Cara mematikan penggera pada kereta tanpa rantai kunci

Bagi kebanyakan orang dalam masyarakat moden, kereta adalah bahagian penting dalam kehidupan: menurut statistik, setiap pemiliknya menghabiskan kira-kira 20 jam seminggu di dalamnya. Cepat atau lambat, beberapa perkara akan muncul di dalam kereta, untuk mengelakkan kecurian mereka, seperti kereta itu sendiri, penggera dipasang pada kereta. Ia berfungsi dengan sempurna kerana kesederhanaan perantinya, perkara utama adalah memantau pengecasan bateri, namun, atas sebab tertentu, mungkin ada situasi ketika anda perlu segera mematikan penggera tanpa menggunakan fob kunci (contohnya, cas bateri telah berakhir atau hilang sepenuhnya).

Cara mematikan penggera pada kereta tanpa rantai kunci

Terdapat dua cara untuk mematikan penggera tanpa menggunakan fob kunci kereta:

 1. Terjemahan kilang dari penggera dari keselamatan ke kecemasan, kecemasan;
 2. Penutupan penggera berkod dengan kod pin khas.

Dalam kes ini, sangat penting untuk mengetahui di mana butang khas berada - "Valet", dengan menekan mana elektronik kereta masuk ke mod servis ("Valet" - pelayan, pembantu dalam bahasa Inggeris). Menggunakan butang diperlukan dengan kaedah melucutkan alarm. Bergantung pada pembuatan dan model mesin, lokasi butang ini berbeza-beza, tetapi dalam kebanyakan kes terletak:

 • di sebelah kanan pedal gas atau hanya di sebelah kiri pedal klac;
 • di kotak kotak fius, atau di sekitarnya;
 • di bawah ruang kemudi, sedikit tersembunyi;
 • di bawah panel depan.

Cara kilang untuk mematikan penggera

Mematikan penggera menggunakan kaedah kilang menyebabkan anda perlu menggunakan kombinasi butang Valet dan mana-mana pedal (atau sepasang pedal) yang telah dipasang di pusat servis. Maklumat yang sangat penting ini selalu dinyatakan dengan jelas dalam arahan yang disertakan dengan kereta atau penggera (oleh itu, semasa membeli ini atau itu, penting untuk memperhatikan ini).

Sekiranya untuk alasan yang tidak diketahui tidak ada buku kecil seperti itu, maka satu-satunya jalan keluar adalah dengan mencuba semua kombinasi, menggunakan semua pedal secara bergantian, dan kemudian tiga pasang yang mungkin. Kombinasi yang paling biasa adalah menekan butang serentak dan pedal klac secara serentak.

Petua: untuk meletakkan kereta ke mod servis, anda perlu menahan butang dan pedal selama kira-kira 10 saat - ini adalah berapa banyak elektronik kereta perlu mengenali perintah.

Sekiranya sistem penggera mesin selepas waktu ini mengeluarkan beberapa trill pendek dengan berkala tertentu, dan lampu dimensi menyala dan padam secara serentak, ini bermakna bahawa penutupan berjaya. Pada masa yang sama, diod pemancar cahaya yang dipasang di dalam kereta harus padam.

Sekiranya, setelah penggera dimatikan, kereta perlu dimulakan untuk kali kedua (misalnya, jika ia mati), maka anda tidak perlu mengulangi prosedur yang dijelaskan: program penggera akan memberitahu anda bahawa elektronik masih dalam mod perkhidmatan dengan dua atau tiga pendek berkala isyarat bunyi.

Petua: setelah memasang penggera pada kereta anda, disarankan agar anda mencuba beberapa kali untuk mematikan dan menghidupkannya secara bebas, menjadikan tindakan menjadi automatik. Pada masa akan datang, ini akan membantu mengelakkan panik sekiranya berlaku kecemasan.

Penutupan Penggera Berkod

Kaedah berkod untuk mematikan penggera bermaksud dengan menekan butang servis beberapa kali (nombor ini disebut "kod pin").Urutan tindakan adalah seperti berikut:

 1. Pencucuhan kereta dihidupkan.
 2. Butang servis ditekan berapa kali sesuai dengan digit pertama kod pin (contohnya, jika kod pin adalah 25, kemudian tekan butang dua kali).
 3. Pencucuhan dihidupkan semula.
 4. Butang servis ditekan berapa kali sesuai dengan digit kedua kod PIN (dalam kes ini, 5).

Jelas sekali, kaedah pemutusan ini lebih bersifat individu daripada yang dijelaskan sebelumnya, kerana kod pin dapat ditetapkan secara manual. Jadi, nilai maksimum untuknya adalah 9999.

Dengan menggunakan kaedah yang dikodkan untuk mematikan penggera, kereta sering dicuri oleh penyerang, kerana dalam kebanyakan kes, kod pin yang ditetapkan di kilang adalah nilai yang relatif kecil. Itulah sebabnya, adalah wajar untuk menetapkan parameter kompleks untuk kod pin, yang mengandungi sekumpulan nombor rawak (tidak ada kaitan dengan tarikh, dll.).

Ciri-ciri mematikan beberapa penggera

Telah berulang kali dinyatakan di atas bahawa proses mengeluarkan kereta dari sistem penggera syarikat tertentu adalah secara individu, dan tidak ada kaedah universal yang sesuai untuk setiap sistem. Oleh itu, masuk akal untuk membongkar isyarat model tertentu secara berasingan.

Ciri-ciri mematikan beberapa penggera

Untuk model Starline A1, A2, A4, A8, A9, algoritma shutdown adalah seperti berikut:

 • Kereta dibuka dengan kunci;
 • Pencucuhan dihidupkan.

Selama 20 saat berikutnya, anda perlu mempunyai masa untuk menekan butang servis sebanyak 3 kali (4 kali - untuk A8 dan A9). Setelah sistem menghitung waktu yang ditentukan dari saat mesin dinyalakan, ia akan mengeluarkan isyarat bunyi yang sesuai. Kemudian kereta boleh macet dan dihidupkan berkali-kali tanpa had.

Dengan cara yang sama, penggera dinyahaktifkan untuk penggera jenama Tomahawk, Pantera. Model Pantera berbeza kerana sebelum anda menekan butang, kereta mesti dinyalakan dua kali (selepas permulaan pertama ia mesti mati lemas).

Model Starline A6 dicirikan kerana ia menggunakan kod pin sebagai alat pemutusan, jadi dalam 20 saat anda perlu menekan butang tidak tiga kali, tetapi bilangan kali ditentukan dengan ketat. Proses mengeluarkan kereta dari penggera jenis ini dijelaskan di atas.

Penggera dari Alligator membandingkan dengan yang lain kerana kemasukan tiga kali kod pin yang salah secara automatik menyekat semua sistem kenderaan untuk waktu tertentu (biasanya setengah jam), yang dengan demikian melindungi kereta dari pencurian oleh penyusup, menghilangkan kemungkinan pemilihan. Prinsip menonaktifkan sistem keselamatan tidak mempunyai ciri khas, tetapi pada masa yang sama butang ditekan selama 10 saat.

Scher-Khan menawarkan cara yang sangat pelik untuk mematikan sistem penggera, yang intinya adalah keperluan untuk memindahkan kunci pencucuhan kereta ke posisi "Hidup" dari "Kunci" untuk waktu yang terhad. Jadi, model Magicar 6 adalah salah satu yang paling selamat, kerana untuk melumpuhkannya, anda perlu:

 1. Setelah membuka kereta dengan kunci, pindahkan kunci dari posisi terkunci ke "Hidup" tiga kali dalam 4 saat. Kemudian mesin mesti dipasang.
 2. Pencucuhan dihidupkan kembali, dan jumlah perubahan kedudukan kunci adalah digit pertama dari kod pin yang diberikan. Mesin itu tersekat lagi.
 3. Operasi yang dijelaskan harus diulang sebelum semua nombor dimasukkan ke dalam sistem dengan cara ini. Isyarat suara kemudian akan mati, dan lampu sisi akan berkelip dua kali.

Sekiranya penggera Scher-Khan Magicar 6A, anda juga mesti menunggu kebenaran untuk memasukkan digit seterusnya. Sekiranya kunci tidak berpusing setelah menghidupkan enjin, tunggu sebentar.

Oleh itu, penyahaktifan keseluruhan sistem penggera dapat dilakukan tanpa panel kawalan. Untuk melakukan ini, anda mesti ingat kombinasi pedal dan butang servis yang ditekan pada masa yang sama, atau kod pin yang disyorkan untuk ditetapkan secara manual.Sekiranya rantai kunci tidak berfungsi, perkara utama adalah jangan panik, tetapi masuk ke dalam kereta dengan tenang dan dengan yakin menjalankan prosedur penutupan sistem.

Video: cara mematikan penggera jika tidak ada hubungan dengan alat kawalan jauh

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan