Cara mengatur penyiraman bunga dalaman semasa cuti

Manfaat bunga dalaman telah lama diketahui. Memperkaya udara dengan oksigen dan kelembapan, menyenangkan mata dengan keindahannya, mereka memerlukan penjagaan yang berterusan. Semasa merancang percutian atau perjalanan jauh, pencinta tanaman dalaman, yang belum sempat mencari mereka yang menjaga penjaga hijau, mula mengatasi persoalan yang membimbangkan - bagaimana bunga akan disiram semasa ketiadaan tuan rumah? Nasib baik, masalah ini telah lama diselesaikan. Cukup untuk menyiapkan bunga untuk keberangkatan anda dengan betul, mengatur mekanisme penyiraman automatik dan anda dapat meneruskan perjalanan dengan jiwa yang tenang.

Cara mengatur penyiraman bunga dalaman semasa cuti

Menyiapkan tanaman dalaman untuk percutian

Bunga-bunga dalaman dibiarkan lama dalam masa yang lama, para pakar menasihatkan untuk menyiapkannya. Anda boleh melakukan ini seperti berikut:

 1. Beberapa minggu sebelum berlepas, berhenti memberi makan tanaman dengan pelbagai bahan tambahan. Ini perlu untuk melambatkan pertumbuhan aktif mereka dan sedikit mengurangkan selera makan.
 2. Apabila tinggal 8-10 hari sehingga percutian yang diinginkan, keluarkan dengan teliti semua daun yang sakit dan berpenyakit.
 3. Segera sebelum berangkat, disarankan untuk membuang pasu bunga dari ambang tingkap;
 4. Tunas perlu dipotong. Oleh itu, pengambilan cecair diminimumkan. Ini harus dilakukan dengan berhati-hati, dengan mengambil kira kemampuan kilang untuk pulih.
 5. Tumpahkan tanah ke dalam pot bunga dengan air dengan teliti, dan penting untuk tidak berlebihan. Bumi harus dipenuhi dengan cecair, tetapi tidak basah. Anda mungkin dapat mengurangkan penyejatan kelembapan jika anda membungkus periuk dengan surat khabar lembap dan selofan di atasnya.
 6. Semua periuk lebih baik diletakkan di dalam bekas besar dengan cecair yang dituangkan di bahagian bawah. Namun, mereka tidak boleh menyentuh air. Oleh itu, mungkin untuk mencapai tahap kelembapan yang diinginkan berhampiran ruang hijau.
 7. Di sekitar daun, masuk akal untuk membuat kubah dari filem lutsinar. Prosedur ini membolehkan anda membuat sesuatu seperti rumah hijau.
 8. Periuk tanah liat senang diletakkan di dalam bekas plastik yang lebih besar. Isi kekosongan yang terhasil di antara dinding dengan tanah liat yang diperluas yang direndam di dalam air.

Sistem Penyiraman Auto Buatan Sendiri

Semua orang boleh memasak sendiri mekanisme sederhana untuk penyiraman automatik di rumah.

Muslihat
Anda memerlukan kain yang dapat menyerap kelembapan dengan baik. Ia dipotong menjadi jalur dari mana sumbu dipintal. Satu hujung peranti dikuburkan di dalam tanah pot bunga, yang lain diletakkan di dalam bekas air. Semasa tanah mengering, sumbu akan melembapkannya. Selain itu, ia tidak hanya dibasahi dengan air, tetapi juga harus menyerapnya dengan baik. Perkara ini mesti diikuti. Penting! Kaedah sumbu seperti ini boleh digunakan sehingga 10 hari.

Kelemahan kaedah ini adalah bahawa ketika panas, flagel tisu mengering dengan cepat, dan cecair akan memasuki tanah dalam jumlah kecil. Untuk memperbaiki keadaan, disarankan untuk membeli sumbu dan batang khas yang diperbuat daripada seramik berliang. Dengan alat tersebut pengeringan dapat dielakkan.

Penurunan perubatan
Sistem pengairan automatik yang sangat baik akan datang dari penitis yang digunakan dalam perubatan. Satu hujung diletakkan di dalam bekas dengan cecair, yang lain - di tanah, lebih baik dekat dengan tepi periuk. Meninggalkan waktu yang singkat, lebih baik menggunakan penjepit yang disertakan dengan penitis.

Semasa merancang perjalanan yang panjang, disyorkan untuk menutup tiub, tusukan di dalamnya lubang kecil. Atau buat pelepasan di jarum menjadi lebih sempit.

Sebagai alternatif, anda boleh meletakkan alat penyemprot berliang di hujung tiub (ini biasanya digunakan untuk membekalkan udara ke akuarium).

Botol plastik
Kaedah yang cukup mudah, tetapi cukup berkesan menggunakan botol plastik. Bekas sedemikian diisi dengan cecair hingga ke leher. Lubang kecil dibuat di penutup, yang menutup botol. Peranti yang dihasilkan dibalikkan dan dicampurkan ke dalam tanah periuk. Air, secara beransur-ansur mengalir melalui lubang penutup, akan membasahi tanah. Untuk mempercepat penyiraman, bahagian bawah botol harus dicucuk. Penting untuk memastikan bahawa lubang itu sangat kecil. Dalam kes ini, air tidak akan bocor lebih banyak dari yang diharapkan dan pembusukan akan dielakkan.

Mekanisme pengairan automatik

Sekiranya anda tidak mempunyai masa atau keinginan untuk mengatur sistem penyiraman automatik sendiri, maka anda boleh membeli mekanisme siap pakai dan mudah di mana-mana kedai bunga. Kos tinggi mereka dibenarkan oleh kebolehpercayaan dan kecekapan dalam penggunaan.

Menyiram bunga semasa cuti

 1. Gardena - alat yang memungkinkan penyiraman bermeter untuk bunga dalaman yang memerlukan kelembapan dalam jumlah yang berbeza. Sistem ini, dikuasakan oleh sumber, menyediakan air tanaman setiap 24 jam sekali. Satu peranti mampu menyiram beberapa periuk sekaligus.
 2. Mekar - mekanisme yang terdiri daripada kon seramik sempit dan tiub silikon. Masukkan kon ke dalam tanah, isi dengan air dan tutup. Hujung tiub direndam dalam semangkuk cecair. Kelembapan secara beransur-ansur akan diserap ke dalam tanah, meresap melalui dinding berpori peranti. Semasa air meninggalkan kerucut, bahagian baru akan datang dari kapal melalui tiub.
 3. Oasis - Sistem yang lengkap dan autonomi sepenuhnya yang mengandungi 25 liter cecair. Unit ini menggerakkan bateri. Dia mampu menyiram hingga 20 pot selama 2-5 minggu.
 4. HUJAN SMART - Sistem domestik pengairan automatik bermeter, dikuasakan oleh elektrik. Mampu mengeluarkan dari 50 ml pada satu masa. kelembapan sehingga 3.5 liter. Kekerapan penyiraman dapat disesuaikan.

Periuk pintar untuk penyiraman automatik

Sekiranya ketiadaan lama yang akan datang diketahui sebelumnya, anda boleh membeli periuk khas. Beberapa bulan sebelum perjalanan, tanaman dalaman dipindahkan ke dalam bekas seperti itu, yang terdiri daripada tiga bahagian:

 • bahagian atas (untuk tanah);
 • tengah (lapisan perantaraan yang terdiri daripada bahan mesh);
 • bahagian bawah (untuk air).

Anda perlu menanam bunga di dalam periuk seperti itu dengan cara yang paling biasa, dan jaga juga. Tetapi setelah beberapa bulan berlalu, akar tanaman akan tumbuh melalui lapisan mesh tengah dan bunga akan menerima kelembapan yang diperlukan sudah dari reservoir bawah.

Hydrogel akan menyelesaikan masalah kekeringan

Banyak tukang kebun menggunakan hidrogel khas. Butiran polimer unik mampu menyerap sejumlah besar cecair. Kristal tersebut direndam terlebih dahulu di dalam air selama 7-8 jam. Setelah berada di dalam cairan, mereka mulai menyerapnya secara intensif, ukurannya bertambah. Kemudian kelembapan ini dosis dan diberikan kepada sistem akar tanaman. Lebih-lebih lagi, dengan lebihan cecair, hidrogel menyerapnya kembali.

Cara menjaga tanaman setelah kembali

Mereka yang telah menggunakan kaedah autowatering yang dijelaskan di atas tidak menghadapi bahaya kejutan dalam bentuk bunga dalam ruangan yang kering, layu, atau hancur. Setelah kembali, perlu memeriksa dengan teliti setiap tanaman, mengeluarkan bahagian yang busuk atau kering. Tanah tanah di dalam periuk dengan air melalui penyiraman yang lebih rendah.
Tidak mendedahkan tanaman dengan segera. Lebih baik membiasakan mereka dengan pencahayaan terang secara beransur-ansur.

Penjagaan tanaman dalaman dalam tempoh ketiadaan seseorang yang berpanjangan diperlukan. Sistem pengairan automatik atau buatan sendiri adalah pilihan yang bagus untuk mereka yang tidak dapat mencari "pengasuh" untuk pengawal hijau mereka.

Video: cara menyiram bunga semasa cuti

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan