Cara membuka kereta sekiranya bateri mati

Fakta bahawa bateri di dalam kereta adalah perkara yang tidak tahan lama bukanlah rahsia bagi sesiapa sahaja: ia cenderung merosot dan habis secara beransur-ansur, terutamanya dalam masa masa lama tidak aktif (terutamanya untuk bateri yang telah menghabiskan 2/3 jangka hayat yang ditetapkan) . Oleh itu, dalam 3 minggu pengecasan hampir semua bateri boleh turun menjadi sifar, yang pada gilirannya akan menjadikan kereta tidak dapat dibuka dengan kaedah standard kerana sistem keselamatan kereta semasa.

Cara membuka kereta sekiranya bateri mati

Jelas, jika kereta tidak bertindak balas terhadap isyarat dari alat kawalan jauh, dan penggera masih menyala, maka anda boleh cuba membuka pintu dengan kunci biasa. Namun, ada satu "tapi": jika sebelum itu kereta dibuka secara eksklusif dengan bantuan kunci fob, kaedah ini mungkin tidak berfungsi kerana nitrat atau tersumbat larva kunci.

Petua: untuk mengelakkan keadaan ini, sekurang-kurangnya dua kali sebulan, disyorkan untuk membuka kereta dengan kunci biasa. Ini akan membantu mencegah perkembangan proses oksidatif pada masa akan datang.

Tetapi anda tidak boleh memanggil perkhidmatan TO dalam serangan panik, kerana anda dapat membuka kereta dengan bateri mati menggunakan beberapa kaedah, yang dapat dibahagikan secara bersyarat kepada tiga kumpulan:

 • Kaedah bekalan voltan luaran ke bateri yang terletak di bawah penutup mesin;
 • Kaedah bekalan kuasa luaran ke penjana voltan;
 • Kaedah kecemasan.

Setiap kaedah yang dimiliki oleh kumpulan tertentu mempunyai pendekatan yang berbeza untuk membuka kereta, namun tidak universal, kerana sistem keselamatan semua jenama kereta berbeza dari segi strukturnya.

Voltan bateri luaran

Jelas, untuk menerapkan voltan luaran pada bateri yang terletak di bawah tudung, ia mesti dibuka dengan cara tertentu. Untuk tujuan ini, pam baji digunakan, atau, kerana peranti ini disebut di Rusia, kusyen pneumatik dengan pam udara manual. Selain itu, anda juga memerlukan:

 • Kawat tembaga dengan keratan rentas 2 mm2 selama mungkin (biasanya 1.5-2 meter);
 • Bateri mudah alih atau pengganti, atau sumber kuasa lain.

Intipati kaedahnya cukup mudah: kerana beg udara mengambil ruang yang sangat sedikit ketika dilipat, cukup mudah memasukkannya ke celah antara badan kereta dan tudung. Dengan bantuan pir, perlu mengembang bantal dengan cepat agar sedikit jurang meningkat sehingga memungkinkan untuk memasukkan wayar positif ke bateri yang telah habis. Jelas sekali, anda harus meletakkan bantal di sebelah tempat bateri kereta berada.

Sebaik sahaja menyambungkan wayar tambah ke tambah bateri, ia mesti disambungkan ke tambah sumber kuasa luaran, tanpa lupa membawa tolak ke jisim mesin (biasanya disambungkan ke mur roda yang tidak dicat). Setelah sumber luaran dihidupkan, anda boleh menghidupkan kereta dan mengecas bateri.

Petua: anda mesti sentiasa memeriksa sambungan kabel tambah dan tolak yang betul; satu-satunya kesalahan yang boleh membawa kepada akibat yang membawa maut! Sekiranya beg udara melambung ke keadaan maksimum, dan nilai tambah dan tolak tidak dapat dibezakan, anda boleh menggunakan kamera pada telefon pintar anda.

Bekalan voltan luaran ke penjana

Sekiranya atas sebab tertentu mustahil untuk menaikkan tudung dengan kusyen pneumatik di dalam kereta, anda boleh membekalkan kuasa luaran ke penjana; Pilihan ini berfungsi dalam 95% kes. Untuk menggunakan voltan, anda mesti mempunyai:

 • Jack kereta dan pendirian;
 • Bateri mudah alih atau sumber kuasa luaran lain;
 • Kawat tembaga dengan keratan rentas 2 mm2 selama mungkin (biasanya 1.5-2 meter);
 • Set perengkuh.

Tindakan pertama ialah mengangkat kereta menggunakan bicu dan tempat khas untuknya. Untuk merobek roda depan dari tanah sangat diperlukan, hanya celah kecil yang cukup untuk memungkinkan merangkak di bawah tudung.

Petua: penting untuk selalu menggunakan penyangga jack (dalam kes yang melampau, bongkah kayu biasa mungkin muncul). Tidak boleh digunakan, terutamanya jika kereta berada di permukaan yang tidak rata, berbahaya bagi kesihatan dan nyawa!

Setelah bahagian depan kereta dinaikkan dan pada umumnya stabil pada bicu, anda harus merangkak di bawah tudung dan mengeluarkan kotak pelindung mesin dengan sepana, kerana ia menyekat akses percuma ke penjana. Seterusnya, anda mesti menemui kesimpulan di mana anda boleh memasang wayar positif dari sumber kuasa luaran; tolak dipaparkan di badan kereta.

Kemudian anda harus perlahan-lahan menurunkan kereta dengan jack belakang dan cuba memulakan kereta menggunakan alat kawalan jauh.

Kaedah Pembukaan Kenderaan Kecemasan

Penggunaan kaedah kecemasan untuk membuka kereta sangat tidak digalakkan, kerana dalam kebanyakan kes, ia mengakibatkan kerosakan atau kerosakan komponen mana-mana bahagian kereta dan, sebagai akibatnya, pembaikan berikutnya.

Kaedah Pembukaan Kenderaan Kecemasan

Cara pertama adalah dengan menggunakan wayar nipis (atau benang) sebagai alat penarik, dengan mana anda perlu mengaitkan pembuka pintu di dalamnya. Kaedah ini sesuai terutamanya untuk model lama kereta domestik (sehingga 2014).

Intinya sederhana: pada wayar atau benang, yang mesti dimasukkan dengan teliti ke dalam celah antara pintu dan badan kereta, gelung kecil harus dibuat: ia harus menghubungkan pemegangnya ke atas. Sekiranya anda tidak dapat menyelesaikan utasnya, anda boleh menggunakan bantal pneumatik sekali lagi.

Sekiranya pintu masih tidak terbuka, walaupun pemegangnya berada di kedudukan atas, anda boleh menggunakan gelung untuk mengaitkan tuas pembuka tudung, yang di beberapa kereta (misalnya, Chevrolet Aveo) terletak di bawah tempat duduk pemandu.

Kaedah kedua sudah digunakan sebagai elemen pembuka tudung bukan tuas yang terletak di kabin, tetapi kabel penggerak yang terletak di dekat gril radiator. Kaedah ini tidak memerlukan penggunaan beg udara. Oleh kerana kabel bonet biasanya berjalan di sepanjang salah satu sayap, atau di sekitar radiator grill, ia boleh diambil dengan wayar seperti pada kaedah sebelumnya.

Nasihat: jelas bahawa penyerang mengetahui dua kaedah yang dijelaskan, oleh itu perlu mengecualikan kemungkinan melakukan muslihat tersebut oleh pihak ketiga, setelah membuat perlindungan individu.

Kaedah ketiga mengulangi sebahagian di atas dan terdiri daripada menggunakan pembaris logam (kayu akan cepat pecah), sebagai alat utama untuk melemahkan daya tarikan kunci. Meterai dikeluarkan dari luar tingkap, dan penggaris didorong ke celah yang dihasilkan untuk menekan daya tarikan. Sekali lagi, kaedah ini sesuai untuk kereta domestik yang ketinggalan zaman.

Sekiranya kaedah yang dijelaskan di atas, walaupun secara kondisional disebut sebagai keadaan darurat, menyebabkan kerosakan tempatan (misalnya, menutup gelang getah pada tingkap atau kabel tudung), maka kaedah berikut tidak dianjurkan sama sekali - akan dikenakan biaya lebih sedikit untuk memanggil brigade dari pusat servis daripada membayar pembaikan atau penggantian bahagian .

Jadi, cara termudah untuk membuka pintu dengan kaedah "biadab" adalah memecahkan gelas pemandu dengan tukul atau benda berat lain. Dalam beberapa kes, pemilik kereta yang putus asa menggunakan penumbuk untuk tujuan seperti itu, melupakan langkah keselamatan sepenuhnya.Sekiranya anda perlu masuk ke dalam kereta dengan segera, anda harus terlebih dahulu membungkus kepalan tangan anda dengan sehelai kain, membungkus sikat sekuat mungkin.

Petua: di tingkap beberapa kereta ada "jendela", yang ukurannya relatif kecil dan harganya jauh lebih rendah daripada keseluruhan tetingkap. Jelas, lebih baik memecahkan tingkap.

Juga memungkinkan untuk menggunakan baji pengembangan untuk pembukaan kenderaan kecemasan, yang, menyimpang ke sisi dari dalam, memaksa pintu untuk patuh dan terbuka. Kaedah ini berkemungkinan menyebabkan pecahnya larva istana dan, sebagai hasilnya, pembaikan keseluruhan sistem keselamatan mesin tersebut.

Secara amnya, agar anda tidak perlu menggunakan kaedah pembukaan mesin yang tidak standard, anda harus selalu mengawasi cas bateri dengan teliti dan mencegah pengosongan sepenuhnya. Untuk ini, hanya perlu:

 1. Panaskan enjin sepenuhnya sekurang-kurangnya dua kali sebulan sekiranya letak kenderaan lama.
 2. Sekiranya boleh, matikan sepenuhnya semua sistem elektronik kereta semasa waktu henti.
 3. Matikan dimensi, lampu belakang dan muzik.
 4. Periksa pengisian bateri secara berkala dengan multimeter.

Sebaiknya ganti bateri di dalam kereta setiap 3-4 tahun - ini juga akan mencegah kemungkinan habisnya. Perlu diingat bahawa penggunaan sumber kuasa luaran yang kerap memberi kesan negatif terhadap keseluruhan operasi bateri kereta.

Video: cara membuka kereta jika bateri mati (Range Rover)

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan