Cara membuka sampanye jika gabus pecah

Biasanya masalahnya adalah tidak membuang gabus. Anda perlu melakukan ini dengan berhati-hati, tanpa menumpahkan minuman di atas meja dan tetamu. Sebilangan orang percaya bahawa botol yang dibuka dengan kapas spektakuler dan air pancut busa akan memberikan minuman itu rasa yang indah. Segala-galanya sebaliknya, gas yang dikeluarkan dengan cepat memiskinkannya, menjadikannya wain yang sedikit berkarbonat. Gabus mempunyai bentuk dan struktur khas untuk mengelakkan kehilangan gas. Ia menahan tekanan yang ketara, dan untuk kestabilan yang lebih besar diperkuat dengan wire mesh. Dan anda perlu membuka minuman ini dengan cara yang istimewa, walaupun gabus rosak.

Cara membuka sampanye jika gabus pecah

Jenis kesesakan lalu lintas

Beberapa abad yang lalu, berkat rahib ekonomi salah satu biara di Perancis, sampanye diterima. Dia tidak menuangkan wain yang ditapai dan memasukkannya ke proses kedua. Oleh itu, penapaian sekunder muncul minuman unik yang membawa kemasyhuran dan pendapatan biara. Hanya sampanye yang dibuat dari jenis anggur tertentu yang boleh disebut sampanye sebenar. Ia ditua untuk waktu tertentu dan fermentasi sudah ada dalam botol pada suhu yang stabil, kelembapan yang tinggi, jauh dari kebisingan dan cahaya matahari.

Segera, terdapat masalah dengan bekas dan gabus untuk minuman unik. Mereka harus mempertahankan rasanya dan menahan tekanan yang serius semasa penapaian. Kaedah sebelumnya, ketika baji dipotong dan dipusingkan dengan kain, tidak sesuai, gabus sama sekali tidak terpaku di leher dan, dengan tekanan yang semakin meningkat, dengan riang terbang keluar dengan isinya. Kemudian Pierre Perignon membuat penemuan lain yang menakjubkan dengan mengkaji sifat-sifat oak Mediterranean. Ternyata bahagian kortikalnya elastik, dan dengan kelembapan yang meningkat mengambil bentuk leher, menyumbatnya secara hermetik.

Penting: Untuk meningkatkan daya tahan, gabus dibuat dengan sedikit pemanjangan di bahagian bawah. Dalam kombinasi dengan botol berdinding tebal dengan bentuk asli dari kaca gelap, bekas yang sempurna untuk minuman mulia diperoleh.

Pada akhir abad ke-20, gabus gabus klasik digantikan dengan plastik. Ia juga agak plastik, tidak mempengaruhi rasa minuman dan jauh lebih murah untuk dihasilkan. Hanya gabus semula jadi yang menutup varieti sampanye seperti susu, dan jenis murah yang dijual di pasar raya mana pun disimpan dengan sempurna di bawah plastik yang diperkuat dengan dawai tradisional dan kerajang berkilat yang dibalut untuk kecantikan.

Rahsia Gabus yang degil

Mengeluarkan gabus cukup mudah, terdapat beberapa cara untuk melakukan ini:

  1. Klasik, di mana, dengan lembut, di bawah pengaruh tekanan, dia meluncur ke telapak tangannya dengan pop ringan;
  2. Hussarsky, di mana leher dengannya dipotong dengan pisau tajam atau pedang;
  3. Memikat, dengan suara yang kuat dan pancutan busa yang melimpah.

Tugas utama adalah menjaga agar gabus tidak berlepas secara tiba-tiba dan kehilangan gelembung berharga, memberikan minuman yang meriah dan rasa yang unik. Tetapi jika dia hancur dan enggan meninggalkan leher botol, maka salah satu muslihatnya harus diterapkan.

  1. Goncangkan botol dengan ringan dan di bawah pengaruh jumlah gas yang meningkat secara mendadak, cip akan terbang sendiri.
  2. Dapatkan bahagian yang pecah dengan penutup botol.
  3. Masukkan skru panjang ke dalam gabus, tarik keluar dengan tang.
  4. Hancurkannya sepenuhnya dan keluarkannya demi satu.
  5. Sapukan kaedah hussar dan potong dengan leher.

Setelah gabus dikeluarkan, anda perlu membiarkan busa dan bahagian minuman tuangkan dari botol, mencuci serpihan kecil dan serpihan kaca.

Buka sampanye tanpa kerugian

Untuk semua jenis wain, disarankan untuk menyejukkan suhu tertentu.Di bawah syarat-syarat ini, rasanya diturunkan secara maksimum. Untuk sampanye, angka optimum ialah 7-12 darjah. Dalam kes ini, gabus sedikit menyempit dan mudah keluar setelah melepaskan lekapan wayar. Dalam kes ini, botol disimpan sedikit condong. Untuk mengelakkan tangan tergelincir, balut leher dengan serbet.

Menggoncang botol sangat tidak digalakkan jika tidak ada tujuan untuk mengubahnya menjadi air pancut.

Peraturan untuk penyediaan hidangan dan jadual

Menurut tradisi yang tidak tertulis, orang yang membukanya menuangkan minuman itu. Menyampaikan botol ke botol yang lain dianggap sebagai bentuk yang buruk. Gelas sampanye boleh memanjang, dengan tepi yang menyempit atau melebar, pada kaki tinggi. Jadi aromanya diturunkan dengan lebih lengkap.

Jenis sampanye ditentukan oleh kandungan gula dan kering, separa manis, pencuci mulut, manis. Bergantung pada jenisnya, makanan ringan disediakan. Kombinasi yang sangat baik untuk kering ialah tiram, kaviar, potongan sejuk, ikan merah. Untuk separa manis, permainan, fillet burung, buah-buahan, pencuci mulut sesuai. Peraturannya sangat mudah, minuman yang lebih manis, rasa produk lebih neutral.

Sekiranya selepas sampanye percutian kekal, maka botol itu boleh ditutup kembali dengan gabus, potong sedikit atau pasangkan leher dengan serbet dan masukkan ke dalam peti sejuk. Dalam 2 hari ia sesuai digunakan. Sekiranya botol itu bermalam di atas meja di bilik yang hangat dan tidak ditutup, lebih baik jangan mengambil risiko kesihatan dan menuangkan isinya. Lebih-lebih lagi, rasa itu akan hilang dengan teruk, kerana tidak ada lagi gelembung di dalamnya.

Video: cara membuka sampanye

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan