2. Suede. Suede, tidak seperti kasut kulit, lebih senang beroperasi. Walau bagaimanapun, tidak banyak yang boleh menolak kasut suede yang kelihatan sangat elegan dan mulia. Sekiranya anda mengalami masalah salji dengan kasut suede, anda perlu segera memulakan langkah pemulihan. Perkara pertama yang perlu dilakukan ialah membasahi permukaan kasut. Tidak disarankan untuk membasahi suede, oleh itu kami akan memprosesnya dengan stim. Sekiranya anda tidak mempunyai penjana stim, anda boleh meletakkan kasut anda di atas air mendidih. Walau bagaimanapun, jangan biarkan terlalu rendah sehingga wap panas tidak melekatkan jahitan pada but. Selepas itu, lap permukaan suede dengan kain bersih. Noda garam dapat dikeluarkan dari kasut suede dengan serbuk gigi atau baking soda. Tuangkan sebatian putih ke atas permukaan suede yang basah dan biarkan serbuk menyerap garam berlebihan. Apabila kasut telah kering, anda boleh mengeluarkan serbuk yang tinggal dengan berus biasa.
  3. Nubuck. Selalunya, uggs berkualiti tinggi, yang sangat popular di musim sejuk, terbuat dari nubuck. Untuk membersihkan kasut dari bahan ini dari garam, anda perlu menggunakan larutan sabun. Lap kasut dengan kain sabun atau span, perhatikan sendi dan jahitan - di mana garam terkumpul paling banyak. Sekiranya ini tidak membantu, anda boleh menggunakan jus kentang mentah. Potong kentang menjadi separuh dan lap garis garam dengan potongan. Kanji meneutralkan garam dan anda hanya perlu membersihkan permukaan kasut dengan sikat kering selepas pengeringan.
  4. Leatherette. Produk kulit tiruan juga terkena garam, walaupun lebih jarang. Mudah membersihkannya, kerana ini anda memerlukan alkohol. Cukup rendam kapas di dalamnya dan berjalan dengan teliti di sepanjang garis perceraian garam. Selepas itu, lap but dengan kain lembap dan biarkan kering pada suhu bilik. Kaedah terbaik untuk menghilangkan noda dan retakan kecil adalah dengan menggunakan minyak jarak. Ia akan mengeluarkan garam berlebihan dan melindungi permukaan kasut daripada kesan agresif dari reagen jalan.
  5. Merasakan but. Baru-baru ini, kasut terasa semakin popular, namun, mereka juga mengalami pencemaran dan garam. Paling mudah membersihkan kasut yang dirasakan - anda boleh mencucinya tanpa rasa takut. Lembapkan kasut anda dan berjalan di atasnya dengan berus sabun lembut. Selepas itu, bilas kasut dengan air yang mengalir dan biarkan kering pada jarak tertentu dari bateri.

Sebelum membersihkan kasut dari noda garam, anda perlu mengambil kira bahan permukaan dan berkaitan dengan ini menggunakan agen pembersih tertentu.

Cara membersihkan kasut ringan dari garam

Cara membersihkan kasut ringan dari garam
Kasut beige dan putih kelihatan sangat cantik dan bergaya, tetapi berisiko. Untuk merosakkannya cukup mudah, oleh itu mereka memerlukan pergi lebih berhati-hati. Untuk menghilangkan noda garam putih pada kasut ringan, anda mesti membersihkan permukaan kotoran jalan terlebih dahulu. Ini boleh dilakukan dengan menggunakan sabun dan span biasa. Apabila permukaan kering sedikit, rawat kasut dengan kapas yang dicelupkan ke dalam amonia. Ia bukan sahaja dapat menghilangkan kesan garam, tetapi juga memutihkan permukaannya. Sekiranya kasut pada umumnya bersih dan hanya terdapat sedikit bekas garam, biarkan kasut kering dengan bersih, dan kemudian berjalan di atasnya dengan berus dengan bulu yang keras. Tidak akan ada jejak garam.

Cara melindungi kasut dari garam

Kasut musim sejuk memerlukan pemeliharaan yang lebih teliti, kerana terkena kesan agresif garam dan reagen perjalanan. Oleh itu, sentiasa perlu menggunakan alat pelindung penghalau air. Sekiranya dana seperti itu tidak ada, anda boleh menggunakan lilin sederhana ke permukaan kasut, menggosoknya dengan teliti. Ia menolak air dan melindungi kasut dari faktor luaran. Dengan menggunakan krim pelindung dan produk, anda dapat meningkatkan usia kasut dengan ketara. Lebih baik menerapkannya sebelum keluar dari rumah. Semasa memilih produk penjagaan kasut dengan permukaan yang halus, beli krim dengan lilin lebah asli.Dan untuk menjaga suede, diperlukan cecair penghalau air dalam bentuk aerosol.

Setelah berada di luar rumah, segera bersihkan kasut dan but dari kotoran dan garam. Cukup lap dengan kain lembap sudah cukup. Penyelesaian garam sukar dikeluarkan jika sudah tua. Dan jejak segar sangat mudah dikeluarkan.

Semasa memilih kasut musim sejuk, berikan keutamaan kepada model baji. Mereka terletak di atas trotoar, jadi bahagian kulit akan lebih selamat. Model kasut suede hanya boleh dipakai pada cuaca kering atau sejuk, suede takut kelembapan, jadi anda tidak boleh memakainya pada pencairan.

Penjagaan yang betul dapat melindungi kasut anda dari lendir, garam dan reagen. Gunakan petua kami untuk menjadikan kasut musim sejuk bertahan lebih dari satu musim!

Video: cara membersihkan kasut suede dari garam

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
Alexey
Alexey

Semua kaedah di atas untuk mengeluarkan garam dari kasut - mengerang orang miskin. Semua yang anda akan capai hanyalah penyamaran sementara dan setelah berjalan-jalan, sebilangan garam akan muncul lagi dan anda, sebagai penyedut terakhir, akan melihat kasut anda yang menyedihkan. Hanya ada satu cara untuk menghilangkan perbungaan - beli kasut baru dan mulailah menjaganya dengan cara yang sesuai untuk mengelakkannya. INI ADALAH CARA YANG HANYA. Jangan tertipu oleh mana-mana ... bogel, tidak ada yang akan menolong anda, tetapi resipi ini dicipta oleh Neher untuk membuat penyedut yang sama yang mengikutinya - lingkaran setan, walaupun cantik tetapi semuanya - Loch

wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan